Όταν ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς..." ορθοτομεί" και μας εκπλήσσει ευχάριστα όταν δεν βάζει το κιπά!

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/10/2013

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αλήθεια ότι παρά τις δυσκολίες που εκπορεύονται από το αξίωμα που κατέχει-- και  οι οποίες, ασφαλώς, δεν είναι πάντα ευχάριστες στον ελληνικό λαό-- έχει μία μοναδική ικανότητα να μας Ένα πρώτο στοιχείο που του "πιστώσαμε", από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας μας, ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός, ανεξαρτήτως του αν συμφωνείς ή διαφωνείς  με την πολιτική που εφαρμόζει, εργάζεται σκληρά για να βγεί η χώρα από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει.

Έτσι μετά  το υπερβολικό"κουράστηκα" του προκατόχου του, ο κ. Σαμαράς μπορεί να πεί με σθένος "εργάζομαι" για το καλό της χώρας μου και του λαού μας, χωρίς να προκαλέσει ..θυμηδία!

Και αυτή δεν είναι η μόνη έκπληξη!

Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, βρίσκεται στο Ισραήλ σε επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο και πλειάδα Υπουργών, προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι μαζί, σε ένα κοινό ανώτατο υπουργικό συμβούλιο, με τους συναδέλφους τους υπουργούς του Ισραήλ.

Ο κ. Σαμαράς, ξεναγήθηκε όπως ήταν φυσικό στο μουσείο θυμάτων του ολοκαυτώματος. Κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των επιζώντων του ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων, κλείνοντας το μήνυμά του με τη  συμβολική φράση " ποτέ ξανά".

Σε όλα αυτά δεν υπάρχει είδηση. Εκεί που πρωτοτύπησε ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ήταν όταν αρνήθηκε ευγενικά να φορέσει το εβραϊκό κιπά.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης αρνείται, έστω ευγενικά, να.." καπελωθεί" από τους Εβραίους!

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν το έπραξε αυτό για να του πούμε μπράβο, αλλά γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η δική μας  πίστη και  παράδοση δεν επιτρέπουν τέτοιες εκπτώσεις!

Επιπροσθέτως,  μία φωτό του Ελληνα Πρωθυπουργού με το κιπά στο κεφάλι, δεν θα ήταν το  καλύτερο θέαμα, τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία.

Όλοι θα  θυμόμαστε ασφαλώς, την ανάλογη περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, όταν πήγε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Ισραήλ, με πόση άνεση φόρεσε το κιπά  στο κεφάλι του και μάλιστα χωρίς να δεχτεί τη βοήθεια των εκεί αρχών.. Ήταν απόλυτα εξοικειωμένος!

Έτσι είναι η ζωή.

Κι έτσι γράφεται η ιστορία.

Ίσως γι αυτό πρέπει να επισημαίνουμε τέτοια γεγονότα όταν μας δίνεται η ευκαιρία!

> Ο Αντώνης Κ. Σαμαράς με την πράξη του αυτή τίμησε την οικογένεια από την οποία προέρχεται αλλά και το αξίωμα το οποίο κατέχει!

> Όσο κι αν το θέμα αφορά τον τύπο κι όχι την ουσία των πραγμάτων,  εντούτοις πολλές  φορές, από ...τέτοιες ασήμαντες ακίδες της ιστορίας, "μας κρίνουν οι νεκροί και οι αγέννητοι"κατά τον Κωστή Παλαμά.Ας μην το ξεχνάμε αυτό!