Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Ενταση στη Χίο μεταξύ του μητροπολίτη και του Συνδέσμου Κληρικών
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/05/2011

«Με αφορμή την προκήρυξη θέσεων εφημερίων στην Ιερά Μητρόπολη Χίου» 

Άρθρο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωνσταντίνου (φωτο)προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών της Ι.Μ Χίου,Εφημερίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς

Μεγάλη Εβδομάδα έφθασε στα χέρια μας το τεύχος Μαρτίου 2011 του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» (επίσημο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος). Με έκπληξη διαβάσαμε στη σελίδα των προκηρύξεων, την προκήρυξη 12 κενών οργανικών εφημεριακών θέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, όλες στη Βορειοδυτική Χίο (χωριά Αμανής και Σιδηρούντα).Η πρώτη εντύπωση δείχνει θετική με την Μητρόπολη να φαίνεται πως ύστερα από 31 χρόνια αποφάσισε να εφαρμόσει τις διατάξεις ενός νόμου, που πάντοτε υπήρχε ακόμα και όταν δεν εφαρμοζόταν! Επισημάνθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης της Χίου πως το γεγονός αυτό και μόνο (της προκήρυξης των θέσεων) αποτελεί δικαίωση του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, αφού υπήρξε η πρώτη και βασική του θέση στο σύνολο των θέσεων – αιτημάτων του όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν και κατατέθηκαν επίσημα στον Μητροπολίτη, τις αρχές του τόπου και τη χιώτικη κοινωνία τον Δεκέμβριο του 2008. 

δείτε περισσότερα »
Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: «Η σιωπή της Εκκλησίας, η ραστώνη των δημοσίων υπαλλήλων και ο ευνουχισμός της δημοσιογραφίας»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/03/2011

  «Η σιωπή της Εκκλησίας, την οποία πολλοί χειροκροτούν, θα καταστεί η τιμωρία του λαού μας». «Ο ευνουχισμός της δημοσιογραφίας εντείνει την αγωνία για την ποιότητα της δημοκρατίας μας». «Η ραστώνη και η μισαλλοδοξία των δημοσίων υπαλλήλων έναντι κάθε ντόπιου και ξένου επενδυτή αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε μορφής ανάπτυξη».

 

Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις "φωτιά" που χρησιμοποιεί στο άρθρο του με τίτλο «Συνοχή εθνών εν απορία» ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως  Άνθιμος.

  

δείτε περισσότερα »
Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 16/03/2011

Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Η Εκκλησία μας καθόρισε όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να τελείται μία άλλη Λειτουργία, η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται δηλαδή μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος είναι έτοιμα, έχουν προαγιασθή (γι' αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.

δείτε περισσότερα »
Έγγαμοι και άγαμοι κληρικοί στην Ενορία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/03/2011

Η Εκκλησία από τους αποστολικούς χρόνους τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης εκλογής του γάμου. Οι άγαμοι Απόστολοι και οι μετέπειτα άγαμοι Κληρικοί δεν συνδέονται με το Μοναχισμό, εφόσον αυτός εμφανίσθηκε στα τέλη του γ΄ και αρχές του δ΄ αιώνα.
Ακριβώς σ’ αυτή τη θέση υπάρχει μια νόθευση και σύγχυση, όταν οι άγαμοι Κληρικοί θεωρούνται συλλήβδην ως μοναχοί και ονομάζονται Ιερομόναχοι.
Με το θέμα αυτό της θέσεως μέσα στον κόσμο των αγάμων και εγγάμων Κληρικών ασχολήθηκαν πολλές σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, των οποίων τις γνώμες θα αναφέρουμε και οι οποίες επεσήμαναν τα λάθη και τη σύγχυση.
Στην ιστορία της Εκκλησίας, υπήρξαν και υπάρχουν τρεις τάξεις Κληρικών: α) οι άγαμοι κοσμικοί (δηλ. αυτοί που διαμένουν στην κόσμο), β) οι έγγαμοι κληρικοί και γ) οι Μοναχοί Κληρικοί.
Τη διάκριση αυτή δέχεται και ο αοίδιμος διακεκριμένος κληρικός Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, στη μελέτη του «Μοναχικός και Άγαμος Κοσμικός Κλήρος».

δείτε περισσότερα »
«Αρχιεπίσκοπο δεν εκλέγουν τα ΜΜΕ»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/03/2011

Το κείμενο που ακολουθεί έφθασε στο «ierovima» αργά χθες το βράδυ από ανώνυμο αποστολέα: 

«Οι μητροπολίτες που έχουν λόγο, άποψη και δημοσιοποιούν τις δραστηριότητες των μητροπόλεών τους στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζονται από λαϊκούς αλλά και κάποιους αδελφούς τους, δελφίνοι και επίδοξοι αρχιεπίσκοποι.

Η άποψη αυτή όχι μόνο δεν έχει βάση, αλλά είναι και επικίνδυνη. Η Εκκλησία, χωρίς να πολιτικολογεί, πρέπει να έχει λόγο και άποψη  για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ιεράρχες σιωπηλοί, είναι ασκητές. Και οι πιστοί θέλουν να ακούν το Λόγο του Θεού αλλά και τη φωνή του δεσπότη.

Ακόμη, όλοι οι ιεράρχες είναι εν δυνάμει αρχιεπίσκοποι και επιπλέον τον Πρώτο μεταξύ ίσων δεν τον εκλέγουν τα ΜΜΕ, ούτε (καλώς ή κακώς) οι ιερείς και οι λαϊκοί. Τον εκλέγουν οι μητροπολίτες. 

 Η εκλογή Αρχιεπισκόπου είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμμαχιών και η αλήθεια είναι ότι το Άγιο Πνεύμα, δεν συμμετέχει.  Ας μην ενοχλούνται λοιπόν κάποιοι όταν περίπου δέκα –δώδεκα μητροπολίτες διατηρούν μέσω των ΜΜΕ επαφή με τον κόσμο.»   

δείτε περισσότερα »
Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/03/2011

(εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ Δημητριάδος)

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης. Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.  

δείτε περισσότερα »
Η Κυριακή της Τυρινής
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/03/2011

Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό ως το τελειότερο και εκλεκτότερο δημιούργημα του Θεού, ως «εικόνα και καθ' ομοίωσις» αυτού ( Γέν.1,26). Πλάστηκε να ζει αιώνια μέσα στη χάρη και τις ευλογίες του Θεού, ατέρμονο βίο άπαυτης ευδαιμονίας.

Αυτή τη σημασία έχει η βιβλική διήγηση περί του κήπου της Εδέμ (Γεν.2 ο κεφ.). Ο άνθρωπος έκαμε κακή χρήση της ελεύθερης βούλησής του και προτίμησε το κακό. Ο αρχέκακος διάβολος τον παρέσυρε στην πτώση και την καταστροφή. Αυτό του στέρησε τον παράδεισο, δηλαδή την αέναη και ζωοποιό παρουσία του Θεού και την κοινωνία των ακένωτων ευλογιών Του.

δείτε περισσότερα »
Κράτη που μισθοδοτούν τους κληρικούς τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/02/2011

«Το Ελληνικό κράτος δεν μισθοδοτεί τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, ,αλλά αυτή η μισθοδοσία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 80% της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, το 1952» αναφέρεται  μεταξύ άλλων στο άρθρο του  του αρχιμανδρίτου π. Πέτρου Μποζίνη (εφημερίου στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Freiburg Γερμανίας).

Ο αρχιμανδρίτης στο πραγματικά αξιόλογο άρθρο του, αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε μερικές (από τις δεκάδες) χώρες που μισθοδοτούν τους κληρικούς τους:

δείτε περισσότερα »
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Εις κεφαλικήν ποινήν δια της τηλεοπτικής λαιμητόμου (Άρθρο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου)
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/02/2011

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που μια ολόκληρη Κυβέρνηση υποστήριζε με ανεξήγητο πάθος, προσβάλλοντας κατάφωρα και τη μνήμη των νεκρών και τη νοημοσύνη των ζωντανών, την επιβολή στους μικρούς μαθητές της άποψης μιας ελληνόφωνης μειοψηφίας, ότι στην παραλία της Σμύρνης, εκείνο το ματωμένο Αύγουστο του 1922, οι Έλληνες Μικρασιάτες δεν σφάζονταν από τους τσέτες του Κεμάλ, αλλά «συνωστίζονταν», προφανώς για μια θέση στα πλοία, που θα τους πήγαιναν στα νησιά για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους…. 

Βέβαια, τέτοια φαινόμενα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε, δεδομένου ότι τα ιστορικά γεγονότα και οι ιστορικές προσωπικότητες προσεγγίζονται από πολλές πλευρές, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κατ’ όνομα ιστορικών, αλλά στην ουσία ευτελών προπαγανδιστών ποικίλων συμφερόντων…

Έτσι, ακόμα και το μάθημα της Ιστορίας στα Σχολεία έχει μετατραπεί σε δίαυλο προώθησης και επιβολής της εκάστοτε κρατούσας ιδεολογίας, πάντα, βέβαια, στο όνομα της ιστορικής αληθείας!

δείτε περισσότερα »
Σκέψεις για την Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/02/2011

Του Αρχιμ. Ιουστίνου Κεφαλούρου
Ιεροκήρυκος (Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως)

 

 Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί βασική μέριμνα της Εκκλησίας. Σκοπός της Χριστιανικής Αγωγής είναι να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μεταφυσικού. Δεν είναι πάντοτε δεδομένο και αυτονόητο πως οι έννοιες του Θείου και του μεταφυσικού βρίσκουν χώρο για να καλλιεργηθούν, ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία έχει υλιστικό και τεχνοκρατικό προσανατολισμό. Σίγουρα όμως μετά από την απομυθοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών και φιλοσοφικών ρευμάτων κυρίως της Δύσης, που επαγγέλονταν την παντοδυναμία του ανθρώπινου πνεύματος, χωρίς την ανάγκη της υπαρξιακής αναζήτησης του Θείου, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά ακόμη και σε περιβάλλοντα αθεϊστικά όπου επιστροφή του Θεού υπήρξε θριαμβευτική.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111