(πηγή: EurActiv.gr - Τετ. 21/11/2012 ) Η Σλοβακία, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, αφαίρεσε τα φωτοστέφανα από το αναμνηστικό κέρμα των 2 € για τον εορτασμό της 1.150ης επετείου της άφιξης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία.
Η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης από το 2009, θα αρχίσει να κυκλοφορεί το αναμνηστικό νόμισμα το επόμενο έτος για να σηματοδοτήσει την άφιξη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία και τη Πανονία, η οποία ήταν μέρος της σύγχρονης Σλοβακίας.
Οι χώρες της Ευρωζώνης επιτρέπεται να κόβουν αναμνηστικά κέρματα μία φορά κάθε χρόνο στο πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων. Η εικόνα στο πίσω μέρος του αναμνηστικού κέρματος, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης και την Κομισιόν.
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν αδέλφια, γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν το Γλαγολιτικό και στη συνέχεια το Κυριλλικό αλφάβητο, με στόχο να μεταφραστεί η Βίβλος και άλλα κείμενα στις σλαβικές γλώσσες.
Ο Κύριλλος πέθανε το 869 και ο Μεθόδιος το 885. Σύντομα αγιοποιήθηκαν, και η ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου να γιορτάζεται στις 24 Μαΐου για την επέτειο του θανάτου του Κυρίλλου.
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ανακηρύχθηκαν επίσης προστάτες της Ευρώπης το 1980 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο II. Στη Βουλγαρία, η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, η 24η Μαΐου είναι μέρα αργίας, που ονομάζεται «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού, και Σλαβικής Λογοτεχνίας».
Και καμία θρησκεία;
Η Σλοβακία συμφώνησε να αφαιρέσει το φωτοστέφανο παρά την αδιαμφισβήτητη θέση των Κυρίλλου και Μεθοδίου ως αγίων.
«Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, κατά το σχεδιασμό της εθνικής πλευράς του ευρωνομίσματος, τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι τα νομίσματα θα κυκλοφορούν σε όλη την ευρωζώνη, και σε αυτό το πλαίσιο, τα προτεινόμενα σχέδια μοιράζονται από κοινού εκ των προτέρων με τα άλλα κράτη μέλη, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν όποια σχόλια κρίνουν κατάλληλα», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η Κομισιόν αναγνώρισε ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στο νόμισμα, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία υπέβαλε ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο, «το οποίο τώρα έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών».
Αν το κίνητρο των ανώνυμων κρατών μελών ήταν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από το σχεδιασμό, δεν πέτυχαν απόλυτα. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος κρατούν ένα διπλό χριστιανικό σταυρό, στεκούμενοι στη μεσαία κορυφή ενός βουνού με τρεις κορυφές.
Ο διπλός σταυρός και οι τρεις κορυφές είναι τα κύρια στοιχεία του εθνόσημου της Σλοβακίας και απεικονίζονται στα συνήθη σλοβακικά ευρωνομίσματα.
Η ανανεωμένη σχεδίαση αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από το βουλγαρικό Τύπο. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, ζωγράφοι και γλύπτες κλήθηκαν από τις αρχές να απεικονίζουν το Κύριλλο και το Μεθόδιο χωρίς τα ιερά φωτοστέφανα