Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Στόχος η Εκκλησία και η Θρησκεία;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/12/2011

του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα
Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
 

 

Παρακολουθώ τα γενόμενα των χριστουγεννιάτικων ημερών και βέβαια πολλά τα ερωτήματα εκ των γενομένων. Τελικά η κοινωνία των πολιτών και η πολυπολιτισμικότητα θεσμοθετούνται με προοπτική να στοχοποιηθεί η Εκκλησία και κατ' επέκταση να διωχθεί η θρησκεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πώς άλλως μπορεί να ερμηνευθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των άλλων, εννοώ των περί την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δοσοληψιών, αλλά και των άλλων με τα τόσα άλλα; Με τις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές της Βουλής μας, με την ασυλία, με τις γενναίες κρατικές κομματικές επιχορηγήσεις, με τα πολλά, τα ποικίλα, τα ωραία, με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα μάνα μου Ελλάς.».

 Τελικά, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, η θρυλούμενη πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας των πολιτών, με την ισονομία και την ισοπολιτεία, ολοκληρώνει την παράσταση για την πραγμάτωση του δυσεύρετου μεταπολιτευτικού της οραματισμού, εγκλείοντας στη φυλακή τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ; 

δείτε περισσότερα »
«Σε όλους αντιστοιχεί και κάποιο μερίδιο ευθύνης!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του Ιεροκήρυκα Τιμόθεου Παπασταύρου 

 

Τίς τελευταίες μέρες (χρονιάρες μέρες Χριστουγέννων) υπήρξαμε μάρτυρες, αλλά καί βιώσαμε (δυστυχώς) σάν Χριστιανοί, όχι τόσο εκείνο πού θά έπρεπε, δηλαδή τό μυστήριο τής σαρκώσεως τού Θεού Λόγου, αλλά άλλα θλιβερά γεγονότα ...! Ο Κύριος γεννάται  καί 'μείς απουσιάζαμε ...! Μπράβο μας! Χαρά σέ 'κείνους πού πρωτοστάτησαν στή λυπηρή αυτή "παράσταση"!

Αφού σχεδόν όλοι βρεθήκαμε εκτός "τόπου καί χρόνου" καί οι γιορτές σχεδόν πέρασαν, θέλω καί 'γώ νά καταθέσω τήν προσωπική μου άποψη, πού σίγουρα σέ άλλους θά αρέσει καί σέ άλλους ... όχι!

1. Απορίες: α) Περίπου τρία χρόνια "παίζεται" αυτό τό "έργο" τής Μονής Βατοπαιδίου καί ξαφνικά ήλθε σάν "κεραυνός έν αιθρία", η απόφαση γιά τή φυλάκιση τού ηγουμένου π. Εφραίμ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ"! Είναι αυτό συγκυρία ή σύμπτωση; Είναι προμελετημένο "χτύπημα"; Κλίνω πρός τή δεύτερη άποψη...

β) ΣΕΒΟΜΑΙ τήν απόφαση τής δικαιοσύνης ! Απορώ όμως, διότι σάν ένοχοι στό συγκεκριμμένο "σκάνδαλο" όπως τό ονόμασαν, άν θυμάμαι καλά, ακούστηκαν πάρα πολλοί ένοχοι! Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, δικηγόροι, μάρτυρες, κ.ά. Τελικά μόνο ΕΝΑΣ; καί αυτός μοναχός; Τί σόϊ απονομή δικαιοσύνης είναι αυτή; "Δυό μέτρα καί δυό σταθμά"; Καί καλά, οι τρανοί τά φτιάξαν στά μέτρα τους καί αμνηστεύτηκαν τά εγκλήματά τους! Ντροπή τους! Οι άλλοι όμως; ΕΝΑΣ θά πληρώσει τό "μάρμαρο" πού λέει κι' ο λαός; Δέν είναι αυτό αδικία; Πώς ονομάζεται άραγε στή δικονομική γλώσσα; Νομίζω ότι η δικαιοσύνη πρέπει νά είναι τυφλή, αλλά νά μή κάνει  καί τά "στραβά μάτια"! Καί εδώ κατι τέτοιο ... μυρίζει! 

δείτε περισσότερα »
Μια γροθιά στο στομάχι του εκκλησιαστικού μας κατεστημένου-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του   ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, Επικοινωνιολόγου 

Δεν έχει  προλάβει να στεγνώσει , καλά- καλά, η υπογραφή απο την δικαστική απόφαση, που ήθελε τον Ηγούμενο Εφραίμ, έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και τα.. "κροκοδείλια δάκρυα", των παντός είδους υποκριτών του δημόσιου βίου, έχουν πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μας!

Δεν θα κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης, αυτή καθ´εαυτή,αν και θα μπορούσαν  οι κύριοι δικαστές που συμμετείχαν στο συμβούλιο,  να περιμένουν λίγο πριν εκδώσουν μια απόφαση, η οποία φυσικό ήταν να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει όλο αυτό τον πανικό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εκτός κι αν ο στόχος τους ήταν να σκανδαλίσουν για μια φορά ακόμη το λαό μας και να τον αποπροσανατολίσουν απο τα πραγματικά του προβλήματα, για τα οποία την κύρια ευθύνη έχει το πολιτικό μας κατεστημένο.

Ειπώθηκε  πάντως, ως επιχείρημα, ότι οι Αγιορείτες  πατέρες  ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο και εορτάζουν τα  Χριστούγεννα με 13 ημέρες καθυστέρηση, οπότε η δικαστική απόφαση και όλη αυτή η ταραχή, δεν θα  προκαλούσε προβλήματα  στην αγιορείτικη παράδοση και στην εν γένει εκκλησιαστική ευταξία που διέπει την αγιορείτικη μοναδική αδελφότητα!!! 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Παύλος: «Χτύπημα για το Μοναχισμό, το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/12/2011

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας Ελληνικού, Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης κ. Παύλος, με αφορμή την απόφαση για προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο "ierovima": «Είναι χτύπημα για τον Μοναχισμό, το Άγιο Όρος, είναι χτύπημα για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία η απόφαση για προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. Μόνο εχθρός της Ορθοδοξίας θα εξέδιδε τέτοια απόφαση και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων. Τόσοι απατεώνες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, κυκλοφορούν ελεύθεροι και η δικαιοσύνη εξήντλησε την αυστηρότητά της στο πρόσωπο του καλόγερου! Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας και προκαλούν ερωτήματα.»

δείτε περισσότερα »
Άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες» ή με… «ειδικές αρετές;»-Αρθρο Σωτ. Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 24/12/2011

Του ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ* 

Διερχόμεθα μια περίοδο ακραίων φαινομένων, που αγγίζουν έντονα τις κοινωνίες των ανθρώπων. Είναι περίοδος μιας ασύλληπτης για τον νου, πριν μερικές δεκαετίες, προόδου στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Ζούμε την επανάσταση της αποκωδικοποίησης του DNA, ταυτόχρονα την επανάσταση της πληροφορίας μέσα από  την τεχνοκρατούμενη επικοινωνία και μιλούμε για την κοινωνία της γνώσης, για το παγκόσμιο χωριό. 

Πρόκειται για κατακτήσεις που μας φέρνουν ενώπιους στον συνάνθρωπο. Και είναι σκληρή, αλλά όμως πραγματική η διαπίστωση ότι ουδέποτε άλλοτε δεν ορθώνονταν τόσοι πολλοί τοίχοι, δεν υπήρχαν τόσα μεγάλα χάσματα μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των ατόμων, όπου αναδεικνύεται σε μείζον γνώρισμα η εξατομίκευση της ζωής: μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, όπου οι συγκρούσεις των υλικών συμφερόντων ορίζουν πατρίκιους και πληβείους, προνομιούχους και παρίες μεταξύ των εθνοτήτων, όπου οξύνονται οι αντιθέσεις των πολιτισμικών και εθνοφυλετικών διακρίσεων. 

Ζούμε καθημερινά τέτοιες καταστάσεις που, μέσα σ’ ένα καθεστώς αποθέωσης του κέρδους και του χρήματος – μιας συμβατικής αξίας που επινοήσαμε για να διευκολύνουμε τον εγκοινωνισμό του ανθρώπου – εξυφαίνουν τη βία, το δίκιο του ισχυρότερου και ποικίλες εκδοχές ρατσισμού. 

Του ρατσισμού, που πολλές φορές θύματα – εκουσίως ή ακουσίως, στην πιο απάνθρωπη εκδήλωσή του: την περιφρόνηση και αποβολή, την απόρριψη από τα κοινά – έχουν πέσει άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες». Θα προτιμούσα να τους χαρακτηρίζουμε ανθρώπους με ειδικά γνωρίσματα, καθώς έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και μπορούν να αντιπαρέρχονται τις ανάγκες τους όταν τους συμπεριφερόμεθα σαν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Θα έλεγα μάλιστα ότι πολλές φορές τους ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι με ειδικές αρετές». Και είναι εύλογη η υπεροχή τους στο πεδίο των ψυχικών χαρισμάτων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να εξισορροπούν κάποια σωματική αδυναμία ή αναπηρία.           

Αλλά, ποιά αναπηρία; Από αναπηρίες είμεθα γεμάτοι όλοι μας, απλά δεν είναι οφθαλμοφανείς. Υπάρχει κανείς που δεν έχει ψεγάδια στα πνευματικά, ηθικά, ακόμη και στα σωματικά γνωρίσματά του; Πολλοί από τους «άρτιους» (μέσα σε εισαγωγικά) τα κρύβουν επιμελώς με φτιασιδώματα. Και εδώ ξεχωρίζουν οι άνθρωποι με τις «ειδικές ανάγκες», καθώς έρχονται ευθέως αντιμέτωποι με τα «ελαττώματά» τους, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν. Όπλο τους είναι η δύναμη της ψυχής, που αναβλύζει ανεξάντλητη από την εσώτερη πηγή τους. Μέσα από την αρετή αυτής της ψυχικής ρώμης, ακτινοβολούν υγεία, αποκαλύπτοντας σε όλους εμάς ποιές είναι πραγματικά φοβερές ανθρώπινες αναπηρίες και πώς θεραπεύονται. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πρότυπα. Αξίζει να τους μοιάζουμε στα μεγάλα τους προτερήματα, που ελαχιστοποιούν και εξουδετερώνουν τις όποιες σωματικές αδυναμίες τους. Αξίζει να μιμούμεθα το μεγαλείο της προσπάθειάς τους. Μας προτείνουν το μεγάλο “Κλειδί”, για την πόρτα ενός καλύτερου κόσμου, μιας καλύτερης κοινωνίας. 

Πράγματι, αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά διαφορετικοί. Είναι κατ’ ουσίαν Ολυμπιονίκες της καθημερινής ζωής και με τη δύναμη της ψυχής τους, μας δείχνουν τον δρόμο για να κάνουμε την καθημερινή ζωή καλύτερη. Γι’ αυτό τους πρέπει ο σεβασμός και η αγάπη όλων, τους πρέπει το δικαίωμα της ίσης ευκαιρίας.

 

* του Σωτήρη Μ. Τζούμα, Επικοινωνιολόγου.

 

  

δείτε περισσότερα »
Γιατί μηνύει τους Ρωμαιοκαθολικούς ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/12/2011

Στον Πειραιά λειτουργεί εκπαιδευτήριο Ρωμαιοκαθολικής Μοναστικής Αδελφότητος  τους υπευθύνους του οποίου  μηνύει ο μητροπολίτης  Πειραιώς κ. Σεραφείμ «διότι κατά την έναρξιν του ειρημένου σχολείου της πρωτοβαθμίου εκπαιδεύσεως τελείται ο καθιερωμένος αγιασμός δια την ευλογίαν της νέας σχολικής περιόδου υπό του Ρωμαιοκαθολικού Εφημερίου Πειραιώς κ. Ιωάννου Πάτση, και δια τους ορθοδόξους μαθητάς, γεγονός που απάδει εις την εκκλησιολογίαν και ποιμαντικήν της Εκκλησίας διότι αμβλύνει την ορθόδοξον αυτοσυνειδησίαν των μικρών ευπλάστων μαθητών, επιφέρει μίαν συγκρητιστικήν οικουμενιστικήν αντίληψιν και εμπίπτει εις τας περί προσηλυτισμού διατάξεις του δικαιϊκού εν Ελλάδι συστήματος».

Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς:

«Γνωστοποιούμε την ημετέρα ποινική έγκλησι που υπεβλήθη εις τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς κατά της Ρωμαιοκαθολικής παρασυναγωγής και της ανιέρου δράσεώς της. Αφιερώνουμε την εν λόγω έγκλησιν εις τους τραγικούς οικουμενιστάς συνοδοιπόρους του εκπεσόντος Ρωμαιοκαθολικισμού που δεν ορωδούν να συμφύρωνται και να συναγελάζωνται και να συνευδοκούν μετά των θεηλάτων απομειωτών της εις Χριστόν πίστεως και αληθείας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ» 

δείτε περισσότερα »
Πατριάρχης Ιεροσολύμων: «Απληστία και οικονομική διαφθορά οδήγησαν τα Έθνη στην ανεργία και απελπισία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/12/2011

«Δεύτε ίδωμεν  πιστοί,

πού εγεννήθη ο Χριστός,

ακολουθήσωμεν λοιπόν,

ένθα οδεύει ο αστήρ».

(Κάθ. Όρθρ. Χριστουγέννων). 

Η ανά τα πέρατα της  Οικουμένης Μία, Αγία, Καθολική και  Αποστολική Ορθόδοξος του Χριστού Εκκλησία εορτάζει σήμερον γεγονός  υπερφυές και εξαίσιον, θαυμαστόν και σωτήριον. Εορτάζει και πανηγυρίζει το  γεγονός της  άκρας φιλανθρωπίας του Θεού, της  αμετρήτου και ανεικάστου αγάπης Αυτού προς τον άνθρωπον. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Ας ενώσουμε τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση”
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/12/2011

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες αναφέρεται στο μήνυμα των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τονίζει, μεταξύ άλλων πως τίποτε, ακόμη και η πιο μεγάλη τραγωδία, δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα. Αναλυτικά το μήνυμά του:

Τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός «λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού». Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα.

Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι ο σύγχρονος βίος απειλείται όλο και περισσότερο από θλίψεις και δοκιμασίες. Ο κόσμος μας ζει το τέλος μιας εποχής και βιώνει την αγωνία ενός απειλητικού και αβέβαιου αύριο.

Μέ τα μάτια στραμμένα στο φως των Χριστουγέννων, θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους και τον καθένα προσωπικά, με όση δύναμη διαθέτω, ότι ο Θεός μας αγαπά όλους και κανείς δεν στερείται το δικαίωμα στην ελπίδα. 

δείτε περισσότερα »
Μνήμη Αγ. Διονυσίου, Αρχιεπ. Ζακύνθου-Μνήμη Μητροπολίτου Χίου Κυρού Διονυσίου (+)-Άρθρο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/12/2011

Του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου – Αναγνώστου- Βηματαρίου

πρ.  Δημοτικού  Συμβούλου  Χίου 

            Η  17η  Δεκεμβρίου  είναι  η  ημέρα  τιμής  και  μνήμης  του  Αγίου  Διονυσίου,  Αρχιεπισκόπου  Ζακύνθου,  του  κατεξοχήν  Αγίου  της  συγγνώμης.  Για  όσους  δεν  γνωρίζουν  ο  Άγιος  Διονύσιος, εφαρμόζοντας  πλήρως  τον  Θείο  και  Ευαγγελικό  λόγο  του  Κυρίου  μας,  συγχώρεσε – δια  του  Ιερού  Μυστηρίου  της  Μετανοίας  και  Εξομολογήσεως – τον  φονιά  του  αδελφού  του.  Το  κατά  κόσμον  επώνυμό  του  ήταν  Σγουρός.  Την  ίδια  ημέρα  τιμώνται  και  ο  Προφήτης  Δανιήλ  και  οι  Άγιοι  Τρεις  Παίδες  (Μισαήλ,  Αζαρίας  και  Ανανίας)  οι  οποίοι  κατά  θαυμαστό  τρόπο  και  ενώ  τοποθετήθηκαν  σε  ένα  αναμμένο  και  καιόμενο  από  πύρινη  φλόγα  καμίνι,  υπό  των  ασεβών  (διότι  αρνήθηκαν  να  προδώσουν  την  πίστη  τους  στον  αληθινό  Θεό),  κατά  θαυμαστό  τρόπο  έμειναν  σώοι  και  αβλαβείς,  οι  δε  φλόγες  που  τους  κατέκαιγαν  μεταβλήθηκαν  σε  αύρα  δροσιάς.  Έτσι,  τιμώνται  από  το  Πυροσβεστικό  Σώμα  ως  οι  προστάτες  Άγιοί  του.

            Την  ημέρα  αυτή,  επί  32  συναπτά  έτη,  τιμώνταν  οι  Άγιοι  αυτοί  με  κάθε  μεγαλοπρέπεια,  στον  Ιερό  Μητροπολιτικό  Ναό  Χίου,  οπότε  διήγε  τα  ονομαστήριά  του  ο  μακαριστός – ήδη – Μητροπολίτης  μας,  κυρός  Διονύσιος.  

δείτε περισσότερα »
Σιωπή για τα οικονομικά έσοδα από την περιφορά της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/12/2011

Στο Άγιο ¨Ορος μεταβαίνει ο ισχυρός ιεράρχης της Εκκλησίας της Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων , πρόεδρος του τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.  

Ο σεβασμιώτατος που χθες Κυριακή προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην παρουσία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στη Ρωσία, λέγοντας: «Σε λίγες μέρες περισσότεροι από ένα εκατομμύρια άνθρωποι προσκύνησαν την Αγία  Ζώνη μόνο στη Μόσχα, ενώ σε όλη τη Ρωσία περισσότεροι από τρία εκατομμύρια».

Πραγματικά, η υποδοχή που επεφύλαξαν οι πιστοί στην Αγία Ζώνη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όμως μέχρι και σήμερα ουδείς έχει μιλήσει για το οικονομικά ποσό που συγκεντρώθηκε από την περιφορά της Αγίας Ζώνης και πώς μοιράστηκε. Γιατί όπως είναι λογικό, «δικαιώματα»  έχουν όλοι: Και η Εκκλησία της Μόσχας, αφού οι πιστοί της ενίσχυσαν το ταμείο και η Μονή Βατοπεδίου που διατηρεί τα δικαιώματα της Αγίας Ζώνης. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94