Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

''Πρωτοχρονιά - Τα παλιά τα χρόνια''-Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/01/2012

Χριστούγεννα. Πρωτοχρονιά. Θεοφάνεια. Το λεγόμενο Δωδεκα-ήμερο. Γεννιέται ο Χριστός. 1ηΙανουαρίου περιτομή του Κυρίου κατά τον Μωσαϊκόν Νόμον. Ο Χριστός κατεδέχθη και την υπό του Νόμου περιτομήν, μετά την ογδόην ημέραν της γεννήσεώς του, και έλαβε το όνομα ''ΙΗΣΟΥΣ'' που σημαίνει Σωτήρ. Η περιτομή του Μωσαϊκού Νόμου ήτοι του αρχαίου Ισραήλ, είναι ο τύπος του βαπτίσματος του Νέου Ισραήλ, της Καινής Διαθήκης, της Εκκλησίας του Χριστού που είναι η πνευματική περιτομή. Γιατί με το βάπτισμα αποτάσσωμεν τα πνευματικά πάθη και γευόμεθα την σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος.

Εορτή Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου του Ουρανοφάντορος Αρχιεπισκόπου Καισαρείας. Ο Μέγας Βασίλειος εγεννήθη το έτος 329 εις την Καισαρείαν της Καπαδοκίας  από γονείς ευσεβείς.Τα εγκύκλια γράμματα τα έλαβε στην Κωνσταντινούπολη, και κατόπιν εις Αθήνας. Μετ' ολίγον επέστρεψε εις την ιδίαν χώραν, και το έτος 375 ανεδείχθη Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. Συνέγραψε κείμενα δογματικού περιεχομένου, γέμοντα σοφίας και πολυμάθειας. Τόση ήτο η δεινότης και μεγαλοπρέπεια του λόγου του, με το να δεχθεί την επωνυμίαν Ουρανοφάντωρ. 

δείτε περισσότερα »
Ο παπάς που ζει ανάμεσά μας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/12/2011

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον έγγαμο ιερέα, που καλείται με πενιχρά οικονομικά μέσα να ζήσει την οικογένειά του και να στηρίξει πνευματικά και ηθικά τον συνάνθρωπό του.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον ανώνυμο ιερέα, που κρατάει ψηλά τα ήθη, τα έθιμα και τις Ορθόδοξες παραδόσεις στο ακριτικό χωριό.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στον ήρωα παπά που με βάρκα πηγαίνει από νησί σε νησί για να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά,στο λαϊκό που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκκλησιά.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά στους πηδαλιούχους της Εκκλησίας μας.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - Κώστας Ζαφειρίου 

δείτε περισσότερα »
"Σκληρόν συ προς κέντρα λακτίζειν"-Μπροστά στο 2012 μ’ ελπίδα τον Χριστό -Άρθρο του αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/12/2011

Με πόνο ψυχής περνούν οι ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου. Οι πιστοί στέκουν προβληματισμένοι, γιατί άνθρωποι της Εκκλησίας ταλαιπωρούνται από ανθρώπους οι οποίοι ούτε θρησκευτική συνείδηση έχουν, ούτε γνωρίζουν το τι σημαίνει πραγματικά Εκκλησία. Δυστυχώς εκούσια ή ακούσια συνεργάζονται με τον αντίδικο του Χριστού, προκειμένου να πλήξουν τον Θείο θεσμό της Εκκλησίας. Αρνούνται το δικαίωμα να έχει ο Χριστός κορβανά και γλωσσόκομον, αρνούνται το δικαίωμα οι Απόστολοι να έχουν βαλάντιο και πήραν, θέλουν και ονειρεύονται μια «Εκκλησία» αμίλητη, άοσμη, άγευστη, άσχετη, ευρισκόμενη εκτός τόπου και χρόνου. Στην πραγματικότητα αυτοί δεν θέλουν να είναι δούλοι του Θεού και της Εκκλησίας αλλά αφέντες Των. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ως Έλληνας, ως μητροπολίτης και ως κληρικός» και μια σημείωση...
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/12/2011

Μέ ἀφορμή τόν θόρυβο πού ξέσπασε ἀπό τήν προφυλάκιση τοῦ Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Βατοπεδίου, Ἀρχιμανδρίτου Ἐφραίμ, θά ἤθελα νά σᾶς καταστήσω κοινωνούς τῶν παρακάτω σκέψεων καί ἀπόψεών μου .

Ὡς Ἕλληνας σέβομαι ἀπόλυτα τίς ἀποφάσεις τῶν δικαστηρίων καί τῶν θεσμικῶ νὀργάνων τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας.

Ὡς Μητροπολίτης διατηρῶ σταθερές καί ἀμετακίνητες ἀπόψεις γιά τήν προάσπιση τῶν ἰδιοκτησιῶν τοῦ δημοσίου καί τῶν κατοίκων τῆς Μητροπόλεώς μας.

Ὡς Κληρικός καί ἄνθρωπος εὔχομαι νά ἀφεθεῖ ἐλεύθερος ὁ Ἡγούμενος Ἐφραίμ, ἰδιαίτερα ἐν ὄψει τῶν Ἁγίων τούτων ἡμερῶν.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

(Σημείωση ierovima) Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ήταν ο πρώτος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα και ενημέρωσε από το 2003 την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας δύο υπουργοί, οι κ. Δρυς και Φωτιάδης, ξεκίνησαν ουσιαστικά το θέμα του Βατοπαιδίου.

Επίσης, είχε ενημερώσει τον τότε Γενικό Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τις δραστηριότητες του ηγουμένου Εφραίμ στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως είχε αποκαλύψει σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».  

  

δείτε περισσότερα »
Στόχος η Εκκλησία και η Θρησκεία;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/12/2011

του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα
Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
 

 

Παρακολουθώ τα γενόμενα των χριστουγεννιάτικων ημερών και βέβαια πολλά τα ερωτήματα εκ των γενομένων. Τελικά η κοινωνία των πολιτών και η πολυπολιτισμικότητα θεσμοθετούνται με προοπτική να στοχοποιηθεί η Εκκλησία και κατ' επέκταση να διωχθεί η θρησκεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πώς άλλως μπορεί να ερμηνευθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των άλλων, εννοώ των περί την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δοσοληψιών, αλλά και των άλλων με τα τόσα άλλα; Με τις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές της Βουλής μας, με την ασυλία, με τις γενναίες κρατικές κομματικές επιχορηγήσεις, με τα πολλά, τα ποικίλα, τα ωραία, με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα μάνα μου Ελλάς.».

 Τελικά, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, η θρυλούμενη πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας των πολιτών, με την ισονομία και την ισοπολιτεία, ολοκληρώνει την παράσταση για την πραγμάτωση του δυσεύρετου μεταπολιτευτικού της οραματισμού, εγκλείοντας στη φυλακή τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ; 

δείτε περισσότερα »
«Σε όλους αντιστοιχεί και κάποιο μερίδιο ευθύνης!»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του Ιεροκήρυκα Τιμόθεου Παπασταύρου 

 

Τίς τελευταίες μέρες (χρονιάρες μέρες Χριστουγέννων) υπήρξαμε μάρτυρες, αλλά καί βιώσαμε (δυστυχώς) σάν Χριστιανοί, όχι τόσο εκείνο πού θά έπρεπε, δηλαδή τό μυστήριο τής σαρκώσεως τού Θεού Λόγου, αλλά άλλα θλιβερά γεγονότα ...! Ο Κύριος γεννάται  καί 'μείς απουσιάζαμε ...! Μπράβο μας! Χαρά σέ 'κείνους πού πρωτοστάτησαν στή λυπηρή αυτή "παράσταση"!

Αφού σχεδόν όλοι βρεθήκαμε εκτός "τόπου καί χρόνου" καί οι γιορτές σχεδόν πέρασαν, θέλω καί 'γώ νά καταθέσω τήν προσωπική μου άποψη, πού σίγουρα σέ άλλους θά αρέσει καί σέ άλλους ... όχι!

1. Απορίες: α) Περίπου τρία χρόνια "παίζεται" αυτό τό "έργο" τής Μονής Βατοπαιδίου καί ξαφνικά ήλθε σάν "κεραυνός έν αιθρία", η απόφαση γιά τή φυλάκιση τού ηγουμένου π. Εφραίμ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ"! Είναι αυτό συγκυρία ή σύμπτωση; Είναι προμελετημένο "χτύπημα"; Κλίνω πρός τή δεύτερη άποψη...

β) ΣΕΒΟΜΑΙ τήν απόφαση τής δικαιοσύνης ! Απορώ όμως, διότι σάν ένοχοι στό συγκεκριμμένο "σκάνδαλο" όπως τό ονόμασαν, άν θυμάμαι καλά, ακούστηκαν πάρα πολλοί ένοχοι! Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, δικηγόροι, μάρτυρες, κ.ά. Τελικά μόνο ΕΝΑΣ; καί αυτός μοναχός; Τί σόϊ απονομή δικαιοσύνης είναι αυτή; "Δυό μέτρα καί δυό σταθμά"; Καί καλά, οι τρανοί τά φτιάξαν στά μέτρα τους καί αμνηστεύτηκαν τά εγκλήματά τους! Ντροπή τους! Οι άλλοι όμως; ΕΝΑΣ θά πληρώσει τό "μάρμαρο" πού λέει κι' ο λαός; Δέν είναι αυτό αδικία; Πώς ονομάζεται άραγε στή δικονομική γλώσσα; Νομίζω ότι η δικαιοσύνη πρέπει νά είναι τυφλή, αλλά νά μή κάνει  καί τά "στραβά μάτια"! Καί εδώ κατι τέτοιο ... μυρίζει! 

δείτε περισσότερα »
Μια γροθιά στο στομάχι του εκκλησιαστικού μας κατεστημένου-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του   ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, Επικοινωνιολόγου 

Δεν έχει  προλάβει να στεγνώσει , καλά- καλά, η υπογραφή απο την δικαστική απόφαση, που ήθελε τον Ηγούμενο Εφραίμ, έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και τα.. "κροκοδείλια δάκρυα", των παντός είδους υποκριτών του δημόσιου βίου, έχουν πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μας!

Δεν θα κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης, αυτή καθ´εαυτή,αν και θα μπορούσαν  οι κύριοι δικαστές που συμμετείχαν στο συμβούλιο,  να περιμένουν λίγο πριν εκδώσουν μια απόφαση, η οποία φυσικό ήταν να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει όλο αυτό τον πανικό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εκτός κι αν ο στόχος τους ήταν να σκανδαλίσουν για μια φορά ακόμη το λαό μας και να τον αποπροσανατολίσουν απο τα πραγματικά του προβλήματα, για τα οποία την κύρια ευθύνη έχει το πολιτικό μας κατεστημένο.

Ειπώθηκε  πάντως, ως επιχείρημα, ότι οι Αγιορείτες  πατέρες  ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο και εορτάζουν τα  Χριστούγεννα με 13 ημέρες καθυστέρηση, οπότε η δικαστική απόφαση και όλη αυτή η ταραχή, δεν θα  προκαλούσε προβλήματα  στην αγιορείτικη παράδοση και στην εν γένει εκκλησιαστική ευταξία που διέπει την αγιορείτικη μοναδική αδελφότητα!!! 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Παύλος: «Χτύπημα για το Μοναχισμό, το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/12/2011

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας Ελληνικού, Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης κ. Παύλος, με αφορμή την απόφαση για προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο "ierovima": «Είναι χτύπημα για τον Μοναχισμό, το Άγιο Όρος, είναι χτύπημα για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία η απόφαση για προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. Μόνο εχθρός της Ορθοδοξίας θα εξέδιδε τέτοια απόφαση και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων. Τόσοι απατεώνες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, κυκλοφορούν ελεύθεροι και η δικαιοσύνη εξήντλησε την αυστηρότητά της στο πρόσωπο του καλόγερου! Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας και προκαλούν ερωτήματα.»

δείτε περισσότερα »
Άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες» ή με… «ειδικές αρετές;»-Αρθρο Σωτ. Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 24/12/2011

Του ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ* 

Διερχόμεθα μια περίοδο ακραίων φαινομένων, που αγγίζουν έντονα τις κοινωνίες των ανθρώπων. Είναι περίοδος μιας ασύλληπτης για τον νου, πριν μερικές δεκαετίες, προόδου στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Ζούμε την επανάσταση της αποκωδικοποίησης του DNA, ταυτόχρονα την επανάσταση της πληροφορίας μέσα από  την τεχνοκρατούμενη επικοινωνία και μιλούμε για την κοινωνία της γνώσης, για το παγκόσμιο χωριό. 

Πρόκειται για κατακτήσεις που μας φέρνουν ενώπιους στον συνάνθρωπο. Και είναι σκληρή, αλλά όμως πραγματική η διαπίστωση ότι ουδέποτε άλλοτε δεν ορθώνονταν τόσοι πολλοί τοίχοι, δεν υπήρχαν τόσα μεγάλα χάσματα μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των ατόμων, όπου αναδεικνύεται σε μείζον γνώρισμα η εξατομίκευση της ζωής: μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, όπου οι συγκρούσεις των υλικών συμφερόντων ορίζουν πατρίκιους και πληβείους, προνομιούχους και παρίες μεταξύ των εθνοτήτων, όπου οξύνονται οι αντιθέσεις των πολιτισμικών και εθνοφυλετικών διακρίσεων. 

Ζούμε καθημερινά τέτοιες καταστάσεις που, μέσα σ’ ένα καθεστώς αποθέωσης του κέρδους και του χρήματος – μιας συμβατικής αξίας που επινοήσαμε για να διευκολύνουμε τον εγκοινωνισμό του ανθρώπου – εξυφαίνουν τη βία, το δίκιο του ισχυρότερου και ποικίλες εκδοχές ρατσισμού. 

Του ρατσισμού, που πολλές φορές θύματα – εκουσίως ή ακουσίως, στην πιο απάνθρωπη εκδήλωσή του: την περιφρόνηση και αποβολή, την απόρριψη από τα κοινά – έχουν πέσει άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες». Θα προτιμούσα να τους χαρακτηρίζουμε ανθρώπους με ειδικά γνωρίσματα, καθώς έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και μπορούν να αντιπαρέρχονται τις ανάγκες τους όταν τους συμπεριφερόμεθα σαν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Θα έλεγα μάλιστα ότι πολλές φορές τους ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι με ειδικές αρετές». Και είναι εύλογη η υπεροχή τους στο πεδίο των ψυχικών χαρισμάτων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να εξισορροπούν κάποια σωματική αδυναμία ή αναπηρία.           

Αλλά, ποιά αναπηρία; Από αναπηρίες είμεθα γεμάτοι όλοι μας, απλά δεν είναι οφθαλμοφανείς. Υπάρχει κανείς που δεν έχει ψεγάδια στα πνευματικά, ηθικά, ακόμη και στα σωματικά γνωρίσματά του; Πολλοί από τους «άρτιους» (μέσα σε εισαγωγικά) τα κρύβουν επιμελώς με φτιασιδώματα. Και εδώ ξεχωρίζουν οι άνθρωποι με τις «ειδικές ανάγκες», καθώς έρχονται ευθέως αντιμέτωποι με τα «ελαττώματά» τους, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν. Όπλο τους είναι η δύναμη της ψυχής, που αναβλύζει ανεξάντλητη από την εσώτερη πηγή τους. Μέσα από την αρετή αυτής της ψυχικής ρώμης, ακτινοβολούν υγεία, αποκαλύπτοντας σε όλους εμάς ποιές είναι πραγματικά φοβερές ανθρώπινες αναπηρίες και πώς θεραπεύονται. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πρότυπα. Αξίζει να τους μοιάζουμε στα μεγάλα τους προτερήματα, που ελαχιστοποιούν και εξουδετερώνουν τις όποιες σωματικές αδυναμίες τους. Αξίζει να μιμούμεθα το μεγαλείο της προσπάθειάς τους. Μας προτείνουν το μεγάλο “Κλειδί”, για την πόρτα ενός καλύτερου κόσμου, μιας καλύτερης κοινωνίας. 

Πράγματι, αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά διαφορετικοί. Είναι κατ’ ουσίαν Ολυμπιονίκες της καθημερινής ζωής και με τη δύναμη της ψυχής τους, μας δείχνουν τον δρόμο για να κάνουμε την καθημερινή ζωή καλύτερη. Γι’ αυτό τους πρέπει ο σεβασμός και η αγάπη όλων, τους πρέπει το δικαίωμα της ίσης ευκαιρίας.

 

* του Σωτήρη Μ. Τζούμα, Επικοινωνιολόγου.

 

  

δείτε περισσότερα »
Γιατί μηνύει τους Ρωμαιοκαθολικούς ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/12/2011

Στον Πειραιά λειτουργεί εκπαιδευτήριο Ρωμαιοκαθολικής Μοναστικής Αδελφότητος  τους υπευθύνους του οποίου  μηνύει ο μητροπολίτης  Πειραιώς κ. Σεραφείμ «διότι κατά την έναρξιν του ειρημένου σχολείου της πρωτοβαθμίου εκπαιδεύσεως τελείται ο καθιερωμένος αγιασμός δια την ευλογίαν της νέας σχολικής περιόδου υπό του Ρωμαιοκαθολικού Εφημερίου Πειραιώς κ. Ιωάννου Πάτση, και δια τους ορθοδόξους μαθητάς, γεγονός που απάδει εις την εκκλησιολογίαν και ποιμαντικήν της Εκκλησίας διότι αμβλύνει την ορθόδοξον αυτοσυνειδησίαν των μικρών ευπλάστων μαθητών, επιφέρει μίαν συγκρητιστικήν οικουμενιστικήν αντίληψιν και εμπίπτει εις τας περί προσηλυτισμού διατάξεις του δικαιϊκού εν Ελλάδι συστήματος».

Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς:

«Γνωστοποιούμε την ημετέρα ποινική έγκλησι που υπεβλήθη εις τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς κατά της Ρωμαιοκαθολικής παρασυναγωγής και της ανιέρου δράσεώς της. Αφιερώνουμε την εν λόγω έγκλησιν εις τους τραγικούς οικουμενιστάς συνοδοιπόρους του εκπεσόντος Ρωμαιοκαθολικισμού που δεν ορωδούν να συμφύρωνται και να συναγελάζωνται και να συνευδοκούν μετά των θεηλάτων απομειωτών της εις Χριστόν πίστεως και αληθείας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ» 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104