Η Συνοδική περίοδος που θα μείνει στην ιστορία

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/06/2014

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται:

 

Περίπτωση πρώτη: Ο μακαριστός μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος (Ψαριανός), μετά από μακρά ασθένεια, υπέβαλε την παραίτησή του (αρχιεπίσκοπος τότε ο Σεραφείμ) εν όψει της επικείμενης εξετάσεώς του από την κατά νόμο επιτροπή, η οποία επρόκειτο να αποφανθεί εάν ήταν ικανός να εκπληρώνει τα καθήκοντά του. Ο πολιός Ιεράρχης, ο οποίος υπήρξε εκ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου το 1974, εξεδήμησε (1997) λίγο χρόνο μετά την υποβολή της παραιτήσεώς του.

 

Περίπτωση δεύτερη:Ο μακαριστός μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος, δύο χρόνια προ του θανάτου του δέχθηκε το υπ΄αρίθ.πρωτ. 3950/1-12-2004 έγγραφο του τότε αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, για να παραιτηθεί από το θρόνο του. Τότε απάντησε με έκδηλο το παράπονό του: «Δεν αφήνατε να περάσουν οι άγιες Ημέρες και μετά να εφαρμόσετε τα σχέδιά σας; Διατί σπεύσατε να με δηλητηριάσετε Χριστουγεννιάτικα……δεν πειράζει. Κάποτε θα καταρρεύσω τόσον προς δικήν σας ικανοποίησιν, όσο πολλών άλλων επειγομένων. Αλλά να είστε βέβαιος ότι θα ομιλήσει ο ουρανός».

Και όντως μετά από την αποχώρησή του από το θρόνο του κατέρρευσε.


 

Περίπτωση τρίτη: Από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, τρείς φορές ενεργοποιήθηκε το άρθρο 34 παρ.3 του νόμου 590/1977: « Μητροπολίτης καταστὰς ἀνίκανος πρὸς ἐκπλήρωσιν τῶν καθηκόντων του καὶ μὴ ὑποβαλὼν παραίτησιν ἀπαλλάσσεται τούτων κατόπιν ἀποφάσεως εἰδικῆς Ἐπιτροπῆς, ἀποτελουμένης ἐκ τοῦ Προέδρου τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας, ἢ τοῦ νομίμου ἀναπληρωτοῦ αὐτοῦ, ὡς Προέδρου καὶ δύο καθηγητῶν τῆς Ἰατρικῆς Σχολῆς τῶν Πανεπιστημίων τῆς Χώρας...»


 

Οι Συνοδικοί Ιεράρχες ακολούθησαν το γράμμα του νόμου, δηλαδή όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος,«εφαρμόζοντας άρθρο κοσμικού ύφους...», σύμφωνα με την άποψη κάποιων ιεραρχών.


 

Τρείς μητροπολίτες, σε διάστημα οκτώ μηνών, απομακρύνθησαν από το θρόνο τους και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά.

 

«Ήρθε η ώρα της εκκαθάρισης στην Ιεραρχία...» λένε και κάποιοι σταυροκοπιούνται...

 


(φωτο Χρήστος Μπόνης)