Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Οι ιερείς ελπίζουν ότι η Σύνοδος σήμερα θα τους θυμηθεί…
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/10/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Θέλουν τον ιερέα με σκυμμένο κεφάλι, αποπροσανατολισμένο από την ιερή αποστολή του και κάποια στιγμή αποξενωμένο από τους πιστούς. Η οικονομική κρίση δημιουργεί άλλωστε, το κατάλληλο σκηνικό.

Οι κληρικοί, όλων των βαθμίδων, δέχονται συντονισμένη επίθεση και αναζητούν στήριξη. Αβεβαιότητα για το αύριο. Δημοσιεύματα  επανέρχονται και αναφέρουν ότι το 50% του μισθού τους θα το λαμβάνουν από την Εκκλησία. Δεκάδες άλλοι κληρικοί περιμένουν καρτερικά το διορισμό τους που καθυστερεί άνευ λόγου και αιτίας. Η οικονομική κρίση διευρύνεται και οι έγγαμοι κληρικοί αντιμετωπίζουν όπως η πλειονότητα του ελληνικού λαού τεράστια προβλήματα.

Τους προβληματισμούς, το άγχος και την  αγωνία των κληρικών αφουγκράζονται οι μητροπολίτες που όμως δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε, πέρα από μια μικρή οικονομική ενίσχυση που δίνουν κατά καιρούς στους κληρικούς τους.

Οι παπάδες περιμένουν στήριξη από τη διοικούσα Εκκλησία. Λόγια που θα τους εμψυχώσουν, λόγια που σύντομα θα γίνουν πράξη. 

 

Η σημερινή Σύνοδος της Ιεραρχίας πρέπει να ασχοληθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, με τα θέματα του κλήρου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία. Να μην αδιαφορήσουν για τον παπά του χωριού, τον παπά της μεγάλης ενορίας, τον διάκο που περιμένει το διορισμό. Είναι πολλοί οι μητροπολίτες που επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, αλλά μένει να δούμε τη στάση τους στη Σύνοδο που ξεκινά σήμερα. 

δείτε περισσότερα »
Οι «μαϊμού» χυδαίες φωτογραφίες και ο στόχος του αποστολέα λίγο πριν τη Σύνοδο της Ιεραρχίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Με χυδαία φωτομοντάζ, κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα, εκεί που δεν υπάρχει. Ο ανώνυμος φάκελος με τις επεξεργασμένες (photoshop) φωτογραφίες φθάνει σε γραφεία αρχιερέων και δημοσιογράφων και βέβαια ο φάκελος καταλήγει στον κάλαθο αχρήστων.

 

Ο αποστολέας με τις «μαϊμού» φωτογραφίες πετυχαίνει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση  της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών θρόνων και τις εξελίξεις (σημαντικές) που οι εκλογές θα φέρουν.

Πραγματικός στόχος του αποστολέα, είναι να αποδυναμώσει, να απαξιώσει την «αντιπολίτευση», εκείνους δηλαδή τους αρχιερείς που έχουν αντίθετη άποψη από αυτή που επιχειρεί να επιβάλλει η άλλη πλευρά.

Και ο νοών νοείτω. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων για την ομοφυλοφιλία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/09/2011

Δύο άρθρα που αφορούν το θέμα των ομοφυλοφίλων φιλοξένησε Αθηναϊκή εφημερίδα, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011. Το πρώτο αναφερόταν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τη συντηρητική βάση των Ρεπουμπλικανών, αλλά και οργανώσεων που υπερασπίζονται το θεσμό του γάμου.
    
Το δεύτερο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στο τι ισχύει σε διάφορες χώρες για τη νομιμοποίηση και τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η συντάκτρια του άρθρου θεωρεί πρωτοπορία την απόφαση της Ολλανδίας να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που νομιμοποίησε την ένωση των ομοφυλοφίλων το έτος 2001. Και θεωρεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, να κρατήσει κλειστή την πόρτα στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, ως γαλλική υποκρισία.

δείτε περισσότερα »
Η Εκκλησία να στηρίξει το αίτημα του λαού για παραίτηση των βουλευτών από τα προνόμιά τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Η Εκκλησία τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών και πολιτικάντηδων που κατακρίνουν την Εκκλησία ότι δήθεν είναι το «χαϊδεμένο παιδί του κράτους σε ότι αφορά τα φορολογικά» και πως «πρέπει η Εκκλησία να φορολογηθεί αγρίως, να φορολογηθούν οι ιεροί ναοί, τα παρεκκλήσια,τα προσκυνητάρια και κάθε χώρος που υπάρχει καντήλι και εικόνα». Με σαφή και καθαρό λόγο η Εκκλησία έχει εξηγήσει ότι φορολογείται και μάλιστα αδιαμαρτύρητα και είναι συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις. 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα, να συνταχθεί η Εκκλησία, όπως πάντα, στο πλευρό εκείνων των εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν από τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους, τα οικονομικά τους οφέλη και να συμβάλλουν στην σωτηρία της χώρας; 

Γιατί οι πολιτικοί, υπουργοί και βουλευτές, που συχνά πυκνά ζητούν τη φορολόγηση της Εκκλησίας, πρέπει πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα και να αρνηθούν τις φοροαπαλλαγές και τόσα άλλα προνόμια που έχουν αποσπάσει από το Κράτος. 

Μήπως λοιπόν η Εκκλησία από το «δεν ζητήσαμε να απαλλαγούμε από τη φορολογία», πρέπει να περάσει στο «ζητούμε από τους βουλευτές να απαρνηθούν τα προνόμιά τους ή μέρος των προνομίων τους για να δώσουν το παράδειγμα στο λαό μας»;

Μήπως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι ο μισθός του αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ και ότι υπόκειται σε όλες τις περικοπές που υπόκειται ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου;

Η Εκκλησία πρέπει να διεκδικήσει την αλήθεια, ειδικά αυτούς τους καιρούς. Για να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι πραγματικά είναι οι προνομιούχοι που φροντίζουν για το…καλό μας. 

 Δεν ήταν τυχαίο το χθεσινό ξέσπασμα του άνκορμαν Νίκου Χατζηνικολάου, για τα προνόμια των εθνοπατέρων και εθνομητέρων μας: «6.100 ευρώ μισθό παίρνουν. Πληρώνονται σε κάθε συνεδρίαση εξτρά, (περίπου 150 ευρώ την ώρα) πάνω από το μισθό αυτό. Τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δωρεάν αυτοκίνητο και καύσιμα. Δεν πρέπει αυτή η Βουλή να δώσει ένα παράδειγμα ότι συμπάσχει με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν χαράτσι για το σπίτι, με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν 20% από τις συντάξεις τους ή 40% από το μισθό τους;» 

 

Η Εκκλησία πρέπει να φωνάξει και να ζητήσει να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους οι βουλευτές. Είναι ΑΙΤΗΜΑ ΛΑΟΥ! Εκτός και αν η Εκκλησία έχει πεισθεί πως πρέπει να σιωπά, όπως έχουν απαιτήσει οι πολιτικοί. 

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος να ασχοληθεί και με τη σκληρή πραγματικότητα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως  ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου) πρέπει να επανεξετάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να τα προσαρμόσει στα νέα σκληρά δεδομένα.

Να τεθούν προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διατάξεως, θέματα που απασχολούν την πλειονότητα του ελληνικού λαού και παράλληλα ποιμνίου της Εκκλησίας. Να γίνει η εισήγηση του αρχιεπισκόπου με θέμα «Προς μια αναθεώρηση και αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών πραγμάτων», αλλά παράλληλα να εξεταστεί και το πώς η Εκκλησία (στα πλαίσια των δυνατοτήτων της) μπορεί να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους είτε είναι λαϊκοί είτε κληρικοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε συσσίτια, γιατί οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν τη μερίδα φαγητού.

Καλές οι εισηγήσεις των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Ιλίου, Λαγκαδά και Παροναξίας για το Μυστήριο του Γάμου, την Οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, αλλά όλα τα ανωτέρω η οικονομική κρίση τα επηρεάζει αρνητικά.

 

Καλή και σπουδαία θα είναι  η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» καθώς και η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμία με θέμα «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.χ συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», αλλά ας προβλεφθεί να υπάρξει εισήγηση με θέμα –ας πούμε-«περί της προσαρμογής των Κηρυγμάτων στα σημερινά δεδομένα». 

Οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες και το ποίμνιο θέλει να ξέρει ότι η Εκκλησία αφουγκράζεται και κατανοεί τα προβλήματά του και μπορεί ως ένα βαθμό να του συμπαρασταθεί. Το έχει ανάγκη...

  

δείτε περισσότερα »
«82 μητροπολίτες Βουλευτές»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/09/2011

«Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, διάβαζε καλύτερα Έθνους, που προβάλλεται ευκαίρως ακαίρως θα έχει και μία άλλη παράμετρο που δεν έχουν υπολογίσει. Θα καταργήσει αυτοδικαίως το ασυμβίβαστο των κληρικών να μετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εάν επιθυμούν στο εθνικό Κοινοβούλιο 82 Μητροπολίτας βουλευτάς να είναι βέβαιοι ότι θα το επιτύχουν!».

 

 Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων στη νέα του ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ο οποίος αναφέρεται στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, στην  κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, στο νομοσχέδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων, στην  προβαλλόμενη από αμοίρους νομικής παιδείας διακοπή της συμβατικής υποχρεώσεως του Κράτους για την μισθοδοσία του Κλήρου και τον χωρισμό Εκκλησίας Κράτους. Η ανακοίνωση του αγωνιστή μητροπολίτη, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: «Δεν είναι κολακευτικό να βλέπουμε γερασμένο τον Πρωθυπουργό μας, ζήτουλα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 06/09/2011

(Εκ της Ι.Μητροπόλεως) Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ThrakiPalaceτης Αλεξανδρούπολης το "1ο Στρογγυλό Τραπέζι" που διοργάνωσε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Η διημερίδα αυτή (2-3 Σεπτεμβρίου) είχε ως θέμα: «Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και η αντιμετώπισή της από τα κράτη μέλη». Στην διημερίδα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έκανε εισήγηση το απόγευμα της Παρασκευής για τα αίτια και την ανατροπή της κρίσεως η οποία παρατίθεται.

Η ομιλία του μητροπολίτη κ. Άνθιμου έχει ως ακολούθως: «Κυρίες και Κύριοι,Δυσκολεύτηκα να συντάξω αύτή την ομιλία, επειδή, κατ’ αρχήν μετάνοιωσα που αποδέχτηκα την συμμετοχή μου στο σημερινό αυτό Forum. Ρωτούσα και ξαναρωτούσα τον εαυτό μου «τι θα περιμένουν άραγε, όσοι συμμετέχουν στο Forumνα ακούσουν από τον Επίσκοπο της περιοχής;» Κάποιοι ίσως αμφισβητήσουν το δικαίωμά μου να εκφέρω γνώμη περί αυτών των θεμάτων! Μα, εσείς με καλέσατε! Κάποιοι άλλοι ίσως πουν ότι έχω παλαιές αντιλήψεις!  Όμως, οι παλαιές αντιλήψεις δεν σημαίνει ότι είναι και λαθεμένες. 

δείτε περισσότερα »
Όρια ηλικίας έθεσαν δικτάτορες & αποστάτες‏-Άρθρο του Μητροπολίτη Σύρου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/09/2011

«Κόσμος Εκκλησίας πολιά κατεσταλμένη» (Ιω. Χρυσόστομος)

(Πηγή aixmi.gr) Στην ελληνική γλώσσα, κανόνας σημαίνει το όργανο που χρησιμοποιούμε για να σύρουμε ευθεία γραμμή, ή και για να ελέγξουμε την ευθύτητα μιας γραμμής. Μεταφορικά, κανόνας λέγεται και κάθε τι που χρησιμεύει ως πρότυπο και οδηγός για την ορθή εκτέλεση (ή αντιμετώπιση) μιας καταστάσεως, ή και ως κριτήριο για να ελεγχθεί η ορθότητα μιας πράξης.

Έτσι, σε κάθε επίπεδο της συλλογικής μας ζωής υπάρχουν ή θεσμοθετούνται κανόνες, οι οποίοι λειτουργούν ως λυδία λίθος για την ορθότητα μιας πράξεως ή μιας συμπεριφοράς.

Στην εκκλησιαστική γλώσσα, ο όρος ιεροί Κανόνες αναφέρεται σε όλες εκείνες τις διατάξεις, που θεσπίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν από την Εκκλησία και αφορούν στην ορθή διοργάνωση, διατήρηση, διάδοση και δραστηριότητα της Εκκλησίας συνολικά και στην ορθή και αυθεντική κατά Χριστόν ζωή των πιστών-μελών της Εκκλησίας διά μέσου αυτής. 

δείτε περισσότερα »
Καλό το «Κύριε Ελέησον» αλλά καλό και το «Πολιτεία άκουσον»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/09/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου 

Κάποιοι ιεράρχες δεν αρκούνται μόνο στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, αλλά κατεβαίνουν από το θρόνο τους και έρχονται κοντά στο λαό και τα προβλήματά του. Μεταξύ αυτών είναι οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Πειραιώς Σεραφείμ και μερικοί άλλοι. Είναι οι μητροπολίτες που έχουν άποψη για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό τους όπως κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά. Και τις απόψεις τους αυτές τις εκφράζουν όποτε κριθεί απαραίτητο. Είναι οι ιεράρχες που δεν στέκονται προσοχή απέναντι σε Συνοδικές εντολές, αλλά αφουγκράζονται τη λαϊκή βούληση και την εκφράζουν. Πολλές φορές το μήνυμα που δεν μπορεί να στείλει ο λαός προς την πολιτεία το στέλνει ο μητροπολίτης. Άλλωστε, καλό είναι το «Κύριε Ελέησον», αλλά καλό είναι και το «πολιτεία άκουσον…».

Ένας από τους μητροπολίτες αυτούς είναι ο Κονίτσης Ανδρέας ο οποίος τις τελευταίες μέρες στοχοποιήθηκε και κάποιοι του διεμήνυσαν πως πρέπει να σταματήσει να μιλά και να αρκεστεί στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Όμως ο αγωνιστής ιεράρχης θεωρεί αρχιερατικό του καθήκον την έκφραση της άποψής του που συχνά πηγάζει από τη λαϊκή βούληση και είναι έκφραση της λαϊκής εντολής και της αγωνίας του λαού για το αύριο. 

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως,Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ἔκανε τὶς ἀκόλουθες Δηλώσεις : 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Πειραιώς για την έννοια της πολιτικής κηδείας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/09/2011

«Η τελετή αποχαιρετισμού του ιστορικού ηγέτη της λεγομένης αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου στον αύλειο χώρο του Α Κοιμητηρίου Αθηνών με την παρουσία ικανού αριθμού μελών της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, στιγμιότυπα της οποίας μετεδόθησαν από την τηλοψία παρουσίασε για μια εισέτι φορά εκτύπως την αντιφατικότητα και την αυτοδιάψευσι της δήθεν προοδευτικής ιδεολογίας που έχει θέσει στα προς κατεδάφισι τον Θεό, την πνευματική διάσταση της υπάρξεως, την μετά θάνατο στο επέκεινα επιβίωσι του ανθρωπίνου προσώπου και την αθανασία της ψυχής.

Το απόγειο της αντίφασης σε όλη αυτή την διαδικασία δημόσιας και πανηγυρικής αποκηρύξεως της Ευαγγελικής πίστεως, απετέλεσε ο επικήδειος λόγος του αποσχισθέντος εκ του ενιαίου Συνασπισμού της λεγομένης Αριστεράς και της Προόδου και Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάλεσε τον αποθανόντα «να περάσει απέναντι».

Και διερωτάται ευλόγως ο κάθε καλοπροαίρετος που απέναντι; Στο τίποτα; Στην εκμηδένιση; Στην ανυπαρξία; Μα αυτό δεν αποτελεί πέρασμα αλλά εξαφάνιση και κατακρήμνιση στο χάος. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82