Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

«Παπά μου, είδες, που στα ‘λεγα;»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/10/2011

 Άρθρο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου

(πηγή aixmi.gr) Όταν, το 1941, η Σοβιετική Ένωση δέχτηκε επίθεση από την μέχρι τότε σύμμαχό της Χιτλερική Γερμανία, ο ηγέτης της Στάλιν, διέβλεψε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του λαού, ως το σημαντικότερο όπλο άμυνας κατά των επιδρομέων.

Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο από τους απηνέστερους διώκτες της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, στράφηκε προς την καθημαγμένη Ρωσική Εκκλησία, αναγνώρισε το ρόλο της ως ενοποιού στοιχείου, ζήτησε τη βοήθειά της στον αγώνα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, επέτρεψε να ανοίξουν οι από την επέλαση της κρατικής αθεΐας κλεισμένοι Ναοί και να επιστρέψουν από την εξορία ή να βγουν από τη φυλακή εκατοντάδες Κληρικοί.Κίνδυνο εθνικής επιβίωσης αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας, για την αντιμετώπιση και υπέρβαση του οποίου κάθε μέτρο, νόμος, φόρος ή εισοδημάτων περικοπή θα αποβούν ατελέσφορα, αν δεν επιτευχθεί πανεθνική ομόνοια και ομοψυχία, για την οποία όλοι μιλούν και την οποία όλοι επιζητούν, με πρώτο τον Πρωθυπουργό.

δείτε περισσότερα »
Ο Μουεζίνης… κ. Σηφουνάκης!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/10/2011

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Το παιδί μίλησε! Και στην μεγάλη ασχετοσύνη, έμπλεξε ζωντανούς και πεθαμένους, αλήθειες και ψέματα, ιστορικές ανακρίβειες και υπερβολές! Όλα ένα μείγμα. Η δουλειά του να γίνει… και κατά τα άλλα… “γαία πυρί μιχθήτω”.

          Ο κ. Σηφουνάκης, διέπρεψε κατ’ αρχήν ως διορισμένος Νομάρχης Λέσβου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ! Κατάφερε να αναστηλώσει, με χρήματα του κράτους, όλα τα εγκαταλελειμμένα ελαιοτριβεία της Λέσβου! Επέδειξε τις ειδικές γνώσεις του, ως αρχιτέκτων και με το παραπάνω! Πέραν τούτου ουδέν! Η Λέσβος και ειδικά η ακριτική και ξεχασμένη Λήμνος, δεν έχουν τίποτα για να θυμούνται τον πολύ κ. Σηφουνάκη!

          Ελλείψει, όμως, πολιτικών αναστημάτων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στον συγκεκριμένο νομό, τον επιστράτευσαν για υποψήφιο βουλευτή! Ο δρόμος ήταν ήδη στρωμένος! Άλλωστε οι υψηλές γνωριμίες του κ. Σηφουνάκη, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, (ήταν προσωπικός φίλος και μέλος της… παρέας των υιών Παπανδρέου, Νίκου και  του νυν Πρωθυπουργού) όσο και με ισχυρούς εκπροσώπους των ΜΜΕ, βοήθησαν ώστε να στηθεί σωστά η υποψηφιότητά του και να γραφεί η αγιογραφία του! Η εκλογή του, αφού ήταν προαποφασισμένη, ήταν εύκολη υπόθεση! Έκτοτε εκλέγεται ανελλειπώς στη Λέσβο, με εξαίρεση μια τετραετία που έμεινε σπίτι του! ΣΥΝΕΧΕΙΑ

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Τα ΜΜΕ κατέστρεψαν όχι μόνο την Ελληνική Κοινωνία αλλά και αυτή την Ελλάδα μας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/10/2011

Αναδημοσίευση από το προσωπικό ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου:

Η αγαπημένη μας Πατρίδα, η δοξασμένη Ελλάδα, η Χώρα των Αγίων και των Σοφών, εισήλθε πια σε μια περίοδο μεγίστης ταπεινώσεως και ευτελισμού! Δεν είναι μόνο η φτώχεια, η οποία μαστίζει τον σημερινό οικογενειάρχη, τον πολύτεκνο, τον άνεργο, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο, τον συνταξιούχο, τόν  έμπορευόμενο, τον επιχειρηματία, τόν αγρότη, τον επιστήμονα, τον κάτοχο μεταπτυχικακού Διπλώματος, τον ταλαντούχο νέο, όλους ανεξαιρέτως! Η φτώχεια, στην οποία μας εβύθισε το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, βασανίζει ήδη σήμερα -καί στο εγγύς μέλλον θα βασανίσει πολύ περισσότερο- τον σημερινό 'Ελληνα. Θα θυμηθούμε την εποχή, που λέγαμε «τό ψωμί ψωμάκι»!

Αλλά εμείς σήμερα δεν μιλάμε για την φτώχεια, ως παράγοντα μεγίστης ταπεινώσεως και ευτελισμού της Ελλάδος. Θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή σας σε ένα άλλο κεφάλαιο. Πρόκειται για την ασέβεια πρός τον Σωτήρα Χριστό, που βαρύνει τις νεώτερες γενεές  του Ελληνικού Λαού. Με διάφορα κόλπα των κατά καιρούς πολιτικών της εποχής μετά την μεταπολίτευση η προσοχή  του Λαού στράφηκε στα υλικά αγαθά, στην καλοπέραση, στη φιληδονία και τις σαρκικές απολαύσεις, καταπατώντας συνεχώς το Νόμο του Θεού! Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα λόγια του Κωνστ. Καραμανλή, τού Α΄, όταν ακόμη ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων: "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΑΠΑΔΕΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΤΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΩ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ"!  

δείτε περισσότερα »
Σχόλιο για τον μητροπολίτη Μεσογαίας υπό τον τίτλο:«Από πού θα πληρωθούν;»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/10/2011

(πηγή «Ελευθεροτυπία»)

Οταν κοτζάμ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δεν έχει να πληρώσει τον νεοεπιβληθέντα φόρο στα ακίνητα, γιατί να συγκρατηθούν οι δεσποτάδες;

Ο Μεσογαίας Νικόλαος, για παράδειγμα, επανήλθε χθες στην έκκληση «ανυπακοής», μόνο που τώρα προσπάθησε λίγο να τη «μαζέψει». Σε συνέντευξή του («Ελεύθερος Τύπος») περιόρισε την έκκληση σ' όσους «δεν έχουν». Όμως, οι ανήμποροι δεν χρειάζονται προστάτες και καθοδηγητές. Δεν θα πληρώσουν, γιατί δεν έχουν. Ο άγιος πατέρας δεν τους προσφέρει τίποτα.

Τι θα συμβεί, όμως, αν την έκκλησή του εισακούσουν και οι έχοντες, δεν πάνε να πληρώσουν, τα κρατικά ταμεία δεν μαζέψουν όσα έχουν προϋπολογιστεί και το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να κόψει, για δυο-τρεις μήνες, τους μισθούς των μητροπολιτών και των ιερέων;

Τότε από πού θα τα ζητήσουν; Από τους πλούσιους, που δεν πλήρωσαν το φόρο, ή από τον Υψιστο; Το πιθανότερο είναι εκείνος να τους θυμίσει τη φράση του Χριστού περί υποκριτών...Γ.ΚΑΡ.

  

δείτε περισσότερα »
Η σιωπή ιχθύος του μητροπολίτη και η αξιοπρέπεια του αρχιμανδρίτη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/10/2011

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας δεν έλαβε το λόγο και δεν εξέφρασε άποψη για κανένα θέμα. Οι περισσότεροι ιεράρχες περίμεναν πως κάποια στιγμή ο σεβασμιώτατος θα μιλήσει αλλά διαψεύσθηκαν.Λίγες μέρες νωρίτερα ο μητροπολίτης είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ με εγκύκλιό του με την οποία καλούσε το ποίμνιό του να μη πληρώσει το "χαράτσι", το ειδικό τέλος των ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Επίσης αρκετοί αρχιερείς αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση του αρχιεπισκόπου να ορίσει αρχιγραμματέα τον καθόλα άξιο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και όχι τον Α΄ γραμματέα αρχιμανδρίτη Κλήμη Κοτσομύτη ως είθισται. Πάντως ο τελευταίος με απολυτη αξιοπρέπεια και ήθος σεβάστηκε την απόφαση του μακαριωτάτου. 

δείτε περισσότερα »
Οι ιερείς ελπίζουν ότι η Σύνοδος σήμερα θα τους θυμηθεί…
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/10/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Θέλουν τον ιερέα με σκυμμένο κεφάλι, αποπροσανατολισμένο από την ιερή αποστολή του και κάποια στιγμή αποξενωμένο από τους πιστούς. Η οικονομική κρίση δημιουργεί άλλωστε, το κατάλληλο σκηνικό.

Οι κληρικοί, όλων των βαθμίδων, δέχονται συντονισμένη επίθεση και αναζητούν στήριξη. Αβεβαιότητα για το αύριο. Δημοσιεύματα  επανέρχονται και αναφέρουν ότι το 50% του μισθού τους θα το λαμβάνουν από την Εκκλησία. Δεκάδες άλλοι κληρικοί περιμένουν καρτερικά το διορισμό τους που καθυστερεί άνευ λόγου και αιτίας. Η οικονομική κρίση διευρύνεται και οι έγγαμοι κληρικοί αντιμετωπίζουν όπως η πλειονότητα του ελληνικού λαού τεράστια προβλήματα.

Τους προβληματισμούς, το άγχος και την  αγωνία των κληρικών αφουγκράζονται οι μητροπολίτες που όμως δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε, πέρα από μια μικρή οικονομική ενίσχυση που δίνουν κατά καιρούς στους κληρικούς τους.

Οι παπάδες περιμένουν στήριξη από τη διοικούσα Εκκλησία. Λόγια που θα τους εμψυχώσουν, λόγια που σύντομα θα γίνουν πράξη. 

 

Η σημερινή Σύνοδος της Ιεραρχίας πρέπει να ασχοληθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, με τα θέματα του κλήρου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία. Να μην αδιαφορήσουν για τον παπά του χωριού, τον παπά της μεγάλης ενορίας, τον διάκο που περιμένει το διορισμό. Είναι πολλοί οι μητροπολίτες που επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, αλλά μένει να δούμε τη στάση τους στη Σύνοδο που ξεκινά σήμερα. 

δείτε περισσότερα »
Οι «μαϊμού» χυδαίες φωτογραφίες και ο στόχος του αποστολέα λίγο πριν τη Σύνοδο της Ιεραρχίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Με χυδαία φωτομοντάζ, κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα, εκεί που δεν υπάρχει. Ο ανώνυμος φάκελος με τις επεξεργασμένες (photoshop) φωτογραφίες φθάνει σε γραφεία αρχιερέων και δημοσιογράφων και βέβαια ο φάκελος καταλήγει στον κάλαθο αχρήστων.

 

Ο αποστολέας με τις «μαϊμού» φωτογραφίες πετυχαίνει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση  της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών θρόνων και τις εξελίξεις (σημαντικές) που οι εκλογές θα φέρουν.

Πραγματικός στόχος του αποστολέα, είναι να αποδυναμώσει, να απαξιώσει την «αντιπολίτευση», εκείνους δηλαδή τους αρχιερείς που έχουν αντίθετη άποψη από αυτή που επιχειρεί να επιβάλλει η άλλη πλευρά.

Και ο νοών νοείτω. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων για την ομοφυλοφιλία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/09/2011

Δύο άρθρα που αφορούν το θέμα των ομοφυλοφίλων φιλοξένησε Αθηναϊκή εφημερίδα, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011. Το πρώτο αναφερόταν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τη συντηρητική βάση των Ρεπουμπλικανών, αλλά και οργανώσεων που υπερασπίζονται το θεσμό του γάμου.
    
Το δεύτερο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στο τι ισχύει σε διάφορες χώρες για τη νομιμοποίηση και τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η συντάκτρια του άρθρου θεωρεί πρωτοπορία την απόφαση της Ολλανδίας να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που νομιμοποίησε την ένωση των ομοφυλοφίλων το έτος 2001. Και θεωρεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, να κρατήσει κλειστή την πόρτα στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, ως γαλλική υποκρισία.

δείτε περισσότερα »
Η Εκκλησία να στηρίξει το αίτημα του λαού για παραίτηση των βουλευτών από τα προνόμιά τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Η Εκκλησία τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών και πολιτικάντηδων που κατακρίνουν την Εκκλησία ότι δήθεν είναι το «χαϊδεμένο παιδί του κράτους σε ότι αφορά τα φορολογικά» και πως «πρέπει η Εκκλησία να φορολογηθεί αγρίως, να φορολογηθούν οι ιεροί ναοί, τα παρεκκλήσια,τα προσκυνητάρια και κάθε χώρος που υπάρχει καντήλι και εικόνα». Με σαφή και καθαρό λόγο η Εκκλησία έχει εξηγήσει ότι φορολογείται και μάλιστα αδιαμαρτύρητα και είναι συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις. 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα, να συνταχθεί η Εκκλησία, όπως πάντα, στο πλευρό εκείνων των εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν από τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους, τα οικονομικά τους οφέλη και να συμβάλλουν στην σωτηρία της χώρας; 

Γιατί οι πολιτικοί, υπουργοί και βουλευτές, που συχνά πυκνά ζητούν τη φορολόγηση της Εκκλησίας, πρέπει πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα και να αρνηθούν τις φοροαπαλλαγές και τόσα άλλα προνόμια που έχουν αποσπάσει από το Κράτος. 

Μήπως λοιπόν η Εκκλησία από το «δεν ζητήσαμε να απαλλαγούμε από τη φορολογία», πρέπει να περάσει στο «ζητούμε από τους βουλευτές να απαρνηθούν τα προνόμιά τους ή μέρος των προνομίων τους για να δώσουν το παράδειγμα στο λαό μας»;

Μήπως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι ο μισθός του αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ και ότι υπόκειται σε όλες τις περικοπές που υπόκειται ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου;

Η Εκκλησία πρέπει να διεκδικήσει την αλήθεια, ειδικά αυτούς τους καιρούς. Για να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι πραγματικά είναι οι προνομιούχοι που φροντίζουν για το…καλό μας. 

 Δεν ήταν τυχαίο το χθεσινό ξέσπασμα του άνκορμαν Νίκου Χατζηνικολάου, για τα προνόμια των εθνοπατέρων και εθνομητέρων μας: «6.100 ευρώ μισθό παίρνουν. Πληρώνονται σε κάθε συνεδρίαση εξτρά, (περίπου 150 ευρώ την ώρα) πάνω από το μισθό αυτό. Τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δωρεάν αυτοκίνητο και καύσιμα. Δεν πρέπει αυτή η Βουλή να δώσει ένα παράδειγμα ότι συμπάσχει με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν χαράτσι για το σπίτι, με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν 20% από τις συντάξεις τους ή 40% από το μισθό τους;» 

 

Η Εκκλησία πρέπει να φωνάξει και να ζητήσει να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους οι βουλευτές. Είναι ΑΙΤΗΜΑ ΛΑΟΥ! Εκτός και αν η Εκκλησία έχει πεισθεί πως πρέπει να σιωπά, όπως έχουν απαιτήσει οι πολιτικοί. 

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος να ασχοληθεί και με τη σκληρή πραγματικότητα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως  ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου) πρέπει να επανεξετάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να τα προσαρμόσει στα νέα σκληρά δεδομένα.

Να τεθούν προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διατάξεως, θέματα που απασχολούν την πλειονότητα του ελληνικού λαού και παράλληλα ποιμνίου της Εκκλησίας. Να γίνει η εισήγηση του αρχιεπισκόπου με θέμα «Προς μια αναθεώρηση και αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών πραγμάτων», αλλά παράλληλα να εξεταστεί και το πώς η Εκκλησία (στα πλαίσια των δυνατοτήτων της) μπορεί να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους είτε είναι λαϊκοί είτε κληρικοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε συσσίτια, γιατί οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν τη μερίδα φαγητού.

Καλές οι εισηγήσεις των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Ιλίου, Λαγκαδά και Παροναξίας για το Μυστήριο του Γάμου, την Οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, αλλά όλα τα ανωτέρω η οικονομική κρίση τα επηρεάζει αρνητικά.

 

Καλή και σπουδαία θα είναι  η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» καθώς και η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμία με θέμα «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.χ συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», αλλά ας προβλεφθεί να υπάρξει εισήγηση με θέμα –ας πούμε-«περί της προσαρμογής των Κηρυγμάτων στα σημερινά δεδομένα». 

Οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες και το ποίμνιο θέλει να ξέρει ότι η Εκκλησία αφουγκράζεται και κατανοεί τα προβλήματά του και μπορεί ως ένα βαθμό να του συμπαρασταθεί. Το έχει ανάγκη...

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109