Ρεπορτάζ

Η εμμονή του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών για τη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων θέμα στη ΔΙΣ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η εμμονή του 80χρονου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών  κ. Αλεξίου να διατηρήσει τον προσωποπαγή και προσωρινό χαρακτήρα της και να μη γίνει κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ήταν σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη  συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

« Αν  μετατραπεί σε κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων  σίγουρα δεν θα προσβληθεί το κύρος της μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Η μητρόπολη που ποιμαίνει ο σεβασμιώτατος Σεραφείμ, έχει προσφέρει έργο σημαντικό και δεν περιόρισε το έργο του μητροπολίτη κ. Αλεξίου», δήλωσε στο «ierovima» ιεράρχης.

Το 12μελές διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφώνησε το θέμα να παραπεμφθεί στην Ιεραρχία, η οποία και θα λάβει την απόφαση για το μέλλον της μητροπόλεως του κ. Σεραφείμ.

 

Υπενθυμίζεται ότι με το Νόμο 1951/1991, άρθρο 12, « ιδρύονται κατ’ άκραν εκκλησιαστικήν οικονομίαν στην εκκλησία της Ελλάδος προσωρινές και προσωποπαγείς Ιερές Μητροπόλεις ως κατωτέρω…. 4. Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με έδρα την Καλαμπάκα και περιφέρεια όλες τις Κωμοπόλεις και τα χωριά της επαρχίας Καλαμπάκας που αποσπώνται από την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης ».  Έτσι, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών έμεινε μόνο με την επαρχία Τρικάλων. 

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο μητροπολιτών όλα αυτά τα χρόνια, είναι τεταμένες.

δείτε περισσότερα »
Με καραμπίνες μπούκαραν στη Μονή οι ληστές!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Οι ιερές εικόνες και τα τάματα των πιστών τραβούν σαν... μαγνήτης τους ληστές τον τελευταίο καιρό ειδικά σε απομακρυσμένα μοναστήρια και εκκλησίες της επαρχίας

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκε το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Κάτω Καμήλα Σερρών.
Ολόκληρη ομάδα από 4 ληστές με κυνηγετικά όπλα στα χέρια μπήκαν στο μοναστήρι την ώρα που βρισκόταν εκεί ένας ιερομόναχος και μια μοναχή. Οι ληστές τους ακινητοποίησαν σε ένα κελί της μονής και στη συνέχεια με όλη τους την άνεση άρπαξαν την εικόνα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και όλα τα τάματα των πιστών και εξαφανίστηκαν.(newsit) 

δείτε περισσότερα »
Εισαγγελία Πρωτοδικών προς ΕΛ.ΑΣ: «Γιατί δεν συλλάβατε αμέσως τον ηγούμενο Εφραίμ;»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη για την εκτέλεση της απόφασης, περί  προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Πιο ειδικά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ευάγγελος Μπακέλος, παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάμπρο Τσόγκα τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στην παραγγελία του αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο Άγιον Όρος, όφειλαν να εκτελέσουν το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε βάρος του ηγούμενου Εφραίμ για την υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το δημόσιο και να τον οδηγήσουν φρουρούμενο στο Κέντρο Υγείας των Καρυών προκειμένου να ξεπεράσει εκεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ως γνωστόν, ο ηγούμενος Εφραίμ παρέμεινε φρουρούμενος στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου, μετά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε παραμονή των Χριστουγέννων, κι έμεινε εκεί, μέχρι την ανάρρωσή του, τρεις μέρες αργότερα, οπότε οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και μετέπειτα στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται έκτοτε. Η εισαγγελική έρευνα, που βάζει στο στόχαστρό της ανώτερους αξιωματικούς που είχαν την ευθύνης της επιχείρησης, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. 

δείτε περισσότερα »
Προτεραιότητα στον Ιουδαϊσμό για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/01/2012

(πηγή thriskeftika) Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά και σχεδιάζεται η συνολική εφαρμογή τους από την επόμενη χρονιά αλλάζουν ριζικά το χαρακτήρα του μαθήματος. Ουσιαστικά το χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών μετατρέπεται σε ένα μάθημα θρησκειολογικό – ιστορικό.

Οι Θεολόγοι που σχεδίασαν τα προγράμματα αυτά φρόντισαν ώστε ένας μαθητής που τελειώνει το Γυμνάσιο να έχει βαθιά γνώση των ξένων θρησκευμάτων και κυρίως του Ιουδαϊσμού. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι στα προγράμματα αυτά προτείνεται για τους μαθητές σε τρεις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης η επίσκεψη σε Συναγωγή...

Ήδη για τους μικρούς μαθητές της Γ΄ τάξης Δημοτικού το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει την «Επίσκεψη σε ναό, συναγωγή ή τέμενος». Αλλά και στην Στ΄ τάξη του Δημοτικού πάλι ο μαθητής θα πραγματοποιήσει «Επίσκεψη σε Συναγωγή / συνομιλία με ραβίνο». Τέλος, την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, μόλις πάει Γυμνάσιο, στην Α΄ τάξη και στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών θα κάνει μια«Επίσκεψη σε Συναγωγή. Συζήτηση με τον ραβίνο».

Αν τυχόν μετά από τόσες επισκέψεις σε Συναγωγή δεν έχει μάθει καλά το «ναό» των Εβραίων τότε, στην ίδια τάξη, την Α΄ Γυμνασίου, σε επόμενη διδακτική ώρα θα εξετάσει το θέμα «Μπαίνοντας σε μια συναγωγή / σε ένα τζαμί (προσανατολισμός, σχήμα, χώροι, επίπλωση, φωτισμός, διακόσμηση)»

δείτε περισσότερα »
Σύλληψη πολίτη εντός της Εκκλησίας από το ΣΔΟΕ!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/01/2012

 Για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 909.000 ευρώ συνελήφθη το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Φαρσάλων, ενώ βρισκόταν στην εκκλησία της πόλης για την τελετή των Θεοφανίων.Σύμφωνα με ανάρτηση του ιστότοπου Pheme.gr, στον πρόεδρο της ΕΑΣ Φαρσάλων είχε επιδοθεί σχετική κλήση από το ΣΔΟΕ, αλλά ο ίδιος κρυβόταν επί δεκαημέρου, για να αποφύγει την αυτόφωρη διαδικασία.

 

δείτε περισσότερα »
Δολοφονημένος βρέθηκε ο επίσκοπος Νύσσης Ελευθέριος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/01/2012

Νεκρός  βρέθηκε τα ξημερώματα στο σπίτι του επί της οδού Κοδριγκτώνος, στον Αγιο Παντελεήμονα, o 83χρονος Επίσκοπος Νύσσης Ελευθέριος, εφησυχάζων Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.Σύμφωνα με τον  ιατροδικαστή δεν αποκλείεται τα κίνητρα των δραστών να είναι η ληστεία.Στην πόρτα δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης ,ενώ ο άτυχος ιεράρχης βρέθηκε με ένα μαντίλι στο στόμα.Σύμφωνα με πληροφορίες αφαιρέθηκαν πολλά αντικείμενα αξίας από την οικεία του.

Ο Ελευθέριος Κατσαΐτης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1929. Αποφοίτησε από την Θεολογική σχολή της Χάλκης το 1962. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1951 και Πρεσβύτερος το 1956. Στις 6 Φεβρουαρίου 1987 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Νύσσης, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Εφησύχαζε από το 1994. 

δείτε περισσότερα »
Πέντε αρχιερείς τα είπαν στην Πελοπόννησο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/01/2012

Πέντε αρχιερείς, συναντήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου σε ζεστό και φιλόξενο εκκλησιαστικό χώρο στην Πελοπόννησο. Οι τρεις αρχιερείς προήρχοντο από τη Στερεά Ελλάδα και οι άλλοι δύο από τον Μωριά. Το μενού λιτό, αλλά η συζήτηση «καυτή». Ένα και κυριάρχο θέμα, αυτό της διαδοχής. Έτσι ξαφνικά (;), χωρίς να υπάρχει …καπνός στον ορίζοντα.

Είπαν αρκετά και πολλά από αυτά, πληροφορήθηκε το «ierovima». Πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Μάλιστα εις εκ των πέντε, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θρόνο και αναζητά συμμαχίες. Οι τέσσερεις τον διαβεβαίωσαν ότι θα τον στηρίξουν…

Όμως φθάνοντας στις έδρες τους, οι φερόμενοι ως υποστηρικτές άλλα είπαν σε κάποιους άλλους αρχιερείς που στο μεταξύ είχαν πληροφορηθεί τη συνάντηση των πέντε. «Οι αρχιερείς αλλάζουν τέτοιες υποσχέσεις σαν τα άμφια…» είπε κάποιος και αν το πληροφορηθεί ο επίδοξος μνηστήρας του θρόνου θα δυσαρεστηθεί. 

δείτε περισσότερα »
«Είναι σκληρό σκαρί ο μητροπολίτης μας…»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/01/2012

Σκληρή μάχη δίνει για τη ζωή του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός, που βρίσκεται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Να σημειώσουμε ότι και στις αρχές Οκτωβρίου ο Μαρωνείας είχε νοσηλευθεί σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Στο πλευρό του καθημερινά βρίσκονται ο ιερομόναχος Προκόπιος και ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος και ιερείς που τον επισκέπτονται. Ολοι πιστεύουν ότι ο 92χρονος μητροπολίτης θα ξεπεράσει  και αυτή τη δυσκολία, με τη βοήθεια του Θεού. «Είναι γερό σκαρί ο μητροπολίτης μας», λένε οι πιστοί.

Γεννημένος το 1920 στην Οιχαλία Μεσσηνίας, ο Δαμασκηνός ο Ρουμελιώτης),σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, χειροτονήθηκε το 1951 Διάκονος και το 1958 Πρεσβύτερος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974. Στην μητροπολιτική του επαρχία ο μητροπολίτης Δαμασκηνός έχει γράψει ιστορία. Πολλοί διαφώνησαν μαζί του, κάποιοι άλλοι συμφώνησαν όμως όλοι του αναγνωρίζουν αγωνιστικότητα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

δείτε περισσότερα »
Πρωτοχρονιάτικη Δοξολογία στη Γλυφάδα-Ενταση μεταξύ του μητροπολίτη Παύλου και δημοτικής συμβούλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/01/2012

Την 1η Ιανουαρίου 2012 ο μητροπολίτης κ. Παύλος  χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα και προεξήρχε της Δοξολογίας επί τη ενάρξει του νέου έτους. Ο κ. Παύλος έκοψε την Βασιλειόπιτα και την μοίρασε στους δεκάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό.

 Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του σεβασμιωτάτου και της επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Ανοιχτοί Ορίζοντες" κ. Αθηνάς Λιγνού, με αφορμή τις δηλώσεις της τελευταίας για το νέο κοιμητήριο Γλυφάδας. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος στο μητροπολιτικό ναό της Γλυφάδας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/01/2012

Ο 62χρονος πανιερώτατος μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος (κατά κόσμον ᾿Εμμανουήλ Λουλουργᾶς ), πρώην ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Αστόριας, βρέθηκε σήμερα στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ι.Μ. Γλυφάδας, όπου ο σεβασμιώτατος κ. Παύλος, τέλεσε την Πρωτοχρονιάτικη δοξολογία και έκοψε την Βασιλειόπιτα. Ο μητροπολίτης Γλυφάδας, παραδίδοντας το κομμάτι πίτας στον κ. Παϊσιο, του ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία. 

Υπενθυμίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει επιβάλει την κανονική ποινή της αλειτουργησίας από κάθε ιεροπραξία στον μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168