Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Πότε ελήφθη η απόφαση για την... Κορέα;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/07/2012

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος , με απόφαση της Συνόδου, θα μεταβεί –όπως έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα amen.gr-στην Κορέα τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου σε συνεδρίαση του ΠΣΕ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μεσσηνίας είχε παραιτηθεί από την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Διαλόγους και στο ΠΣΕ και η παραίτησή του είχε γίνει αποδεκτή από τη Σύνοδο.

Άγνωστο πώς επανήλθε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Και όπως διαβάζουμε στο thriskeftika.blogspot.gr: «Να θυμίσουμε ότι ακόμη εκκρεμεί η απάντηση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την οποία ζητούνταν η λήψη μέτρων εναντίον όσων αμφισβητούν τις οικουμενιστικές του δράσεις.

Εν τω μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει εκ του σύνεγγυς συναντήσεις ουκ ολίγων Ιεραρχών και του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά στους επικριτές του
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 12/07/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ο απόστολος των Εθνών Θείος Παύλος αναφερόμενος στους μακράν του αληθινού Θεού ευρισκομένους και στερουμένους της Θείας Χάριτος και του Θείου φωτισμού γράφει στην προς Ρωμαίους (1:22) επιστολήν του «παρεδόθησαν εις αδόκιμον νουν. Και φάσκοντες είναι σοφοί εμωράνθησαν».

Η ουσιώδης αυτή κρίσις αρμόζει adhocσε όλους εκείνους που με εμπάθεια, κακότητα και με πρόδηλη φασιστική νοοτροπία αφού μόνον η δική τους «αλήθεια» πρέπει να υπάρχει και απαγορεύεται επί ποινή γελοιοποιήσεως, εξυβρίσεως και ευτελισμού η δημοκρατικά κατοχυρωμένη έκφρασις αντιθέτου γνώμης μεθοδευμένα επεδόθησαν σε συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών  

δείτε περισσότερα »
«Αποφασίζομε αλλά δεν εφαρμόζομε»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/07/2012

Άρθρο του μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Νικολάου

 

Έγινε πλέον μόδα στην πατρίδα μας να νομιμοποιούνται οι προγαμιαίες σχέσεις με την τέλεση πολιτικού γάμου. Ενώ η Εκκλησία έχει αποφανθεί ότι ο πολιτικός γάμος και τα σύμφωνα συμβιώσεως είναι «πορνογαμία», εν τούτοις έχει περάσει στην κοινή γνώμη η αθώωση του πολιτικού γάμου, με αποτέλεσμα παιδιά χριστιανικών οικογενειών για διαφόρους οικονομικούς λόγους να τελούν πρώτα πολιτικό γάμο, εις τον οποίον μάλιστα παρίστανται και πιστοί χριστιανοί συγγενείς του ζεύγους.

Το χειρότερο όμως είναι, ότι μερικά από τα ζευγάρια αυτά συνδυάζουν τον Εκκλησιαστικό γάμο με την βάπτιση του εκτός γάμου παιδιού τους εμπαίζοντας  

δείτε περισσότερα »
Νέο βιβλίο από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/07/2012

Εξεδόθη και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου με τίτλο: "Ερμηνείες και Διδαχές από το Κατά Λουκάν".

Το νέο αυτό βιβλίο είναι ένα Κυριακοδρόμιο αναφορικά με τις ευαγγελικές περικοπές που αναγινώσκονται στους Ναούς κατά τις Κυριακές του Λουκά. Αποτελείται από ομιλίες τις οποίες εξεφώνησε ο Μητροπολίτης μας, ως Αρχιμανδρίτης, από το 1990-2000.


 

δείτε περισσότερα »
Τα «εγκλήματα» του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/07/2012

Ένα θεάρεστο γεγονός έγινε αφορμή να ειπωθούν πολλά και διάφορα και να κυκλοφορήσουν σενάρια που ως συνήθως απέχουν από την πραγματικότητα αλλά υποκρύπτουν … «παραελευσίνιους» πόθους και καημούς. Ποια τα «εγκλήματα» του μητροπολίτη;

 

Ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος χειροτόνησε στα Μέγαρα διάκονο τον ανιψιό του, έναν συνετό χριστιανό, ένα άρτια καταρτισμένο θεολόγο. «Και γιατί στα Μέγαρα; Μήπως επειδή ο Ιερόθεος θέλει  να καταλάβει με μεταθετό τη μητρόπολη;». Δηλαδή τρείς λαλούν και δυο χορεύουν…

 

«Η χειροτονία έγινε στα μουλωχτά…». Πάλι καλά που δεν ειπώθηκε ότι έγινε κάπου στο δάσος. Για την ιστορία, δεκάδες χριστιανοί, αναφώνησαν «Άξιος» στη χειροτονία και αυτό σημαίνει ότι η θεάρεστη πράξη  δεν έγινε στα μουλωχτά.

 

Ούτε κρυφές κινήσεις λοιπόν, ούτε μυστικά σχέδια, ούτε ιερή…ανταρσία ή επανάσταση. Ψυχραιμία αδελφοί!

 

Το ότι ο σεβασμιώτατος  μητροπολίτης κ.Ιερόθεος υπηρέτησε κάποτε ως εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Μεγάρων διακονώντας συγχρόνως στα γραφεία της Ι. Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος ως Γραμματεύς και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, μπορεί να εξάπτει φαντασίες, το καταλαβαίνουμε, αλλά μέχρι εκεί…

Βέβαια λόγω καύσωνος, τα περί «μυστικών σχεδίων», ίσως να δικαιολογούνται…

 

Σας αφιερώνουμε λοιπόν φωτογραφία από το παγωμένο Νευροκόπι για να δροσιστείτε…

δείτε περισσότερα »
Εθνική αναπτυξιακή πολιτική έχει ανάγκη η ελληνική Θράκη και όχι Ε.Ο.Ζ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/07/2012

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη το 3ο χρηματοοικονομικό συνέδριο από το ''EconomicForumofThrace''. Όσο κι αν προσπάθησε να πείσει η πλειάδα των ''φιλελλήνων''  ομιλητών περί της ευεργετικής προσφοράς της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (Ε.Ο.Ζ.) στην περιοχή, τελικά δεν τα κατάφερε. Ίσως γι' αυτό εφέτος επιστράτευσε μερίδα τοπικών επαγγελματιών προκειμένου η "προώθηση" των προϊόντων τους να καταστεί ασπίδα ή προπέτασμα καπνού ή πρόγευση ενός μελλοντικού οικονομικού παραδείσου.

 

Η εμμονή στην ιδεοληψία θεσμοθέτησης Ε.Ο.Ζ. στη Θράκη είναι άκρως επικίνδυνη και διόλου αθώα. Η διαφοροποίηση του γεωγραφικού μας διαμερίσματος από την υπόλοιπη Πατρίδα μας θα είναι απαρχή εδαφικής ανεξαρτητοποιήσεως.

 

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Ε.Ο.Ζ. στη Θράκη θα είναι κάπως οικονομικά  ευεργετική, τελικά θα αποτελέσει ομολογία ελλιποβαρούς σχέσεως της περιοχής με τον εθνικό κορμό, με εθνικά τραγικές συνέπειες. Θυμόμαστε όλοι, ότι υπήρξαν ευεργετικοί Αναπτυξιακοί Νόμοι για την περιοχή μας, αλλά δυστυχώς σκυλεύτηκαν. Υπάρχουν ακόμα τρόποι για την διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας της βορείου Ελλάδος προς τις πέριξ βαλκανικές χώρες. Όχι όμως μόνο η Θράκη! Για το όνομα του Θεού! Ας μην ανοίξουμε την πόρτα σε κατεστρωμένα "σχέδια επί χάρτου" που η επίκαιρη οικονομική δυσπραγία "βολεύει" την ύποπτη εφαρμογή τους.

 

Οι ''οικονομικοί παράδεισοι'', οπουδήποτε εφαρμόσθηκαν άφησαν πίσω τους ερείπια για τους γηγενείς και πλούτο για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Άραγε, σκεφτήκαμε σοβαρά γιατί δεν επιλέγεται για Ε.Ο.Ζ. η νότια Βουλγαρία;

 

Η μετατροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ σε Ε.Ο.Ζ. θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ενότητα του Ελληνικού Κράτους, θα τεμαχίσει και θα κατακερματίσει την ολότητα της Ελληνικής Επικράτειας σε αυτόνομες περιοχές, "Ομοσπονδίες", "Ζώνες" και "Περιφέρειες" και θα καταργήσει την συνταγματική δέσμευση της ενιαίας και συνολικής έκφρασης του Ελλαδικού χώρου. Οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει η Χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Η ελληνική Θράκη έχει ιδιαιτερότητες και ιδιοπροσωπία, γνωστά σε όλους, φίλους και εχθρούς, που δεν επιτρέπουν την οικονομική διαφοροποίησή της από τον εθνικό κορμό.

 

Στην ευαίσθητη Περιφέρεια ΑΜΘ, την αναπτυξιακή πολιτική  πρέπει να ασκεί στο σύνολό της, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία και οι θεσμικοί γηγενείς εκπρόσωποί της, με στόχους· την ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την επένδυση στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της.

 

Υπάρχουν νόμοι, μέτρα, σχεδιασμοί και "εργαλεία" για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η θεσμοθέτηση Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας θα είναι μία ομολογία ότι χάνουμε την μάχη και παραδινόμαστε ως κοινωνία σε τρίτους επικυρίαρχους.

 

Δεν σκιαμαχώ με εχθρούς, δεν οσφραίνομαι συνωμοσίες γύρω μου, αλλά, ούτε βαυκαλίζομαι με έωλες ψευδαισθήσεις. Ας σοβαρευτούμε. Υπήρξαν και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας μας υγιείς τοπικισμοί... που όταν έγινε αντιληπτό  ότι κάποιοι καταλλήλως τους "αξιοποιούσαν" υπεστάλησαν εν μιά νυκτί.

 

Δεν είναι καιρός για απομονωτισμούς. Το σοβαρό πρόβλημα της Θράκης, είναι άλλης μορφής και όχι τόσο οικονομικό, ή τουλάχιστον είναι οικονομικό όσο είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Επιμένω και θα συνεχίσω εντονώτερα να επιμένω, ότι το προβατόσχημο ''EconomicForumofThrace''  και η προώθηση των απόψεών του θα είναι η καταστροφή της ιδιοπροσωπίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας της Θράκης.

 

Για να πέσουν τα προσωπεία, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές να δημοσιοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του Forum. Πόσα και ποιά είναι τα μέλη του;  Ποιές δράσεις, ποιά έργα, ποιές πρωτοβουλίες του Forumσυνοδεύουν την προώθηση της Ε.Ο.Ζ.;  Ο λαός μας οφείλει να τα πληροφορηθεί, προκειμένου να αξιολογήσει την συνολική πρόταση  στην περιοχή. Ας σταματήσει πιά ο κλεφτοπόλεμος που διεξάγεται "εν κρυπτώ και παραβύστω" από μια Κυρία, πίσω από την πλάτη μας, κάτω από τα πόδια μας, χωρίς να αρθρώνεται επίσημα και υπεύθυνα ολοκληρωμένη πρόταση. Επιμένω σ´ αυτό, επειδή όσοι ζούμε στη Θράκη αγωνιούντες και αγωνιζόμενοι για το μέλλον της, τρομάζουμε όταν βιώνουμε ξαφνικά την εισβολή διαφόρων ''σωτήρων'' της οι οποίοι δεν έχουν διαχρονική και σταθερή παρουσία στον τόπο μας, ούτε προτείνουν διάφανους στόχους. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύματα καθιστούν αμφιλεγόμενες μέχρι και ύποπτες τις εν λόγω "σωτήριες" αυτές διασυνδέσεις.

 

Στη Θράκη υπάρχουν και λειτουργούν Θεσμοί, Φορείς, Οργανισμοί, υπάρχουν και οι πολίτες της που σηκώνουν το βάρος της προοπτικής και του μέλλοντός της.

 

Ας μην λησμονούμε, τέλος, την γνωστή στους  Έλληνες προειδοποίηση, που ήταν ο πραγματικός φόβος του Λαοκόοντα: ''φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας .....''.

 

Και ο δικός μας φόβος δεν είναι ανυπόστατος, ούτε φανταστικός...Εύχομαι να μην χρειαστεί να τον επεξηγήσω περισσότερο αναλυτικά.

 

✥Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 

δείτε περισσότερα »
Νηστεία και ξιφίας-Άρθρο Ορθοδόξου Ιερέως
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/06/2012

Το "ierovima" έλαβε και δημοσιεύσει το κάτωθι μήνυμα που φέρει την υπογραφή "Ορθόδοξος Ιερεύς". Αφορά το μενού του δείπνου που παρέθεσε χθες ο δήμαρχος Κοζάνης στον Οικουμενικό Πατριάρχη και λοιπούς προσκεκλημένους:

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΤΩΧΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΞΩ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΩΝ. ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΠΥΡΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΊ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΗΣΤΕΙΕΣ, ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ. ΕΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΥΙΙΚΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΨΑΡΙ; ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΑΦΗΝΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΕΑΝ 2 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ; ΤΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΣΕ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΑΔΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΨΑΡΙ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΣ ΞΙΦΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΤΩΧΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΥΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ..  

δείτε περισσότερα »
«Αρνούμαι να συμμετάσχω στην τραπεζομανία»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/06/2012

Το «ierovima» έλαβε και δημοσιεύει δήλωση του  πρώην  δημάρχου  Κοζάνης Παγούνη Ιωάννη, σχετικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κοζάνη.

“Δηλώνω δημόσια ότι τιμώ τον Θεσμό αλλά δεν θα παραστώ στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, γιατί θεωρώ πρόκληση στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης όπου καρκινοπαθείς δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακά τους και παιδιά στερούνται το γάλα,  να κατασπαταλιούνται τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου σε φιέστες και τραπεζώματα που θυμίζουν εποχές χλιδής του Βυζαντίου. Πιστεύω ότι, ούτε ο Πατριάρχης, που είναι ταπεινός (ύψιστη πάντων η αρετή της Ταπείνωσης)  και σοφός  θα ανεχθεί αυτήν την ασύστολη και άνευ λόγου τραπεζομανία». (φωτο Αγ. Νικόλαος,μητροπολιτικός ναός Κοζάνης)

δείτε περισσότερα »
«Η μίτρα της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης είναι βαριά…»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/06/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ο μακαριστός μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη στην μητροπολιτική του επαρχία.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του στην Πρέβεζα άφησε ένα όντως αξιόλογο έργο με τη δημιουργία πνευματικών μοναστηριών, την κουρά δεκάδων μοναχών και μοναζουσών και τη χειροτονία δεκάδων αξιόλογων κληρικών.

Μπορεί να ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την εμμονή του να τελεί τη Θεία Λειτουργία στη Δημοτική αλλά όλοι, ή σχεδόν όλοι, ομολογούν ότι το έργο στην Πρέβεζα, ήταν μεγάλο.

Έτσι ο διάδοχός του, ο κληρικός που θα κληθεί να πάρει το πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα πρέπει τουλάχιστον  να πλησιάζει το πνευματικό ανάστημα του μακαριστού.

Η Εκκλησία μας διαθέτει αρκετά τέτοια πρόσωπα, που τα οράματά τους  για τη συνέχιση του έργου του μητροπολίτη Μελετίου, συγκλίνουν  στο μητροπολιτικό θρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής τρεις άξιους αρχιμανδρίτες καθώς και  τον καθόλα άξιο επίσκοπο

δείτε περισσότερα »
Έκδοση για την ιερή μορφή του Οσίου Γαβριήλ του Χαριτόβρυτου και Ηγουμένου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/06/2012

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ  ΤΟΥ  ΟΣΙΟΥ  &  ΘΕΟΦΟΡΟΥ  ΠΑΤΡΟΣ  ΗΜΩΝ

Γ Α Β Ρ Ι Η Λ

ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ  ΤΗΣ  Ι.  ΜΟΝΗΣ  ΤΟΥ  ΑΓ.  ΜΑΡΚΟΥ – ΧΙΟΥ

 

Δρος   ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  Μ.  ΜΠΟΥΣΙΑ,  Μεγάλου  Υμνογράφου

- Από  τις  αξιόλογες  Χιακές  Εκκλησιαστικές  εκδόσεις

 

Του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου- πρώην  Δημοτικού  Συμβούλου  Χίου

 

            Είναι  γνωστό  τοις  πάσιν  ότι,  η  Χίος  έχει  ονομασθεί  Αγιοτόκος  νήσος  και  τούτο  διότι  η  γη  αυτή  ποτίστηκε  από  το  αίμα  δεκάδων  Μαρτύρων  και  τον  ιδρώτα  και  τα  δάκρυα  δεκάδων  Οσίων  Πατέρων,  που  λάμπρυναν  το  στερέωμα  της  τοπικής  και  της  εν  γένει  Εκκλησίας.

            Στη  σεπτή  χορεία  των  Οσίων  Πατέρων  της  Χίου,  συμπεριλαμβάνεται  και  ο  σύγχρονος  Όσιος  Γαβριήλ,  Ηγούμενος  της  Ιεράς  Μονής  του  Αγίου  Μάρκου- Καρυών.  Ό  Όσιος  Γαβριήλ  είναι  της  ιδίας  περίπου  περιόδου  με  τον  Άγιο  Νεκτάριο  τον  θαυματουργό- Επίσκοπο  Πενταπόλεως - τον  εν  Αιγίνη,  τον  Άγιο  Άνθιμο – Ηγούμενο  της  Ιεράς  Μονής  Παναγίας  Βοηθείας  Χίου,  τον  Όσιο  Παρθένιο  τον  Χιοπολίτη- Ηγούμενο  της  Ιεράς  Σκήτης  Αγίου  Μάρκου (προκάτοχο  του  Οσίου  Γαβριήλ),  τον  Όσιο  Νικηφόρο  (Τζανακάκη)  τον  λεπρό,  τον  Όσιο  Παχώμιο  τον  Αγιοπατερίτη,  τον  Όσιο  Γέροντα  Κορνήλιο  (Μαρμαρινό)- Ηγούμενο  της  Ιεράς  Μονής  Αγ.  Σκέπης  Χαλκειού,  κ.α.  πολλούς,  ών  ουκ  έστιν  αριθμός (γιατί  πόσους  γνωρίζουμε  και  πόσους  άλλους, άραγε,  ο  Θεός  ακόμη  δεν  έχει  επιτρέψει  να  γνωρίζουμε).  Μνημονεύουμε  εδώ  ενδεικτικά  τους  ανωτέρω  ως  έχοντες  σχέση  και  με  την  τοπική  Εκκλησία  της  Χίου.

            Την  Ασματική  Ακολουθία  του  σύγχρονου  αυτού  Οσίου  του  τόπου  μας,  με  εντολή  της  Ιεράς  Μονής  Αγίου  Μάρκου  Πενθόδου- Χίου – η οποία  και  την  εξέδωσε – συνέταξε  πρόσφατα  ο  μεγάλος  υμνογράφος  της  των  Αλεξανδρέων  Εκκλησίας  (Πατριαρχείου  Αλεξανδρείας),  Δρ.  Χαράλαμπος  Μ.  Μπούσιας,  ο  οποίος  υπεραγαπά  την  Χίο,  την  επισκέπτεται  και  εμπνέεται  από  τη  μελέτη  της  βιοτής  των  Μαρτύρων,  των  Οσίων  και  Ασκητών  της,  φιλοξενείται  δε  από  ευσεβείς  ανθρώπους  που  ευλαβούνται  την  Εκκλησία  μας.

Έτσι,  σήμερα  βρισκόμαστε  στην  ευχάριστη  θέση  να  κρατάμε  στα  χέρια  μας  τον  καλαίσθητο  αναθηματικό  (αφιερωματικό)  τόμο  της  λαμπρής  Ακολουθίας  του  Οσίου  Γαβριήλ  του  Χιοπολίτου  και  χαριτόβρυτου  Ηγουμένου  η  οποία  εμπνέει  τον  αναγνώστη  και  μελετητή  της,  αποτελεί  δε  εξαίρετο  ιεροψαλτικό  εγχειρίδιο  για  τους  επιθυμούντες  να  τιμήσουν  την  μνήμη  του  Οσίου (μετατεθειμένης  και  εορταζομένης  την  30η  Μαΐου  εκάστου  έτους,  αντί  της  ημέρας  κοιμήσεως  του  Οσίου – 30η  Μαρτίου – λόγω  του  νηστίσιμου  και  πένθιμου  της  περιόδου  της  Αγίας  και  Μεγάλης  Τεσσαρακοστής).

            Ας  δανειστούμε,  όμως,  λίγα  λόγια  από  τον  συγγραφέα  προκειμένου  να  γνωρίσουμε  την  πολιτεία  του  Οσίου  Γαβριήλ (εκ  του  Συναξαρίου  της  Ακολουθίας):  {Ο  Όσιος  Γαβριήλ,  κατά  κόσμον  Γεώργιος  Χατζή- Ηλιάδης,  γεννήθηκε  στην  Κρήνη  (Τσεσμέ)  της  Ιωνίας  το  έτος  1847.  Αφού  γνώρισε  τον  προορατικό  Όσιο  Παρθένιο  στην  Σκήτη  του  Αγίου  Μάρκου,  σε  ηλικία  15  ετών,  θαύμασε  την  βιοτή  του  και  τον  ακολούθησε  στην  άσκηση.  Δοκιμάστηκε  σκληρά  από  τον  Γέροντά  του  και  αναδείχθηκε  άξιος,  υπάκουος  και  ταπεινός, κερδίζοντας  πολλές  αρετές.  Γράφτηκε  στον  Μοναχολόγιο  της  Ιεράς  Νέας  Μονής  (στην  οποία  ανήκε  η  Σκήτη  του  Αγίου  Μάρκου  και  της  οποίας  προΐστατο  ο  Όσιος  Παρθένιος),  το  έτος  1870  και  έλαβε  το  μέγα  και  αγγελικό  σχήμα  και  το όνομα  Γαβριήλ  το  έτος  1873.  Χειροτονήθηκε  Διάκονος  το  1878  και  μετά  από  λίγο  Ιερέας.  Μετά  τον  καταστροφικό  σεισμό  του  1881  (τον  οποίο  είχε  προφητεύσει  ο  Όσιος  Παρθένιος)  ο  Γαβριήλ  τον  διαδέχθηκε  στην  Ηγουμενία  της  Μονής  του  Αγ.  Μάρκου,  μετά  την  κοίμησή  του – το 1884 – την  οποία  διατήρησε  επί  50  έτη,  δηλαδή  μέχρι  τη  δική  του  Οσιακή  κοίμηση,  στις  30  Μαρτίου  του  έτους  1934.  Ο  Όσιος  Γαβριήλ  με  προσωπικό  του  μόχθο  κατασκεύασε  τον  Ναό  του  Αγ.  Συμεών  του  νέου  Θεολόγου  μέσα  στον  περίβολο  της  Μονής  του  Αγ.  Μάρκου,  καθώς  και  τον  Ναό  του  Αγ.  Ιωάννου  του  Χρυσοστόμου  έξω  από  τον  περίβολο,  όπου  και  ασκήτευσε  επί  μακρόν  ως  έγκλειστος.  Επίσης  κατασκεύασε  το  ζωγραφείο  της  Μονής  και  τους  ξενώνες  της  οι  οποίοι  υπερπληρώθηκαν  (γέμισαν  ασφυκτικά)  από  κόσμο  κατά  την  Μικρασιατική  καταστροφή – το  1922 – όπου  διέμειναν  επί  σειρά  έτων  ως  φιλοξενούμενοι  τρόφιμοι,  με  έξοδα  της  Μονής,  δεκάδες  Μικρασιάτες  πρόσφυγες.  Ο  Όσιος  Γαβριήλ  διακρίθηκε  για  την  αγάπη  και  την  συμπαράστασή  του  προς  κάθε  άρρωστο  και  φτωχό,  για  την  φιλανθρωπία  του  και  την  ασκητική  του  πολιτεία  εξαιτίας  της  οποίας  αξιώθηκε  να  λάβει  από  τον  Θεό  και  το  προορατικό  και  διορατικό  χάρισμα.  Τα  χαριτόβρυτα  λείψανά του,  μετά  την  ανακομιδή  τους,  έχουν  εναποτεθεί  στην  Ιερά  Μονή  του  Αγίου  Μάρκου  και  παρέχουν  ιάματα  σε  όσους  προσέρχονται  σ΄ αυτά  με  πίστη}.

            Ο  συγγραφέας  αναφέρει,  μεταξύ  άλλων  ότι,  <<η  εν  λόγω  Ακολουθία  αποτελεί  προϊόν  ευλαβείας  του  υμνογράφου  προς  το  εξυμνούμενο  πρόσωπο,  το  λαβόν  το  βραβείον  της  άνω  κλήσεως  δια  των  ασκητικών  του  κατορθωμάτων.  Άλλωστε,  εκ  της  εξυμνήσεως  αυτής  και  ο  ίδιος  ο  ποιητής  ενισχύεται  και  ενδυναμούται  εις  τον  αγώνα  προς  αρετής  τελείωσιν.  Συνετέθη  εξ  ιδίας  του  υμνογράφου  προθέσεως  και  σκοπεύει  εις  τον  εμπλουτισμόν  της  εκκλησιαστικής  γραμματείας  και  χρήσιν  εις  την  Ιεράν  Μονήν  της  μετανοίας  του  Οσίου  Γέροντος,  με  την  ευλογίαν  της  οποίας  εκδίδεται  προς  ψυχικήν  ωφέλειαν  των  προσκυνητών  της>>.

            Εμείς  δεν  έχουμε  παρά  να  συγχαρούμε  τόσο  τον  Δρα  Χαράλαμπο  Μπούσια  όσο  και  όσους  μόχθησαν  και  κοπίασαν  για  την  έκδοση  αυτού  του  λαμπρού  πονήματος  το  οποίο  προβάλει  και  εξυμνεί  την  ιερή  μορφή  του  Οσίου  Γαβριήλ  του  Χαριτόβρυτου  και  Ηγουμένου,  επικαλούμενοι  την  ευλογία  του  παναγάθου  Θεού,  δια  πρεσβειών  του  Αγίου  Αποστόλου  και Ευαγγελιστού  Μάρκου, του  Οσίου  Παρθενίου  του  Χιοπολίτου  και  του  Οσίου  Γαβριήλ  του  Αγιομαρκίτη.-

 

                                 

             

Γεώργιος  Φωτ.  Παπαδόπουλος

Αναγνώστης- Βηματάριος

πρώην  Αντιδήμαρχος  &  Δημοτικός  Σύμβουλος  Χίου

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94