Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

“Άριστη” η νέα γραμματική- άρθρο του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/07/2012

Εξυπηρετεί αφάνταστα ώστε να μην ξαναβρεθεί η Χώρα μας στην οικονομική δυσπραγία του σήμερα. Είναι τεράστιο το εθνικό κόστος της Δωρεάν Παιδείας. Ξεζουμίζει οικονομικά τα νοικοκυριά. Στρέφει τη νεολαία στα γράμματα, εγκαταλείποντας την γεωργία και την κτηνοτροφία (μια τουρκική παροιμία λέει: benağa, senağa, ineğikimsağa, δηλ. εγώ αγάς, εσύ αγάς, την αγελάδα ποιός θα την αρμέξει;). Μπάζει τους νέους στα Πανεπιστήμια και τους βγάζει όλους ανεξαιρέτως με πτυχίο. Τελικά, ως Χώρα είναι περισσότερο επονοίδιστο να έχεις ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ παρά ανέργους του Δημοτικού Σχολείου.

Γι’ αυτό, καλώς ήρθες νέα Γραμματική με τα 5 φωνήεντα!

Τέλος στους γραμματικούς κανόνες, τέλος στο Συντακτικό, τέλος στο Ετυμολογικό.

Τι χρειάζεται να κατανοούν τα ελληνόπουλα την ποίηση του Ελύτη, ή τα κείμενα, θεός φυλάξοι, του Παπαδιαμάντη; Για αρχαία κείμενα και μεσαιωνική γραμματολογία, ούτε λόγος να γίνεται! Όσο πιο λίγα γνωρίζουν τα νέα παιδιά μας, τόσο λιγότερες απαιτήσεις θα έχουν. Σκάστε, λοιπόν, αγράμματα όντα, και μη μιλάτε! Φθηνό εργατικό δυναμικό, θα είστε, χωρίς πολλές πολλές απαιτήσεις.

Και μην αρχίσει κανένας να φλυαρεί "τι θα γίνει το Έθνος μας" και παρόμοια δακρύβρεχτα. Δεν χανόμαστε εμείς! Τα πλουσιόπαιδα θα συνεχίσουν να εγγράφονται στα Κολλέγια και θα συγκροτούν την ελίτ του αύριο. Μια μικρή αριστοκρατία του πνεύματος, όση χρειάζεται η Χώρα.

Για το πόπολο τι να νοιαζόμαστε τώρα;

Ήταν κάποτε ένας χαζός Έλληνας, Σεφέρη τον έλεγαν, που έγραφε, ο αφελής:

"...γιατί όλα γίνονται στην Ελλάδα σα να μας κινεί ένα θανάσιμο μίσος για τη λαλιά μας. Το κακό είναι τόσο μεγάλο, που μόνο σαν ένα φαινόμενο ομαδικής ψυχοπάθειας θα μπορούσε να εξηγηθεί. Ίσως οι απωθήσεις που προκάλεσε μια δασκαλοκρατία πολλών αιώνων, έπρεπε να καταλήξουν στις σημερινές μας νευρώσεις. Στα χρόνια μας το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε ή όχι ελληνικά ή ένα οποιοδήποτε ελληνόμορφο εσπεράντο. Δυστυχώς όλα γίνονται σα να προτιμούμε το εσπεράντο, σα να θέλουμε να ξεκάνουμε με όλα τα μέσα τη γλώσσα μας" (Δοκιμές, ΑΔ Τόμος, σελ. 321).

Και παρακάτω: "Ο Θεός μας χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμα, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε. Έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά, απομένει μαγιά, που λιγοστεύει και δεν μένει πια καιρός για να μένουμε αμέριμνοι... Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, αν αφεθούμε μοιρολατρικά στη δύναμη των πραγμάτων, θα βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη" (Δοκιμές, ΒΔ Τόμος, σελ.173,179,303).

Σιγά μωρέ, ποιός θα μπορεί να τον διαβάσει κι αυτόν, σε λίγα χρόνια; 

δείτε περισσότερα »
«Η τελική έξοδος των δειλών»- Άρθρο του μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/07/2012

«Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή κι ένιωθαν όλους να τους κοροϊδεύουν. Φεύγω από ένα κόσμο φαρισαϊκό που μόνο άγχος με γέμιζε και ούτε μια φορά δεν άνοιξε την αγκαλιά του να με ζεστάνει. Δεν αντέχω άλλο την ζωή. Αγαπώ τον θάνατο».

Αυτά τα λόγια έγραφε σ’ ένα απλό χαρτί λίγο πριν αυτοκτονήσει ένας νέος 25 ετών. Ύστερα ανέβηκε στον 7οόροφο της πολυκατοικίας που έμενε και ρίφθηκε στο κενό. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ένας νέος με τόσες προοπτικές έθεσε τέρμα στην ζωή του μ’ αυτό τον ατιμωτικό θάνατο.

Αλματωδώς αυξάνονται και στον τόπο μας οι αυτοκτονίες νέων και ηλικιωμένων. Άνθρωποι κάθε τάξεως, μορφώσεως, ηλικίας, ιδεολογίας οδηγούνται για πολλούς λόγους  

δείτε περισσότερα »
Αύγουστος, ο Θεομητορικός μήνας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/07/2012

Η Παναγία είναι η κατά Χάρη Μητέρα μας! Αυτό που είπε ο Κύριός μας από τον Σταυρό για την Μητέρα Του στον αγαπημένο μαθητή τον Ιωάννη «ιδού η μήτηρ σου», το λέει κατ΄ επέκταση σε όλους τους Χριστιανούς, σε όλους εμάς . Ο Κύριος μας δίνει την Μητέρα Του και για δική μας Μητέρα . Αυτό είναι μία «διαθήκη» σε μας , που την έγραψε ο Χριστός μας πάνω στον αιματοβαμμένο Του Σταυρό.

Η προσευχή της Παναγίας έχει μεγάλη παρρησία στο Θεό. Και ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει από την προσευχή μας η Παναγία . Όπως ο Χριστός για να κατεβεί  

δείτε περισσότερα »
Παλαιότερα ο Δαρβίνος, τώρα το μποζόνιο!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/07/2012

Άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως 

 

(οι θεολόγοι να μην ανακατευόμαστε εκεί που δεν μας σπέρνουν) 

Αν η Αγ. Γραφή ήταν επιστημονικό βιβλίο θα έπρεπε να κλείσουν όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Οι επιστήμες με παρατήρηση και πείραμα εξετάζουν το επιστητό. Στοχεύουν στο να μας αποκαλύψουν βασικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν όσα μας περιβάλουν ώστε έπειτα να βρούμε την σχέση που έχουν μαζύ μας.

 

Ο Μ.Βασίλειος αναφέρει: «Οὐ γὰρ ἐλαττοῦται ἡ ἐπὶ τοῖς μεγίστοις ἔκπληξις, ἐπειδὰν ὁ τρόπος καθ’ ὃν γίνεταί τι τῶν παραδόξων ἐξευρεθῇ·εἰ δὲ μὴ ἀλλὰ τό γε ἁπλοῦν τῆς πίστεως ἰσχυρότερον ἔστω τῶν λογικῶν ἀποδείξεων». (Εἰς τὴν Ἑξαήμερον PG 29, 25 A)

 

Εδώ εγείρεται το ερώτημα· η Αγ. Γραφή δεν μας αποκαλύπτει τον τρόπο της δημιουργίας των όντων;  

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ακόμα κι αυτοί που στάθηκαν απέναντί μας σήμερα αναγνωρίζουν το έργο της Εκκλησίας»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/07/2012

Στον πανηγυρίζοντα γραφικό Ναό των Αλυκών χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στον οποίο συμμετείχε πλήθος πιστών. 

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος, παίρνοντας αφορμή από τα θαύματα του Προφήτη, μίλησε για το «θαύμα του μοιράσματος και της αλληλοβοήθειας που ζούμε στην εποχή της κρίσεως και κρατά ζωντανό το έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας. Είναι όντως και αυτό ένα θαύμα που οφείλεται στην δική σας αγάπη, στην αγάπη των εθελοντών, στην αγάπη όλων των ανθρώπων που, είτε ως πιστοί εκκλησιαζόμενοι, ακόμη και μη εκκλησιαζόμενοι,
- το λέω αυτό με συγκίνηση, γιατί πλέον οι πάντες σήμερα εμπιστεύονται την Εκκλησία, ακόμη και αυτοί που πολλές φορές στάθηκαν απέναντι της, σήμερα καταλαβαίνουν ότι το έργο είναι σπουδαίο και μεγάλο - συνδράμουν και συντρέχουν όπως μπορούν
…»

  

δείτε περισσότερα »
Έχετε γράμμα από τον αρχιεπίσκοπο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 19/07/2012

¨Ηταν μια επιστολή που έπρεπε να είχε αποσταλεί εδώ και καιρό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ο αρχιεπίσκοπος ξεσπάθωσε ύστερα από τα όσα εκστομίζονται από αρμόδιους και αναρμόδιους. Συνέταξε ένα κείμενο που λύνει πολλές απορίες και κλείνει στόματα. Του έδωσε τη μορφή της επιστολής  και την απέστειλε προς πολλούς αποδέκτες. Σε αυτήν, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος  αναφέρεται αναλυτικά στη φορολόγηση της Εκκλησίας, τη μισθοδοσία των κληρικών, τα έσοδα και το κοινωνικό της έργο.
 
«Πρέπει να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων».

 

δείτε περισσότερα »
Πότε ελήφθη η απόφαση για την... Κορέα;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/07/2012

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος , με απόφαση της Συνόδου, θα μεταβεί –όπως έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα amen.gr-στην Κορέα τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου σε συνεδρίαση του ΠΣΕ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μεσσηνίας είχε παραιτηθεί από την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Διαλόγους και στο ΠΣΕ και η παραίτησή του είχε γίνει αποδεκτή από τη Σύνοδο.

Άγνωστο πώς επανήλθε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Και όπως διαβάζουμε στο thriskeftika.blogspot.gr: «Να θυμίσουμε ότι ακόμη εκκρεμεί η απάντηση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την οποία ζητούνταν η λήψη μέτρων εναντίον όσων αμφισβητούν τις οικουμενιστικές του δράσεις.

Εν τω μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει εκ του σύνεγγυς συναντήσεις ουκ ολίγων Ιεραρχών και του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά στους επικριτές του
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/07/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ο απόστολος των Εθνών Θείος Παύλος αναφερόμενος στους μακράν του αληθινού Θεού ευρισκομένους και στερουμένους της Θείας Χάριτος και του Θείου φωτισμού γράφει στην προς Ρωμαίους (1:22) επιστολήν του «παρεδόθησαν εις αδόκιμον νουν. Και φάσκοντες είναι σοφοί εμωράνθησαν».

Η ουσιώδης αυτή κρίσις αρμόζει adhocσε όλους εκείνους που με εμπάθεια, κακότητα και με πρόδηλη φασιστική νοοτροπία αφού μόνον η δική τους «αλήθεια» πρέπει να υπάρχει και απαγορεύεται επί ποινή γελοιοποιήσεως, εξυβρίσεως και ευτελισμού η δημοκρατικά κατοχυρωμένη έκφρασις αντιθέτου γνώμης μεθοδευμένα επεδόθησαν σε συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών  

δείτε περισσότερα »
«Αποφασίζομε αλλά δεν εφαρμόζομε»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/07/2012

Άρθρο του μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικολάου

 

Έγινε πλέον μόδα στην πατρίδα μας να νομιμοποιούνται οι προγαμιαίες σχέσεις με την τέλεση πολιτικού γάμου. Ενώ η Εκκλησία έχει αποφανθεί ότι ο πολιτικός γάμος και τα σύμφωνα συμβιώσεως είναι «πορνογαμία», εν τούτοις έχει περάσει στην κοινή γνώμη η αθώωση του πολιτικού γάμου, με αποτέλεσμα παιδιά χριστιανικών οικογενειών για διαφόρους οικονομικούς λόγους να τελούν πρώτα πολιτικό γάμο, εις τον οποίον μάλιστα παρίστανται και πιστοί χριστιανοί συγγενείς του ζεύγους.

Το χειρότερο όμως είναι, ότι μερικά από τα ζευγάρια αυτά συνδυάζουν τον Εκκλησιαστικό γάμο με την βάπτιση του εκτός γάμου παιδιού τους εμπαίζοντας  

δείτε περισσότερα »
Νέο βιβλίο από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/07/2012

Εξεδόθη και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου με τίτλο: "Ερμηνείες και Διδαχές από το Κατά Λουκάν".

Το νέο αυτό βιβλίο είναι ένα Κυριακοδρόμιο αναφορικά με τις ευαγγελικές περικοπές που αναγινώσκονται στους Ναούς κατά τις Κυριακές του Λουκά. Αποτελείται από ομιλίες τις οποίες εξεφώνησε ο Μητροπολίτης μας, ως Αρχιμανδρίτης, από το 1990-2000.


 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74