Ρεπορτάζ

Ενα Renault για τον Πάπα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2013

Αυτοκίνητο μάρκας Renault μοντέλο του 1984 δώρισε το περασμένο Σάββατο στον Πάπα Φραγκίσκο, ένας ιταλός ιερέας. "Σας χαρίζω το αγαπημένο μου αμάξι για τις βόλτες σας στο Βατικανό", έγραφε στην κάρτα ο ιερέας. Συγκινημένος ο Πάπας, απεδέχθη το δώρο και μάλιστα ο ιερέας προσεφέρθη να του κάνει μάθημα επίδειξης του παλαιού του αυτοκινήτου που τώρα θα οδηγεί ο Πάπας.

δείτε περισσότερα »
Σχέδιο για μεταφορά στην Ελλάδα 1.500 ελληνορθοδόξων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/09/2013

ierovima.gr Τις θέσεις της Ελλάδας για την κρίση στην Συρία ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη στήσει δίκτυο για την προστασία των ελληνορθόδοξων της Συρίας οι οποίοι ανέρχονται σε 1.500 άτομα τονίζοντας ότι «εάν χρειαστεί θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα».

Επιπλέον πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία καταρτίστηκε

δείτε περισσότερα »
Απλήρωτοι οι βεδουΐνοι της Μονής Σινά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/09/2013

Επειδή τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ποικίλα δημοσιεύματα περί της Μονής Σινά και των προβλημάτων που (κατά τις ίδιες αυτές πηγές) Αυτή φέρεται να αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στην Κοινή Γνώμη εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,  επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

 

α) Το Νότιο Σινά και η ευρύτερη περιοχή της Μονής αποτελούσαν –προ της πολιτικής κρίσεως στην Αίγυπτο- τον τρίτο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας (μετά τις πυραμίδες και το Λούξορ). Για λόγους ασφαλείας ως προς τη μετακίνηση τέτοιου μεγάλου αριθμού ξένων (κυρίως) πολιτών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, η τοπική διεύθυνση της τουριστικής αστυνομίας έδωσε προ εβδομάδος την οδηγία να «κλείσει» η Μονή προσωρινά για τους τουρίστες.

 

β) Η οδηγία αυτή αφορούσε τους πολυπληθείς τουρίστες και όχι τις οργανωμένες ομάδες προσκυνητών, που -αν και λίγες- συνέχισαν να φθάνουν στο Σινά για προσκύνημα κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως. Οι πύλες της Μονής (με την κυριολεκτική έννοια) παρέμειναν ανοικτές, η μοναστική ζωή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η εργασία των βεδουίνων εργατών και η είσοδος προσκυνητών.

 

γ) Ήδη από χθες 9/9, η ανωτέρω αποτρεπτική οδηγία των τοπικών Αρχών ήρθη, και η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε επισήμως από την Υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, καθώς εκτιμήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (και όχι σε τοπικό, όπως συνέβη κατά την «απαγόρευση») ότι δεν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι επικινδυνότητος. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιήθηκε και το ομόφωνο αίτημα των φυλών των βεδουίνων του Νοτίου Σινά, που ζήτησαν το άνοιγμα της Μονής για το ευρύ κοινό από την πρώτη στιγμή. 

 

δ) Είναι απολύτως αναληθές ότι η Μονή δέχθηκε κάποιου είδους επίθεση, όπως περιορισμένα κυκλοφόρησε σε διάφορα μέσα.

 

ε) Τα κατά καιρούς αναφερόμενα ως συμβαίνοντα στο Σινά επεισόδια αφορούν το Βόρειο Σινά, περιοχή πολύ απομακρυσμένη από τη Μονή (τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα), με ιδιαίτερο καθεστώς και ιδιάζουσα πληθυσμιακή σύνθεση, τελείως διαφορετικό από το ορεινό Νότιο Σινά και τους κατοίκους του, παραδοσιακούς προστάτες της Μονής, οι οποίοι έχουν αντισταθεί σθεναρά στη διείσδυση εξτρεμιστικών στοιχείων.

 

στ) Παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι η ανάσχεση του προσκυνηματικού και του τουριστικού ρεύματος, λόγω της ευρύτερης κρίσης στην Μέση Ανατολή, έχει οδηγήσει τη Μονή σε πλήρη οικονομική δυσπραγία, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις παραδοσιακές υποχρεώσεις της προς τους βεδουίνους εργαζομένους και να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο στους κατοίκους της ερήμου. Το τόσο ευαίσθητο αυτό σημείο αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα της Μονής κατά την παρούσα φάση, και είναι αυτό που θα πρέπει κυρίως να αντιληφθούν όσοι την αγαπούν, βοηθώντας την έμπρακτα, παράλληλα με το επιβεβλημένο χρέος της προσευχής.

 

Αθήναι 11/9/2013  

δείτε περισσότερα »
Πρόταση βουλευτή: Να κατασκευάσουμε εικονοστάσιο στη Βουλή
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/09/2013

Μία πρωτότυπη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη απέστειλε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Γιοβανόπουλος ζητώντας του την κατασκευή εικονοστασίου στη Βουλή και την ανάρτηση εικόνας του Τριαδικού Θεού στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ

δείτε περισσότερα »
Ένας αριστερός στον αρχιεπίσκοπο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2013

Μας αιφνιδίασε η πληροφορία και την αναρτούμε: Την ερχόμενη Τρίτη ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Δμήτρης Κουτσούμπας θα περάσει το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής προκειμένου να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο.

Η συνάντηση γίνεται έπειτα από αίτημα του ίδιου του Γραμματέα.

δείτε περισσότερα »
Παρέμβαση Πάνου Παναγιωτόπουλου για διάσωση ιστορικού ναού στη Σμύρνη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2013

Την παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ομέρ Τσελίκ ζήτησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να διασωθεί ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία κοντά στη Σμύρνη, ο οποίος απειλείται από τα έργα διάνοιξης ενός νέου αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή.

«Αν και η πρόοδος σε υποδομές και σε κατασκευαστικά έργα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενθαρρύνεται, εμείς, ως Υπουργοί Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να

δείτε περισσότερα »
Κατά της προσευχής και των θρησκευτικών και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2013

Μετά τη ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του μαθήματος των θρησκευτικών και της προσευχής στα σχολεία!

«Τη στιγμή που έχουμε υποβάθμιση των δευτερευόντων μαθημάτων, όπως της αισθητικής αγωγής, της καλλιτεχνικής και της μουσικής παιδείας κλπ, και στα επαγγελματικά λύκεια έχουμε μείωση των ωρών της φυσικής, εσείς προσθέτετε μια ώρα Θρησκευτικών!» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ενιαίο Λύκειο.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς έχει ταυτόσημη θέση με την Μαρία Ρεπούση, που είχε ζητήσει να εκλείψει το στοιχείο της κατήχησης και τα Θρησκευτικά να μετατραπούν σε... Θρησκειολογία.

 

Ο κ. Κουράκης δήλωσε πως πρέπει πλέον να αλλάξει η ποιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών και να αναβαθμιστεί. Να απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, χωρίς να έχουν κατηχητικό περιεχόμενο, και να στοχεύουν στην κατανόηση του φαινομένου της Θρησκείας.

«Σε μια εποχή που επικρατεί η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός, είναι αυτονόητο ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα» τόνισε με έμφαση.

δείτε περισσότερα »
Καταρρέει η ελιά του Αγίου Αναστασίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2013

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Εργάτες του δήμου Ναυπλιέων μαζεύουν κομμάτια από την αιωνόβια Ελιά του Αγίου Αναστασίου που έπεσε από τον αέρα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013. Πρόκειται για μία αιωνόβια ελιά μεγάλης ηλικίας με αξιόλογα μορφολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά και ιστορική αξία.

Η ελιά αυτή του Ναυπλίου που ο κορμός της είναι τεραστίων διαστάσεων βρίσκεται στην πλατεία Παναγιάς στο Ναύπλιο όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο πολιούχος της πόλης Άγιος Αναστάσιος το 1655. Η ελιά αυτή έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνολικά 51 διατηρητέων φυσικών

δείτε περισσότερα »
Κατάργηση των θρησκευτικών ζητά η ΔΗΜΑΡ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2013

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, Μαρία Ρεπούση άφησε για ακόμη μια φορά άναυδους τους συναδέλφους της. Kατά
την εισήγηση της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μεταξύ άλλων είπε ¨ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών. ..¨!

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, συνέχισε υποστηρίζοντας ¨ σε τι βοηθάει τα παιδιά το συγκεκριμένο μάθημα και να γίνεται κατάχρηση της ορθόδοξης εκκλησίας ¨ ενω συνέχισε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να διδάσκεται το μάθημα της θρησκειολογίας..

δείτε περισσότερα »
Δύο απλοϊκοί δεσπότες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2013

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Αν και οι δύο μητροπολίτες ποιμένουν τις μητροπόλεις τους κοντά στα σαράντα χρόνια, εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,μακριά από την κοσμική ζωή και να ζουν ως καλόγηροι. Ο ένας χειροτονήθηκε με δανεική μίτρα και άμφια, ο άλλος δεν έχει φάει ποτέ αστακό ενώ το βεστιάριό τους περιλαμβάνει ελάχιστα άμφια ευτελούς αξίας. Όμως και οι δύο είναι αξιαγάπητοι από το ποίμνιό τους στις μητροπολιτικές τους επαρχίες και προσφέρουν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ο λόγος για τους μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, και Γρεβενών Σέργιο , που συμμετέχουν στη ΔΙΣ, δύο μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής...

 

Μητροπολίτης Παραμυθίας ΤΙΤΟΣ

 

Γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά και χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας στις 17 Ιουλίου 1974. Χειροτονήθηκε δεσπότης με δανεική μίτρα και άμφια και σήμερα διαθέτει τρείς αρχιερατικές στολές των 1000 ευρώ η καθεμία.

 

Από τις έξι το πρωί που αρχίζει η ημέρα του, φροντίζει για όλα στη μητρόπολη αλλά και για το σπίτι του, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπλενε και σιδέρωνε μόνος του. Με θητεία δίπλα στον μακαριστό Σεραφείμ, ο κ. Τίτος έχει σκληραγωγηθεί. Με ένα παλιό αυτοκίνητο επισκέπτεται τα χωριά της επαρχίας του γιατί θέλει να είναι πάντα κοντά στο ποίμνιό του.

 

 

Μητροπολίτης Γρεβενών ΣΕΡΓΙΟΣ

 

Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και στις 15 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών. Στην ενθρόνιση πήγε μόνος του με ένα μικρό αυτοκινητάκι που διέθετε και οι Γρεβενιώτες κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με ένα απλοΐκό δεσπότη. Λένε ότι δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ότι ποτέ δεν έχει φύγει για διακοπές.

 

Ως Μητρόπολη Γρεβενών, ο Σέργιος τονίζει ότι περιορίζεται στο «πλούσια τα ελέη του Θεού», αφού ακίνητα ή άλλα έσοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη μια γκαρσονιέρα, την οποία νοικιάζει η Μητρόπολη, και ένα κατάστημα 20 τετραγωνικών, το οποίο επίσης νοικιάζει. Τα έσοδα από τα δύο δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ μηνιαίως. Παρά τα πενιχρά έσοδα της μητροπόλεως ο κ. Σέργιος βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Δεν έχει αγοράσει άμφια που το κόστος τους να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Για το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 2009.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178