Ρεπορτάζ

Ξεσηκωμό ζητά ο Κονίτσης, συγχαρητήρια με καθυστέρηση 100 ημερών του έδωσε η ΔΙΣ!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/04/2011

Με καθυστέρηση περίπου 100 ημερών απάντησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις έντονες ανησυχίες που διατύπωσε στις 6 Δεκεμβρίου  2010 ο αγωνιστής μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας σχετικά με τη φήμη ότι επίκειται κατάργηση του ιστορικού  583 Τάγματος Πεζικού Κονίτσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνοριακών Φυλάκων έχει ελαχιστοποιηθεί και αν παύσει να υφίσταται και αυτό το τάγμα, η Κόνιτσα θα παραμείνει πλέον αφύλακτη και ανυπεράσπιστη από κάθε άποψη. 

Η ΔΙΣ συνεχάρη τον αγωνιστή ιεράρχη για την εθνική του ευαισθησία αλλά πέραν τούτου, ΟΥΔΕΝ! Η ΔΙΣ μάλλον δεν πρόσεξε ότι ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας είχε δηλώσει προς «τους Κυρίους των Αθηνών» , όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούσε, τα εξής:ἄν, ὅ μὴ γένοιτο, πραγματοποιηθῇ τὸ ἀνόσιο καὶ ἐγκληματικὸ αὐτὸ σχέδιο περὶ καταργήσεως τοῦ 583 Τ.Π. Κονίτσης, ἐφεξῆς θὰ διακόψω κάθε ἐπαφὴ μὲ ὅσους ἔχουν τὴν εὐθύνη διακυβερνήσεως αὐτοῦ τοῦ τόπου». Επ’ αυτού θα έπρεπε να του απαντήσει η ΔΙΣ και να τον στηρίξει στην απόφασή του.

δείτε περισσότερα »
Το «Τάμα του Έθνους» και οι προβληματισμοί της Αρχιεπισκοπής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/04/2011

Αρκετές επιστολές έχει δεχθεί και από μητροπολίτες (Αιτωλίας κ. Κοσμά, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλο  και Σπάρτης κ. Ευστάθιο ) ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με θέμα την εκπλήρωση του «τάματος του Έθνους», την ανέγερση δηλαδή του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού εις ένδειξη ευγνωμοσύνης «δια την ελευθερίαν του γένους ημών εκ της καταδυναστείας των Αγαρηνών».

Το ζεύγος των κ.κ. Ιωάννου και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου προσέφερε οικόπεδο και μεγάλο χρηματικό  ποσόν χρημάτων δια την εκπλήρωσιν αυτού του θεάρεστου έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Τάμα του Έθνους»  ετέθη και  στις 14 Δεκεμβρίου 1968, όταν ο Γεώργιος  Παπαδόπουλος εξήγγειλε « την ανέγερση ενός μνημειώδους  Ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια ως εκπλήρωση, της σχετικής υπόσχεσης της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς τον Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας».

Ίσως λοιπόν, το παρελθόν της ιδέας του «Τάματος του Έθνους» να προβληματίζει την Αρχιεπισκοπή αλλά και ιεράρχες. 

δείτε περισσότερα »
Ξάνθη: Πρόστιμο 700.000 ευρώ για παράνομη ανακατασκευή μουσουλμανικού τεμένους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2011

Πρόστιμο 350.000 ευρώ επιβλήθηκε για παράνομη ανακατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην έδρα του Δήμου Μύκης, Σμίνθη, το οποίο όμως με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης αγγίζει τις 700.000 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007 όταν οι κάτοικοι του οικισμού άρχισαν να κάνουν επισκευές μικρής κλίμακας στο μουσουλμανικό τέμενος της περιοχής αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε πλήρη ανακατασκευή  χωρίς ωστόσο να λάβουν ανάλογη άδεια από την Πολεοδομία.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας της τότε Νομαρχίας Ξάνθης αρχικά επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ το οποίο όμως με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης έφτασε σήμερα τις 700.000 ευρώ. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για το πρόστιμο. Δεν αρνούνται τις παρανομίες αλλά επισημαίνουν ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο λατρείας και όχι για ιδιωτική οικοδομή. 

δείτε περισσότερα »
Οι συντοπίτες και συνομήλικοι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες που «άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2011

Ουδείς αρχιεπίσκοπος μετά τον  μακαριστό Ιερώνυμο Α’ δεν προέκρινε για τη θέση Επαρχιούχου μητροπολίτη  δύο άξιους κληρικούς: τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Ευρίπου  κ. Βασίλειο (φωτο) και τον πανιερώτατο  Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο.

 

Και οι δύο ιεράρχες γεννήθηκαν στο Αγρίνιο το 1929, χειροτονήθηκαν Τιτουλάριοι επίσκοποι τον Δεκέμβριο του 1968 και η μέχρι σήμερα διαδρομή τους ήταν  φωτεινή και διαδρομή προσφοράς.  «Και οι δύο ιεράρχες, άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης, από τους αρχιεπισκόπους και τους Συνοδικούς αρχιερείς», τονίζει στο “ierovima”γηραιός ιεράρχης και συνεχίζει: «Πάντως η Σύνοδος κατά καιρούς και τους δύο βοηθούς επισκόπους της Αρχιεπισκοπής, τους εμπιστευόταν θέσεις συνοδικών επιτροπών». Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος παραμένει μέχρι και σήμερα  πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας. 

δείτε περισσότερα »
Ούτε ένας λαϊκός στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας Ολυμπίας!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/04/2011

Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας Ολυμπίας  είναι η μοναδική μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας που δεν διαθέτει στο δυναμικό της ούτε ένα λαϊκό!

Αυτό αποκαλύπτει στο «ierovima»  ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ποιμαίνει  από τον Μάρτιο του 2007 μια μεγάλη μητροπολιτική επαρχία. Να σημειωθεί ότι  και τον οδηγό που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ο μητροπολίτης, τον πληρώνει η  Ιερά Μητρόπολη.

 Για τις διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως ο κ. Χρυσόστομος έχει επιστρατεύσει κληρικούς οι οποίοι μετά τα καθήκοντά τους στις ενορίες τους μεταβαίνουν στην Κυπαρισσία στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.  Είναι λοιπόν  επακόλουθο η Μητρόπολη στον διοικητικό τομέα να υπολειτουργεί.

Το τελευταίο διάστημα, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ύστερα από σειρά επαφών που είχε με το Υπουργείο Παιδείας , Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  κατάφερε να επιτύχει την απόσπαση τριών κληρικών  αφού οι ανάγκες της μητροπόλεως σε κληρικούς είναι τεράστιες.  «Το 2013, πρώτα ο Θεός, θα διαθέτει η μητρόπολη λαϊκούς για τις διοικητικές της υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Χρυσόστομος. 

δείτε περισσότερα »
Η άγνωστη εικόνα της Παναγίας Βουλιώτισσας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/04/2011

Με την Ευλογία του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη (τότε κληρικού της Μητροπόλεως) π. Κάλλιστου Ροδόπουλου, αγιογραφήθηκε από τον Θέμη Πέτρου μια εικόνα της Παναγίας που παραμένει άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο: η Παναγία η Βουλιώτισσα. 

Στη Βούλα της Αττικής, η ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων έδωσε ένα νέο προσωνύμιο στην Παναγία : «η Βουλιώτισσα».
Κι αυτό όχι από κάποιο θαύμα ούτε από κάποιο βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός. Παρά μόνο από την απλή πίστη των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συναισθανόμενοι την Σκέπη Της πάνω από την πόλη τους, έδωσαν το όνομά του στην Παναγία. Αγιογράφησαν μάλιστα την εικόνα απεικονίζοντας στη βάση της το λιμάνι και την πόλη τους (φωτο «ierovima»). Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2004.


 

δείτε περισσότερα »
Σταυροφορικό πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, «βλέπει» ο Καντάφι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/03/2011

«Έναν πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ο οποίος θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχουν εξαπολύσει οι δυτικές δυνάμεις, που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη», τόνισε ο Μουαμάρ Καντάφι, πού όπως όλα δείχνουν έχει χάσει κάθε έλεγχο.  «Εάν συνεχίσουν, ο κόσμος θα μπει σε έναν πραγματικό πόλεμο σταυροφόρων. Ξεκίνησαν κάτι επικίνδυνο που δεν γίνεται να ελεγχθεί και θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους», αναφέρεται σε κείμενο του Καντάφι το οποίο διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση. 

δείτε περισσότερα »
Δύο αδέλφια που αγίασαν: ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης και η Οσία Άννα η Παρθένος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/03/2011

Η πόλη της Δράμας την Κυριακή Δ Νηστειών εορτάζει την σύναξη του Οσίου Γεωργίου του νέου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Δράμας.  Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, είναι ο λατρεμένος όσιος του ποντιακού στοιχείου ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ότι και η αδελφή του Οσίου είναι ενταγμένη στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο. Πρόκειται για την Οσία Άννα την Παρθένο, που εκοιμήθη το 1910 σε ηλικία 14 ετών.

Την Κυριακή  στη Δράμα θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Δράμας Παύλου και χοροστατούντων των μητροπολιτών Σερρών Θεολόγου, Εδέσσης Ιωήλ  και Γλυφάδας Παύλου. 

δείτε περισσότερα »
Πρωτοπόρος η Εκκλησία και στη δωρεά οργάνων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/03/2011

Σύμμαχοι στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων στη δωρεά οργάνων είναι Εκκλησία και Πολιτεία. Εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι από εδώ και στο εξής όλοι οι Έλληνες,σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.Μόνο όσοι  θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΜ άρχισε να δραστηριοποιείται στα τέλη του 1999 όταν η Εκκλησία είχε αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες υπέρ της δωρεάς οργάνων. 

Η Εκκλησία εγκαίρως (12.10.1999)  «απεφάνθη ότι η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας, αρκεί η προσφορά αυτή να είναι αποτέλεσμα ενσυνείδητης και ελεύθερης απόφασης του δότη και να κείται μακράν πάσης εμπορικοποίησης. Γι΄αυτό και συνέστησε στους πιστούς Της, να γίνουν δωρητές είτε εν ζωή (εφ΄όσον πρόκειται για διπλά όργανα που η αφαίρεση ενός δεν ζημιώνει την υγεία του δότη ) είτε μετά θάνατον, διαπιστωμένον με τις τελευταίες εγγυήσεις της Ιατρικής επιστήμης».

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2005 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και όλοι οι τότε συνοδικοί ιεράρχες, είχαν δηλώσει  ότι ενεγράφησαν ως δωρητές οργάνων σώματος.

Συγχρόνως η Ιερά Σύνοδος είχε αναλάβει πανελλαδική πρωτοβουλία, εξασφάλισης αυτοπροαίρετων δοτών.Έτσι σε κάθε ενορία συμπληρωνόταν το ειδικό έντυπο του υπουργείου Υγείας με το οποίο  είχαν εφοδιαστεί όλες οι ενορίες.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος και οι 240 εκκλησιαστικοί Σταυροί Αιθιοπίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/03/2011

Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τα εκθέματα της έκθεσης που εγκαινίασε την Δευτέρα 28 Μαρτίου.  Ο κ. Ιερώνυμος  θαύμασε  τους περίτεχνα  διακοσμημένους   μοναδικούς  χειροποίητους εκκλησιαστικούς Σταυρούς, διαφόρων μεγεθών και παλαιότητας.

Στις 6.30 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο αρχιεπίσκοπος  παρευρέθη σε πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού-Καρίπειον Μέλαθρον στο κτίριο του Συλλόγου «Παρνασσός»  όπου νωρίτερα εγκαινίασε έκθεση με  την μοναδική συλλογή του συλλέκτη Χρήστου Γιαννουλάκη (τ. Περιφερειακού Διευθυντή Βορείου Ελλάδος στην Τράπεζα EUROBANK-ERGASIAS A.E ) με θέμα : «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ» 240 μοναδικοί, χειροποίητοι , αυθεντικοί, σπάνιοι σταυροί από την Αιθιοπία, μια συλλογή μοναδική σε όλο τον κόσμο (και υποψήφια για ρεκόρ Guinness).  Και οι δύο εκδηλώσεις τελούσαν  υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178