Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Η Εκκλησία να στηρίξει το αίτημα του λαού για παραίτηση των βουλευτών από τα προνόμιά τους
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Η Εκκλησία τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών και πολιτικάντηδων που κατακρίνουν την Εκκλησία ότι δήθεν είναι το «χαϊδεμένο παιδί του κράτους σε ότι αφορά τα φορολογικά» και πως «πρέπει η Εκκλησία να φορολογηθεί αγρίως, να φορολογηθούν οι ιεροί ναοί, τα παρεκκλήσια,τα προσκυνητάρια και κάθε χώρος που υπάρχει καντήλι και εικόνα». Με σαφή και καθαρό λόγο η Εκκλησία έχει εξηγήσει ότι φορολογείται και μάλιστα αδιαμαρτύρητα και είναι συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις. 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα, να συνταχθεί η Εκκλησία, όπως πάντα, στο πλευρό εκείνων των εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν από τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους, τα οικονομικά τους οφέλη και να συμβάλλουν στην σωτηρία της χώρας; 

Γιατί οι πολιτικοί, υπουργοί και βουλευτές, που συχνά πυκνά ζητούν τη φορολόγηση της Εκκλησίας, πρέπει πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα και να αρνηθούν τις φοροαπαλλαγές και τόσα άλλα προνόμια που έχουν αποσπάσει από το Κράτος. 

Μήπως λοιπόν η Εκκλησία από το «δεν ζητήσαμε να απαλλαγούμε από τη φορολογία», πρέπει να περάσει στο «ζητούμε από τους βουλευτές να απαρνηθούν τα προνόμιά τους ή μέρος των προνομίων τους για να δώσουν το παράδειγμα στο λαό μας»;

Μήπως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι ο μισθός του αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ και ότι υπόκειται σε όλες τις περικοπές που υπόκειται ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου;

Η Εκκλησία πρέπει να διεκδικήσει την αλήθεια, ειδικά αυτούς τους καιρούς. Για να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι πραγματικά είναι οι προνομιούχοι που φροντίζουν για το…καλό μας. 

 Δεν ήταν τυχαίο το χθεσινό ξέσπασμα του άνκορμαν Νίκου Χατζηνικολάου, για τα προνόμια των εθνοπατέρων και εθνομητέρων μας: «6.100 ευρώ μισθό παίρνουν. Πληρώνονται σε κάθε συνεδρίαση εξτρά, (περίπου 150 ευρώ την ώρα) πάνω από το μισθό αυτό. Τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δωρεάν αυτοκίνητο και καύσιμα. Δεν πρέπει αυτή η Βουλή να δώσει ένα παράδειγμα ότι συμπάσχει με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν χαράτσι για το σπίτι, με τους Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν 20% από τις συντάξεις τους ή 40% από το μισθό τους;» 

 

Η Εκκλησία πρέπει να φωνάξει και να ζητήσει να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους οι βουλευτές. Είναι ΑΙΤΗΜΑ ΛΑΟΥ! Εκτός και αν η Εκκλησία έχει πεισθεί πως πρέπει να σιωπά, όπως έχουν απαιτήσει οι πολιτικοί. 

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος να ασχοληθεί και με τη σκληρή πραγματικότητα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως  ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου) πρέπει να επανεξετάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να τα προσαρμόσει στα νέα σκληρά δεδομένα.

Να τεθούν προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διατάξεως, θέματα που απασχολούν την πλειονότητα του ελληνικού λαού και παράλληλα ποιμνίου της Εκκλησίας. Να γίνει η εισήγηση του αρχιεπισκόπου με θέμα «Προς μια αναθεώρηση και αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών πραγμάτων», αλλά παράλληλα να εξεταστεί και το πώς η Εκκλησία (στα πλαίσια των δυνατοτήτων της) μπορεί να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους είτε είναι λαϊκοί είτε κληρικοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε συσσίτια, γιατί οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν τη μερίδα φαγητού.

Καλές οι εισηγήσεις των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Ιλίου, Λαγκαδά και Παροναξίας για το Μυστήριο του Γάμου, την Οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, αλλά όλα τα ανωτέρω η οικονομική κρίση τα επηρεάζει αρνητικά.

 

Καλή και σπουδαία θα είναι  η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» καθώς και η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμία με θέμα «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.χ συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», αλλά ας προβλεφθεί να υπάρξει εισήγηση με θέμα –ας πούμε-«περί της προσαρμογής των Κηρυγμάτων στα σημερινά δεδομένα». 

Οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες και το ποίμνιο θέλει να ξέρει ότι η Εκκλησία αφουγκράζεται και κατανοεί τα προβλήματά του και μπορεί ως ένα βαθμό να του συμπαρασταθεί. Το έχει ανάγκη...

  

δείτε περισσότερα »
«82 μητροπολίτες Βουλευτές»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/09/2011

«Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, διάβαζε καλύτερα Έθνους, που προβάλλεται ευκαίρως ακαίρως θα έχει και μία άλλη παράμετρο που δεν έχουν υπολογίσει. Θα καταργήσει αυτοδικαίως το ασυμβίβαστο των κληρικών να μετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εάν επιθυμούν στο εθνικό Κοινοβούλιο 82 Μητροπολίτας βουλευτάς να είναι βέβαιοι ότι θα το επιτύχουν!».

 

 Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων στη νέα του ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ο οποίος αναφέρεται στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, στην  κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, στο νομοσχέδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων, στην  προβαλλόμενη από αμοίρους νομικής παιδείας διακοπή της συμβατικής υποχρεώσεως του Κράτους για την μισθοδοσία του Κλήρου και τον χωρισμό Εκκλησίας Κράτους. Η ανακοίνωση του αγωνιστή μητροπολίτη, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: «Δεν είναι κολακευτικό να βλέπουμε γερασμένο τον Πρωθυπουργό μας, ζήτουλα»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 06/09/2011

(Εκ της Ι.Μητροπόλεως) Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ThrakiPalaceτης Αλεξανδρούπολης το "1ο Στρογγυλό Τραπέζι" που διοργάνωσε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Η διημερίδα αυτή (2-3 Σεπτεμβρίου) είχε ως θέμα: «Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και η αντιμετώπισή της από τα κράτη μέλη». Στην διημερίδα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έκανε εισήγηση το απόγευμα της Παρασκευής για τα αίτια και την ανατροπή της κρίσεως η οποία παρατίθεται.

Η ομιλία του μητροπολίτη κ. Άνθιμου έχει ως ακολούθως: «Κυρίες και Κύριοι,Δυσκολεύτηκα να συντάξω αύτή την ομιλία, επειδή, κατ’ αρχήν μετάνοιωσα που αποδέχτηκα την συμμετοχή μου στο σημερινό αυτό Forum. Ρωτούσα και ξαναρωτούσα τον εαυτό μου «τι θα περιμένουν άραγε, όσοι συμμετέχουν στο Forumνα ακούσουν από τον Επίσκοπο της περιοχής;» Κάποιοι ίσως αμφισβητήσουν το δικαίωμά μου να εκφέρω γνώμη περί αυτών των θεμάτων! Μα, εσείς με καλέσατε! Κάποιοι άλλοι ίσως πουν ότι έχω παλαιές αντιλήψεις!  Όμως, οι παλαιές αντιλήψεις δεν σημαίνει ότι είναι και λαθεμένες. 

δείτε περισσότερα »
Όρια ηλικίας έθεσαν δικτάτορες & αποστάτες‏-Άρθρο του Μητροπολίτη Σύρου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 05/09/2011

«Κόσμος Εκκλησίας πολιά κατεσταλμένη» (Ιω. Χρυσόστομος)

(Πηγή aixmi.gr) Στην ελληνική γλώσσα, κανόνας σημαίνει το όργανο που χρησιμοποιούμε για να σύρουμε ευθεία γραμμή, ή και για να ελέγξουμε την ευθύτητα μιας γραμμής. Μεταφορικά, κανόνας λέγεται και κάθε τι που χρησιμεύει ως πρότυπο και οδηγός για την ορθή εκτέλεση (ή αντιμετώπιση) μιας καταστάσεως, ή και ως κριτήριο για να ελεγχθεί η ορθότητα μιας πράξης.

Έτσι, σε κάθε επίπεδο της συλλογικής μας ζωής υπάρχουν ή θεσμοθετούνται κανόνες, οι οποίοι λειτουργούν ως λυδία λίθος για την ορθότητα μιας πράξεως ή μιας συμπεριφοράς.

Στην εκκλησιαστική γλώσσα, ο όρος ιεροί Κανόνες αναφέρεται σε όλες εκείνες τις διατάξεις, που θεσπίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν από την Εκκλησία και αφορούν στην ορθή διοργάνωση, διατήρηση, διάδοση και δραστηριότητα της Εκκλησίας συνολικά και στην ορθή και αυθεντική κατά Χριστόν ζωή των πιστών-μελών της Εκκλησίας διά μέσου αυτής. 

δείτε περισσότερα »
Καλό το «Κύριε Ελέησον» αλλά καλό και το «Πολιτεία άκουσον»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/09/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου 

Κάποιοι ιεράρχες δεν αρκούνται μόνο στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, αλλά κατεβαίνουν από το θρόνο τους και έρχονται κοντά στο λαό και τα προβλήματά του. Μεταξύ αυτών είναι οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Πειραιώς Σεραφείμ και μερικοί άλλοι. Είναι οι μητροπολίτες που έχουν άποψη για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό τους όπως κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά. Και τις απόψεις τους αυτές τις εκφράζουν όποτε κριθεί απαραίτητο. Είναι οι ιεράρχες που δεν στέκονται προσοχή απέναντι σε Συνοδικές εντολές, αλλά αφουγκράζονται τη λαϊκή βούληση και την εκφράζουν. Πολλές φορές το μήνυμα που δεν μπορεί να στείλει ο λαός προς την πολιτεία το στέλνει ο μητροπολίτης. Άλλωστε, καλό είναι το «Κύριε Ελέησον», αλλά καλό είναι και το «πολιτεία άκουσον…».

Ένας από τους μητροπολίτες αυτούς είναι ο Κονίτσης Ανδρέας ο οποίος τις τελευταίες μέρες στοχοποιήθηκε και κάποιοι του διεμήνυσαν πως πρέπει να σταματήσει να μιλά και να αρκεστεί στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Όμως ο αγωνιστής ιεράρχης θεωρεί αρχιερατικό του καθήκον την έκφραση της άποψής του που συχνά πηγάζει από τη λαϊκή βούληση και είναι έκφραση της λαϊκής εντολής και της αγωνίας του λαού για το αύριο. 

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως,Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ἔκανε τὶς ἀκόλουθες Δηλώσεις : 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Πειραιώς για την έννοια της πολιτικής κηδείας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/09/2011

«Η τελετή αποχαιρετισμού του ιστορικού ηγέτη της λεγομένης αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου στον αύλειο χώρο του Α Κοιμητηρίου Αθηνών με την παρουσία ικανού αριθμού μελών της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, στιγμιότυπα της οποίας μετεδόθησαν από την τηλοψία παρουσίασε για μια εισέτι φορά εκτύπως την αντιφατικότητα και την αυτοδιάψευσι της δήθεν προοδευτικής ιδεολογίας που έχει θέσει στα προς κατεδάφισι τον Θεό, την πνευματική διάσταση της υπάρξεως, την μετά θάνατο στο επέκεινα επιβίωσι του ανθρωπίνου προσώπου και την αθανασία της ψυχής.

Το απόγειο της αντίφασης σε όλη αυτή την διαδικασία δημόσιας και πανηγυρικής αποκηρύξεως της Ευαγγελικής πίστεως, απετέλεσε ο επικήδειος λόγος του αποσχισθέντος εκ του ενιαίου Συνασπισμού της λεγομένης Αριστεράς και της Προόδου και Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος κάλεσε τον αποθανόντα «να περάσει απέναντι».

Και διερωτάται ευλόγως ο κάθε καλοπροαίρετος που απέναντι; Στο τίποτα; Στην εκμηδένιση; Στην ανυπαρξία; Μα αυτό δεν αποτελεί πέρασμα αλλά εξαφάνιση και κατακρήμνιση στο χάος. 

δείτε περισσότερα »
Λίγα λόγια για το μακαριστό μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Παύλο
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/08/2011

Του Παύλου Α. Κυρατσή 

Με τη συμπλήρωση δέκα και οκτώ ετών από την προς Κύριον Εκδημίαν του Αειμνήστου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Κυρού Παύλου του Α΄,  φέρων το όνομα, αυτού, ίσως και «αναξίως», θέλησα να γράψω, δύο λόγια ως ενθύμιον μνήμης. Επίσκοπος από την παλαιά γενιά» και την παλαιά «κοπή» των Επισκόπων, ολιγαρκής, ταπεινός και οικονόμος, όντως της θείας Χάριτος με νόημα και ουσία της λέξεως, οικονόμος. Γεννημένος στο ορεινό χωριό Λάλα του Ν.Ηλείας το 1929 από αγροτική οικογένεια και συνάμα πολύτεκνη, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη Μητροπολίτης Βεροίας τον Νοέμβριο του 1968, χωρίς ο ίδιος να προ-γνωρίζει τίποτα. Βρισκόταν σε μία σύσκεψη στρατιωτικών ιερέων στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε ο ίδιος, στρατιωτικός ιερεύς στο Γ΄ Σώμα Στρατού όταν μπαίνει ένας κληρικός μέσα και λέει. «Ανάμεσά μας έχουμε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης». Άξιος! Η ενθρόνισή του έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας αλλά και στις καρδιές του ποιμνίου του, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. 

δείτε περισσότερα »
Γιατί μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι 10 μητροπολίτες γιατί σιωπούν;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/08/2011

Άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, προ ημερών, μόλις πληροφορήθηκε ότι από τη Φλώρινα  θα εκπέμπει ραδιοφωνικός σταθμός στη «σλαβομακεδονική γλώσσα» και θα προωθεί φιλοσκοπιανές και κατά συνέπεια ανθελληνικές θέσεις,αντέδρασε.

 

Ο κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης ( ή Ashlakov Pande, όπως προτιμά ο ίδιος), του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» έχει ήδη λάβει άδεια εκπομπής που θα να μεταδίδεται στη «σλαβομακεδονική» από τη Φλώρινα και μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία «Μακεδονικό Ραδιόφωνο».Σύμφωνα με το ‘Ουράνιο Τόξο’ το ‘μακεδονικό’ ραδιόφωνο θα αρχίσει να εκπέμπει το φθινόπωρο. Η διαδικασία για την έκδοση άδειάς του βρίσκεται στο τέλος της. Όπως έχει προγραμματιστεί, το πρόγραμμα ειδήσεων του ραδιοφώνου θα εκπέμπει στη Φλώρινα αλλά θα ακούγεται  και στην Θεσσαλονίκη.Το ερώτημα που σήμερα θέτουμε είναι: γιατί αντέδρασε μόνο ο Άνθιμος; Οι άλλοι μητροπολίτες των οποίων τις επαρχίες θα διασχίζουν τα ερτζιανά κύματα, από τη Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, γιατί σιωπούν; Δεν άκουσαν και δεν γνωρίζουν; Συμφωνούν , διαφωνούν ή αδιαφορούν με τη δημιουργία του φιλοσκοπιανού ραδιοφωνικού σταθμού;

Γιατί οι μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος,  Καστορίας Σεραφείμ ,Βεροίας Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ,  Κίτρους Αγαθόνικος, Νέας Κρήνης Προκόπιος,  Λαγκαδά Ιωάννης,  Νεαπόλεως Βαρνάβας,  Κιλκισίου Εμμανουήλ,  και ενδεχομένως και άλλοι δύο- τρεις μητροπολίτες, στις επαρχίες των οποίων θα ακούγεται το φιλοσκοπιανό  ραδιόφωνο σιωπούν;  

δείτε περισσότερα »
Δεν υπάρχει συνέχεια για τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/08/2011

του Κώστα Ζαφειρίου 

Εκτός τόπου και χρόνου είναι οι διακινούντες τα σενάρια που θέλουν τον υπό παραίτηση μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο να αναλαμβάνει κάποια άλλη θέση και από αυτή να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Φημολογείται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι δεν αποκλείεται ο 72χρονος μητροπολίτης να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη Διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου ή τη Γενική Διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας!

Μα, ο  Μητροπολίτης Ζακύνθου ανακοίνωσε στους κληρικούς της Μητρόπολης του την ειλημμένη απόφασή του να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Μητρόπολης Ζακύνθου την 1η Σεπτεμβρίου 2011, τονίζοντας ότι  ουδείς μπορεί να είναι ισόβιος καθώς τα χρόνια περνούν και οι δυνάμεις του  εξαντλούνται.

Είναι γενναία η ομολογία του σεβασμιωτάτου ότι τον εγκαταλείπουν εκείνες οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση διοικητικών καθηκόντων. Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί σε διοικητική θέση, κεντρικής υπηρεσίας ο ιεράρχης, που ομολογεί ότι τον εγκαταλείπουν οι διοικητικές του ικανότητες;

Δεν χρειάζεται βέβαια ο μητροπολίτης Ζακύνθου να διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια, αλλά φρόνιμο είναι να ξεκαθαρίσει ότι η προαναγγελθείσα παραίτηση δεν αφορά μόνο το θρόνο της Ζακύνθου...

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94