Ρεπορτάζ

Η δύναμις του Πνευματικού Νόμου – Ο μητροπολίτης Σεραφείμ υπενθυμίζει τι έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/03/2012

Ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ: «Στίς 24 Δεκεμβρίου 2010 ἡ κ. Ντόρα Μπακογιάννη ὡς ἡ ἰδία ἐπιθυμεῖ νά ὀνομάζεται, παρ’ ὅτι σήμερον τυγχάνει σύζυγος ἑτέρου προσώπου τοῦ κ. Ἰσιδώρου Κούβελου, Πρόεδρος τοῦ κόμματος πού συνέστησε ὑπό τήν ἐπωνυμία «Δημοκρατική Συμμαχία» εἶχε δηλώσει:

«Με κατάπληξη πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ -οι οποίες ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ- ο οποίος απέδωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σε εβραϊκή συνομωσία, και μεταξύ άλλων, ουσιαστικά αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, τόσο του εβραϊκού λαού, όσο και των Εβραίων συμπολιτών μας ειδικότερα, προβαίνοντας επί πλέον και σε άλλες απαξιωτικές κρίσεις. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με βάση τις προκαταλήψεις κανενός. Γι΄αυτό κάνω έκκληση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιληφθεί αμέσως του θέματος, διότι με τις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, όχι μόνο θέτει εαυτόν εκτός της κοινωνίας της αγάπης που είναι το βασικό γνώρισμα των Χριστιανών, ιδίως των Ορθοδόξων, αλλά και αμαυρώνει τη μακρά και ένδοξη...  

δείτε περισσότερα »
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους βοηθούς Επισκόπους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/03/2012

(πηγή: efimerios.gr-φωτο Χρ.Μπόνης)

Από τον Γ' αιώνα εμφανίζεται στην Εκκλησία ο θεσμός των «Χωρεπισκόπων», κληρικών που έφεραν τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης, δεν είχαν όμως κυρίαρχη διοικητική εξουσία, αλλά ήταν εξαρτημένοι από τον Μητροπολίτη που ήταν εγκατεστημένος στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της επαρχίας και το διοικούσε άμεσα.

Ο θεσμός αυτός εξυπηρέτησε τη διαποίμανση και έμμεση διοίκηση υπό του Μητροπολίτη της υπαίθρου (εξ ου και «Επίσκοποι των αγρών»), αλλά συν τω χρόνω παρήκμασε, μάλλον λόγω των αποσχιστικών τάσεων των Χωρεπισκόπων.( Τα καθήκοντα των Χωρεπισκόπων περιήλθαν στους Πρεσβυτέρους.)

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επικράτησε η συνήθεια να χειροτονούνται Επίσκοποι με τον ψιλό τίτλο παλαιών Επισκοπών και Μητροπόλεων, οι οποίοι ονομάζονταν  «Τιτουλάριοι  Μητροπολίτες» ή «Βοηθοί Επίσκοποι».

Ο θεσμός αυτός, μετά από πολλές διακυμάνσεις και συνεχείς, περιορισμούς, απαγορεύσεις και επανασυστασεις, εξακολουθεί να υφίσταται στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Το άρθρο 27 Κ.Χ. προέβλεπε την κατάργηση των θέσεων Βοηθών  

δείτε περισσότερα »
Φιλοδώρημα στους Αρχιερείς; Κόψτε απόδειξη…
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/03/2012

Αίσθηση προκαλεί το υπ’ αριθμόν 19 Εγκύκλιο Σημείωμα (1ηΜαρτίου 2012) (φωτο) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους εφημερίους των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής, το οποίο υπογράφει ο πρωτοσύγκελλος αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, με θέμα  την έκδοση νομίμων αποδείξεων εξόδων, στο πλαίσιο «της χρηστής οικονομικής διαχείρισης των Ενοριών και των Παρεκκλησίων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που επισήμως γίνεται παραδοχή ότι οι Αρχιερείς μετά των διακόνων τους, που συχνά προσκαλώνται  για διάφορες εκδηλώσεις ή πανηγύρεις  στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής, λαμβάνουν φιλοδωρήματα, ή και δώρα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας που επισκέπτονται.

Αρχιερείς πάντως που έγιναν γνώστες του Εγκυκλίου Σημειώματος, εξέφρασαν μέσω του “ierovima” τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο, όχι φυσικά για τις αποδείξεις αλλά γιατί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας εξ αυτών,  "πέρα από καφέ και χυμό, ούδέποτε ζήτησα ή δέχθηκα δώρο ή φιλοδώρημα απο την ενορία που επισκέφθηκα".

Στο Σημείωμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

δείτε περισσότερα »
Αποτεφρωτήριο νεκρών στο Σχιστό-Η ώρα των μητροπολιτών Πειραιώς και Νικαίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/03/2012

Το διαδημοτικό νεκροταφείο του Σχιστού ενδεχομένως να αποτελέσει τόπο κατασκευής του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) μετά την ακύρωση του έργου στο δήμο Μαρκόπουλου και τα πολεοδομικά προβλήματα που παρουσίασαν οι μέχρι πρότινος ενδεδειγμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά από την Πολιτεία Την υλοποίηση των δομών που θα επιτρέπουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος μετά θάνατον, με το συγκεκριμένο αίτημα να τίθεται σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρκόπουλου, κατά την διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων υπαναχώρησαν από προηγούμενη ομόφωνη απόφασή τους για χωροθέτηση κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, κάτω από την πίεση τοπικών αντιδράσεων.


 

δείτε περισσότερα »
Οι ευθύνες του μητροπολίτη για τον κατηγορούμενο για παιδεραστία αρχιμανδρίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/03/2012

Αποκλειστικές πληροφορίες

Σοκάρει η είδηση που σίγουρα είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Τρία παιδιά από 10 έως 14 ετών (το ένα με διανοητικά προβλήματα) που πήγαιναν στο Κατηχητικό αποκάλυψαν στους γονείς τους  ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον αρχιμανδρίτη, π. Θ.Ρ. (κατά κόσμο Νικόλαο Ρ.) Και το χειρότερο...Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματά του ίσως να είναι περισσότερα... 

Οι γονείς τους αμέσως κατήγγειλαν τα πάντα στην αστυνομία και ο αρχιμανδρίτης (σε μητρόπολη της Αττικής) συνελήφθη χθες το βράδυ. Σύμφωνα με την αστυνομία σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή υλικό παιδικής πορνογραφίας καθώς και ομοφυλοφιλικό. Επίσης κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από το φιλόπτωχο ταμείο το ποσό των 6.500 ευρώ.
Ο αρχιμανδρίτης που μένει στο Περιστέρι, οδηγήθηκε  στον Εισαγγελέα, όπου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Η πορεία του 42χρονου κληρικού σοκάρει. Ξεκίνησε από την Καλαμάτα, όπου έγινε διάκονος από τον επίσκοπο Τράλλεων, εκδιώχθηκε από την Καλαμάτα και βρέθηκε σε νησί του Ιονίου ως ηγούμενος, αλλά μετά από καταγγελίες για παράξενη συμπεριφορά, βρήκε στέγη ως εφημέριος  στις Κυκλάδες (δύο φορές) μετά πέρασε και από το Καρπενήσι, όπου και από εκεί  τον έδιωξαν γιατί υπήρχαν καταγγελίες ότι «κάτι δεν πάει καλά με τον αρχιμανδρίτη».

Έξυπνος, με χάρισμα στην επικοινωνία κατάφερνε και κέρδιζε την εμπιστοσύνη ακόμη και των προϊσταμένων του.  

Τον περασμένο χρόνο , σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima»  ήρθε σε γνώση του μητροπολίτη της περιοχής όπου διακονούσε ο αρχιμανδρίτης, καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο αρχιμανδρίτης επιδεικνύει ανήθικη συμπεριφορά και θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη μητρόπολη. Ο μητροπολίτης το μόνο που έκανε ήταν να αλλάξει ενορία στον κατηγορούμενο και ζήτησε να μη δοθεί συνέχεια στις καταγγελίες…

 

Ο δεσπότης τώρα υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχιμανδρίτη ότι αν δεχθεί και άλλη καταγγελία θα τον καθαιρέσει. Δηλαδή αντί να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη αφού τον ξυρίσει δεδομένου ότι οι καταγγελίες ήταν πολλές, του τράβηξε το αυτί!

Το «ierovima» δημοσιεύει φωτογραφία του αρχιμανδρίτη.

δείτε περισσότερα »
Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για ασέλγεια-Ερευνώνται οι καταγγελίες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/03/2012

Τρία παιδιά που πήγαιναν στο Κατηχητικό αποκάλυψαν στους γονείς τους  ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από αρχιμανδρίτη.

Οι γονείς τους αμέσως κατήγγειλαν τα πάντα στην αστυνομία και ο αρχιμανδρίτης (σε μητρόπολη της Αττικής) συνελήφθη. Σύμφωνα με την αστυνομία σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πορνογραφικό υλικό.

Ο αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε  στον Εισαγγελέα, όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

δείτε περισσότερα »
VIDEO: Οι "anonymous" επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα του Βατικανού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/03/2012

Η ιστοσελίδα του Βατικανού δέχτηκε επίθεση σήμερα από τους Ανώνυμους, την οργάνωση των πειρατών του κυβερνοχώρου, που δήλωσαν ότι θέλουν να τιμωρήσουν "τη διεφθαρμένη Αποστολική Ρωμαϊκή Εκκλησία και όλες τις παραφυάδες της".

Οι κυβερνοπειρατές διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η επίθεση αυτή δεν στρέφεται εναντίον της χριστιανικής θρησκείας, ούτε εναντίον των πιστών, αλλά εναντίον "της διεφθαρμένης Ρωμαιοκαθολικής Αποστολικής Εκκλησίας".

Η ίδια οργάνωση είχε επιχειρήσει και πέρσι, χωρίς επιτυχία, να επιτεθεί στην ιστοσελίδα του Βατικανού.

"Κάψατε κείμενα τεράστιας ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας, σκοτώσατε με βάρβαρο τρόπο όσους σας ασκούσαν κριτική (...), κάνατε τους αφελείς να πληρώνουν για να μπουν στον παράδεισο πουλώντας συγχωροχάρτια", προσθέτουν οι Ανώνυμοι, κατηγορώντας τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ότι "σκλάβωσε ολόκληρους λαούς".

"Σε πιο πρόσφατες εποχές, παίξατε σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους ναζί εγκληματίες πολέμου προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε ξένες χώρες και να γλιτώσουν τη δικαιοσύνη. Επιτρέπετε καθημερινά οι εκπρόσωποι του κλήρου να παρενοχλούν παιδιά και τους καλύπτετε, όταν αποκαλύπτονται τα γεγονότα", συνεχίζουν οι Ανώνυμοι, εκφράζοντας την ελπίδα τους, η Εκκλησία "να ξεπέσει σε αυτό που είναι πραγματικά... ένα λείψανο του παρελθόντος".
 

δείτε περισσότερα »
Οι απόψεις του νέου Υπουργού Παιδείας για την Ορθοδοξία, τα Θρησκευτικά, τους ιερωμένους και τα κατηχητικά σχολεία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/03/2012

«Επαναστατώ ως σκεπτόμενος άνθρωπος όταν ακούω την Εκκλησία και την Ορθοδοξία να αντιμετωπίζεται σαν μια μορφή θρησκεύματος όπως άλλων χωρών, σαν να μην έχει σχέση με την Παιδεία, την Ιστορία του λαού μας .

Δεν είναι σύνθημα η "Ελληνορθοδοξία". Είναι ιστορική πραγματικότητα. Όλοι όσοι με πίστη βαθύτερη την ομολογούν πρέπει να βγαίνουν μαχητικά και δημόσια. Κι όχι να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να απολογούμεθα και να καθόμαστε στην άκρη, σε "απαίδευτους", συνθηματολόγους, οι πνευματικοί άνθρωποι . Και αυτό θέλει τόλμη. Όχι πολύ μεγάλη. Θέλει πίστη στην αλήθεια και την πραγματικότητα. ".

 

Έχουμε οδηγηθεί σε παρανοϊκές καταστάσεις να κατηγορούμαστε για .."προσηλυτισμό" επειδή θέλουμε να διδάσκουμε την πίστη μας και την Ελληνορθοδοξία που αποτελεί την πίστη του 95% αυτού του λαού».

 

Αυτά είχε πει μεταξύ άλλων ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο νέος υπουργός Παιδείας, την ημέρα που τιμήθηκε με την Ανώτατη Διάκριση της Ελλαδικής Εκκλησίας, το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, δια χειρών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

 

Το «ierovima» δημοσιεύει αποσπάσματα από την ομιλία που εκφώνησε εκείνη την ημέρα: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Φθιώτιδος:"Να αξιοποιήσουμε τα τιμαλφή"-Οι προτάσεις άλλων μητροπολιτών στην Ιεραρχία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/03/2012

Από ierovima-14.35

"Να αξιοποιήσουμε τα τιμαλφή της Εκκλησίας προς όφελος των αδυνάμων", ήταν μια από τις προτάσεις που κατέθεσε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. "Να μην ανοίγουμε τέτοια θέματα", φέρεται να του απάντησαν οι μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός και Ύδρας Εφραίμ.

"Είμαστε σε κίνδυνο", τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ανάφερε τί θα σημάνει για την Ελλάδα ενδεχόμενη χρεοκοπία. "Πρέπει ως Εκκλησία να είμαστε σε ετοιμότητα" , κατέληξε.

"Να χειροτονούμε κληρικούς μόνο αν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει θέση", ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Τρίκκης, ενώ ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είπε πως αν και έχουν δωρίσει στη μητρόπολή του αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, κυκλοφορεί με ένα μικρότερο τόσο για να μην προκαλεί αλλά και γιατί κατανοεί τις δυσκολίες του κόσμου.

Η συζήτηση στην Ιεραρχία διεξήχθη σε πολύ ήρεμο κλίμα και εκείνο που έγινε αντιληπτό είναι ότι οι μητροπολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να βοηθούν τους αδυνάμους που καθημερινά αυξάνονται.

Θετικά ήταν επίσης τα σχόλια τόσο για την εισήγηση του μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου, όσο για την αντιφώνηση του Καρυστίας και την εισήγηση του μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ.

Ολοι οι μητροπολίτες συμφώνησαν να αναγνωστεί την Κυριακή στους ναούς κείμενο συμπαράστασης της Εκκλησίας στον δοκιμαζόμενο λαό.

δείτε περισσότερα »
Τυπική η συνάντηση Ιερώνυμου- Βενιζέλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/03/2012

Τυπική ήταν η συνάντηση που είχαν ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγο πριν συναντηθεί με τους τραπεζίτες για το «κούρεμα».

Θέμα της σύντομης συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες παρουσία του Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής των Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασιλείου, του μητροπολίτη  Μεσογαίας κ. Νικολάου και του μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, ήταν τα οικονομικά της Εκκλησίας, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας  και το σχέδιο της Εκκλησίας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima», άκουσε με προσοχή τις θέσεις που ανέπτυξε ο αρχιεπίσκοπος αλλά του υπενθύμισε ότι σε λίγες μέρες θα παραιτηθεί από τα κυβερνητικά του καθήκοντα για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχιεπίσκοπος του ευχήθηκε "καλή επιτυχία"

 

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175