Ρεπορτάζ

Εκδήλωση της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» με θέμα την παρουσίαση δύο αξιόλογων πονημάτων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/05/2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που έλαβε χώρα την Τρίτη 10 Μαΐου 2011 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση: α. της ανατύπωσης του βιβλίου «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου και  β. του βιβλίου «Ο Τόπος της βαπτίσεως στον Ιορδάνη ποταμό» του Καθηγητού της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίαςτου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φ. Δημητρακόπουλου.

Τα πονήματα παρουσίασαν ο Καθηγητής της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος (φωτο 2 με κα Αικ.Διαμαντοπούλου και κ.Μιχ. Κυριακίδη), και ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Πολέμης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος, Σεβασμιώτατος Ησύχιος (φωτο 1 με κ.Πέτρο Κυριακίδη), εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών δραστηριοτήτων του στην Αγία Γη.  

δείτε περισσότερα »
Συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού με την Εκκλησία για την ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων και προσκυνηματικών τόπων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/05/2011

   Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού, έχει ζητήσει τη συνδρομή όλων των Ιερών Μητροπόλεων της χώρας στην καταγραφή των κυριότερων θρησκευτικών μνημείων και προσκυνηματικών τόπων (φωτο κατακόμβες Μήλου).

    Όπως αναφέρει, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει και ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του ΕΟΤ αλλά και των μητροπόλεων.

Η καταγραφή αυτή έχει προταθεί να αφορά σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των θρησκευτικών μνημείων και των προσκυνηματικών τόπων, μέσω της διασύνδεσης τους με λοιπά πολιτιστικά μνημεία, διαδρομές, λοιπές τουριστικές δραστηριότητες και πληροφορίες πρόσβασης. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, τα θρησκευτικά μνημεία και οι προσκυνηματικοί τόποι θα ενταχθούν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΟΤ, σε σελίδες ειδικά αφιερωμένες στον θρησκευτικό τουρισμό, όπου θα προβάλλονται τα βασικότερα μνημεία ως προορισμοί.  

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα από το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας: “τό Γένος μας εἶναι Χριστός καί Ἑλλάδα”
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2011

Ἐνθουσιώδης ὑπῆρξε ἡ ἀνταπόκριση τοῦ κόσμου γιά συμμετοχή στήν ἐκδήλωση πού διοργάνωσε τό Ἱερό Κοινόβιο Ὁσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας γιά τό φλέγον θέμα τῆς «Κάρτας τοῦ Πολίτη». Τήν Κυριακή τό ἀπόγευμα, 8 Μαΐου 2011, ἑκατοντάδες ἄνθρωποι συναθροίστηκαν στό μεγάλο Ἀρχονταρίκι τοῦ Ἱεροῦ Κοινοβίου γιά νά μάθουν «τί ἑτοιμάζεται γι᾿ αὐτούς χωρίς αὐτούς». Τήν ἐκδήλωση τίμησε μέ τήν παρουσία του ὁ Ἀντιδήμαρχος Παιονίας κ.Κωνσταντῖνος Σιωνίδης.
Ὁμιλητές ἦταν ὁ Ὁσιολογιώτατος Μοναχός π.Ἀρσένιος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκου, Διδάκτωρ Θεολογίας καί πτυχιοῦχος Φιλοσοφίας καί ὁ κ.Στάθης Ἀδαμόπουλος, οἰκονομολόγος- ἐκπαιδευτικός, πού μετέσχε στήν ἐκδήλωση ὡς Ἐκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ἀντιρρησιῶν Ὀρθόδοξης Συνείδησης (γνωστῆς καί ὡς «ΠΡ.Α.ΟΣ»), ἡ ὁποία καί συλλέγει τίς ὑπογραφές κατά τῆς «Κάρτας τοῦ Πολίτη». Ἕως τώρα ἔχουν συγκεντρωθεῖ περισσότερες ἀπό 65.000 ὑπογραφές, οἱ ὁποῖες καθημερινῶς αὐξάνονται. Σέ ὅλους τούς παρευρεθέντες μοιράστηκαν ἐνημερωτικά φυλλάδια. 

δείτε περισσότερα »
Πολλαπλά «κατάγματα» στην ενημέρωση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2011

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όφειλε χθες να κινητοποιηθεί άμεσα και να εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου, για το ατύχημα που είχε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η κατ΄ επιλογήν τηλεφωνική και «off the record» ενημέρωση όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά μάλλον περιπλέκει την κατάσταση.

Η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής έπρεπε να είναι συνεχής. Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της, όλα ήταν πανηγυρικά, σα να μη συνέβη τίποτε και σε κανένα. Και δεν αναφερόμαστε στο Πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου που-σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής- τον θέλει να προεδρεύει σήμερα της Ιεράς Συνόδου, αλλά μιλάμε για ενημέρωση. Απλά πράγματα.

Η ενημέρωση δεν έχει ωράριο και ειδικά όταν αφορά σε θέματα υγείας προσώπου που καθορίζει εξελίξεις.

Όταν η ιστοσελίδα που καταγράφει τις δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου αγνοεί ένα τέτοιο γεγονός όπως το χθεσινό, κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν και κάποιοι άλλοι να αναρωτιούνται. 

  

δείτε περισσότερα »
Αυτό είναι το μισθολόγιο των κληρικών, αν δεν το αλλάξει η τρόϊκα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/05/2011

Ο βασικός μισθός του κληρικού εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας καθώς και από το επίπεδο της εκπαίδευσής του. Δηλαδή ο αρχικός βασικός μισθός κληρικού (ΥΕ-υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ανέρχεται στο ποσό των 711 ευρώ, ενώ κληρικού που έχει ολοκληρώσει την ΔΕ (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ο μισθός ανέρχεται στο ποσόν των 830 ευρώ. Κληρικός με πτυχίο ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης ) λαμβάνει το ποσόν των 938 ευρώ , ενώ με ΠΕ (Πανεπιστημιακή εκπαίδευση), οι μηνιαίες αποδοχές αγγίζουν τα 984 ευρώ. Οι αποδοχές αυτές αφορούν κληρικούς  πρωτοδιοριζόμενους και άγαμους.

 

 Κληρικοί που έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση, έχουν σχετικά μεγαλύτερες αποδοχές (καταληκτικός βασικός μισθός). Συγκεκριμένα: 1.200 ευρώ (ΥΕ), 1.400 ευρώ (ΔΕ),1700 ευρώ (ΤΕ) και 2100 (ΠΕ).

Αυτές οι αποδοχές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο  του 2011, αν μέχρι τότε, λόγω τρόϊκας, δεν έχει αλλάξει κάτι, προς το χειρότερο. (με στοιχεία από το  περιοδικό Ενορία) 

δείτε περισσότερα »
Ανοιχτή επιστολή καθηγητών Ιατρικής: ΟΧΙ στην εικαζόμενη συναίνεση για την αφαίρεση οργάνων σώματος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2011

Τήν ἔντονον ἀντίθεσίν των εἰς την προωθουμένην νομοθετικήν διάταξιν, διά τῆς ὁποίας μέ «εἰκαζομένη συναίνεσιν» θά πραγματοποιῆται ἡ ἀφαίρεσις ἑνός ἤ περισσοτέρων ὀργάνων ἀπό ἐνήλικον ἄνθρωπον ἐκφράζουν μέ ἀνοικτήν ἐπιστολήν των πρός τούς τριακοσίους βουλευτάς καθηγηταί τῆς Ἰατρικῆς. Οι καθηγητές σε κάποιο σημείο της επιστολής τους αναφέρουν τα εξής:

«Πολὺ περισσότερο τίθεται πρόβλημα, ὅταν ἡ γνωστοποίηση τῶν πεποιθήσεων αὐτῶν εἶναι δυνατὸν νὰ ἔχει συνέπειες στὴν ἐπιλογὴ τῶν ἀσθενῶν γιὰ εἰσαγωγὴ στὶς Μονάδες Ἐντατικῆς θεραπείας, οἱ ὁποῖες ἀνεπαρκοῦν γιὰ τὴν κάλυψη τῶν ἀναγκῶν. Σὲ ἀνάλογη περίπτωση, ποιὸς θὰ προτιμηθεῖ γιὰ εἰσαγωγή; Αὐτὸς γιὰ τὸν ὁποῖον εἰκάζουμε ὅτι συναινεῖ στὴν ἀφαίρεση τῶν ζωτικῶν του ὀργάνων ἢ αὐτός, ὁ ὁποῖος ἔχει δηλώσει ἀντίθεση στὴν ἀφαίρεση τῶν ὀργάνων του; Ἐννοεῖται ὅτι θὰ προτιμηθεῖ ὁ ὑποτιθέμενος συναινῶν, ὁπότε γίνεται πλέον ἀνεπίτρεπτη διάκριση τῶν ἀσθενῶν μὲ κριτήριο τὶς φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.» 

δείτε περισσότερα »
Ο Σύρου Δωρόθεος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο και στη Μυτιλήνη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2011

Πλειάδα αρχιερέων βρέθηκε χθες και σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων και εορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στις Σέρρες προκειμένου να τιμήσουν την εορτή του Αγίου, που έσωσε την πόλη των Σερρών στις 8 Μαΐου 1821 από προγραμματισμένη γενική σφαγή, αλλά και για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ιεράρχη με αξιόλογο ποιμαντικό έργο και δράση, αξιαγάπητο στην επαρχία του.Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, προσκεκλημένος του σεβ. Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου στην εορτή του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου, μετέβη προχθές αεροπορικώς από τη Μύκονο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στις Σέρρες και ευχήθηκε στον κ. Θεολόγο, που πάντα τον αποκαλεί «ηγαπημένο του αδελφό».Με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, η επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο Μυτιλήνης.  

 

δείτε περισσότερα »
Μικτή Επιτροπή και στο βάθος χρόνου λύσεις που θα ικανοποιούν Κράτος και Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/05/2011

Σε βάθος χρόνου θα επιλυθούν τα θέματα που ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έθεσε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί Μικτή Επιτροπή που μέσα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα προσπαθήσει να αναζητήσει λύσεις στα θέματα που έθεσε η Εκκλησία, λύσεις όμως που θα πρέπει να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. «Γιατί όταν συστήνονται επιτροπές δύο είναι οι στόχοι: βάθος χρόνου και η …ισοπαλία», ήταν το εύστοχο σχόλιο ιεράρχη, στο “ierovima”.

Τα θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης, είναι η αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η μη δέσμευση των καταθέσεων, το μάθημα των θρησκευτικών και η Εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι διορισμοί εφημερίων, η Κάρτα του Πολίτη καθώς και το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που βρίσκει αντίθετη την Εκκλησία.

Πάντως μετά τη συνάντηση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την Εκκλησία για το τι συζητήθηκε και ποιες ήταν οι θέσεις της Κυβέρνησης επί των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι του Μαξίμου. (φωτο Χρήστος Μπόνης

δείτε περισσότερα »
Τοιχογραφίες ελλήνων φιλοσόφων στη Μονή Βατοπαιδίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/05/2011

Το ιστολόγιο «Hellas-Orthodoxy», δημοσιεύει φωτογραφίες από τις τοιχογραφίες της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Ο διαχειριστής του ιστολογίου  βρέθηκε για λίγες μέρες στο Άγιο Ορος και με τον φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε τοιχογραφίες, από την αγιορείτικη Μονή Βατοπαιδίου, οι οποίες αναπαριστούν  Έλληνες φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, την Σίβυλλα και τον Σοφοκλή (φωτο). Σύμφωνα με το ιστολόγιο, «επιπλέον,οι βιβλιοθήκες των μοναστηριών είναι γεμάτες από αρχαία χειρόγραφα και άλλα κειμήλια τα οποία, όπως μας είπαν,έχουν βάλει στο μάτι διάφοροι αρχαιοκάπηλοι προσκυνητές", προσφέροντας μάλιστα τεράστια ποσά για την απόκτησή τους. Η απάντηση των μοναχών είναι σταθερή, αταλάντευτη και διαχρονική, προς όσους επιβουλεύονται οτιδήποτε ελληνικό: ΟΧΙ! 

δείτε περισσότερα »
Ομαδική περιτομή σε 350 παιδιά στην Κομοτηνή υπό άθλιες συνθήκες εν αγνοία της Πολιτείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/05/2011

 Ομαδική περιτομή  («σουνέτ») περίπου 350 παιδιών  Αθιγγάνων πραγματοποίησε το Προξενείο Κομοτηνής στο Δροσερό Ξάνθης,  υπό άθλιες συνθήκες σε έναν οικισμό πολεοδομικά παράνομο, ενώ την ίδια στιγμή  η πολιτεία δεν είχε πάρει…χαμπάρι.

Χοτζάδες, γιατροί και νοσηλευτές,  ήρθαν για το σκοπό αυτό από την Τουρκία και ως τόπος των επεμβάσεων επελέγη ένα εγκαταλειμμένο σπίτι Αθίγγανου. Της  μουσουλμανικής τελετής προΐστατο ο ψευτομουφτής Ξάνθης και η υποπρόξενος Κομοτηνής.

Η περιτομή κοστίζει περίπου 150 ευρώ, και έτσι το Τουρκικό Προξενείο βρήκε ένα καλύτερο τρόπο για να εκτουρκίσει αθίγγανους. Δώρο του τούρκου προξένου, στους αθίγγανους η περιτομή! 

Έστησαν στην αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού την τελετή,  με γλέντι που προέβλεπε  πιλάφια, σούπες και γλυκά  και άρχισαν τη  μαρτυρική επέμβαση στα μικρά αγόρια, χωρίς να τηρηθεί κανένας κανόνας υγιεινής. Ο μη αποστειρωμένος χώρος εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών στα οποία έγινε η περιτομή.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178