Ρεπορτάζ

Γιατί κρατά χαμηλούς (φιλικούς)τόνους προς την κυβέρνηση η Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/06/2011

«Η διοικούσα Εκκλησία αυτές τις ώρες θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό και θα έπρεπε να ήταν απέναντι από την πολιτική του μνημονίου, αλλά αν το πράξει θα έχει απέναντί της την κυβέρνηση να την απειλεί με περικοπές των μισθών μας, με παύση διορισμών και ποιος ξέρει τι άλλο…Η Εκκλησία μας έχει δύναμη και επιπλέον αυτή την εποχή είναι η μοναδική που έμπρακτα στηρίζει τους αδυνάμους, κάτι που αδυνατεί να πράξει η πολιτεία…», ήταν το σχόλιο αρχιμανδρίτη, που διάβασε  τα όσα αναφέρει (και μάλλον συμφώνησε)  στο ιστολόγιό του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. 

Το (πρόσφατο) ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «θα έπρεπε να καταδικάζει αφ’ ενός μεν τη μνημονιακή πολιτική της οικονομικής εξαθλιώσεως του Λαού και αφ’ ετέρου την υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητος!», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και το επέστρεψε ως απαράδεκτο στη Σύνοδο.

Ίσως η άποψη του ανώνυμου αρχιμανδρίτη να έχει βάση. Προφανώς η Εκκλησία επιθυμεί να τηρήσει αυτές τις ώρες χαμηλούς έως και φιλικούς τόνους προς την κυβέρνηση γιατί η Επιτροπή υπό την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου καραδοκεί…

Ίσως λοιπόν να έχει δίκιο ο κ. Αμβρόσιος, ίσως όμως να έχει και άδικο. Ουδείς είναι σε θέση να αποφανθή με βεβαιότητα.

Πάντως οι υπόλοιποι μητροπολίτες μάλλον θα συμφώνησαν με το ανακοινωθέν της ΔΙΣ , αφού δεν υπήρχε άλλη φωνή, επαναστατική, παρόμοια με αυτήν του μητροπολίτη κ. Αμβροσίου. Εκτός και αν φοβούνται...

Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς αποδέχθηκε το ανακοινωθέν ο λαός…

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Σύνοδος αποδοκιμάζει, στηρίζει και αισιοδοξεί
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/06/2011

Πρόταση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ήταν να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν που να στηρίζει τους δικαίως αγανακτισμένους , να αποδοκιμάζει εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση  και να υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία είναι ο μοναδικός θεσμός που συνεχίζει να έχει τις πόρτες του ανοιχτές για τους αδύναμους.

Η πρόταση του κ. Ιερώνυμου,  έγινε αμέσως αποδεκτή από τους Συνοδικούς ιεράρχες  οι οποίοι συνεργάστηκαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και στη συνέχεια  τρεις ιεράρχες ανέλαβαν τη σύνταξη του ανακοινωθέντος. Προϊόν αυτής της συνεργασίας  ήταν το ανακοινωθέν που εκδόθηκε:

«Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό.

 Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι : 

δείτε περισσότερα »
«Γιατί δεν θίγεται η μισθοδοσία των κληρικών»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/06/2011

Επειδή πολλά ακούγονται για τη μισθοδοσία των κληρικών και μάλιστα κάποιες φορές οι φήμες είναι πονηρές και ενδεχομένως κάπου να αποσκοπούν, το «ierovima» δημοσιεύει σημερινή δήλωση ανωτάτου κυβερνητικού στελέχους σχετικά με το θέμα:

«Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το 1988, το κράτος με το νόμο – Τρίτση προσπάθησε να απαλλοτριώσει την Εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία, όση είχε απομείνει. Τότε 7 ή 8 μονές είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Μάλιστα το Δικαστήριο απεφάνθη ότι  αν το κράτος προχωρούσε σε απαλλοτρίωση θα έπρεπε να αποζημιώσει τις μονές με το ποσό των 7 τρισ. δραχμών, δηλαδή περίπου 22 δισεκατομμύρια  ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μετά από αυτό το «χαστούκι» στο νόμο Τρίτση, οι απαλλοτριώσεις «πάγωσαν».

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το Ελληνικό κράτος δεν μισθοδοτεί τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, ,αλλά αυτή η μισθοδοσία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 80% της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, το 1952.

δείτε περισσότερα »
Θάλασσα, καλοκαιρινό αφιέρωμα του 89,5
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/06/2011

Σε μια εποχή που οι κλιματολογικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και μεταξύ των άλλων τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα πελάγη, η ευθύνη των Χριστιανών είναι μεγάλη, μια και η σχέση τους με τον Θεό περνάει μέσα από τον συνάνθρωπο και την κτίση. 

Γι' αυτό το λόγο, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από την Δευτέρα 20/6/2011 έως και την Κυριακή 17/7/2011 ένα μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα στην Θάλασσα.
Γίνεται αναφορά στην Θάλασσα ως δημιούργημα του Θεού, στην παρουσία της στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και γενικότερα στην ζωή της Εκκλησίας. Επισημαίνεται η σχέση της με τον Χριστό και τους Αγίους Του και ιδιαίτερα με τον Άγιο Νικόλαο. Παρουσιάζεται η σχέση της θάλασσας με την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου ευρύτερα αλλά και ειδικότερα με τους Έλληνες που έχοντας άρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο, κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες.

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα, στη Μητρόπολη Κηφισίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

Στην Αθήνα θα βρεθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, για να λάβει μέρος σε σειρά εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την παρουσίαση της «Μεγάλης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας», ενώ στις 26 Ιουνίου στην Μητρόπολη Κηφισίας θα τελεστεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα βραβευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τις οικολογικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Πολλά τα θέματα όπου θα αναζητηθούν λύσεις.

  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος μιλά για τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο και Βρεσθένης Θεόκλητο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

Με τρόπο ειλικρινή αλλά μαχητικό ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος στο προσωπικό του ιστολόγιο, απαντώντας σε επικριτή του, αναφέρεται στις σχέσεις του με τον μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο (φωτο), για τον οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: " Είναι ικανός και νεώτατος! Δεν ημπορεί και δεν πρέπει να παραμένη εις το περιθώριον της εκκλησιαστικής ζωής και μάλιστα εις περίοδον μεγάλης κρίσεως, όπως η παρούσα, όπου και η φιλτάτη ημών Πατρίς και η Μητέρα Εκκλησία διέρχονται περίοδον μεγάλης δοκιμασίας. Σήμερον υπάρχει ανάγκη γενικής επιστρατεύσεως!"

Συγκεκριμένα ο κ .Αμβρόσιος αναφέρει μεταξύ άλλων: 

δείτε περισσότερα »
«Κεραυνοί» Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου κατά πολιτικών και πολιτικής και διάλογος με τον δήμαρχο Ελληνικού –Αργυρουπόλεως εντός του ιερού ναού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΦως ιλαρόν άγίας δόξης αθανάτου Πατρός» και «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν». Κατανυκτικότητα και προσευχή. Χθες ήταν η μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας. Πεντηκοστή, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας και Πανάγιο Πνεύμα. Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Ελληνικού και συμμετείχαν σε αυτόν τον κατανυκτικό Εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

Αυτή τη μεγάλη εορτή επέλεξε ο μητροπολίτης κ. Παύλος για να κατακεραυνώσει πολιτικούς και πολιτικές, να αναφερθεί στο κίνημα των αγανακτισμένων, στην Κάρτα του Πολίτη, αλλά και να κάνει διάλογο μέσα στην εκκλησία με το δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρουπόλεως κ. Χρίστο Κορτζίδη για τους μετανάστες. Το εκκλησίασμα καταχειροκρότησε τον μητροπολίτη που δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια για όλους και για όλα. 

δείτε περισσότερα »
Επιτροπή Εκκλησίας- Επιτροπή Πολιτείας, σημειώσατε 2
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/06/2011

Πρεμιέρα της Επιτροπής Διαλόγου-Εκκλησίας σήμερα και ο τίτλος μετά τη συνάντηση θα μπορούσε να ήταν, για την Επιτροπή της Εκκλησίας που μάλλον δεν έμεινε με καλές εντυπώσεις από την επαφή: «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι», ή «μας είδαν αλευρωμένους και μας πέρασαν για ψάρια» . Διαλέγετε και παίρνετε. Και όλοι οι κληρικοί καταλαβαίνουν πού θα οδηγήσουν οι επόμενες συναντήσεις των Επιτροπών.

«Όλοι οι φορείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό περιμένουμε και από την Εκκλησία» ζήτησε μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους  η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.    

δείτε περισσότερα »
Χωρίς ...«λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/06/2011

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  στέλνει το μήνυμα σε όλους εκείνους, που δεν έχουν αντιληφθεί  την κρισιμότητα των καιρών και την οργισμένη σιωπή των «αγανακτισμένων» που ξημεροβραδιάζονται στις πλατείες και επιμένουν με... «λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια». Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο  αναρρωνύων κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να εορτάσει. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:«Λόγω της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δεν θα εορτάσει φέτος, ούτε θα δεχθεί ευχές. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ε.ε., ημέρα μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του, ο Μακαριώτατος, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ανδρέου, παραπλεύρως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών» 

  

δείτε περισσότερα »
Πρεμιέρα της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας -Κράτους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/06/2011

 Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας-Κράτους, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού για τη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδας, θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 10:00, (όπως είχε δημοσιεύσει το «ierovima» στις 7/6) στο Υπουργείο Παιδείας. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, κύριο θέμα της πρώτης συνεδρίασης θα είναι τα διαδικαστικά ζητήματα, ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής και ο προγραμματισμός ενεργειών των συναρμόδιων Υπουργείων.
   Η Επιτροπή με πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας, και κυρίως προς όφελος του τόπου, θα διερευνήσει τα θέματα που έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού με σχετικό υπόμνημα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178