Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

«Και έμειναν όλοι στην καρδιά μας»-Άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/11/2011

Βρεθήκαμε εκεί καλεσμένοι. Με τις δικές μας ανάλογες εμπειρίες στην Πατρίδα μας. Απ’ όπου προέρχεται το σημερινό λογικό ποίμνιο της Μητροπόλεως Γερμανίας, όταν πριν από δεκαετίες μετανάστευσε εκεί για καλύτερη τύχη.Μας υποδέχτηκε στη Στουτγάρδη ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος και οι Βοηθοί του Επίσκοποι· Αρίστης Βασίλειος, Λεύκης Ευμένιος και Αριανζού Βαρθολομαίος.

Πήραμε το φάκελο του Συνεδρίου που εύκολα πρόδιδε σοβαρή οργάνωση και καλή προετοιμασία. Άρχισαν να έρχονται οι ιερείς από όλη τη Χώρα.

Άνθρωποι που ήδη συμπλήρωσαν 50 χρόνια εκεί, μέχρι και τρεις που χειροτονήθηκαν φέτος.Ο καθ’ ένας κουβαλούσε μια ιστορία που σε ξάφνιαζε αν τύχαινε να σου την διηγηθεί.

Πως ξεκίνησαν να επισκέπτονται στα ομαδικά παραπήγματα των εργατών έξω από τα εργοστάσια, τους μετανάστες Έλληνες εργάτες, σαν κοινωνικοί λειτουργοί κατ’ αρχήν, και σαν ιερείς πολύ αργότερα.Πως βάφτιζαν παιδιά μέσα σε λεκάνες στα σπίτια και στα εστιατόρια. Πως κουβαλούσαν ολόκληρη την Εκκλησία μέσα σε βαλίτσα.

Πως η Μητρόπολη διέθετε ένα δωμάτιο, όπου διέμενε και ο Μητροπολίτης.Εμείς με τα μέχρι τώρα δεδομένα της Πατρίδος μας, περνούσαμε από έκπληξη σε έκπληξη. Κάτι γνωρίζαμε, όμως τώρα το ζούσαμε.Ο σεβασμός μας και η εκτίμηση ανέβαινε κατακόρυφα καθώς βιώναμε ένα ποιμαντικό έργο που άρχισε από το μηδέν και έφτασε στα όρια του θαύματος.

Την μέθοδο μίας λειτουργικής πρακτικής που όφειλε να οικονομήσει. Την αγωνία για απόκτηση ιδιοκτήτων χώρων λατρείας και αιθουσών για κατηχητικά και συνεστιάσεις, προκειμένου να μην δανείζονται ξένους.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Καλαβρύτων: 28 Οκτωβρίου 2011-Το 2ο Μεγάλο ΟΧΙ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΟΧΙ" ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΟΧΘΕΣ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/10/2011

 Γιορτάσαμε προχθές το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, το μεγάλο "ΟΧΙ!" που είπε ο αείμνηστος Κυβερνήτης της Ελλάδος της εποχής εκείνης Ιωάννης Μεταξάς, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού.
Γιορτάσαμε όμως την λαμπρότερη εθνική επέτειεο των νεωτέρων χρόνων ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!  Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να συμμετάσχη σε συνεδριακή εκδήλωση του Αραβικού κόσμου, με την ονομασία "Αραβική Άνοιξη" που έλαβε χώρα στην Κύπρο! Θεωρούμε τη στάση του κ. Πρωθυπουργού σαν περιφρόνηση πρός τους 'Ηρωες της εποποιΐας του 1940. Πρός τους επιζώντες ¨Ηρωες και πρός τούς νεκρούς, που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Το σημειώνουμε και το στιγματίζουμε!

Προχθές λοιπόν συνέβη κάτι το συγκλονιστικό! Ο Ελληνικός Λαός, ο πάντοτε ευκολόπιστος καί χιλιοπροδομένος, είχε την ευκαιρία να βροντοφωντάξει ένα νέο ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ!

ΟΧΙ, στη νέα Γερμανική κατοχή! ΟΧΙ, στην υποτέλεια!

ΟΧΙ, στην έσχατη φτώχεια, στην οποία οδηγείται η Χώρα μας! ΟΧΙ, στήν "σωστική" εποπτεία των Ξένων Επιτηρητών μας οι οποίοι ήλθαν και άρχισαν ήδη να εγκαθίστανται στα Υπουργεία!  ΟΧΙ! στο ξεπούλημα της Ελληνικής Γης, που είναι ποτισμένη με το αίμα αγίων και ηρώων, ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και ΗΡΩΩΝ της ΠΑΤΡΙΔΟΣ!

ΟΧΙ!, στο ξεπούλημα των χρυσαφικών και των τιμαλφών της Πατρίδος μας! Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει!  

δείτε περισσότερα »
Απούσα η ενιαία και δυνατή φωνή από τους μητροπολίτες
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/10/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Τα πρωτοφανή και απαράδεκτα επεισόδια που αμαύρωσαν την Εθνική μας επέτειο, έστειλαν και ένα μήνυμα στην Εκκλησία: ο λαός σέβεται (τουλάχιστον ακόμα) το ράσο. Ουδείς κληρικός, ανεξαρτήτως αξιώματος, αποδοκιμάστηκε. Και αυτό ,στους καιρούς που ζούμε, είναι ένα θετικότατο μήνυμα.Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι από πολύ απλή έως και πολύπλοκη, αλλά δεν είναι του παρόντος.

 

Όμως αυτό το σεβασμό που εισέπραξαν από το λαό οι δεσποτάδες και άλλοι υψηλόβαθμοι κληρικοί που εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποί τους στις εξέδρες, οφείλουν να...σεβαστούν και οι μητροπολίτες και να τον ανταποδώσουν. Πώς; Με μια φωνή, με μια ενιαία και δυνατή φωνή που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού, μια ενιαία φωνή που να δίνει ελπίδα στους αδυνάμους, που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε "κολασμένες μέρες" κατά δήλωση ανωτάτων κυβερνητικών παραγόντων.

Δυστυχώς όμως ο λαός, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει από τους θρησκευτικούς ταγούς ενιαία και δυνατή φωνή. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές και παράφωνες αρχιερατικές απόψεις, ακόμη και για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της. "Αφού δεν μπορούν να βρούν τα του οίκου τους, θα βοηθήσουν εμάς;" είναι το ερώτημα του απλού κόσμου. Και το ερώτημα είναι εύλογο γιατί...

Γιατί αίφνης εμφανίζεται μητροπολίτης υποστηρίζοντας την άποψη πως η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών! "Ποιός εξουσιοδότησε τον μητροπολίτη να κάνει αυτή τη δήλωση;"αναρωτήθηκε άλλος μητροπολίτης που υποστηρίζει πως το κράτος έχει συμβατική υποχρέωση απέναντι στον κλήρο και θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών"

"Ναι, είναι ώρα να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας Κράτους", υποστηρίζει άλλος μητροπολίτης για να βρεί όμως αντίθετους πολλούς άλλους.

"Να έχουμε άποψη για τα εθνικά μας θέματα", υποστηρίζουν κάποιοι δεσποτάδες, "να έχουμε άποψη και επί κυβερνητικών αποφάσεων", υποστηρίζουν επίσης κάποιοι άλλοι δεσποτάδες, για να πάρουν την απάντηση από άλλους μητροπολίτες, πως "ο λόγος των μητροπολιτών πρέπει να είναι η φωνή του Ευαγγελίου ".

Ογδόντα και πλέον μητροπολίτες, δεν έχουν ενιαίο λόγο με αποτέλεσμα ο λόγος τους να είναι αδύναμος. Η "ιερή"πολυφωνία (που αφορά τους μισούς μητροπολίτες γιατί οι άλλοι σιωπούν χρόνια τώρα ) και η διαφωνία σε βασικά θέματα, είναι ενδεικτική της απόλυτης απουσίας σύμπνοιας ή της απουσίας πολιτικής. Και στους καιρούς που ζούμε η Εκκλησιαστική Πολιτική (όρος άγνωστος) κρίνεται απαραίτητη.Και βέβαια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και προς το καλύτερο, αν αρχιμανδρίτες και μητροπολίτες γνώριζαν πως για την ανάρρησή τους σε υψηλότερα αξιώματα, λόγο έχει και ο λαός.

 

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Η Ώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 24/10/2011

ΩΡΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!  (Από το ιστολόγιο του μητροπολίτη)

Κατά τό τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο ο κ. Πρωθυπουργός, όσο και οι λοιποί Αρχηγοί των Πολιτικών κομμάτων, ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλοπάτια του Προεδρικού Μεγάρου! Δέν γνωρίζω εάν ο Ανώτατος Άρχων έχει ακόμη από το Σύνταγμα τηες Ελλάδος αποφασιστικές αρμοδιότητες ή όχι, εν τούτοις το γεγονός ότι στις κρίσιμες ετούτες ώρες όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί Τον επισκέπτονται, σημαίνει ότι τουλάχιστον Τόν υπολογίζουν! Άρα στην πράξη έχει αρμοδιότητες τις οποίες και πρέπει να ασκήσει στις κρίσιμες ετούτες ώρες, όπου η Πατρίδα μας κ-α-τ-έ-χ-ε-τ-α-ι, τελεί δηλ υπό ξενική κατοχή! Το ΒΗΜΑ της Κυριακής 23ης Οκτωβρίου, δηλ. χθές μόλις, γράφει: "Οι δανειστές στέλνουν "αντιβασιλείς" στην Αθήνα. Αναζητούν τρόπο για να σερβίρουνν τη μόνιμη εγκατάσταση επιτρόπων και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας" (σελ. Α14).  

δείτε περισσότερα »
ΑΠΕΡΓΙΑ στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/10/2011

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία  από τις 6 το πρωί της Τρίτης 18/10/2011 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης 19/10/2011, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων ΕΣΗΕΑ .

Το "ierovima.gr" συμμετέχει στην απεργία και το διάστημα αυτό δεν θα μεταδίδει ειδήσεις.

δείτε περισσότερα »
«Παπά μου, είδες, που στα ‘λεγα;»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/10/2011

 Άρθρο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου

(πηγή aixmi.gr) Όταν, το 1941, η Σοβιετική Ένωση δέχτηκε επίθεση από την μέχρι τότε σύμμαχό της Χιτλερική Γερμανία, ο ηγέτης της Στάλιν, διέβλεψε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του λαού, ως το σημαντικότερο όπλο άμυνας κατά των επιδρομέων.

Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο από τους απηνέστερους διώκτες της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, στράφηκε προς την καθημαγμένη Ρωσική Εκκλησία, αναγνώρισε το ρόλο της ως ενοποιού στοιχείου, ζήτησε τη βοήθειά της στον αγώνα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, επέτρεψε να ανοίξουν οι από την επέλαση της κρατικής αθεΐας κλεισμένοι Ναοί και να επιστρέψουν από την εξορία ή να βγουν από τη φυλακή εκατοντάδες Κληρικοί.Κίνδυνο εθνικής επιβίωσης αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας, για την αντιμετώπιση και υπέρβαση του οποίου κάθε μέτρο, νόμος, φόρος ή εισοδημάτων περικοπή θα αποβούν ατελέσφορα, αν δεν επιτευχθεί πανεθνική ομόνοια και ομοψυχία, για την οποία όλοι μιλούν και την οποία όλοι επιζητούν, με πρώτο τον Πρωθυπουργό.

δείτε περισσότερα »
Ο Μουεζίνης… κ. Σηφουνάκης!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/10/2011

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Το παιδί μίλησε! Και στην μεγάλη ασχετοσύνη, έμπλεξε ζωντανούς και πεθαμένους, αλήθειες και ψέματα, ιστορικές ανακρίβειες και υπερβολές! Όλα ένα μείγμα. Η δουλειά του να γίνει… και κατά τα άλλα… “γαία πυρί μιχθήτω”.

          Ο κ. Σηφουνάκης, διέπρεψε κατ’ αρχήν ως διορισμένος Νομάρχης Λέσβου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ! Κατάφερε να αναστηλώσει, με χρήματα του κράτους, όλα τα εγκαταλελειμμένα ελαιοτριβεία της Λέσβου! Επέδειξε τις ειδικές γνώσεις του, ως αρχιτέκτων και με το παραπάνω! Πέραν τούτου ουδέν! Η Λέσβος και ειδικά η ακριτική και ξεχασμένη Λήμνος, δεν έχουν τίποτα για να θυμούνται τον πολύ κ. Σηφουνάκη!

          Ελλείψει, όμως, πολιτικών αναστημάτων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στον συγκεκριμένο νομό, τον επιστράτευσαν για υποψήφιο βουλευτή! Ο δρόμος ήταν ήδη στρωμένος! Άλλωστε οι υψηλές γνωριμίες του κ. Σηφουνάκη, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, (ήταν προσωπικός φίλος και μέλος της… παρέας των υιών Παπανδρέου, Νίκου και  του νυν Πρωθυπουργού) όσο και με ισχυρούς εκπροσώπους των ΜΜΕ, βοήθησαν ώστε να στηθεί σωστά η υποψηφιότητά του και να γραφεί η αγιογραφία του! Η εκλογή του, αφού ήταν προαποφασισμένη, ήταν εύκολη υπόθεση! Έκτοτε εκλέγεται ανελλειπώς στη Λέσβο, με εξαίρεση μια τετραετία που έμεινε σπίτι του! ΣΥΝΕΧΕΙΑ

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Τα ΜΜΕ κατέστρεψαν όχι μόνο την Ελληνική Κοινωνία αλλά και αυτή την Ελλάδα μας
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/10/2011

Αναδημοσίευση από το προσωπικό ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου:

Η αγαπημένη μας Πατρίδα, η δοξασμένη Ελλάδα, η Χώρα των Αγίων και των Σοφών, εισήλθε πια σε μια περίοδο μεγίστης ταπεινώσεως και ευτελισμού! Δεν είναι μόνο η φτώχεια, η οποία μαστίζει τον σημερινό οικογενειάρχη, τον πολύτεκνο, τον άνεργο, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο, τον συνταξιούχο, τόν  έμπορευόμενο, τον επιχειρηματία, τόν αγρότη, τον επιστήμονα, τον κάτοχο μεταπτυχικακού Διπλώματος, τον ταλαντούχο νέο, όλους ανεξαιρέτως! Η φτώχεια, στην οποία μας εβύθισε το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, βασανίζει ήδη σήμερα -καί στο εγγύς μέλλον θα βασανίσει πολύ περισσότερο- τον σημερινό 'Ελληνα. Θα θυμηθούμε την εποχή, που λέγαμε «τό ψωμί ψωμάκι»!

Αλλά εμείς σήμερα δεν μιλάμε για την φτώχεια, ως παράγοντα μεγίστης ταπεινώσεως και ευτελισμού της Ελλάδος. Θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή σας σε ένα άλλο κεφάλαιο. Πρόκειται για την ασέβεια πρός τον Σωτήρα Χριστό, που βαρύνει τις νεώτερες γενεές  του Ελληνικού Λαού. Με διάφορα κόλπα των κατά καιρούς πολιτικών της εποχής μετά την μεταπολίτευση η προσοχή  του Λαού στράφηκε στα υλικά αγαθά, στην καλοπέραση, στη φιληδονία και τις σαρκικές απολαύσεις, καταπατώντας συνεχώς το Νόμο του Θεού! Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα λόγια του Κωνστ. Καραμανλή, τού Α΄, όταν ακόμη ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων: "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΑΠΑΔΕΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΤΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΩ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ"!  

δείτε περισσότερα »
Σχόλιο για τον μητροπολίτη Μεσογαίας υπό τον τίτλο:«Από πού θα πληρωθούν;»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/10/2011

(πηγή «Ελευθεροτυπία»)

Οταν κοτζάμ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δεν έχει να πληρώσει τον νεοεπιβληθέντα φόρο στα ακίνητα, γιατί να συγκρατηθούν οι δεσποτάδες;

Ο Μεσογαίας Νικόλαος, για παράδειγμα, επανήλθε χθες στην έκκληση «ανυπακοής», μόνο που τώρα προσπάθησε λίγο να τη «μαζέψει». Σε συνέντευξή του («Ελεύθερος Τύπος») περιόρισε την έκκληση σ' όσους «δεν έχουν». Όμως, οι ανήμποροι δεν χρειάζονται προστάτες και καθοδηγητές. Δεν θα πληρώσουν, γιατί δεν έχουν. Ο άγιος πατέρας δεν τους προσφέρει τίποτα.

Τι θα συμβεί, όμως, αν την έκκλησή του εισακούσουν και οι έχοντες, δεν πάνε να πληρώσουν, τα κρατικά ταμεία δεν μαζέψουν όσα έχουν προϋπολογιστεί και το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να κόψει, για δυο-τρεις μήνες, τους μισθούς των μητροπολιτών και των ιερέων;

Τότε από πού θα τα ζητήσουν; Από τους πλούσιους, που δεν πλήρωσαν το φόρο, ή από τον Υψιστο; Το πιθανότερο είναι εκείνος να τους θυμίσει τη φράση του Χριστού περί υποκριτών...Γ.ΚΑΡ.

  

δείτε περισσότερα »
Η σιωπή ιχθύος του μητροπολίτη και η αξιοπρέπεια του αρχιμανδρίτη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/10/2011

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας δεν έλαβε το λόγο και δεν εξέφρασε άποψη για κανένα θέμα. Οι περισσότεροι ιεράρχες περίμεναν πως κάποια στιγμή ο σεβασμιώτατος θα μιλήσει αλλά διαψεύσθηκαν.Λίγες μέρες νωρίτερα ο μητροπολίτης είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ με εγκύκλιό του με την οποία καλούσε το ποίμνιό του να μη πληρώσει το "χαράτσι", το ειδικό τέλος των ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Επίσης αρκετοί αρχιερείς αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση του αρχιεπισκόπου να ορίσει αρχιγραμματέα τον καθόλα άξιο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και όχι τον Α΄ γραμματέα αρχιμανδρίτη Κλήμη Κοτσομύτη ως είθισται. Πάντως ο τελευταίος με απολυτη αξιοπρέπεια και ήθος σεβάστηκε την απόφαση του μακαριωτάτου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82