Ρεπορτάζ

Ο μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά στο «Μέγα Διδάσκαλο της Στοάς»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

Στην μητροπολιτική επαρχία του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ λειτουργούν, όπως ο ίδιος αναφέρει «15 Μασονικαί Στοαί, δηλ. 15 «Ναοί» λατρείας του Εωσφόρου» και αυτός είναι ο  λόγος που κινείται « κατά του δολίου συστήματος του Τεκτονισμού». Ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του απαντά στον «Μεγάλο Διδάσκαλο της Στοάς» κ. Βουργίδη και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού αποκαλύπτει και τεκμηριώνει πτυχές από τις δραστηριότητες και τα «πιστεύω» του Τεκτονισμού και των υπηρετών του.

Η ανακοίνωση του κ. Σεραφείμ έχει ως εξής:

«Το Ν.Π.Ι.Δ. Τεκτονικόν Ίδρυμα και η εν Αθήναις λειτουργούσα ως ένωσις προσώπων «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» ως αυτοαποκαλείται, κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, (Τμήμα 4ο)  παρεμβάσεις - υπομνήματα δια του νομικού των παραστάτου που ταυτοχρόνως τυγχάνει και «Μεγάλος Διδάσκαλος της Στοάς» ως τον αποκαλούν κατά της ελαχιστότητος μου δια την απόρριψι της από 23/4/2010 αιτήσεως μου περί ακυρώσεως της παραλείψεως του Υπουργού Οικονομικών να προκαλέσει την έκδοσι Προεδρικού Διατάγματος κατ’ εφαρμογή του άρθρου 118 του Αστικού Κώδικος δια την διάλυσι του Τεκτονικού Ιδρύματος. 

δείτε περισσότερα »
Το τέμενος στο Βοτανικό θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

(Πρώτο Θέμα-Παν.Σαββίδης) Ερωτηματικό παραμένει πόσο τελικά θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο, το τέμενος που προτίθεται να κατασκευάσει η κυβέρνηση στην περιοχή του Βοτανικού, για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.
Το αρχικό ποσό που είχε ανακοινωθεί, αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, σε μια εποχή που οι Έλληνες καλούνται σε νέες επώδυνες θυσίες που δεν θα είναι και οι τελευταίες..
Δεν είναι όμως μόνο το ποσό που θα κοστίσει η ανέγερση του τεμένους και των λοιπών βοηθητικών χώρων,  λοιπών βοηθητικών χώρων. είναι και η έκταση 16 στρεμμάτων, τμήμα του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΝ, παρά τις αντιδράσεις πολλών αξιωματικών που διετύπωσαν δημόσια και βρέθηκαν με … δυσμενείς μεταθέσεις.
Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ, όσο  και η σημερινή του  ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν πως το τέμενος θα κατασκευαστεί με χρήματα από το δημόσιο ταμείο και όχι από δωρεές όπως συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό αναφέρεται κατηγορηματικά και στον σχετικό νόμο.


 

δείτε περισσότερα »
Kλειστός ελλείψει κονδυλίων o Καθεδρικός Ναός Αθηνών αλλά για το τζαμί του Βοτανικού λεφτά υπάρχουν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/07/2011

Στην Ελλάδα τη στιγμή μάλιστα που η Ορθόδοξη Εκκλησία εκλιπαρεί για την ενεργοποίηση των προσλήψεων κληρικών, η κυβέρνηση  εγκρίνει τη χορήγηση  15 εκατ. ευρώ ( σχετικό ρεπορτάζ αρχική σελίδα) και 16 στρέμματα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ανεγερθεί άμεσα μουσουλμανικό τέμενος στην καρδιά της Αθήνας
Έτσι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη, οροθετήθηκε και χαρακτηρίστηκε επίσημα ως «χώρος συνάθροισης κοινού» ή έκταση όπου πρόκειται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού με ημερομηνία 5/5/2011, καθορίζεται η έκταση 16 στρεμμάτων στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό, όπου πρόκειται να ανεγερθούν το μουσουλμανικό τέμενος, η βιβλιοθήκη, οι χώροι υγιεινής τα γραφεία κ.ά.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου τεμένους, υφιστάμενα υπόστεγα του πρώην ναυτικού οχυρού θα διαμορφωθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή ο Καθεδρικός ναός παραμένει κλειστός, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, ελλείψει χρημάτων. Ο Καθεδρικός θα έπρεπε να επαναλειτουργούσε από το περασμένο Πάσχα.

δείτε περισσότερα »
Τρεις Μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/07/2011

Αν και οι τρεις μητροπολίτες ποιμένουν τις μητροπόλεις τους περισσότερο από τριάντα χρόνια, εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,μακριά από την κοσμική ζωή και να ζουν ως καλόγηροι.

Ο ένας χειροτονήθηκε με δανεική μίτρα και άμφια, ο άλλος δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ο τρίτος λειτουργεί με άμφια που δεν διαφέρουν από αυτά του ιερέως. Και οι τρείς είναι αξιαγάπητοι από το ποίμνιό τους στις μητροπολιτικές τους επαρχίες και προσφέρουν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ο λόγος για τους μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, Γρεβενών Σέργιο και Καρπενησίου Νικόλαο. Τρεις μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής...

δείτε περισσότερα »
Η (άγνωστη) Ιερά Εσθήτα της Παναγίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Η φωτογραφία είναι από την Τιμία Εσθήτα (φόρεμα) της Κυρίας Θεοτόκου η οποία βρίσκεται αποθησαυρισμένη στο κρατικό μουσείο της πολεως Ζουγκντίντι στη Γεωργία.

Το Ιερό Κειμήλιο, άγνωστο για πολλούς, φυλάσσεται στο Κρατικό Μουσείο της πόλεως Ζουγκντίντι της Γεωργίας.Από το Ρωμαϊκό κράτος βρέθηκε στη Γεωργία, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (8οςαιώνας), ή σύμφωνα με άλλες πηγές, αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (15οςαιώνας).

 

Για την ύπαρξη του χιτώνα στη χώρα μαρτυρούν ο Πατριάρχης Αντιοχείας Μακάριος (1641-1688), οι πρέσβεις της Ρωσίας, Φέντον Έλτσιν και Παύλος Ζαχαρίεβ καθώς και ξένοι περιηγητές των μεσαιωνικών χρόνων.
Ο Θεομητορικός χιτώνας διαστάσεων 1,80 Χ 1,50, ήταν βαμμένος, αλλά με τον καιρό η βαφή ξεθώριασε. Ο χιτώνας είναι τοποθετημένος σε ειδικό κατασκευασμένο ξύλινο κιβώτιο και αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ευλογίας και αγιασμού για τον πολύπαθο Γεωργιανό λαό και όχι μόνο. Στις 2 Ιουλίου η Εκκλησία μας εόρτασε την «Κατάθεση της Εσθήτας» της Παναγίας μας. 

δείτε περισσότερα »
Δεν υπάρχει θέμα ούτε με τη μισθοδοσία κληρικών ούτε με την Εκκλησιαστική περιουσία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα με την μισθοδοσία των κληρικών, η Εκκλησιαστική Περιουσία δεν θα περιληφθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας   και μέχρι τον Σεπτέμβριο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μελετηθεί η φορολογία που θα πρέπει να πληρώνουν τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα που παρέχουν κοινωνικό έργο (νοσοκομεία, γηροκομεία κ.α).

Αυτά είναι τα τρία σημαντικά σημεία της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου και Συνοδικών μητροπολιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και το θετικό της αποτέλεσμα  είναι απόρροια των χειρισμών  πρωτίστως του αρχιεπισκόπου και δευτερευόντως των Συνοδικών μητροπολιτών και των συνεργατών του. «Δεν χρειάζεται τελικά να  ανησυχεί ο κλήρος για τη μισθοδοσία του και η Εκκλησία για την περιουσία της η οποία αξιοποιείται υπέρ του λαού», δήλωσε ιεράρχης.  

δείτε περισσότερα »
ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη»: Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Πανορμίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Ολοκληρώθηκε η 7ήμερη Προσκυνηματική εκδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, 21-28 Ιουνίου 2011.

Οι προσκυνητές, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2011 αεροπορικώς για τη Ρόδο και από το λιμάνι της Ρόδου  έφτασαν στον Πανορμίτη στη Σύμη.

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή κατά την παραμονή τους στο Μοναστήρι είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στον Ιερό Ναό, να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα του Αρχαγγέλου, να ξεναγηθούν στην Ιερά Μονή, καθώς και να ασπαστούν τις υπέροχες αγιογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Καθολικό του Ταξιάρχου.

Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής, που ιδρύθηκε το 1987 από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μαργαρίτη. Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα του Εκκλησιαστικού Μουσείου του Πανορμίτη με έξι συνολικά αίθουσες, όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.  

δείτε περισσότερα »
Διερευνητική και άνευ δεσμεύσεων η συνάντηση ΔΙΣ- Βενιζέλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Σήμερα στις 9.00,  ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί μητροπολίτες συναντώνται στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο  Βενιζέλο, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση αναχωρεί για το Βερολίνο.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, «είναι τα θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης».«Μα καλά μέχρι και σήμερα η Εκκλησία δεν έχει ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης;», αναρωτήθηκε ιεράρχης που απόρησε με τη σχετική διατύπωση του δελτίου Τύπου του ΥΠΟΙΚ.Η συνάντηση είναι διερευνητική των προθέσεων και των δύο πλευρών και η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο θα είναι λιτή και αμιγώς «υπηρεσιακή». Η Εκκλησία απλά σήμερα θα λάβει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Πολιτείας, η οποία δεν πρόκειται να δεσμευτεί σε κάτι. Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών και η ΔΙΣ θα συμφωνήσουν σε νέα συνάντηση. 

δείτε περισσότερα »
Οι ιεράρχες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συνάντηση της Τετάρτης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/07/2011

Στις 8.30 το πρωΐ της Τετάρτης, εκτός απροόπτου,  ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Συνοδικοί μητροπολίτες ,  ο πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΚΥΟ  μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης  Αντώνιος Αβραμιώτης, θα εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου και θα έχουν μια πρώτη συζήτηση «προθέρμανση» επί  των θεμάτων που θα τους απασχολήσουν στη συνέχεια της κρίσιμης συνάντησης.

 Λίγο μετά τις 09.15 στην αίθουσα θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  τον οποίο και θα υποδεχθεί ο αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος θα χαιρετίσει ξεχωριστά τους μητροπολίτες  και αφού κλείσουν οι πόρτες θα ξεκινήσει η ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει  συζήτηση. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα έχει αποχωρήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Η αλήθεια είναι  ότι η συνάντηση αυτή ξεκινά με καλούς οιωνούς αφού η Εκκλησία πέτυχε  την αναστολή της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, που ζητούσε την εφαρμογή του N. 1611/1950, όπου προβλεπόταν  ότι όλα τα ΝΠΔΔ όφειλαν να καταθέτουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, προκειμένου η ίδια να έχει τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισής τους. Το Κράτος παρέχει πλέον τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να καταθέτει τα χρήματά της σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα επιθυμεί.

Στην Εκκλησία έχει δημιουργηθεί αναστάτωση εξαιτίας του άρθρου 10 του Μεσοπρόθεσμου

δείτε περισσότερα »
Δώδεκα μητροπολίτες από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πετράκη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/07/2011

(φωτογραφίες “ierovima”) Είναι ένα μοναστήρι στην καρδιά της Αθήνας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λυκαβηττού και αποτελεί μια όαση. Ο επισκέπτης -προσκυνητής μπορεί να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να ξαποστάσει στον καταπράσινο κήπο της. Το διάστημα που θα βρεθεί εκεί, θα ξεχάσει πως βρίσκεται στη ζούγκλα της Αθήνας… Τη Μονή διακόνησαν ως ηγούμενοι  κληρικοί που σήμερα είναι μητροπολίτες. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη.

Εισερχόμενοι στην Ιερά Μονή από την κεντρική είσοδο (Οδός Γενναδίου 14) και αναβαίνοντας τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Μοναστηριακού περιβόλου ο προσκυνητής αντικρύζει το επιβλητικό Καθολικό της Ι. Μονής Ασωμάτων - Πετράκη.

Μπροστά του (νοτιοδυτικά) βρίσκεται ο τάφος του διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων. Τα υπάρχοντα διάφορα αρχαία, επίγραφα και μη, μαρμάρινα τμήματα στον περίβολο της Ι. Μονής αποτελούν ένδειξη και μαρτυρία ότι ο χώρος με τα κτίσματά του γνώρισαν αρκετές ανακαινίσεις, επισκευές και μετασκευές (15ο αιώνα, και κατά τα έτη 1673, 1689, 1704, 1719, 1804, 1938-40,  1960-71)   με  σημαντικότερη  όλων αυτή του 1673 από την οποία πήρε και την προσωνυμία ως Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Το μοναστήρι απέκτησε τεράστια περιουσία, αλλά σταδιακά τη δώρισε στο Κράτος. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175