Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Το Άστρο των Χριστουγέννων: Η θεολογική και επιστημονική ερμηνεία του άστρου της Βηθλεέμ (του Μιχαήλ Σταμάτη*)
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/12/2012

Το άστρο των Χριστουγέννων εμφανίστηκε πριν από 2000 χρόνια περίπου και ήταν αυτό που καθοδήγησε τους μάγους στον μικρό Ιησού. Το άστρο αυτό ακτινοβολεί ακόμη και σήμερα το μυστήριο για την φύση του στην επιστήμη. Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το παράδοξο αυτό φαινόμενο, αλλά καμία θεωρία δεν κατάφερε να το ερμηνεύσει εξ ολοκλήρου. Σε κάθε άνθρωπο έλκει το θαυμασμό, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός.
Η μόνη αξιόπιστη πηγή που δίνει πληροφορίες για το άστρο των  

δείτε περισσότερα »
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του μητροπολίτη Μεσσηνίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/12/2012

Αγαπητά μου παιδιά,

Στον τόπο μας που βρίσκεται σε αναμονή και αγωνία για το μέλλον, με ανθρώπους εξουθενωμένους από την αγανάκτηση, την οργή και την ανήμπορη εφιαλτική άμυνα, και ο πανικός της αβεβαιότητας στιγματίζει την καθημερινότητα της ζωής, μέσα από έναν αγώνα για απλή επιβίωση, η Εκκλησία προβάλλει την εορτή των Χριστουγέννων και μας καλεί να γιορτάσουμε και πάλι.

Στη χώρα μας, όπου η οικονομία  διέρχεται το δικό της δύσκολο δρόμο, κουρασμένη από τις συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές μεταπτώσεις και από  την αβουλία των ξένων να δώσουν τις δόσεις των δανείων, γιορτάζουμε και πάλι τα Χριστούγεννα, τα οποία έρχονται για να μας θυμίσουν ότι προτεραιότητα πλέον έχει η ζωή και ο άνθρωπος. 

δείτε περισσότερα »
Το «τέλος» του κόσμου και η απάτη σε βάρος του κόσμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/12/2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ:Πότε θα γίνει το τέλος του κόσμου; Μια ερώτηση – αναζήτηση που τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά. Επηρεασμένοι από κείμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,  ρεπορτάζ και ταινίες θεωρούν πιθανό να συμβεί το τέλος , μια παγκόσμια καταστροφή στις 21/12/2012. Άλλοι τον Ιανουάριο του 2013, το 2018 και πάει λέγοντας.   Πως  φθάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που έχουν αναγάγει τα έσχατα σε μέγιστο υπαρξιακό, μοναδικό ζήτημα. Θυμίζουν  τους  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Φθιώτιδος «Μας θέλουν άθρησκο κράτος»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/12/2012

Δήλωση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος:

Στο γενικό πλαίσιο της αποχριστιανοποιήσεως της Ελληνικής κοινωνίας εντάσσεται και το νέο μέτρο που έλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, με πρόσχημα την ανάπτυξη των μικρών καταστημάτων.

Ένας ιερός θεσμός που επί αιώνες περιφρουρήθηκε, ακόμα και σε περιόδους σκλαβιάς, τώρα καταλύεται από χριστιανούς πολιτικούς, οι οποίοι τάχα χάριν οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο αποποιούνται την χριστιανική τους ιδιότητα, αλλά υποχρεώνουν και τους πολίτες να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, να την αντικαταστήσουν με την  

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος:"Αντιχριστιανική η Χρυσή Αυγή"-Φωτο με βουλευτή της
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/12/2012

«Εντελώς αντιχριστιανικές» χαρακτήρισε τις σκέψεις, τις δράσεις και τις απόψεις της Χρυσής Αυγής ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στον Αlpha 9,89.

Για όσους ιεράρχες στηρίζουν την Χρυσή Αυγή, είπε πως δεν έχουν μελετήσει καλά το πρόβλημα και αν το μελετήσουν, θα πάρουν πίσω τα λόγια τους.

Σχολιάζοντας τους ιεράρχες που φέρονται να έχουν πλουτίσει και να χρηματίζονται, ο Μητροπολίτης τόνισε πως εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με έλεγχο και διαφάνεια, «χωρίς ανθρωποθυσίες». 

Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, υποστήριξε πως δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και ζήτησε να σταματήσουν οι διαρροές και η καχυποψία. Όπως είπε, δεν πρέπει να εξισώνονται οι πάντες και να υπάρχει γενίκευση.

«Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, είναι ηθικό», κατέληξε. Στη φωτογραφία ο μητροπολίτης με τον βουλευτή Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής κ. Ηλιόπουλο Παναγιώτη.Στη  

δείτε περισσότερα »
«Τοξικό» το περιβάλλον μητροπολιτών
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/12/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Περισσότερο από ένα μήνα τώρα, δημοσιεύματα αναφέρονται σε «χρυσούς» μητροπολίτες…Τρεις από αυτούς που τα ονόματά τους αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα προέβησαν σε κατηγορηματικές διαψεύσεις. Ο Θεσσαλιώτιδος, ο Περιστερίου και ο Νικαίας…Οι διαψεύσεις είναι προσεκτικά διατυπωμένες και αφορούν, όπως είναι λογικό, τους εαυτούς τους.

 

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την πλευρά του συνομίλησε με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Αν όμως κρίνουμε από το «φανφάρες», τότε μιλάμε για… «οπές εν ύδασι».

 

Τα δημοσιεύματα όμως έχουν βάσεις και αυτές

δείτε περισσότερα »
ΤΩΡΑ πρέπει να μάθουμε την αλήθεια!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 02/12/2012

ierovima.gr-«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…». Νέο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος» για 10 ιεράρχες που ελέγχει το ΣΔΟΕ. Νέα στοιχεία δεν υπάρχουν, παρά μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες για καταθέσεις εκατομμυρίων…

Οι ιεράρχες κοιτάζονται καχύποπτα μεταξύ τους και οι πιστοί κουνούν το κεφάλι τους…Τώρα ή κάποιος μηχανισμός (φυσικά δεν εννοούμε τα ΜΜΕ) έχει βαλθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδος και να τη διαλύσει, ή κάτι δεν πάει καλά με ορισμένους ιεράρχες.

 

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οφείλει να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο, αν έχουν ελεγχθεί μητροπολίτες και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων. Αν έχει γίνει αυτή η ενημέρωση, ο κ. Ιερώνυμος οφείλει ΤΩΡΑ  να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο. Αύριο θα είναι αργά...Διαφάνεια και αλήθεια. Απλά πράγματα… 

δείτε περισσότερα »
Οι Μωραΐτες στην Αρναία
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/11/2012

Του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου για το ierovima.gr

 

Πρωτοφανης μετακίνηση σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο από την Τρίπολη πρός την Αρναία. 

Περίπου 500 Μωραΐτες με μισθωμένα λεωφορία και ιδωτικά αυτοκίνητα συνόδευσαν τον δικό τους άνθρωπο στην Χαλκιδική για την ενθρόνιση του στην Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. 

Κληρικοί και λαϊκοί από τα χωριά της Μαντεινίας και της Κυνουρίας που υπηρέτησε ως εφημέριος και Ιεροκήρυξ όλη του την ζωή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο κατέκλυσαν τους δρόμους της Αρναίας και με παλμό και ενθουσιασμό φωνάζαν ακατάπαυστα άξιος,  χειροκροτώντας. Χαρακτηριστικά μόλις τελείωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλους την προσφώνηση του τον Μητροπολίτη Θεόκλητο, μια βροντερή φωνή ακούστηκε να διασχίζει την πλατεία σαν μπουμπουνητό " μας πήρατε τ´αηδόνι μας"

Ανάμεσα στους εκατοντάδες Αρκάδες, οι Μητροπολίτες Καρδίτσας και Πατρών, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέπας, Βουλευτές, Πολιτευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, ο Δήμαρχος Τρίπολης και άκομα πολλοί αιρετοί από την περιοχή. 

Προσφώνησαν με θερμά λόγια τον νέο Μητροπολίτη, ο γεροντάς του Μητροπολίτης Αλέξανδρος και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος και του προσέφερε προσωπικό δώρο ένα εγκόλπιο. 

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος είπε στο γέροντα του πως η μητρόπολη θα είναι και δική του, ενώ ευχαριστώντας τους προσελθόντες από τον Μοριά για την αγάπη και τον κόπο τους, υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα τους ξεχάσει. 

  

δείτε περισσότερα »
H Aφωνία των Πνευματικών Ηγετών - Άρθρο του Μητροπολίτη Σύρου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/11/2012

Το οικονομικό έλλειμμα δεν υπήρξε μόνο αιτία απροσδόκητων, βίαιων και συνταρακτικών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και αφορμή για την αποκάλυψη άλλων, κρυφών, μη λογιστικών και μη μετρήσιμων ελλειμμάτων, τόσο πολλών και πολλαπλών, ώστε να προβάλλει εύλογος ο προβληματισμός αν αυτά τα ελλείμματα ήταν, που μας οδήγησαν στο  οικονομικό.
     Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια ανεδειξαν, εκτός των άλλων, και ένα τεράστιο, όσο και επικίνδυνο κενό!

     Την πλήρη απουσία, την ολοκληρωτική απραξία και την εκκωφαντική αφωνία των Πνευματικών Ηγετών 

δείτε περισσότερα »
Η ιστορική αλήθεια για την επικράτηση του Χριστιανισμού στη Γαστούνη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 14/11/2012

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ερωτηθείς υπό δημοσιογράφου σχετικά με όσα αναφέρει ο κ. Κων/νος Λούρμπας, πρώην Δήμαρχος Γαστούνης, εις άρθρον του με τον τίτλον: Νέα δεδομένα για το Τοπωνύμιο «ΓΑΣΤΟΥΝΗ», στην Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ Πύργου της 12-11-2012, σχετικά με την επικράτησι του χριστιανισμού στην Ήλιδα και την καταστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων της Περιοχής της , εδήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Κων/νος Λούρμπας είναι Καθηγητής των Μαθηματικών και όχι ιστορικός. Με την ιστορία της Γαστούνης ασχολείται ερασιτεχνικά. Επομένως δι' ειδικά ιστορικά θέματα βαρύτητα έχει η γνώμη των ειδικών ιστορικών. Έτσι δια το πότε ο χριστιανισμός επεκράτησε στην Ήλιδα και ποιά είναι η προσφορά του στην περιοχή, δια την επιστήμη της ιστορίας ισχύει προς το παρόν η γνώμη του Ειδικού ιστορικού Μελετητού Τάσσου Γριτσόπουλου δ.φ. στο δίτομο βιβλίο του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, Τόμος Α , με σελίδες 628 και Τόμος Β μέ σελίδες 320, ΑΘΗΝΑΙ 1998-1999, που εξεδόθη μάλιστα με την οικονομική ενίσχυσι του Δήμου Γαστούνης.

Ειδικώτερα θα σημειώσω μόνον το εις τον Α΄ Τόμον του ως άνω βιβλίου και στην σελίδα 166 αναφερόμενον περί « υπάρξεως Επισκοπής Ήλιδος με Επίσκοπο Διονύσιο το 347», ο οποίος έλαβε μέρος και υπογράφεται στα Πρακτικά της εν Σαρδική Συνόδου του έτους αυτού». 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94