Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια

Απορία και φόβος!
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/02/2012

Άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου

Για πρώτη φορά αισθανόμαστε να μας νεκρώνουν τα δυό αυτά παγερά συναισθήματα. Δεν ξέρουμε, μήτε μπορούμε να υποπτευθούμε, ούτε να προβλέψουμε "τί τέξεται η επιούσα". Ένα πυκνό σκοτάδι, ένα θολό σύννεφο μας κρύβει τον ορίζοντα. Δεν είναι μόνο η απορία για την οικονομική έκβαση της κοινωνίας μας, είναι και ο φόβος που κατέλαβε την ψυχή μας και την μούδιασε. Παρέλυσε κάθε ικμάδα της ζωτικότητος που είχαμε και στα πρόσωπά μας ζωγραφίζεται ο πανικός ενός άγνωστου αύριο, με τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

Ήδη είμαστε πολύ κουρασμένοι, οι Έλληνες Ορθόδοξοι!

Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τα υποτροπιάζοντα ειδεχθή συμπτώματα της σύγχρονης πυορροούσης κοινωνίας μας, πλέον.

Ένας ελληνισμός τελείως ξεκομμένος απο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Δίχως ίχνος  

δείτε περισσότερα »
Πόσο αστεία μπορεί να είναι τα ιερά σύμβολα και τα άμφια;
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/02/2012

Σε μια εποχή που η Εκκλησία  στηρίζει  τους αδύναμους συμπολίτες μας, σε μια εποχή που ο παπάς διακονεί αμισθί (εκατοντάδες περιπτώσεις) την Εκκλησία και συμπαραστέκεται πνευματικά στους αδυνάμους, σε μια εποχή που ο πολύτεκνος παπάς καλείται να ζήσει με μισθό πείνας όπως χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, σε μια εποχή που το ράσο δείχνει το φιλάνθρωπο χαρακτήρα του, κάποιοι επιμένουν να λοιδωρούν τους κληρικούς.

Μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών διαφημίζει αποκριάτικες στολές και μεταξύ αυτών «στολές»  παπά ή αρχιμανδρίτη! Πόσο αστείο είναι το λειτούργημα του ιερέως; Πόσο γέλιο μπορεί να προκαλεί ο σταυρός και το καλυμμαύχι; Ως πότε θα σταματήσει ο διασυρμός του Ορθόδοξου Χριστιανού; Ποιος πατέρας θα γελάσει βλέποντας το παιδί του να παίζει με τα ιερά σύμβολα και άμφια; 

δείτε περισσότερα »
Η ρώμη της "Τρίτης Ρώμης"
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/01/2012

Άρθρο του καθηγητή Μάριου Μπέγζου, Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών- εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

 

«Τρίτη Ρώμη» αυτοαποκλήθηκε η Μόσχα μετά την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η οποία επονομάσθηκε «Νέα Ρώμη» από τον ιδρυτή της Μ. Κωνσταντίνο θεωρώντας βέβαια την «Πρεσβυτέρα Ρώμη» (Roma) ως την «Πρώτη Ρώμη».

Στην χριστιανική αυτοσυνειδησία 2000 ετών ο όρος «Ρώμη» αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο συνώνυμο της πίστης που περιβάλλεται την ισχύ, την δύναμη, την ρώμη, κάνοντας ένα ηχητικό λογοπαίγνιο με την ελληνική λέξη «ρώμη» (δύναμη) και το λατινικό τοπωνύμιο Ρώμη (Roma).

 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς εκπαιδευτικούς και μαθητές
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/01/2012

«Ἀγαπητά μου παιδιά,

Ἤρθατε σήμερα στὸ Ναὸ γιὰ νὰ γιορτάσουμε καὶ νὰ πανηγυρίσουμε ὅλοι μαζὶ τὴν ἑορτὴ τῶν μεγάλων ἱεραρχῶν καὶ οἰκουμενικῶν διδασκάλων Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καὶ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. Τρεῖς ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας οἱ ὁποῖοι μὲ τὴν ἀγάπη τους γιὰ τὸν Χριστό, μὲ τοὺς λόγους καὶ τὰ ἔργα τοὺς στήριξαν καὶ στηρίζουν τὴν χριστιανικὴ πίστη. Τρεῖς δασκάλους τῆς οἰκουμένης, οἱ ὁποῖοι μὲ τὴν ἀγάπη τους γιὰ τοὺς ἀνθρώπους, μὲ τὴν σοφία καὶ τὶς διδαχὲς τοὺς φώτισαν τὸν κόσμο ὅλο.

Δάσκαλοι τῆς οἰκουμένης ἀναδείχθηκαν γιατί πρώτιστα ἦταν οἱ ἴδιοι ἐπιμελεῖς μαθητές. Ἀγάπησαν τὶς ἐπιστῆμες, τὴν ἀποκεκαλυμμένη σοφία τοῦ Θεοῦ στοὺς ἀνθρώπους. Σπούδασαν φιλοσοφία, ρητορική, μαθηματικά, ἀστρονομία, μουσικὴ καὶ ὅ,τι κάθε νέος της ἐποχῆς τοὺς ἐλάμβανε ὡς μόρφωση, ὄχι μηχανικά, ὄχι ἀπὸ ὑποχρέωση, ἀλλὰ μὲ ἐπιμέλεια καὶ ἐνδιαφέρον.

Δάσκαλοι τῆς οἰκουμένης φάνηκαν γιατί μίλησαν στὰ πρόσωπα γιὰ τὶς ἀνθρώπινες  

δείτε περισσότερα »
Κατάργηση όλων των προνομίων, κύριε Γ.Γ. Θρησκευμάτων, αλλά όχι μόνο των κληρικών!-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/01/2012

Άρθρο του Σωτ. Μ. Τζούμα 

 

Είναι να απορεί κανείς με το περίσσευμα θρασύτητας και υποκρισίας, που κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα, παρά  την οικονομική δυσπραγία που μας μαστίζει!

Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα εμείς και ως λαός, αλλά και ως εξουσία!...Ίσως γιατί αυτοί που μας κυβερνούν ευρίσκονται στον  ίδιο αστερισμό με εκείνο των Αρμαγεδώνων, που πάντα αυτοί ξεκινούσαν τους πολέμους και πάντα αυτοί ζητούσαν στο τέλος τα ρέστα...του γιατί έγινε πόλεμος!

Πρόκειται για την ίδια λογική που κατευθύνει μία μερίδα  ανθρώπων του άρχειν! Αυτούς  που  ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι '' την επιτυχία τη θεωρούν παιδί τους, ενώ την αποτυχία τη θεωρούν ορφανή και γι΄αυτό θέλουν να τη μοιράζουν σε όλους"!

Και η άποψη αυτή σίγουρα μας θυμίζει κάτι, αφού είναι η ίδια που κατευθύνει τα διαβήματα και τους απονενοημένους συλλογισμούς και δικών μας πολιτικών ανδρών, όπως για παράδειγμα   του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ.Πάγκαλου , όταν έλεγε το περίφημο εκείνο..."μαζί τα φάγαμε..", δυστυχώς το εννοούσε!!

 

Αυτή η λογική, αποτελεί  τρόπο σκέψης και πολλών άλλων εθνοπατέρων-ασχέτως αν δεν έχουν την τόλμη του κ.Πάγκαλου,για να το ομολογήσουν ευθέως και δημοσίως-αλλά και αρκετών κρατικοδίαιτων, καρεκλοκένταυρων, υπηρεσιακών παραγόντων ,οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να μην ομιλούν,αφού κατά τη σοφή κουτσογιώργειο άποψη...",δεν δικαιούνται δια να ομιλούν!!"

 

Ο συμπαθής κατά τα άλλα, αθόρυβος Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ.Γιώργος  

δείτε περισσότερα »
Ας σταματήσουν επιτέλους οι μυθοπλόκοι κάλαμοι των ανεύθυνων σπερμολόγων! Άρθρο του Σωτ. Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/01/2012

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Όταν ο αείμνηστος Σπύρος Μελάς είχε πει το εύστοχο και προφητικό εκείνο"ειδήσεις με αίμα,σπέρμα και στέμμα",ποιος να φανταζότανε ότι σήμερα,στην Ελλάδα του μνημονίου,το λόγια του αυτά, θα ήταν επίκαιρα όσο ποτέ. 

Η είδηση (;) που αβασάνιστα δημοσιεύθηκε προχθές και χθες, εξ αφορμής όπως ελέχθη, μίας αδόκιμης ανάρτησης στο twiter, επωνύμου δημοσιογράφου-που εξασφαλίζει τον επιούσιο, εργαζόμενος στην τηλοψία-ότι η αστυνομία, σε έλεγχο ρουτίνας, που έκανε σε μπλόκο, επί της εθνικής οδού, εντόπισε σε... αυτοκίνητο γνωστού Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας, το ποσό--άκουσον, άκουσον--των 35.000.000 ευρώ, καθώς και δύο όπλα, έκανε με ορμή αστραπής, τον γύρο όλου του κόσμου!. 

Δεν χρειάσθηκε ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε ιδιαίτερος κόπος, για να γίνει γνωστή , η είδηση αυτή και μάλιστα στους εκκλησιαστικούς, κυρίως, κύκλους.Τα τηλέφωνα άναψαν από την πρώτη στιγμή και οι εικασίες και τα κουτσομπολιά, έδωσαν και πήραν. Είναι κι αυτό ένα από τα επιτεύγματα της εποχής που ζούμε και ένα από τα  λίγα καλά, του Μεγάλου Χωριού, που έγινε ο κόσμος μας,κατά τον Ζάκ Λυάν. 

Σε χρόνο ολιγότερο του προβλεπομένου, το κακό από την ανεξέλεγκτη διάδοση της σπερμολογίας αυτής,

δείτε περισσότερα »
ΕΝΑΣ χρόνος «ierovima»
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/01/2012

Το "ierovima" συμπληρώνει σήμερα ΕΝΑ χρόνο ζωής. Ο πρώτος απολογισμός μας είναι θετικός και μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε, αν κρίνουμε από τις μοναδικές επισκέψεις σας που καθημερινά αυξάνονται, ότι καθιερωθήκαμε στο χώρο.


Καθιερωθήκαμε με έγκυρα ρεπορτάζ και όχι από αναδημοσιεύσεις Δελτίων Τύπου, πρακτική εύκολη και ανώδυνη για κάποιους που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία.


Κάποιοι προσπάθησαν με ανορθόδοξους τρόπους να μας αποθαρρύνουν. Δεν το πέτυχαν.


Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις αποκαλύψεις μας, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι ήρθαμε για να πούμε την αλήθεια και όχι να γίνουμε αρεστοί, αναρτώντας φωτογραφίες με «χρυσές» λεζάντες.


Το "ierovima" διαπνέεται από πνεύμα αληθείας («ουδέ μη αδικήσω εν τη αληθεία») και δημοσιογραφικής υπευθυνότητας («ευθύνη εν αληθεία»).


Με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που περιβάλλετε το "ierovima", μας δίνετε δύναμη και συνεχίζουμε.

 

Με το ίδιο πάθος, την ίδια αγωνία, που είχαμε την πρώτη μέρα που περάσαμε στον χώρο του διαδικτύου.

 
Κάνουμε το σταυρό μας και προχωράμε. Σας ευχαριστούμε!

 

Κώστας Ζαφειρίου

δείτε περισσότερα »
Η στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε…. Άρθρο του Αντώνη Ζαμπέλη
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 19/01/2012

(πηγή socialopinion) Η αντιμετώπιση του υψηλού χρέους της Πατρίδος μας όπως αντιμετωπίσθηκε από την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση τα δύο τελευταία έτη συνιστά ευθεία, ιταμή και βάναυση προσβολή του πατριωτισμού και της αξιοπρέπειας των απανταχού Ελλήνων. Οι ενέργειες που έλαβαν μέρος τα δύο τελευταία έτη τόσο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό κατέδειξαν μία χώρα διαλυμένη, ασυνάρτητη, άνευρη και έρμαιο στις ορέξεις των απανταχού κερδοσκόπων. Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας που επιβλήθηκε από τους ξένους αλλά κυρίως από τους ντόπιους υπαλλήλους της δήθεν ενιαίας Ευρωπαϊκής Ενώσεως, κατέστησε την Πατρίδα σε καθεστώς «ομηρίας» και «ευθείας κατοχής» και διέσυρε το όνομα των Ελλήνων ανά την Οικουμένη. Κανείς εχέφρων πολίτης δεν θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος από την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα δημοσιονομικά της κατορθώματα την τελευταία τριακονταετία . 

δείτε περισσότερα »
Αψυχολόγητες εμμονές κάποιων ιεραρχών – Άρθρο του Σωτ. Τζούμα
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/01/2012

Αρθρο του Σωτ. Μ. Τζούμα-Επικοινωνιολόγου

Διαβάζω την είδηση, που πρώτο ανέδειξε το «ierovima.gr» αμέσως μετά τη χθεσινή  συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Η είδηση αυτή, αφορά στην εμμονή Μητροπολίτη της Θεσσαλίας,που δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις επανειλημμένες αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά ζητεί-σχεδόν απαιτεί, εδώ και τώρα- κι ενώ δεν συντρέχουν οι συνθήκες που επιβάλλει ο σχετικός νόμος, την κατάργηση μίας προσωποπαγούς Μητροπόλεως, η οποία προήλθε από τη διάσπαση μιας μεγάλης κι ενιαίας Μητρόπολης, την οποία εποίμανε αρχικώς ,ως ενιαία,ο εν λόγω Μητροπολίτης που ζητεί τώρα, κατά τρόπο αψυχολόγητο, τη δέσμευση της Εκκλησίας για κατάργηση του τμήματος εκείνου που είχε παραχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη του (όπως ορίζουν άλλωστε οι Ιεροί Κανόνες) και μετά τα όσα του είχε πει ο μακαριστός Σεραφείμ,ο οποίος δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του! 

Προσωποπαγείς Μητροπόλεις, ονομάστηκαν οι Μητροπόλεις εκείνες που ιδρύθηκαν από την Εκκλησία, κατ' οικονομίαν,το έτος 1991,για να καλύψουν ένα τεράστιο και αντικανονικό πρόβλημα που δημιούργησε η ανθρώπινη απληστία,το έτος 1974,όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ο οποίος ήλεγχε απολύτως την Ιεραρχία, θέλησε να απαλλαχτεί από 12 Ιεράρχες, με το πρόσχημα ότι εξελέγησαν αντικανονικώς επί Ιερωνύμου του Α' και επί επταετίας! Λές και οι υπόλοιποι έχουν αδιάβλητη Κανονικότητα,'η οι εκλογές Μητροπολιτών σε ανώμαλες πολιτικά συνθήκες, δεν ήταν ένα σύνηθες γεγονός, δυστυχώς στην Εκκλησία μας και στην Ελλάδα και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα λοιπά Πρεσβυγενή Πατριαρχεία!

Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, ούτε θα εξιστορήσω αναλυτικά τα γεγονότα. Είναι λίγο πολύ γνωστά!

Ούτε θα μπώ στον πειρασμό να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα και να προσωποποιήσω τις απόψεις που εκφράζω, δεδομένου ότι με τον εν λόγω Μητροπολίτη, που ήγειρε το θέμα της κατάργησης μιας Μητρόπολης, βρίσκομαι σε δικαστική διαμάχη.

Καταλήγοντας την παρούσα παρέμβαση, θέλω να σημειώσω με πόνο ψυχής τα εξής: Έλυσε όλα τα προβλήματα του ποιμνίου του, στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία μας, ο εν λόγω Ιεράρχης, ώστε να επαναφέρει ένα θέμα, για το οποίο δεν έχει λόγο, μόνον ο ίδιος και η Ιεραρχία, αλλά και το χριστεπώνυμο πλήρωμα,ο λαός μας και μάλιστα της συγκεκριμένης προσωποπαγούς Μητροπόλεως ;'Η μήπως δεν θα ληφθεί υπόψη, στην όποια απόφαση, η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης της συγκεκριμένης Μητρόπολης;

Και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία η γνώμη του λαού είναι βέβαιο ότι θα εισακουσθεί περισσότερο και μάλιστα  προσεκτικότερα και με κριτήρια που θα ικανοποιούν τις ανάγκες, κυρίως, του ποιμνίου. Ο λαός δεν είναι μόνο για να εκτελεί και να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα όσα αποφασίζει η...κλειστή κάστα που διοικεί την Εκκλησία. Ας το πάρουν ,επιτέλους, απόφαση κάποιοι Ιεράρχες μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή! ..Εκκλησία είναι και σημαίνει.. κλήρος και λαός! Αλλά θα τα ξαναπούμε!  

δείτε περισσότερα »
Κυριακή μετά τα Φώτα –Η Βασιλεία των Ουρανών, τι είναι και πώς κατακτάται
Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/01/2012

Του  Γιώργου  Φωτ.  Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού  Συμβούλου  Χίου 

            Την  Κυριακή  μετά  τα  Άγια  Θεοφάνεια (Φώτα)  η  Αγία  μας  Εκκλησία  έχει  θεσπίσει  να  αναγινώσκεται  στη  Θεία  Λειτουργία  η  Ευαγγελική  περικοπή  που  μιλά,  μεταξύ  άλλων, για  την  μετάνοια  και  την  Βασιλεία  των  Ουρανών.  Ο  Άγιος  Ιωάννης,  Προφήτης  και  Πρόδρομος  του  Σωτήρος  Χριστού,  κήρυττε  <<Μετανοείτε, ήγγικε  γάρ  η  βασιλεία  των  ουρανών>> (Ματθ. Γ΄, 2).  Μετανοείτε,  διότι  έφθασε  η  βασιλεία  των  ουρανών.  Αλλάξτε  τρόπο  και  στάση  ζωής,  αλλάξτε  συμπεριφορά,  μην  ξανακάνετε  τα  λάθη  του  παρελθόντος,  <<ο  Κύριος  εγγύς>> (Φιλιπ. Δ΄, 5),  ο  Κύριος  πλησιάζει.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94