Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Η ρετσινιά της αιρέσεως!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/02/2012

Αίρεση! Ποιος καθορίζει την αίρεση; Ποια αρχή αποφαίνεται, αν μια ενέργεια εκτρέπεται από τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας;

 • Αρκεί ένας δημοιογράφος θεολόγος, που πολεμάει κάποια άστοχη θεολογική λέξι ή μια ποιμαντική ενέργεια;
 • Αρκεί ένα άρθρο να βαπτίσει κάτι ως αίρεση;
 • Αρκεί μια συνάθροισης, για να χαρακτηριστεί αιρετικός ένας Μητροπολίτης ή Πατριάρχης ή άλλοι κληρικοί;
 •  Αρκεί ένας όρος, που προβλήθηκε ως «μοντερνίζουσα» θεολογία, να οδηγήσει «συντηρητικούς» κύκλους σε επισήμανση καινούργιας αιρέσεως;  Και φυσικά πρέπει να προσέχουν και οι λεξιπλάστες., που εφευρίσκουν νέους όρους!

     Στις μέρες μας βαφτίζουμε κάποτε ως αίρεση ό,τι δεν συμφωνεί μαζί μας!

 • Δεν αρκούν τόσες αιρέσεις, που σαφώς αρνούνται δόγματα της Εκκλησίας; Πρέπει να κατασκευάζουμε και άλλες;
 • Πρέπει οπωσδήποτε να συναριθμήσουμε στους αιρετικούς τον άλλον, που δεν ανήκει στον δικό μας κύκλο;

Σημειώνουμε τα παραπάνω, διότι τελευταία ακούγονται νεόφτερες λέξεις,

                  που τις αποκαλούν «αιρέσεις», αδιαφορώντας για το ότι με τη βαριά αυτή 

                  κατηγορία θίγονται και επίσκοποι και άλλοι ευσεβείς θεολόγοι.

 • Διαφωνεί κάποιος με οικουμενιστικές ενέργειες μεγαλοσχήμων κληρικών; Φυσικά και πρέπει να τις σχολιάσει, κάποτε και να τις ελέγξει. Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του σημείου να αποκαλείται ο οικουμενιστής «αιρετικός» ή «προδότης», υπάρχει μεγάλη απόσταση.
 • Εμφανίζεται στο χώρο της θεολογίας ένας όρος νεοφανής. Μπορούμε να τον σχολιάσουμε και να διαφωνήσουμε. Αλλ’ από του σημείου αυτού μέχρι του σημείου ν’ αποκαλείται ο όρος αυτός «αίρεση» και «προδοσία» υπάρχει τεράστια απόσταση.
 • Παρατηρείται δε το εξής αντιφατικό: Επίσκοποι και πρεσβύτεροι, που οι ίδιοι πολλούς ιερούς Κανόνες  καταπάτησαν, αποκαλούν αντικανονικές, ορισμένες ενέργειες ποιμαντικού ενδιαφέροντος, που από κανένα ιερό Κανόνα δεν απαγορεύονται! Και αφού χαρακτηρίσουν συλλειτουργούς τους «αντικανονικούς», στη συνέχεια εύκολα τους βαφτίζουν και …αιρετικούς!  
 • Χρειάζεται προσοχή. Δεν θέλουμε άλλα σχίσματα
 • Γιατί οι αιρεσιολογούντες δεν προσφεύγουν στην Ι. Σύνοδο, σημειώνοντας εντός εισαγωγικών φράσεις από κείμενα αμφισβητήσιμα;
 • Όπως πάμε, ο ένας ορθόδοξος θα συναντά τον άλλον και θα του λέει: «Είσαι αιρετικός!»
 • Οι πιστοί μπορεί να μη γνωρίζουν  καλά δογματικούς όρους, αλλά πρόθεση αιρετικού δεν έχουν. Δεν θέλουν ν’ απαρνηθούν την πίστη του Χριστού και της Εκκλησίας

    Ας  συζητάμε,  λοιπόν,  έστω  και  διαφωνώντας.  Και  διαφωνώντας, ας μη

    καταφεύγουμε στο βαρύ χαρακτηρισμό του «αιρετικού». 

δείτε περισσότερα »
«Tο μέλλον της Αθωνιάδας Σχολής εξαρτάται από την Ιερά Κοινότητα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/02/2012

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, για την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή:

 

«Η δημόσια συζήτηση για ευαίσθητα  θέματα, όπως η εκκλησιαστική  εκπαίδευση, θα ήταν ορθότερο να μην διεξαχθεί μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο  καταγγελτικός λόγος. Εφόσον, όμως, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών της Γ'  Λυκείου της Αθωνιάδας Σχολής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως τίθεται όπως ετέθη στην ερώτηση δύο Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, θα πρέπει να  διευκρινιστούν ορισμένα σημεία για  εκείνους που αγνοούν τα πραγματικά  περιστατικά:

 

1. Η Υπηρεσία επί συνόλου 14 θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για 18 σχολεία, κατένειμε τις τρεις από αυτές, στην  Αθωνιάδα Σχολή.

 

2. Οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται από  το σχετικό πίνακα με διαφάνεια και  σύμφωνα με την κατάταξή τους, που προκύπτει από αντικειμενική μοριοδότηση, εφόσον έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να υπηρετήσουν σε εκκλησιαστικά σχολεία.  

 

3. Η Υπηρεσία προέβη σε αλλεπάλληλες  προσκλήσεις ενδιαφέροντος ενώ...  

δείτε περισσότερα »
Η αγαπολογία των παπικών δεν μας πείθει-Άρθρο του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/02/2012

Άρθρο του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου-πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

(Με αφορμή μια δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου των Παπικών στη Χίο)

 

            Ως  Ορθόδοξοι  χριστιανοί  καλλιεργούμε  και  πρεσβεύουμε  την  αγάπη,  την  πραγματική- έμπρακτη  αγάπη.  Όμως,  η  έννοια  της  αγάπης  είναι  ευρεία.  Και  όταν  η  αγάπη  απέχει  από  την  αλήθεια  δεν  είναι  αγάπη  αλλά  το  είδωλό  της.

            Επίσης,  ως  Ορθόδοξοι  χριστιανοί – που  αποτελούμε  το  99 %  του  τοπικού  ποιμνίου  της  νήσου  μας – ακούσαμε  τον  Επίσκοπο  των  Φράγκων,  δηλαδή  της  Ρωμαιοκαθολικής  ή  Παπικής  Εκκλησίας,  ευρισκόμενο  στη  Χίο  τις  ημέρες  αυτές,  να  μιλά  στα  τοπικά  ΜΜΕ  για  αγάπη  και  μάλιστα  να  λέει  <<Εμείς  πρεσβεύουμε  την  αγάπη  και  θέλουμε  να  την  εκδηλώνουμε  μαζί  με  τους  Ορθοδόξους  και  όλους  τους  άλλους  πέραν  από  κόμματα,  χρώματα,  Δόγματα>>. 

δείτε περισσότερα »
Η μέριμνα για την Ευρώπη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/02/2012

Άρθρο του Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητου 

 

Από την εποχή της νεότητός του ο Μακαριστός Χριστόδουλος ανησυχούσε για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ευρώπη. Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος ο Χριστόδουλος, δεν εκδήλωσε καμίαν αντίθεση για την ένταξη στην Ευρώπη. Σε πολλά κείμενά του όμως, διετύπωνε την ανάγκη η ένταξη να συνοδεύεται από αγώνα για την αυτοσυνειδησία των Ελλήνων.

Ήταν βέβαιος ότι η ένωση της Ευρώπης, αποτελεί πνευματική και ποιμαντική πρόκληση – όχι αυτονόητα αρνητική, αλλά που αναπότρεπτα θα καταλήξει αρνητική εάν συνεχισθεί η σιωπή και αδιαφορία της Εκκλησίας μας. Εκτιμούσε ότι είναι επικίνδυνο και κοντόφθαλμο να βλέπουμε την ένωση της Ευρώπης μόνο ως ένα ταμείο, ή ως υπόθεση μόνο της πολιτείας και των παραγωγικών τάξεων.  

δείτε περισσότερα »
Σύρου Δωρόθεος: «Τα παιδιά πρέπει να τα ξέρουν όλα!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/02/2012

(Άρθρο από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ)

 

«Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα....Ζούμε μέσα σ' ένα όνειρο που τρίζει...», έλεγαν οι στίχοι ενός τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου, που κυκλοφορήθηκε το 1979...

Ζούμε σ' ένα όνειρο, που τρίζει!

Στίχος προφητικός, αποκαλυπτικός στη διαπίστωση του 30 χρόνια αργότερα, αλλά και προβληματικός στη βεβαιότητα του ότι «τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»!

Ίσως να τα ήξεραν και να τα ξέρουν όλα! Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και τότε και σήμερα, ακόμα περισσότερο, τα παιδιά «τα ξέρουν όλα» , καθώς αυτά κυρίως είναι οι αποδέκτες και οι χρήστες των αδιανόητων, μέχρι πρόσφατα, δυνατοτήτων και ευκαιριών, που προσφέρει η λεγόμενη επανάσταση της Πληροφορίας.

Έχουν στη διάθεση τους τόσα μέσα και «εργαλεία» γνώσης και πληροφορίας, ώστε, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, τα παιδιά «ξέρουν» περισσότερα από τους μεγάλους.


 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Iωακείμ Γ΄:Επισκόπηση και αιτούμενα της πορείας και της εποχής του
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/02/2012

του Σεβ. Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα 

Πριν εκατό χρόνια, το Νοέμβριο του 1912, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄  αναχωρούσε από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο  για τον άλλο κόσμο, τον αιώνιο και παντοτινό. Ο Ιωακείμ είχε ξεκινήσει  την πορεία της ζωής του από το Βαφεοχώρι, τη γενέτειρά του, με έμφυτη αγάπη, κλήση και κλίση για την Εκκλησία. Τα χαρίσματά του, με την ευλογία του Θεού, τον αξίωσαν να έχει  δυσεύρετη και μεγάλη εκκλησιαστική προσφορά και διακονία. Υπήρξε  πρόσωπο με βαθύτατο εκκλησιαστικό φρόνημα, τον διέκρινε όμως παράλληλα και διορατικότητα και ενόραση, χάρη στην οποία προσλάμβανε τα γενόμενα και τις εξελίξεις που κυοφορούσε το αύριο και το μέλλον. Έθεσε στη διακονία της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου την ύπαρξή του, με τα πάμπολλα χαρίσματά του. Είναι όμως πολύ χαρακτηριστικό, και ιδιαίτερα επίκαιρο για τις ημέρες που ζούμε, το υπό του Μανουήλ Γεδεών για τον Ιωακείμ σημειούμενο: «Καίπερ δε φρονών ότι το καθ’ ημάς χάος ου διαρρυθμίζεται, δυστυχώς ηθέλησε ν’ αναλάβη ευθύς την εφ’ ολοκλήρου διαρρύθμισιν αυτού».

Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια  

δείτε περισσότερα »
Προφητικός ο Ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 06/02/2012

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

 

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, 7 Φεβρουαρίου, από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέσσερα χρόνια μεστά πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που η Εκκλησία της Ελλάδος παρακολουθεί από κοντά.

Η πρώτη τετραετία του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κλείνει με την επιστολή του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, επιστολή που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε τόσο από κληρικούς, όσο και λαϊκούς, «επιστολή του οργισμένου και εξαθλιωμένου Λαού προς την πολιτική εξουσία».

Αν ανατρέξετε στον Ενθρονιστήριο λόγο του μακαριωτάτου κ. Ιερώνυμου, θα διαπιστώσετε πως το περιεχόμενο της επιστολής αυτής είχε -προφητικά θα έλεγε κανείς-προαναγγελθεί. Διαβάστε τι είχε πει τότε (16 Φεβρουαρίου 2008) ο κ. Ιερώνυμος: 

δείτε περισσότερα »
''Εμμένω και θα εμμένω''
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/02/2012

Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου

Εφημερίου Ιερού Ναού Προφ. Ηλιού Τριπόλεως 

          Ναι θα εμμένω. Ζητώ να μου γνωρίσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, πως και γιατί υπάρχει αυτό το τεράστιο χρέος της Ελλάδος.      Αλλά ας μην προσπαθείτε εσείς και εγώ να το μάθουμε. Μην ζαλίζομε το κεφάλι μας. Είναι που είναι ζαλισμένo από τα τόσα και τόσα προβλήματα. Ανέτρεξα λοιπόν σε εφημερίδες και σε περιοδικά και το βρήκα. Βρήκα την καθαρή αλήθεια και την παρουσιάζω.

          «Όταν το ελληνόπουλο και η ελληνοπούλα, ντυμένα στα εθνικά χρώματα, κοιμόντουσαν αθώα στο κρεβάτι τους, και έξω κάτω από το φως του φεγγαριού, έσκουζε ο γκιώνης, εμφανιζόταν στα δωμάτια των παιδιών η γιαγιά. Η τρυφερή γριούλα με το τσεμπέρι, αθόρυβα, έβαζε μερικά λεφτά κάτω από τα παιδικά μαξιλάρια. Αυτό γινόταν παντού, για χρόνια. Σε κάθε οικογένεια. Τα παιδιά το πρωί έβρισκαν τα λεφτά και χαρούμενα ξόδευαν το χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Όλα τα παιδιά, όλα τα λεφτά.  

δείτε περισσότερα »
Η επιστολή του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τι έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο Στάθης
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/02/2012

Άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε, την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε σε όλους- και όχι μόνο στον κύριο   Στάθη- η επιστολή που απέστειλε ο συνήθως σιωπηλός, μέχρι τώρα, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, δια της οποίας λέγει  αλήθειες και θίγει γεγονότα , που απασχολούν όλους τους Έλληνες!
Και είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου σε αυτό το επίπεδο,για όλα εκείνα που συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό και τα οποία  την έχουν οδηγήσει στον εθνικό αποτροπιασμό και το λαό μας στην εξαθλίωση!!
Όμως στην προσπάθειά του  ο κ. Στάθης (στο eniko.gr) να εξάρει την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προβαίνει σε απαράδεκτες κρίσεις κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ,τον παρουσιάζει ως εξουσιομανή που ήθελε μάλιστα, να το παίξει  και Εθνάρχης!!
Και είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να λέγει όσα λέγει σήμερα ο νυν Αρχιεπίσκοπος έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και να... δοξάζεται! 

δείτε περισσότερα »
Απορία και φόβος!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/02/2012

Άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου

Για πρώτη φορά αισθανόμαστε να μας νεκρώνουν τα δυό αυτά παγερά συναισθήματα. Δεν ξέρουμε, μήτε μπορούμε να υποπτευθούμε, ούτε να προβλέψουμε "τί τέξεται η επιούσα". Ένα πυκνό σκοτάδι, ένα θολό σύννεφο μας κρύβει τον ορίζοντα. Δεν είναι μόνο η απορία για την οικονομική έκβαση της κοινωνίας μας, είναι και ο φόβος που κατέλαβε την ψυχή μας και την μούδιασε. Παρέλυσε κάθε ικμάδα της ζωτικότητος που είχαμε και στα πρόσωπά μας ζωγραφίζεται ο πανικός ενός άγνωστου αύριο, με τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

Ήδη είμαστε πολύ κουρασμένοι, οι Έλληνες Ορθόδοξοι!

Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τα υποτροπιάζοντα ειδεχθή συμπτώματα της σύγχρονης πυορροούσης κοινωνίας μας, πλέον.

Ένας ελληνισμός τελείως ξεκομμένος απο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Δίχως ίχνος  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92