Ρεπορτάζ

Ο πρίγκηπας Παύλος στον Επιτάφιο στη Μονή Παναγίας Τουρλιανής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/04/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Στο μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, βρέθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ο πρίγκιπας Παύλος (πρωτότοκος γιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας) και η σύζυγός του. Ο Παύλος έτυχε θερμής υποδοχής από τους εκατοντάδες πιστούς που βρίσκονταν στη Μονή καθώς και από τους ιερείς με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μετά το πέρας της Ακολουθίας. Ο 44 χρονος Παύλος ντε Γκρέτσια (de Grecia όπως αναγράφεται στα επίσημα Δανικά διπλωματικά ταξιδιωτικά του έγγραφα) , θα παραμείνει στη Μύκονο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Στη Μύκονο ο Παύλος έφθασε  με υπερπολυτελές γιώτ.(φωτο αρχείου)

Ο Παύλος είναι παντρεμένος με τη Μαρί Σαντάλ Μίλλερ με την οποία έχει αποκτήσει πέντε παιδιά: τη Μαρία – Ολυμπία, τον Κωνσταντίνο – Αλέξιο, τον Αχιλλέα - Ανδρέα ,τον Οδυσσέα – Κίμωνα, τον  Αριστείδη - Σταύρο 

δείτε περισσότερα »
Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/04/2011

Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, στην αποστολή που θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα θα συμμετέχει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης. Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Η τελετή της Αφής θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα το Αναστάσιμο Άγιο Φως αναμένεται να παραδοθεί από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

 

δείτε περισσότερα »
Ιερά Σύνοδος:«Η Εκκλησία πληρώνει φόρους αλλά κάποιοι το αμφισβητούν»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/04/2011

Η Ιερά Σύνοδος σε Εγκύκλιο σημείωμά της, καλεί τις Ιερές Μητροπόλεις να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να την ενημερώσουν μέχρι την 30ηΑπριλίου περί του συνολικού ποσού του καταβληθέντος φόρου οικονομικού έτους 2011, δια τα εισοδήματα του έτους 2010. Ειδικότερα στο Εγκύκλιο Σημείωμα (φωτο) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως γνωστόν η Εκκλησία της Ελλάδος, πειθόμενη εις τους νόμους του Κράτους, υπόκειται εις φορολογίαν και αποδίδει αυτήν δια των νομικών προσώπων των Ιερών Μητροπόλεων, συνεισφέρουσα και δια του τρόπου αυτού εις τα έσοδα του Κράτους και θεωρούσα ότι επιτελεί συνάμα εθνικόν και κοινωνικόν καθήκον». Στη συνέχεια στο Εγκύκλιο Σημείωμα αναφέρεται: «Επειδή ωστόσο ο ρόλος της Εκκλησίας και η συμβολή Αυτής εις τα δημόσια έσοδα τελευταίως αμφισβητούνται, ιδία εις ό,τι αφορά εις την φορολόγησιν της ακινήτου περιουσίας Αυτής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 12ηςΑπριλίου 2011, απεφάσισεν όπως ενημερωθή πλήρως περί της ακριβούς διαστάσεως αυτής της προσφοράς της Εκκλησίας» 

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης για τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Μελέτιο Ρασντάν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/04/2011

Ένας άξιος Λειτουργός του Υψίστου έφυγε ξαφνικά για την Ουράνιο Πολιτεία .΄Ενα νέο παιδί ,μόλις τριάντα χρόνων,γεμάτο ζωή,όνειρα,διάθεση για δουλειά μέσα στον Αμπελώνα του Κυρίου ,βρίσκεται τώρα στην Αγκαλιά του Ουράνιου Πατέρα.Εκεί θα βρει την Γαλήνη που επιζητούσε και την Πατρική στοργή που είχε στερηθεί.Ο κατά κόσμον Ελευθέριος Ρασντάν ήταν κοντά μας από βρέφος.Υπηρετούσε με ευλάβεια και ζήλο στο Άγιο Βήμα του Ναού μας-Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν.Φιλαδελφείας-και παρακολουθούσε με δίψα τα μαθήματα των Κατηχητικών μας Σχολείων. Αργότερα έγινε Αναγνώστης από τον Μητροπολίτη μας κ.Κωνσταντίνο και στην συνέχεια έλαβε την μεγάλη απόφαση να αφιερωθεί στην Εκκλησία .Στην Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδας θα γίνει Μοναχός από τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη και θα λάβει το όνομα Τιμόθεος . 

δείτε περισσότερα »
Χάρισε ζωή σε συνανθρώπους του ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Μελέτιος Ρασντάν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/04/2011

Ζωή σε πολλούς συνανθρώπους του χάρισε με το θάνατό του ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Μελέτιος Ρασντάν. Οι συγγενείς του αείμνηστου έκαναν αυτό που θα επιθυμούσε ο Μελέτιος: χάρισαν τα ζωτικά όργανά του, χαρίζοντας έτσι τη ζωή  σε συνανθρώπους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "ierovima" η Ι.Μητρόπολη Θηβών εξέφραζε τον προβληματισμό της ως προς  τη δωρεά της καρδιάς , αλλά τον τελευταίο λόγο και  σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι λογικό, είχαν οι στενοί συγγενείς του αρχιμανδρίτη, «ο οποίος ήθελε πάντα να δίνει χαρά και υγεία σε συνανθρώπους του και δεν τον τρόμαζε ο θάνατος»

Η Κηδεία του αείμνηστου αρχιμανδρίτη Μελέτιου Ρασντάν, έγινε το περασμένο Σάββατο στις 13.00 από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην Κηδεία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον μητροπολίτη Ν.Ιωνίας κ. Κωνσταντίνο. Στην κηδεία  ως συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Περιστερίου ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης,  ο γενικός αρχιερατικός της Ι.Μ Θηβών π.Δημήτριος Ταγκαλέγκας και πλήθος ιερέων.

Τον Επικήδειο εκφώνησε η μητέρα του αείμνηστου αρχιμανδρίτη η κ. Μαγδαληνή και ο λόγος της συγκλόνισε τους πάντες. Επίσης επικήδειο εκφώνησε ο π. Βασίλειος Αθανασόπουλος , ο οποίος και συνδεόταν φιλικά με τον αείμνηστο.

Την Κυριακή των Βαΐων τέλεσε μνημόσυνο ο επίσκοπος Αβύδου κ.  Κύριλλος.

Και μια άγνωστη, αλλά συγκλονιστική λεπτομέρεια:  

δείτε περισσότερα »
Ο Ιερώνυμος στο Μαξίμου στις 2 Μαΐου-Ποιοί ιεράρχες θα τον συνοδεύουν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/04/2011

Η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα 2 Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες, Σάμου Ευσέβιος, Ελασσώνος Βασίλειος, Νέας Σμύρνης Συμεών και Καισαριανής Δανιήλ.«Εμείς απλώς πηγαίνουμε για να μιλήσουμε γι΄ αυτή την αγωνία η οποία μας διακατέχει». Σε αυτή τη φράση περιέχονται τα θέματα που θα συζητήσει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όπως αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξή του  στον δημοσιογράφο  Γιώργο Φερέτη  στην ΕΤ3 ο αρχιεπίσκοπος. 

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό την Εβδομάδα της Διακαινησίμου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/04/2011

«Εμείς απλώς πηγαίνουμε για να μιλήσουμε γι΄ αυτή την αγωνία η οποία μας διακατέχει». Σε αυτή τη φράση περιέχονται τα θέματα που θα συζητήσει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όπως αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξή του  στον δημοσιογράφο  Γιώργο Φερέτη  στην ΕΤ3 ο αρχιεπίσκοπος.

Πάντως ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιοι θα συνοδεύουν σε αυτή τη συνάντηση τον κ. Ιερώνυμο και φυσικά αν θα παρίστανται σε όλη τη διάρκειά της.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος είπε:

«Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα για να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα. Ως προς την πορεία του τόπου μας δε είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα. Όλοι μας ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια, από την αβεβαιότητα, από την αγωνία για το αύριο και κυρίως από την στέρηση, την φτώχια και την ανεργία. Η εκκλησία πάντοτε όπως ξέρετε έκανε το καθήκον της. Η ιεραρχία πριν από 2 χρόνια, μόλις είχε αρχίσει η δύσκολη περίοδος, έκανε πρόταση στην πολιτεία. Και σήμερα λοιπόν το επαναλαμβάνουμε και το λέμε πάλι. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια της κι αν χρειαστούν και τα καντήλια να τα δώσει θα το κάνει η εκκλησία. Αλλά κάτω από άλλους όρους, διότι τα παθήματα πλέον μας έχουν γίνει μαθήματα»… 

δείτε περισσότερα »
Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο "Εκκλησία 89,5"
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/04/2011

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από το Σάββατο του Λαζάρου 16/4/2011 έως και την Κυριακή του Θωμά 1/5/2011, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Μεγάλη Εβδομάδα και τη Διακαινήσιμο. 

Γίνεται αναφορά στο τι γιορτάζουμε και στο τι σημαίνει για την Εκκλησία κάθε μέρα από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Παρουσιάζονται γεγονότα, πρόσωπα, οι παραβολές και η πορεία του Χριστού προς το εκούσιο Πάθος και την Ανάσταση Του. Αναλύονται οι βυζαντινές εικόνες κάθε μέρας της Μεγάλης Εβδομάδος, ακούγονται βυζαντινοί ύμνοι, διαβάζονται λόγοι και κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα. Καθημερινά αναμεταδίδονται οι Ιερές ακολουθίες των ημερών.  

δείτε περισσότερα »
Τρεις μητροπολίτες συναντά ο πρόεδρος της ΝΔ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/04/2011

Τρεις μητροπολίτες θα συναντήσει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, που πραγματοποιεί περιοδείες σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Σήμερα το πρωΐ  θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ενώ αύριο φθάνοντας στη Ροδόπη θα συναντηθεί με τον γηραιό Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Δαμασκηνό. Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στον Εβρο όπου σύμφωνα με το πρόγραμμά του , στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί με  τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ.κ. Άνθιμο.

Οι συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους τρεις μητροπολίτες βρίσκονται στην κορυφή του προγράμματος του κ. Σαμαρά.

 

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Ρασντάν της Ι.Μ Θηβών και Λεβαδείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/04/2011

Ο 31χρονος ιερομόναχος Μελέτιος (κατά κόσμον Ελευθέριος) Ρασντάν, εφημέριος του ιερού ναού  Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πύλη Θηβών είναι κλινικά νεκρός-σύμφωνα με τους ιατρούς του- ύστερα από τροχαίο ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του, πριν από τρείς μέρες. Ο αρχιμανδρίτης υπέστη πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Θηβών, στη συνέχεια στο «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς» όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και από χθες βρίσκεται σε ιδιωτική κλινική όπου οι γιατροί είπαν στην τραγική μητέρα του και στον αδελφό του ότι ο «πατήρ Μελέτιος είναι δυστυχώς κλινικά νεκρός» και τους συνέστησαν να κάνουν δωρεά των οργάνων του. Η μητέρα υπέγραψε και ο αρχιμανδρίτης έγινε δωρητής οργάνων. Οπως πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 14 Απριλίου, ο αρχιμανδρίτης εκοιμήθη.

Τον ιερομόναχο είχε επισκεφθεί στην κλινική ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος (φωτο) ο οποίος όταν ενημερώθηκε για τη δωρεά είπε πως γι΄ αυτό πρέπει να αποφασίσει η μητέρα του άτυχου ιερομόναχου.

Φίλοι του πατρός Μελετίου εκφράζουν την απορία «γιατί ο ιερομόναχος και με ποιανού την πρωτοβουλία βρέθηκε σε ιδιωτική κλινική, αφού υπήρχε δωμάτιο εντατικής σε δημόσιο νοσοκομείο». Επίσης είναι άγνωστο ποιός θα πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας του (η οικογένεια ή η μητρόπολη Θηβών).

Ο αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Ρασντάν ήταν Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακός φοιτητής της ιδίας Σχολής και εφημέριος του Ιερού ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλης Θηβών. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179