Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Γνώμη Μητροπολίτου Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΥ για την Κάρτα του Πολίτη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/06/2011

Ειδικώτερα: α) Επί υπομνήματος εντιμοτάτου Αναστασίου Μαρίνου, σχετικά με την «Κάρτα του Πολίτου». β) Επί σχετικής Προτάσεως του εντιμοτάτου κ. Γεωργίου Βελλή δια το αυτό θέμα.

Α

Γενικά

Ως είναι εις ημάς γνωστόν από ικανού χρόνου, ένεκα αναφοράς του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για ηλεκτρονική διακυβέρνησι της χώρας, άρχισαν κάποιοι Κληρικοί, τους οποίους ακολουθούν και τινες λαϊκοί - για ιδικό τους λόγον ο καθένας – να ομιλούν και να δημοσιογραφούν δια την Κάρτα του Πολίτου, ηλετρονικό Φακέλλωμα των ανθρώπων κ.λ.π. Τόσον μάλιστα φανάτισαν μερικούς Αστυνομικούς, ώστε, όταν η Ελληνική Αστυνομία εξέδωκε νέα αστυνομική ταυτότητα, δεν παρέλαβαν αυτήν, διότι τάχα ήτο προπομπός της «Κάρτας του Πολίτη», κατ’ακολουθίαν δε απελύθησαν των τάξεων της Αστυνομίας. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ατενίζουμε με δέος και σφίξιμο καρδιάς τα οικονομικά μέτρα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/06/2011

(πηγή Καθημερινή της Κυριακής- Άρθρο του Αρχιεπισκόπου) Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας ο δημόσιος λόγος γίνεται δύσκολο άθλημα. Από τη μια είναι δημοφιλής η ανέξοδη επιλογή να γίνει καταγγελτικός, αλλά κινδυνεύει να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, αν προσπαθήσει να γίνει παρηγορητικός και ενισχυτικός. Και όμως, πρέπει να αρθρωθεί λόγος.

Από ολοένα και περισσότερους διατυπώνεται η άποψη πως η έξοδος από την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί θα διευκολυνθή αν συνοδεύεται από ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή δηλαδή των στάσεών μας απέναντι στη ζωή και στη κοινωνία. Οι ημέρες μας ευνοούν τους στοχασμούς μας σχετικά με αυτή την αλλαγή σελίδας.

Τα σφάλματα που διαπράξαμε ως λαός και τα οποία μας έφεραν σε αυτό το κατάντημα είναι ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα. Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως οι προδιαγραφές για μιαν υγιέστερη κοινωνική ζωή είχαν διατυπωθεί αιώνες πριν, μέσα από την θεολογική μας παράδοση.


 

δείτε περισσότερα »
Ο Σεραφείμ Πειραιώς συγχαίρει τους αγανακτισμένους και αποκαλύπτει το ρόλο των Σιωνιστικών κέντρων
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/06/2011

Στον καταστροφικό ρόλο  των Σιωνιστικών κέντρων και της λέσχης Μπίλντερμπεργκ αναφέρεται σε ανακοίνωσή του  ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ενώ συγχαίρει το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Ο μαχητικός μητροπολίτης, αναλύει με κατανοητό τρόπο και με  στοιχεία το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση αλλά και  ποιοί  μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Η ανακοίνωση καταγγελία του μητροπολίτη Σεραφείμ έχει ως ακολούθως:

 

Καθώς βαθαίνει η κρίση και η ύφεση συγκλονίζει την χώρα μας οι εκβιασμοί της Κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών αποδεικνύουν εναργέστατα την βασιμότητα της γνωστής δήλωσης του πρ. Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΝΤ περί «προεκλογικών υπογείων διαδρομών» δια την οικονομική υποδούλωση και εξαθλίωση της χώρας με στοχοθεσία την απομείωση των οικονομικών της αξιών και μεγεθών και την αρπαγή του φυσικού της πλούτου και των βασικών υποδομών της σε εξευτελισμένες τιμές εφαρμόζοντας την γνωστή μέθοδο των αρπακτικών του διεθνιστικού συστήματος.
Ναυαρχίδα όλου αυτού του δολίου και αισχρού σχεδιασμού είναι η σατανοκίνητη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα του διαμονιώδους Σιωνιστικού τέρατος και η οποία είναι η συντονίστρια των διαφόρων μασονικών και ναζιστικής υφής οργανώσεων που στοχεύουν στην παγκόσμια ολιγαρχική και τυρρανική διακυβέρνηση. 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Ημέρα του Περιβάλλοντος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/06/2011

   Η ετήσια Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος αποσκοπεί ασφαλώς στην συνειδητοποίηση της ευθύνης του ανθρώπου έναντι της εν προσοχή και σοφία διαχειρίσεως του φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίον του ανέθεσε ο Δημιουργός «εργάζεσθε και φυλάσσειν». Όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτη μας καλούνται να συμβάλουν στην κοινή και απαραίτητη αυτή προσπάθεια. Πολύ όμως, περισσότεροι, όσοι πιστεύουν στον Δημιουργό του Παντός, τον Θεό, ο Οποίος εγκατέστησε τους ανθρώπους επί της γης ως «ενοίκους» και «οικονόμους» και όχι ως καταστροφείς και αφανιστές των έργων Του.   Εξ άλλου, η Εκκλησία αισθάνεται την ανάγκη να κρίνει την αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υλικών και φυσικών αγαθών, που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Ήδη, η οικονομική κρίση που δοκιμάζει η ανθρωπότητα ολόκληρη είναι ένα τίμημα, το οποίο καταβάλλει ως συνέπεια της άφρονης και ασύνετης διαχείρισης του φυσικού πλούτου και των πηγών ενέργειας του Πλανήτη μας.

 


 

δείτε περισσότερα »
“Η δύναμη της θρησκείας και η θρησκεία της δύναμης”
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/06/2011

“Η δύναμη της θρησκείας και η θρησκεία της δύναμης” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του κ. Νικολάου Λάου. Το βιβλίο αυτό, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» σε μια πετυχημένη εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια του συγγραφέα διότι πραγματεύεται με καινοτόμο, δημιουργικό και κατανοητό τρόπο την ιδιαιτερότητα του ελληνικού πολιτισμού στα πεδία της φιλοσοφίας, της θρησκείας και της πολιτικής οικονομίας, και εισάγει στην ελληνική βιβλιογραφία για πρώτη φορά τους όρους διπλωματία της πίστης και χριστιανική πολιτική σκέψη, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του ως καθηγητής πολιτιστικής διπλωματίας στη Βιρτζίνια (ΗΠΑ) και ως πολιτικός σύμβουλος.


 

δείτε περισσότερα »
Ενταση στη Χίο μεταξύ του μητροπολίτη και του Συνδέσμου Κληρικών
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/05/2011

«Με αφορμή την προκήρυξη θέσεων εφημερίων στην Ιερά Μητρόπολη Χίου» 

Άρθρο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωνσταντίνου (φωτο)προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών της Ι.Μ Χίου,Εφημερίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς

Μεγάλη Εβδομάδα έφθασε στα χέρια μας το τεύχος Μαρτίου 2011 του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» (επίσημο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος). Με έκπληξη διαβάσαμε στη σελίδα των προκηρύξεων, την προκήρυξη 12 κενών οργανικών εφημεριακών θέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, όλες στη Βορειοδυτική Χίο (χωριά Αμανής και Σιδηρούντα).Η πρώτη εντύπωση δείχνει θετική με την Μητρόπολη να φαίνεται πως ύστερα από 31 χρόνια αποφάσισε να εφαρμόσει τις διατάξεις ενός νόμου, που πάντοτε υπήρχε ακόμα και όταν δεν εφαρμοζόταν! Επισημάνθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης της Χίου πως το γεγονός αυτό και μόνο (της προκήρυξης των θέσεων) αποτελεί δικαίωση του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, αφού υπήρξε η πρώτη και βασική του θέση στο σύνολο των θέσεων – αιτημάτων του όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν και κατατέθηκαν επίσημα στον Μητροπολίτη, τις αρχές του τόπου και τη χιώτικη κοινωνία τον Δεκέμβριο του 2008. 

δείτε περισσότερα »
Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: «Η σιωπή της Εκκλησίας, η ραστώνη των δημοσίων υπαλλήλων και ο ευνουχισμός της δημοσιογραφίας»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/03/2011

  «Η σιωπή της Εκκλησίας, την οποία πολλοί χειροκροτούν, θα καταστεί η τιμωρία του λαού μας». «Ο ευνουχισμός της δημοσιογραφίας εντείνει την αγωνία για την ποιότητα της δημοκρατίας μας». «Η ραστώνη και η μισαλλοδοξία των δημοσίων υπαλλήλων έναντι κάθε ντόπιου και ξένου επενδυτή αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε μορφής ανάπτυξη».

 

Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις "φωτιά" που χρησιμοποιεί στο άρθρο του με τίτλο «Συνοχή εθνών εν απορία» ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως  Άνθιμος.

  

δείτε περισσότερα »
Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/03/2011

Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Η Εκκλησία μας καθόρισε όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να τελείται μία άλλη Λειτουργία, η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται δηλαδή μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος είναι έτοιμα, έχουν προαγιασθή (γι' αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.

δείτε περισσότερα »
Έγγαμοι και άγαμοι κληρικοί στην Ενορία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/03/2011

Η Εκκλησία από τους αποστολικούς χρόνους τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης εκλογής του γάμου. Οι άγαμοι Απόστολοι και οι μετέπειτα άγαμοι Κληρικοί δεν συνδέονται με το Μοναχισμό, εφόσον αυτός εμφανίσθηκε στα τέλη του γ΄ και αρχές του δ΄ αιώνα.
Ακριβώς σ’ αυτή τη θέση υπάρχει μια νόθευση και σύγχυση, όταν οι άγαμοι Κληρικοί θεωρούνται συλλήβδην ως μοναχοί και ονομάζονται Ιερομόναχοι.
Με το θέμα αυτό της θέσεως μέσα στον κόσμο των αγάμων και εγγάμων Κληρικών ασχολήθηκαν πολλές σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, των οποίων τις γνώμες θα αναφέρουμε και οι οποίες επεσήμαναν τα λάθη και τη σύγχυση.
Στην ιστορία της Εκκλησίας, υπήρξαν και υπάρχουν τρεις τάξεις Κληρικών: α) οι άγαμοι κοσμικοί (δηλ. αυτοί που διαμένουν στην κόσμο), β) οι έγγαμοι κληρικοί και γ) οι Μοναχοί Κληρικοί.
Τη διάκριση αυτή δέχεται και ο αοίδιμος διακεκριμένος κληρικός Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, στη μελέτη του «Μοναχικός και Άγαμος Κοσμικός Κλήρος».

δείτε περισσότερα »
«Αρχιεπίσκοπο δεν εκλέγουν τα ΜΜΕ»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/03/2011

Το κείμενο που ακολουθεί έφθασε στο «ierovima» αργά χθες το βράδυ από ανώνυμο αποστολέα: 

«Οι μητροπολίτες που έχουν λόγο, άποψη και δημοσιοποιούν τις δραστηριότητες των μητροπόλεών τους στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζονται από λαϊκούς αλλά και κάποιους αδελφούς τους, δελφίνοι και επίδοξοι αρχιεπίσκοποι.

Η άποψη αυτή όχι μόνο δεν έχει βάση, αλλά είναι και επικίνδυνη. Η Εκκλησία, χωρίς να πολιτικολογεί, πρέπει να έχει λόγο και άποψη  για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ιεράρχες σιωπηλοί, είναι ασκητές. Και οι πιστοί θέλουν να ακούν το Λόγο του Θεού αλλά και τη φωνή του δεσπότη.

Ακόμη, όλοι οι ιεράρχες είναι εν δυνάμει αρχιεπίσκοποι και επιπλέον τον Πρώτο μεταξύ ίσων δεν τον εκλέγουν τα ΜΜΕ, ούτε (καλώς ή κακώς) οι ιερείς και οι λαϊκοί. Τον εκλέγουν οι μητροπολίτες. 

 Η εκλογή Αρχιεπισκόπου είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμμαχιών και η αλήθεια είναι ότι το Άγιο Πνεύμα, δεν συμμετέχει.  Ας μην ενοχλούνται λοιπόν κάποιοι όταν περίπου δέκα –δώδεκα μητροπολίτες διατηρούν μέσω των ΜΜΕ επαφή με τον κόσμο.»   

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82