Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/03/2011

(εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ Δημητριάδος)

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης. Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.  

δείτε περισσότερα »
Η Κυριακή της Τυρινής
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/03/2011

Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό ως το τελειότερο και εκλεκτότερο δημιούργημα του Θεού, ως «εικόνα και καθ' ομοίωσις» αυτού ( Γέν.1,26). Πλάστηκε να ζει αιώνια μέσα στη χάρη και τις ευλογίες του Θεού, ατέρμονο βίο άπαυτης ευδαιμονίας.

Αυτή τη σημασία έχει η βιβλική διήγηση περί του κήπου της Εδέμ (Γεν.2 ο κεφ.). Ο άνθρωπος έκαμε κακή χρήση της ελεύθερης βούλησής του και προτίμησε το κακό. Ο αρχέκακος διάβολος τον παρέσυρε στην πτώση και την καταστροφή. Αυτό του στέρησε τον παράδεισο, δηλαδή την αέναη και ζωοποιό παρουσία του Θεού και την κοινωνία των ακένωτων ευλογιών Του.

δείτε περισσότερα »
Κράτη που μισθοδοτούν τους κληρικούς τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/02/2011

«Το Ελληνικό κράτος δεν μισθοδοτεί τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, ,αλλά αυτή η μισθοδοσία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 80% της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, το 1952» αναφέρεται  μεταξύ άλλων στο άρθρο του  του αρχιμανδρίτου π. Πέτρου Μποζίνη (εφημερίου στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Freiburg Γερμανίας).

Ο αρχιμανδρίτης στο πραγματικά αξιόλογο άρθρο του, αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε μερικές (από τις δεκάδες) χώρες που μισθοδοτούν τους κληρικούς τους:

δείτε περισσότερα »
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Εις κεφαλικήν ποινήν δια της τηλεοπτικής λαιμητόμου (Άρθρο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου)
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/02/2011

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που μια ολόκληρη Κυβέρνηση υποστήριζε με ανεξήγητο πάθος, προσβάλλοντας κατάφωρα και τη μνήμη των νεκρών και τη νοημοσύνη των ζωντανών, την επιβολή στους μικρούς μαθητές της άποψης μιας ελληνόφωνης μειοψηφίας, ότι στην παραλία της Σμύρνης, εκείνο το ματωμένο Αύγουστο του 1922, οι Έλληνες Μικρασιάτες δεν σφάζονταν από τους τσέτες του Κεμάλ, αλλά «συνωστίζονταν», προφανώς για μια θέση στα πλοία, που θα τους πήγαιναν στα νησιά για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους…. 

Βέβαια, τέτοια φαινόμενα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε, δεδομένου ότι τα ιστορικά γεγονότα και οι ιστορικές προσωπικότητες προσεγγίζονται από πολλές πλευρές, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κατ’ όνομα ιστορικών, αλλά στην ουσία ευτελών προπαγανδιστών ποικίλων συμφερόντων…

Έτσι, ακόμα και το μάθημα της Ιστορίας στα Σχολεία έχει μετατραπεί σε δίαυλο προώθησης και επιβολής της εκάστοτε κρατούσας ιδεολογίας, πάντα, βέβαια, στο όνομα της ιστορικής αληθείας!

δείτε περισσότερα »
Σκέψεις για την Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/02/2011

Του Αρχιμ. Ιουστίνου Κεφαλούρου
Ιεροκήρυκος (Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως)

 

 Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί βασική μέριμνα της Εκκλησίας. Σκοπός της Χριστιανικής Αγωγής είναι να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μεταφυσικού. Δεν είναι πάντοτε δεδομένο και αυτονόητο πως οι έννοιες του Θείου και του μεταφυσικού βρίσκουν χώρο για να καλλιεργηθούν, ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία έχει υλιστικό και τεχνοκρατικό προσανατολισμό. Σίγουρα όμως μετά από την απομυθοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών και φιλοσοφικών ρευμάτων κυρίως της Δύσης, που επαγγέλονταν την παντοδυναμία του ανθρώπινου πνεύματος, χωρίς την ανάγκη της υπαρξιακής αναζήτησης του Θείου, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά ακόμη και σε περιβάλλοντα αθεϊστικά όπου επιστροφή του Θεού υπήρξε θριαμβευτική.

δείτε περισσότερα »
Φράχτης στον Εβρο: Αρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/01/2011

ΤΗΝ κατηγορηματική του αντίθεση στην ύπαρξη φράχτη στον Εβρο τονίζει σε άρθρο του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, ο κ. Ανθιμος αναφέρεται σε άγνωστα περιστατικά όπως τους πυροβολισμούς (στον αέρα) ανδρών της ΕΛ.ΑΣ για εκφοβισμό των λαθρομεταναστών. Ενα ενδιαφέρον άρθρο.

δείτε περισσότερα »
Το κράτος και ο Ιερέας – άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/01/2011

«Στις 5 συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ένας θα προσλαμβάνεται. Τάδε έφη ΔΝΤ, αυτά προτείνει και η κυβέρνηση, ώστε να ξελαφρώσει ο δημόσιος τομέας από το υπερβάλλον προσωπικό. Υπάρχει όμως λόγος να εφαρμοσθεί ο ίδιος κανόνας και στις χειροτονίες ιερέων; Σαφώς όχι.Πρώτον, διότι οι ιερείς δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί. Αυτό το αναγνώρισε και επισήμως η Πολιτεία εξαιρώντας από τη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ τον διορισμό εφημερίων.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82