Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Λίγα λόγια για το μακαριστό μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Παύλο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/08/2011

Του Παύλου Α. Κυρατσή 

Με τη συμπλήρωση δέκα και οκτώ ετών από την προς Κύριον Εκδημίαν του Αειμνήστου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Κυρού Παύλου του Α΄,  φέρων το όνομα, αυτού, ίσως και «αναξίως», θέλησα να γράψω, δύο λόγια ως ενθύμιον μνήμης. Επίσκοπος από την παλαιά γενιά» και την παλαιά «κοπή» των Επισκόπων, ολιγαρκής, ταπεινός και οικονόμος, όντως της θείας Χάριτος με νόημα και ουσία της λέξεως, οικονόμος. Γεννημένος στο ορεινό χωριό Λάλα του Ν.Ηλείας το 1929 από αγροτική οικογένεια και συνάμα πολύτεκνη, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη Μητροπολίτης Βεροίας τον Νοέμβριο του 1968, χωρίς ο ίδιος να προ-γνωρίζει τίποτα. Βρισκόταν σε μία σύσκεψη στρατιωτικών ιερέων στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε ο ίδιος, στρατιωτικός ιερεύς στο Γ΄ Σώμα Στρατού όταν μπαίνει ένας κληρικός μέσα και λέει. «Ανάμεσά μας έχουμε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης». Άξιος! Η ενθρόνισή του έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας αλλά και στις καρδιές του ποιμνίου του, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. 

δείτε περισσότερα »
Γιατί μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι 10 μητροπολίτες γιατί σιωπούν;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/08/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, προ ημερών, μόλις πληροφορήθηκε ότι από τη Φλώρινα  θα εκπέμπει ραδιοφωνικός σταθμός στη «σλαβομακεδονική γλώσσα» και θα προωθεί φιλοσκοπιανές και κατά συνέπεια ανθελληνικές θέσεις,αντέδρασε.

 

Ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης ( ή Ashlakov Pande, όπως προτιμά ο ίδιος), του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» έχει ήδη λάβει άδεια εκπομπής που θα να μεταδίδεται στη «σλαβομακεδονική» από τη Φλώρινα και μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία «Μακεδονικό Ραδιόφωνο».Σύμφωνα με το ‘Ουράνιο Τόξο’ το ‘μακεδονικό’ ραδιόφωνο θα αρχίσει να εκπέμπει το φθινόπωρο. Η διαδικασία για την έκδοση άδειάς του βρίσκεται στο τέλος της. Όπως έχει προγραμματιστεί, το πρόγραμμα ειδήσεων του ραδιοφώνου θα εκπέμπει στη Φλώρινα αλλά θα ακούγεται  και στην Θεσσαλονίκη.Το ερώτημα που σήμερα θέτουμε είναι: γιατί αντέδρασε μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι μητροπολίτες των οποίων τις επαρχίες θα διασχίζουν τα ερτζιανά κύματα, από τη Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, γιατί σιωπούν; Δεν άκουσαν και δεν γνωρίζουν; Συμφωνούν , διαφωνούν ή αδιαφορούν με τη δημιουργία του φιλοσκοπιανού ραδιοφωνικού σταθμού;

Γιατί οι μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος,  Καστορίας Σεραφείμ ,Βεροίας Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ,  Κίτρους Αγαθόνικος, Νέας Κρήνης Προκόπιος,  Λαγκαδά Ιωάννης,  Νεαπόλεως Βαρνάβας,  Κιλκισίου Εμμανουήλ,  και ενδεχομένως και άλλοι δύο- τρεις μητροπολίτες, στις επαρχίες των οποίων θα ακούγεται το φιλοσκοπιανό  ραδιόφωνο σιωπούν;  

δείτε περισσότερα »
Δεν υπάρχει συνέχεια για τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/08/2011

του Κώστα Ζαφειρίου 

Εκτός τόπου και χρόνου είναι οι διακινούντες τα σενάρια που θέλουν τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο να αναλαμβάνει κάποια άλλη θέση και από αυτή να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Φημολογείται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι δεν αποκλείεται ο 72χρονος μητροπολίτης να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη Διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου ή τη Γενική Διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας!

Μα, ο  Μητροπολίτης Ζακύνθου ανακοίνωσε στους κληρικούς της Μητρόπολης του την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Μητρόπολης Ζακύνθου την 1η Σεπτεμβρίου 2011, τονίζοντας ότι  ουδείς μπορεί να είναι ισόβιος καθώς τα χρόνια περνούν και οι δυνάμεις του  εξαντλούνται.

Είναι γενναία η ομολογία του σεβασμιωτάτου ότι τον εγκαταλείπουν εκείνες οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση διοικητικών καθηκόντων. Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί σε διοικητική θέση, κεντρικής υπηρεσίας ο ιεράρχης, που ομολογεί ότι τον εγκαταλείπουν οι διοικητικές του ικανότητες;

Δεν χρειάζεται βέβαια ο μητροπολίτης Ζακύνθου να διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια, αλλά φρόνιμο είναι να ξεκαθαρίσει ότι η προαναγγελθείσα παραίτηση δεν αφορά μόνο το θρόνο της Ζακύνθου...

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός.. Είμαι απλώς ένας χριστιανός»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/08/2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ  ΝΤΕΡΤΙΛΗ!

Μιά αίτηση αδείας πρός το Υπουργείο Δικαιοσύνης για μια επίσκεψη ανθρωπιάς στον πολιτικό κρατούμενο Στρατηγό Κ. Νικ. Ντερτιλή ήταν αρκετή για να αναδειχθή η υποκρισία του κοινωνικού συστήματος της εποχής μας. Κατονομάζω ιδιαιτέρως υποκρισία ενός αξιωματούχου της Κυβερνητικής Μηχανής, μερικών δημοσιογράφων καί μερικών Μ.Μ.Ε., που εστράφησαν εναντίον μου με περισσή μανία! Σε μια περίπτωση μάλιστα δεν εδίστασαν να με χαρακτηρίσουν καί «βασανιστή»!!!!
Ποιό άραγε είναι το αδίκημά μου; Ετόλμησα να θαυμάσω τον ηρωϊσμό ενός αξιωματικού -πολιτικού κρατουμένου στον Κορυδαλλό-, όπως αναδύεται από μια Δήλωσή του, η οποία είδε το φώς της δημοσιότητος. Αρνείται να προδώσει τις Αρχές του και τίς ιδέες του και προτιμάει να τερματίσει τήν επίγεια ζωή του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου έχει συμπληρώσει ήδη τριάντα επτά (37) χρόνια  περιορισμού. Εθαύμασα λοιπόν τη Δήλωσή του καί εζήτησα να τον επισκεφθώ στον τόπο της οδύνης του. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΤΟΥ! Εθαύμασα, επαναλαμβάνω, τον ηρωϊσμό που περιέχει αυτή η από 16ης Απριλίου 2011 Δήλωσή του και εζήτησα ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ να του σφίγξω το χέρι!

 

δείτε περισσότερα »
Δύσκολο το νέο εκκλησιαστικό έτος
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/08/2011

 Αρθρο του Κώστα Ζαφειρίου 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι πολλά. Ισως λόγω θερινής ραστώνης να έχουν περάσει στο περιθώριο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξαλείφθησαν. Η Εκκλησία, για εκατομμύρια έλληνες αποτελούσε και αποτελεί αποκούμπι, αποτελεί την Ελπίδα ότι “όλα, με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεραστούν ”.

Οι ιεράρχες λοιπόν πρέπει να μην απογοητεύσουν αυτούς τους πιστούς που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Εκκλησία.

Με λίγα λόγια....Η Σύνοδος της Ιεραρχίας όταν συγκληθεί τον Οκτώβριο, οφείλει να ασχοληθεί με θέματα που απασχολούν όσο ποτέ άλλωτε το ποίμνιό της αλλά και με θέματα που αφορούν τη λειτουργία της. Διορισμοί ιερέων, Κάρτα του Πολίτη, μάθημα Θρησκευτικών, καταργήσεις θεολογικών σχολών, είναι μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Εκκλησία. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρεθούν στην Ημερησία Διάταξη. Θέματα αιχμής και όχι θεωρία και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Οι ιεράρχες αυτή τη φορά καλούνται να δώσουν μάχη ώστε η Εκκλησία να μην παρασυρθεί από τη δύναμη του χειμάρρου της κρίσης, που πρωτίστως είναι κρίση αξιών. Οι ιεράρχες αν θέλουν γεμάτες εκκλησίες πρέπει να αγωνισθούν για να τις γεμίσουν. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έρχονται δύσκολοι καιροί, αλλά ότι ήρθαν. Το εκκλησιαστικό έτος που ξεκινά σε περίπου είκοσι μέρες, είναι δύσκολο εκ των πραγμάτων και οι ιεράρχες πρέπει να αποδείξουν ότι ξέρουν να παλεύουν. Οι πιστοί περιμένουν και πιστεύουν... 

δείτε περισσότερα »
Ο διοικητής της ΤτΕ συμμερίζεται τις αγωνίες του αρχιεπισκόπου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/08/2011

Επιστολή - απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις που του είχε υποβάλλει πρόσφατα ο Μακαριώτατος έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην επιστολή του υπογραμμίζει πως συμμερίζεται τις αγωνίες του Μακαριωτάτου, σημειώνοντας πως τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες των επιλογών ενός προτύπου ανάπτυξης πως μας οδήγησε στην χρεοκοπία.O Μακαριώτατος είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για να βγουν οι Έλληνες από το αδιέξοδο και να ανακουφιστούν από το “άλγος των νέων μέτρων”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις επιστολές του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος είχε προτείνει:  

δείτε περισσότερα »
Κήρυγμα κατά του θρησκευτικού φανατισμού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/07/2011

Το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού, που κάνει απειλητική την εμφάνισή του στις μέρες μας, στηλίτευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου, με αφορμή την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, η οποία οδηγήθηκε στο Μαρτύριο από τους τυφλωμένους θρησκευτικά διώκτες της πίστεως, κατά την ρωμαϊκή περίοδο.Ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη τραγωδία της Νορβηγίας, κατά την οποία δεκάδες νέα παιδιά βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια ενός μανιακού δολοφόνου, που πρόβαλε τα θρησκευτικά του πιστεύω ως άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται ότι ο φανατισμός και πάλι θα περισσέψει στην κοινωνία μας, σε όλα τα επίπεδα και αλίμονο αν γίνει και θρησκευτικός, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Έχει χυθεί αίμα εξαιτίας των θρησκευτικών πολέμων, έχουν χαθεί ζωές ανθρώπων και έχουν καταστραφεί κοινωνίες εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισμού...» 

 

δείτε περισσότερα »
«Το μεγαλύτερο πλήγμα για την Εκκλησία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/07/2011

Άρθρο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου 

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει, ότι τα περί παύσεως των χειροτονιών από 1ης Ιανουαρίου του 2011 ήταν ανυπόστατες φήμες, δυστυχώς ενεπαίχθημεν και κατεφέρθη κατά της Εκκλησίας το μεγαλύτερο πλήγμα με την απαγόρευση διορισμών νέων ιερέων. Ο ήδη μειωμένος αριθμός ιερέων μειώνεται δραματικά. Η αστική ενορία μένει αποίμαντη και το Ελληνικό χωριό εγκαταλείπεται.

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει 280 οργανικές θέσεις από τις οποίες συμπληρωμένες είναι οι 190. Με την συνταξιοδότηση κάθε χρόνο 15 εφημερίων, σε 3 χρόνια θα μείνει με το ½ των Ιερέων της.

Τι θα γίνουν τα χωριά μας; Πως θα ποιμανθεί ο λαός της υπαίθρου; Ποιοί θα συντηρήσουν τους Ναούς και ποιοί θα φυλάξουν τα κειμήλιά τους; Γνωρίζουν οι αποφασίζοντες ποιά αποστολή επιτελεί ο παπάς του χωριού; Δεν είναι μόνο λειτουργός, είναι κοινωνικός εργάτης, είναι φύλακας του πολιτισμού, είναι φρουρός της πατρίδος και ο εναπομείνας τελευταίος εκπρόσωπος της αρχής.


 

δείτε περισσότερα »
«Αγανακτισμένοι» κατά της Εκκλησίας που «δεν πάει ταμείο»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/07/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

Κάποιοι έχουν αρχίσει και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Εκκλησία «δεν πάει ταμείο», όπως συμβαίνει με την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ενοχλούνται γιατί πιστεύουν ότι η Εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία σε κινητά και ακίνητα «και πρέπει να πληρώσει όπως όλοι και ακόμη περισσότερο». Η άποψή τους  όμως είναι λαθεμένη και ίσως να το γνωρίζουν, αλλά το λάθος γίνεται άλλοθι για να στηριχθεί η αδικαιολόγητη αντίδρασή τους και η σαθρή άποψή τους

Σε πολιτικά γραφεία υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, «αυτό τουλάχιστον που δεν έχει καθαρούς τίτλους», να περνούσε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Αλλά και αυτοί που αντιπολιτεύονται τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζουν με νόημα: «ο Βενιζέλος προσκύνησε». 

Αυτοί οι «κάποιοι» προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον της Εκκλησίας, να στήσουν ένα κίνημα «αδικημένων και αγανακτισμένων» με την Εκκλησία η οποία «δεν πληρώνει και δεν βοηθά». Αντιδράσεις αναίτιες γιατί η φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, είναι μεγάλη. Η Εκκλησία σήμερα βοηθά έμπρακτα, αλλά δεν χτυπά καμπάνες για να διαφημίσει το έργο της που το θεωρεί αυτονόητη αποστολή της. Οι καμπάνες ηχούν παρά μόνο για να προσκαλέσει τους πιστούς στην αγκαλιά της. 

Αυτοί οι «κάποιοι» ήθελαν και θέλουν να σταματήσει το κράτος τη συμβατική του υποχρέωση να μισθοδοτεί τους κληρικούς και θέλουν από το κράτος να σταματήσουν οι προσλήψεις κληρικών. Είναι οι ίδιοι που έσπειραν τη φήμη για περικοπή του 50% του μισθού των κληρικών και είναι οι ίδιοι που συντηρούσαν αυτή τη φήμη. Είναι αυτοί που θέλουν κληρικούς επαίτες. 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις  του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση του έργου που προσφέρει η Εκκλησία. Και η Εκκλησία χθες από την πλευρά της, παραδέχθηκε πως μπορεί να βοηθήσει το δοκιμαζόμενο λαό ακόμη περισσότερο. Και θα το πράξει, γιατί οι παπάδες κάτω από τα ράσα φοράνε παντελόνια. 

δείτε περισσότερα »
Πειραιώς Σεραφείμ: «κίβδηλες καί ψευδεῖς δεσμεύσεις καί ὑποσχέσεις τοῦ Πρωθυπουργοῦ»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/07/2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς

Τό ὑπ’ ἀριθμ. Πρωτ. 2/8243/0020/1.3.2011 (σχετ. 2/10033/31.1.2011, 2/8955/25.1.2011) ἔγγραφο τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν καί τῆς Γεν. Γραμματείας Δημοσιονομικῆς Πολιτικῆς, πού ὑπογράφεται ἀπό τόν Ὑφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη μέ θέμα: «Ἔγκριση πρόσληψης προσωπικοῦ» φέρει στό φῶς τά ὑπ’ ἀριθμ. Φ. 908 / 3936 / Η & Φ. 908 / 3836ο / Η ἔγγραφα τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, διά βίου μαθήσεως καί Θρησκευμάτων μέ τά ὁποῖα ὑπεβλήθη ὁ προγραμματισμός τῶν προσλήψεων προσωπικοῦ τοῦ Ὑπουργείου, γιά τό οἰκονομικό ἔτος 2011.  Στόν προγραμματισμό αὐτόν προβλέπεται ἡ πρόσληψις 44.045 νέων ὑπαλλήλων ἁρμοδιότητος τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας μεταξύ τῶν ὁποίων καί ἡ πρόσληψις 250 ἱεροδιδασκάλων στίς Μουφτεῖες τῆς Θράκης γιά τήν διδασκαλία τοῦ Κορανίου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82