"Πετά το μπαλάκι" στην Κομοτηνή

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/01/2014

Του Κώστα Ζαφειρίου

Οι προθέσεις για ίδρυση στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδρας Ισλαμικών σπουδών (θα διδάσκουν μουσουλμάνοι θεολόγοι), είχε διαφανεί από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για να γίνουν στη συνέχεια «πηγές του υπουργείου Παιδείας» και λίγο αργότερα απόφαση. Πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν ανύπαρκτες ώς χλιαρές.

Λίγους μήνες αργότερα, και όταν η τοπική εκκλησία έγινε πλέον αποδέκτης διαμαρτυριών και από πνευματικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης άρχισαν, χωρίς συντονισμό, οι πρώτες αντιδράσεις.

 

Τουρκική διείσδυση στην Ελλάδα" χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συστήσει μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο μητροπολίτης της πόλης Άνθιμος.

 

Από τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο κ. Άνθιμος κατήγγειλλε διείσδυση του τουρκικού στοιχείου στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν χωράει στην Θεσσαλονίκη αυτό το πράγμα (εννοώντας την έδρα Ισλαμικών Σπουδών) Εγώ δεν το δέχομαι το πράγμα αυτό για κανένα λόγο». Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να δω μουσουλμάνους να μπουν στην θεολογική σχολή του Α.Π.Θ.». Όμως ο μητροπολίτης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Μπορεί να μη δέχεται την συγκεκριμένη έδρα στη Θεσσαλονίκη (που ήδη μουσουλμανοποιείται με δημαρχιακές πρωτοβουλίες) αλλά κάλεσε (πρότεινε) στους αρμόδιους να ιδρύσουν το τμήμα αυτό στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου της Κομοτηνής. Πέταξε το «μπαλάκι» στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και στον μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα.

 

«Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι διείσδυση στην Ελλάδα η υπόθεση αυτή, άθελα από εμάς; Διείσδυση του τουρκικού στοιχείου. Όπως γίνεται με το τζαμί στην Αθήνα. Μακάρι να μη αφήσει o κόσμος να γίνει!» σημείωσε, στη συνέχεια ο μητροπολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε σιωπήσει όταν τον Μάρτιο του 2013 και μετά από 90 χρόνια ακούστηκε στο Γενί Τζαμί το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή. Το κτίριο σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό κέντρο.Ο χώρος τότε παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής - του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής - από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.