Απρόσιτο το έμβλημα της Ουρανούπολης

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/05/2016

 

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και όχι μόνο, όλοι οι θεσμοί αγωνιούν για το τι μέλει γενέσθαι για το αύριο του τόπου μας. Στον αγώνα αυτό πρωτίστως και από θέσεως ευθύνης πρωτοστατεί η εκκλησία και στηρίζει τον αγώνα και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η μικρή μας πολίχνη των 500 ψυχών βιώνει και αυτή τα προβλήματα και αγωνίζεται να τα ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Η Ενορία της Ουρανουπόλεως κάνει το δικό της αγώνα στον τομέα αυτό για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και συμπαραστέκεται στους ανθρώπους που επενδύουν και προσφέρουν στον τόπο μας.     

  Κατ’ εξοχήν τουριστικός τόπος το χωριό μας, δέχεται ως επισκέπτες όχι μόνο αυτούς που κατευθύνονται προς το Άγιο Όρος αλλά και επισκέπτες που επιλέγουν γενικότερα την Χαλκιδική για την ομορφιά και την ευλογία του θαυμάσιου περιβάλλοντός της.Η ίδια η ενορία πρωτοστατώντας στον αγώνα στήριξης του χωριού, με τη σύμπραξη ιδιωτών έκανε μια σοβαρή επένδυση, αξιοποιώντας την περιουσία της, και κατασκεύασε ένα σύγχρονο και μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, που παρέχει ασφάλεια στους τουρίστες αλλά και τους επισκέπτες του Αγίου Όρους. Περιμένουμε δε και από τους Δημόσιους φορείς, δηλαδή το Κράτος, την αρχαιολογική υπηρεσία και τις λοιπές Δημόσιες αρχές, να κινηθούν με το ίδιο πνεύμα και να στηρίξουν τις τοπικές πρωτοβουλίες. Ο τόπος μας δεν είναι μόνο λιμάνι προς το Άγιο όρος αλλά διαθέτει, πέρα από τις φυσικές του ομορφιές και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία στοιβάζονται στα παλαιά σφαγεία, χωρίς καμιά φροντίδα,όπωςαναξιοποίητος είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής Ζυγού στα όρια του Αγ.Όρους αλλά και ο περίφημος Πύργος της Ουρανούπολης.

 

Δυστυχώς οι χώροι αυτοί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμα πόλο έλξης και τουριστικού ενδιαφέροντος, αφού έτυχαν ειδικής φροντίδος και δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρησή τους, παραμένουν εδώ και χρόνια ερμητικά κλειστοί για το κοινό, στερώντας από τους επισκέπτες τη γνώση της ντόπιας ιστορίας αλλά και από τους ντόπιους τη δυνατότητα προβολής και αξιοποίησης του χωριού μας.

 

Είναι κρίμα ο Πύργος, το έμβλημα και το σύμβολο της Ουρανούπολης να παραμένει απρόσιτος στο κοινό και να μη μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κατοίκους της Ουρανούπολης, για εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης ,αλλά και να μη μπορεί να λειτουργεί ,όπως παλαιότερα, ως μουσείο ή τουλάχιστον κάποιες φορές να λειτουργείται το εκκλησάκι του Πύργου.

 

Παρακαλούμε λοιπόν τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες να λάβουν πρόνοια ώστε να δικαιολογήσουν επιτέλους αφ΄ενός τον λόγο της χρηματοδότησης και συντήρησης των αναστηλωτικών εργασιών και να αποδώσουν αυτά στους ντόπιους αλλά και στο τουριστικό κοινό, καθώςεπίσης και στους χιλιάδες προσκυνητές του Αγιωνύμου όρους που επισκέπτονται την Ουρανούπολη.

    Με ευχές αναστάσιμες

 Ο Εφημέριος του Ι.Ναού αγ.Κων/νου κ Ελένης Ουρανουπόλεως

                                                          Αρχιμανδρίτης  Θεοδόσιος Εμμανουήλ