Την πρόταση του μητροπολίτη Σύρου τόλμησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 03/09/2013

Του Κώστα Ζαφειρίου

  

          Τον περασμένο Απρίλιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο είχε εισηγηθεί  τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας,  προκειμένου να αποτραπεί ο αφελληνισμός του εμβληματικού αυτού Πιστωτικού Ιδρύματος της Χώρας και να διασφαλιστεί το ποσοστό συμμετοχής της Εκκλησίας σ’ αυτό, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “ierovima.gr”, η πρόταση αυτή, χωρίς καν να ερευνηθεί ή να μελετηθεί, απορρίφθηκε όχι μετ’ επαίνων, αλλά μάλλον μετά  λοιδοριών.

          Παρόμοια, όμως, με την πρόταση του Σύρου πρακτική υλοποιεί σήμερα σήμερα η Εκκλησία της Κύπρου.

          Σύμφωνα, με συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  κ. Χρυσόστομος στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»  της 1ης Σεπτεμβρίου και αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, η Εκκλησία της Κύπρου προτίθεται να πουλήσει ελκυστικά τεμάχια γης, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό της στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ».

          Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε« Η Αρχιεπισκοπή έχει πάρα πολλά οικόπεδα και σήμερα η αξία τους έχει γύρω στα 25% πτώση. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί που έχουν αξιόγραφα τραπεζών παρά να τους υποχρεώσουν να τα κάνουν μετοχές που δεν θα παίρνουν εισόδημα, θα προτιμήσουν να πάρουν ένα οικόπεδο σε χαμηλή τιμή, το οποίο αύριο θα αξίζει περισσότερο».

          Τι έχουν τώρα να πουν όλοι, όσοι αβασάνιστα επέκριναν και “βραχυκύκλωσαν” την πρωτοβουλία του Σύρου εν τη γενέσει της για την Εκκλησία της Ελλάδος, ενέργεια η οποία ελπίζουμε ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις  για το μέλλον, το οποίο, φαίνεται, ότι οι αδελφοί μας στην Κύπρο διασφαλίζουν από σήμερα  με τόλμη και  αποφασιστικότητα;