Προσοχή! Ο ματάκιας καιροφυλακτεί...

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/11/2013

Του Κώστα Ζαφειρίου


  

Οσοι αρχιερείς στο εξής, θα μεταβαίνουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συνοδευόμενοι για διάφορους λόγους από τα πνευματικά τους παιδιά (που ορθώς πράττουν και τους συνοδεύουν), θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ο ματάκιας καιροφυλακτεί.


 

Ολα όσα θα αναφέρουμε γίνονται σίγουρα εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου καθώς και εν αγνοία των εργαζομένων, συνεργατών, κληρικών και λαϊκών, στο κτίριο της οδού Αγίας Φιλοθέης. Ουδείς εκ των προαναφερομένων, εμπλέκεται ή γνωρίζει κάτι ή φέρει ευθύνη. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων.


 

Στην Αρχιεπισκοπή, λοιπόν πρέπει να πηγαίνει κατά διαστήματα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, κάποιος ανεπάγγελτος, που σκοπό έχει να φωτογραφίζει χωρίς την έγκρισή τους, αρχιερείς επισκέπτες του Αρχιεπισκόπου.


 

Ο ματάκιας αυτός, έχει αδυναμία στους ηλικιωμένους γιατί προφανώς θεωρεί ελάττωμα τα γηρατειά. Ενδεχομένως να έχει τραυματικές εμπειρίες από ηλικιωμένους.


 

Ο ματάκιας θεωρεί πως ο φωτογραφικός φακός λειτουργεί δίκην αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου ή ακόμη και σαν εγκεφαλογράφημα που ανιχνεύει αν ο ηλικιωμένος διαθέτει πνευματική διαύγεια.


 

Ο ματάκιας περιμένει υπομονετικά τη στιγμή που θα εμφανισθεί το υποψήφιο θύμα. Αν ο ιεράρχης είναι κάτω των 70 ετών, ίσως τη γλυτώσει. Αν όμως είναι άνω των 70, τότε...


 

Ο ματάκιας περιμένει την κατάλληλη στιγμή που ο ιεράρχης θα καθίσει στην καρέκλα στον προθάλαμο του γραφείου του αρχιεπισκόπου για να ξαποστάσει, ιδιαίτερα αν είχε ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητό του, προερχόμενος από την επαρχία.


 

Σαν την ύαινα, ο ματάκιας τον αφήνει να χαλαρώσει και την κατάλληλη στιγμή από απόσταση τριών τεσσάρων μέτρων, επιτίθεται: τον «απαθανατίζει» με τον φωτογραφικό φακό! Εν αγνοία του ιεράρχη...Χωρίς την έγκριση του ιεράρχη...


 

Ο ματάκιας όμως δεν ικανοποιείται εύκολα. Περιμένει και για την χαριστική βολή. Περιμένει υπομονετικά- χάρισμα των αργόσχολων λαϊκών- να φωτογραφίσει τον ιεράρχη εξερχόμενο. Όχι κοιτώντας τον στο πρόσωπο, γιατί ο ματάκιας είναι δειλός και γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι και ανήθικο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φωτογραφίζει την πλάτη του ιεράρχη! Πισώπλατη μαχαιριά δηλαδή...


 

Αυτή είναι η συμπεριφορά του άγνωστου ανεπάγγελτου και αργόσχολου ματάκια, που τρυπώνει αθόρυβα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

Και τα ερωτήματα:


 

Ποιός μπορεί να εξηγήσει το στόχο αυτών των φωτογραφικών στιγμιοτύπων, όταν μάλιστα γίνονται χωρίς την συναίνεση, τη συγκατάθεση των εικονιζομένων;


 

Ποιός έχει το δικαίωμα να εκθέτει με φωτογραφίες την προσωπικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου, όταν μάλιστα δεν έχει ενημερωθεί για τη φωτογραφία;


 

Ποιός πιστεύει ότι τα γηρατειά είναι «φωτογραφικό ντοκουμέντο» που αποδεικνύει την πνευματική αδυναμία;


 

Δεν γνωρίζει ότι η φωτογράφιση δίχως την συγκατάθεση του εικονιζομένου είναι αδίκημα που διώκεται ποινικά;


 

Παραθέτουμε αποσπάσματα από κείμενα νομικών για τη φωτογράφιση χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζομένου:


 

«Επομένως γίνεται σαφές ότι κανείς απολύτως δεν έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει σε κανένα μέσο, άρα ούτε και στο διαδίκτυο, τη φωτογραφία κάποιου άλλου με ή χωρίς τα αληθινά του στοιχεία, χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζόμενου». (Δημοσιεύθηκε στην στήλη "Νομική Στήριξη στην Ψηφιακή Εποχή" του περιοδικού Financial RAM)
 

Επίσης:
 

«Η έκθεση στο κοινό της εικόνας κάποιου προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του συνιστά από μόνη της παράνομη συμπεριφορά καθώς προσβάλλει αυτοτελώς την προσωπικότητά του και δεν απαιτείται γι' αυτό να προσβάλλεται συγχρόνως και άλλο αγαθό της προσωπικότητας, όπως είναι η τιμή και η υπόληψη του εικονιζόμενου. Αν βέβαια το εικονιζόμενο πρόσωπο εμφανίζεται κάτω από συνθήκες που μειώνουν την υπόληψη του ή παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής (π.χ. απεικόνιση αυτού γυμνού στο μπάνιο ή σε σκηνές της οικογενειακής του ζωής), προσβάλλονται περισσότερες εκφάνσεις της προσωπικότητάς του και η προσβολή αυτής είναι οπωσδήποτε σοβαρότερη.( βλ. απόφαση υπ’αριθμ. 5845/2005 ΠΠΑ)» (πηγή Δικηγορικό γραφείο Μαρίας Π. Κάτρη & Συνεργάτες).


 

Και επαναλαμβάνουμε: Ολα όσα αναφέραμε γίνονται εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου καθώς και εν αγνοία των εργαζομένων ή συνεργατών, κληρικών και λαϊκών, στο κτίριο της οδού Αγίας Φιλοθέης. Ουδείς εξ αυτών, εμπλέκεται, γνωρίζει κάτι ή φέρει ευθύνη. Αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

 

 Για το ierovima.gr Κώστας Ζαφειρίου