Ρεπορτάζ

Νέο βιβλίο από τον Αρχιεπίσκοπο με θέμα εκκλησιαστική περιουσία και μισθοί κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/03/2012

“Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κληρικών” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Μέσα από τις 240 σελίδες ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όλη την αλήθεια για την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και για τους μισθούς των κληρικών. Θέματα που είναι παρεξηγημένα αφού κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει αμύθητη περιουσία και πώς οι κληρικοί λαμβάνουν μισθούς επιδόματα και δώρα και έχουν προνόμια, ανάλογα των πολιτικών. Ο κ. Ιερώνυμος στο βιβλίο του αυτό αποκαθιστά την αλήθεια. 

δείτε περισσότερα »
Το δημοσίευμα του μητροπολίτη Νικόδημου Γκατζιρούλη και η απάντηση του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/02/2012

«Ἀνθοδέσμη φιλίας ἤ προδοτικός ἀσπασμός;» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του περιοδικού «Ελεύθερη Πληροφόρηση» που εκδίδει ο μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης και το οποίο αναφέρεται στον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.

  «Ξανά για τον αμετανόητο Γκατζιρούλη»τιτλοφορείται η απάντηση που έδωσε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

 

Το «ierovima» σεβόμενο πάντα τη δεοντολογία , δημοσιεύει και τα δύο κείμενα χωρίς κανένα σχόλιο. Αρχή γίνεται με το δημοσίευμα του μητροπολίτη κ. Νικοδήμου και ακολουθεί η απάντηση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.        

δείτε περισσότερα »
Στο ράφι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Δεν υπάρχει συνέχεια στις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αυτό διαφαίνεται από τα θέματα που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύνοδος να συζητηθούν στην επόμενη, αλλά τελικά όπως είναι γνωστό, δεν θα συζητηθούν.

Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη  την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, μετά την  τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς  Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αναφέρονταν τα εξής:

«…απεφασίσθη σε προσεχείς συγκλήσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας να γίνουν Εισηγήσεις για τα εξής θέματα :
1. Ενορία – Κλήρος – Εφημέριοι.
2. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
3 Κατάρτιση Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου, καταγραφή και αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας για την δημιουργία οικονομικής υποδομής, προς ανάπτυξιν του Φιλανθρωπικού Έργου της Εκκλησίας.
4. Ευρωπαϊκή προβληματική.

Οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να αναβληθούν για την επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.»

 

Για άγνωστους λόγους τα θέματα αυτά μπήκαν στο ράφι, προς μεγάλη έκπληξη των εισηγητών τους.

 

δείτε περισσότερα »
Δεν ήταν παρών σε γλέντι Απριλιανών ο μητροπολίτης Κιλκισίου Εμμανουήλ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/02/2012

Τις τελευταίες ώρες, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η εξής είδηση:«Κάθε χρόνο, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, οι κυνηγοί του νομού Κιλκίς κόβουν τη βασιλόπιτά τους σε ένα πανέμορφο μέρος, στο καταφύγιό τους στη Μαυροπλαγιά.

Εκεί λοιπόν περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη το μητροπολίτη Εμμανουήλ που πήγε να ευλογήσει τους παρευρισκόμενους. Οι διακόσιοι και πλέον κυνηγοί, είχαν σηκώσει τη σημαία με το πουλί του Γεωργίου Παπαδόπουλου και από τα ηχεία ακουγόταν το ‘ωρέ Γιώργο Παπαδόπουλε’ και άλλα άσματα της εποχής!

Ο μητροπολίτης μετά το πρώτο σοκ που υπέστη, απαίτησε να κατέβει η σημαία και να σταματήσουν τα συγκεκριμένα άσματα για να ξεκινήσει την τελετή! Κάτι όμως που δεν  έγινε και ο δεσπότης αναγκάστηκε με το πουλί να κυματίζει να ευλογήσει την βασιλόπιτα. Μέχρι που έφυγε ο σεβασμιώτατος, γιατί το χουντικό ξεφάντωμα συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα!»

Όμως η αλήθεια, όπως πληροφορείται το “ierovima” είναι η εξής:

Σύμφωνα με κύκλους της Μητρόπολης, κατά τη διάρκεια που ήταν παρών στην εκδήλωση ο μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, δεν συνέβη το παραμικρό επεισόδιο. Ο μητροπολίτης πήγε, ευλόγησε την βασιλόπιτα, παρέμεινε για λίγη ώρα και στην συνέχεια αποχώρησε.

Ωστόσο, το «πανηγύρι» φαίνεται πως εξελίχτηκε αργότερα. 

δείτε περισσότερα »
Η επιβλητική Ιερά Μονή Σεπετού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/02/2012

Την επιβλητική αυτή Ιερά Μονή μπορεί να την επισκεφθεί κανείς είτε ακολουθώντας τη διαδρομή από Ανδρίτσαινα, είτε από Αρχαία Ολυμπία και Δαφνούλα που είναι πιο δύσκολη αλλά και πιο εντυπωσιακή.
Είναι κτισμένη από τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε απόκρημνο βράχο πάνω ακριβώς από τον Τρίτωνα ποταμό, παραπόταμο του Αλφειού. Πολλές απόψεις υπάρχουν για τη προέλευση της ονομασίας της Μονής. Σεπτός = ρηματικό επίθετο του σέβομαι, ή από το σλαβικό "sopot" = καταρράκτης -υπάρχει στους πρόποδες του Μοναστηριού- ή από το "σε πετώ" = "σε χαρίζω".

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Μονής στους πιστούς της περιοχής τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και επίσης μεγάλη η προσφορά της στην Ελληνική Επανάσταση. 

δείτε περισσότερα »
Αυτοί εξαπατούσαν τους ιερείς!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/02/2012

Κύκλωμα το οποίο εξαπατούσε ιερείς σε όλη τη χώρα εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 17. Οι δράστες της απάτες πέτυχαν να αρπάξουν από τους ιερείς περισσότερες από ογδόντα χιλιάδες ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος έχουν εξαπατήσει 15 ιερείς, σε Κρήτη, Κιλκίς, Άμφισσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Βοιωτία, Ηλεία, Σέρρες, Πιερία, Νάξο, Πέλλα και Θεσσαλονίκη.

Οι συλληφθέντες είναι 32 και 29 ετών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, οι οργανωτές και εκτελεστές της απάτης εντόπιζαν ιερείς και αφού επικοινωνούσαν μαζί τους και προσποιούνταν τους ιερείς, τους έλεγαν να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με αυτό τον τρόπο πέτυχαν να εξαπατήσουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες 15 ιερείς και να τους αρπάξουν 81.071 ευρώ.

Σε έρευνα που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων και των συνεργών τους, Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι κινητά τηλέφωνα και δώδεκα βιβλιάρια καταθέσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών. 

δείτε περισσότερα »
Ο βουλευτής που και από τα ερτζιανά υβρίζει την Παναγία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/02/2012

«Ο γνωστός υβριστής  της Θεοτόκου , ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης δεν έχασε και σήμερα την... ευκαιρία! Έτσι και από τα ερτζιανά ξεστόμισε τη φράση «θα σας γ….. την  Π…..»!

 

Συνέβη στην εκπομπή των δημοσιογράφων Χιώτη-Παπαδόπουλου (Βήμα FM) όπου ο Μίμης Ανδρουλάκης ανέλυε τις πολιτικές του απόψεις επί παντός επιστητού και το ρολόϊ έδειχνε 10.51. (Για όσους αναζητήσουν το απόσπασμα)"

Αυτό αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του που απέστειλε πριν από λίγο στο «ierovima», αρχιμανδρίτης και συνεχίζει:

«Στο άκουσμα της ύβρεως ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, κάτι ψιθύρισε με την ελπίδα ότι θα ζητούσε συγγνώμη από τους ακροατές ο βουλευτής, αλλά εις μάτην.

Είναι γνωστό το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη όπου μέσα από  χυδαίες εκφράσεις δὲν  μπορεί να κρύψει τον εσωτερικό του διχασμὸ γιὰ την ύπαρξη του Θεού και το πρόσωπο του  Ιησού Χριστού».

Και ο αρχιμανδρίτης στο μήνυμά  του καταλήγει: 

δείτε περισσότερα »
Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου που ενόχλησε τους τραπεζίτες και η απόκρυψή της από τα δελτία ειδήσεων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, πετυχαίνει και τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Την πρώτη φορά με μια επιστολή που εξέφραζε την πλειονότητα του αγανακτισμένου λαού για τα όσα δεινά υπομένει από τους εξουσιαστές του και τώρα με μια ουσιαστική παρέμβαση που δεν άρεσε στους τραπεζίτες και στα φερέφωνά τους. Και είναι… περίεργο που μια τέτοια παρέμβαση, δεν έτυχε της προβολής που έπρεπε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ο κ. Ιερώνυμος , μιλώντας χθες σε εκδήλωση της αρχαιολογικής εταιρείας ,ζήτησε την  παρέμβαση του διοικητού της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου για επιμήκυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. «Ας γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιμηκυνθούν αυτά τα δάνεια και να μπορεί ο κόσμος να τα αποπληρώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά , καλώντας παράλληλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην κατάσχουν τα σπίτια του κόσμου. «Όπως κόβονται οι μισθοί και περικόπτονται τα εισοδήματα των ανθρώπων, να κουρέψουν και οι τράπεζες τα χρέη των Ελλήνων» τόνισε ο κ Ιερώνυμος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος,  κάνει πράξη αυτό που είχε πει στον ενθρονιστήριο λόγο του: « η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματα της βιοτής τους, είτε για τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν». 

δείτε περισσότερα »
Αλλαγή θέματος και εισηγητή στην Ιεραρχία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/02/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η κρίση στον τόπο μας, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που θα εξετάσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρίασή της στις 7 και 8 Μαρτίου. Εισηγητής του θέματος θα είναι ο μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

 

Να σημειωθεί ότι στην Ιεραρχία του Μαρτίου , θα συζητείτο το θέμα της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου με εισηγητή τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο, που στο μεταξύ έχει παραιτηθεί από όλες τις συνοδικές επιτροπές. Το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί οπότε δεν θα είναι και εισηγητής ο κ. Χρυσόστομος.

 

Εισηγητές σε άλλα θέματα της Ιεραρχίας του Μαρτίου  θα είναι  οι μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος και Ηλείας κ. Γερμανός.

  

δείτε περισσότερα »
Ένας αρχιμανδρίτης «καρδιά» του Νοσοκομείου Πατρών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/02/2012

Μὲ λαμπρότητα γιορτάστηκε στὶς 15 Φεβρουαρίου ἡ ἱερὰ Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀνθίμου τοῦ νέου τοῦ ἐν Χίῳ, στὸν ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Βοήθειας τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν.

Τὴν παραμονὴ ἐτελέσθη ὁἙσπερινὸς καὶ ἀνήμερα ἡ Θεία Λειτουργία ἀπὸ τὸν Σεβ. Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο.

Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος ἔγινε μὲ σεβασμὸ καὶ τιμὴ δεκτὸς ἀπὸ τὸν Διοικητὴ τοῦ Νοσοκομείου κ. Ἀπόστολο Λέτσιο στὸ Γραφεῖο του, ὅπου εἶχαν συνομιλία πάνω σὲ θέματα ἀφορῶντα στὸ Νοσοκομεῖο καὶ στὴν συνεργασία τῆς Ἐκκλησίας μὲ τὸ Νοσηλευτικὸ αὐτὸ ἵδρυμα.

Σημειωτέον ὅτι μὲ ἐντολὴ τοῦ Σεβασμιωτάτου ὑπηρετεῖ στὸ Νοσοκομεῖο «Παναγία ἡ Βοήθεια» ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Χαρίτων Ἀθανασόπουλος, ὁ ὁποῖος ἡμέρα καὶ νύκτα βρίσκεται κοντὰ στοὺς ἀσθενεῖς, ἀλλὰ καὶ στὸ προσωπικό τοῦ Νοσοκομείου.

Ἡ πυκνὴ ἐπίσης παρουσία τοῦ Σεβασμιωτάτου στὸ ἵδρυμα γιὰ ἐπισκέψεις στοὺς  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179