Ρεπορτάζ

Τρισάγιο στον τάφο του Αρχιμανδρίτη Αντωνίνου Καπούστιν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/11/2012

Την Ιερά Γυναικεία  Μονή Αναλήψεως του Κυρίου επισκέφθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Ο Ρώσος Προκαθήμενος τέλεσε Ιερό Τρισάγιο στον τάφο του Αρχιμανδρίτη Αντωνίνου Καπούστιν. Κατά την ακολουθία επίσης μνημόνευσε τους μακαριστούς Αρχηγούς της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ και τους Αρχιερείς της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας.

Μετά την ακολουθία τον Αγιώτατο κ. Κύριλλο προσφώνησε η Ηγουμένη Μωυσέα Μπουμπνόβα: «Χαιρόμεθα που ο πατήρ Αντωνίνος αγάπησε το Όρος των Ελαιών τόσο πολύ που επεθύμησε να αναπαυθεί εδώ. Χάρη σε αυτό βλέπουμε πλήθη Ρώσων προσκυνητών να έρχονται και πρωτίστως εν τω προσώπῳ Σας, Αγιώτατε, και αισθανόμεθα ότι ανήκουμε στην Ρωσική Εκκλησία», τόνισε. 

δείτε περισσότερα »
Μουσουλμάνοι στην Αχαΐα έκαψαν εικόνες και σταυρούς!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/11/2012

(φωτο από patrastimes.gr) Σοκ! Μουσουλμάνοι έκαψαν εικόνες και σταυρούς! Το επεισόδιο έγινε στην Κ.Αχαϊα όταν μετανάστες που διέμεναν σε σεισμόπληκτο υπό κατεδάφιση σπίτι, έκαψαν χριστιανικές εικόνες, δύο σταυρούς και κάποια μικροέπιπλα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάση Ραυτακόπουλο το γεγονός καταγγλέθηκε άμεσα, στο σημείο έσπευσαν κάποιοι κάτοικοι αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Οι εικόνες και οι σταυροί είχαν ήδη καεί.

Το σπίτι βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και σύμφωνα με τους κατοίκους οι μουσουλμάνοι μετανάστες πήραν τις εικόνες από γειτονικό παρεκκλήσι. 

δείτε περισσότερα »
Λουκέτο στο Ελληνικό σχολείο Κορυτσάς;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/11/2012

(aftonomi.gr) Απ’ ότι φαίνεται η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Σχολείο «Όμηρος» στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς.Όπως όλα δείχνουν το σχολείο οδεύει προς λουκέτο αφού οι δάσκαλοι είναι απλήρωτοι από τον μήνα Φεβρουάριο. Στο σχολειό αυτό εργάζονται 42 καθηγητές εκ των οποίων 16 ελλαδίτες και οι υπόλοιποι βορειοηπειρώτες.

Πηγές από το σχολείο αναφέρουν πως ο λόγος της μη έγκαιρης πληρωμής είναι η καθυστέρηση καταβολής της χρηματοδότησης από την Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και πέρσι για μια περίοδο 4 μηνών ωστόσο από την ίδρυση του σχολείου και μέχρι σήμερα αυτές ήταν οι μόνες περιπτώσεις που το σχολείο παρουσίασε πρόβλημα με την καταβολή των μισθών.

Το Ελληνικό εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Κορυτσά φιλοξενώντας εκατοντάδες παιδιά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής και αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Ας ευχηθούμε να ευαισθητοποιηθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές και να βρουν τρόπο ούτως ώστε να λυθεί άμεσα και δια παντός το θέμα αυτό τόσο για το σχολείο Κορυτσάς όσο και για το σχολείο της Χιμάρας που υπολειτουργεί καιρό τώρα αφού οι δάσκαλοι παραμένουν απλήρωτοι! 

δείτε περισσότερα »
Επιβεβαίωση για το ierovima:Ιερέας εκατομμυριούχος και εμπλοκή μητροπολίτου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/11/2012

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ierovima.gr της 6ης Φεβρουαρίου 2012, για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε μητρόπολη της Αττικής όπου "κρύβονται εκπλήξεις σε λογαριασμό κληρικών".

Στο σημερινό "tovima" διαβάζουμε μεταξύ άλλων: Εντυπωσιασμένοι οι ερευνητές του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν προ μερικών εβδομάδων σε τραπεζικό λογαριασμό ενός ιερέα που λειτουργεί σε εκκλησία της Αθήνας τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο κληρικός δήλωνε στην Εφορία ετησίως περίπου 20.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον σχετικά χαμηλό μισθό του.

Εξίσου ενδιαφέρον ήταν για τα στελέχη του ΣΔΟΕ το γεγονός ότι ο ιερέας παρουσιάστηκε αμέσως σε οικονομικές υπηρεσίες και  

δείτε περισσότερα »
Γλυφάδας Παύλος: «Ο αρχιεπίσκοπος λέει αλήθειες χωρίς κραυγές»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/11/2012

κείμενο ierovima-Στις κοινωνικές αδικίες αναφέρθηκε σήμερα στο κήρυγμά του από τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, όπου χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, ενώ σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος λέει αλήθειες αλλά χωρίς κραυγές.

«Υπάρχουν δυστυχώς ζάμπλουτοι Έλληνες, που όχι μόνο δεν βοηθάνε τους αδυνάμους αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να στέλνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Από την άλλη οι βουλευτές μας δίνουν αγώνα για να προστατέψουν το μισθό τους αλλά την ίδια στιγμή περικόπτονται μισθοί , συντάξεις και επιδόματα σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες…Και σα να  

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στη Γλυφάδα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/11/2012

κείμενο-φωτογραφίες ierovima


Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση πιστών στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου στη Γλυφάδα, ανήμερα της εορτής της μνήμης του Θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως.

Στον Όρθο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, το κελί του οποίου να σημειωθεί βρίσκεται στη Μονή.


Κατά τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων τηρήθηκε απόλυτα η εκκλησιαστική τάξη και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Κλαύδιος Καλαράς και οι μοναχοί.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες, από το εξωτερικό και το εσωτερικό της Μονής, από τον τάφο των Κτητόρων της Μονής, τον τάφο που ήδη έχει ετοιμάσει για τον ίδιο ο μητροπολίτης Παύλος, την εικόνα της Παναγίας και την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.ύν  

δείτε περισσότερα »
Δραματική έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/11/2012

Ενα από τα ιερότερα μνημεία της χριστιανοσύνης, ο Ναός της Αναστάσεως, που υψώνεται στο σημείο όπου ο Ιησούς σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε, αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας ενός απλήρωτου επί...αιώνες λογαριασμού νερού. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει απευθύνει δραματική έκκληση σε αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και στον Αντώνη Σαμαρά, για να εξευρεθεί λύση, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμμία ανταπόκριση.

Η εταιρία υδάτων Hagihon του Ισραήλ ιδιωτικοποιήθηκε και η νέα διοίκηση αποφάσισε να ελέγξει  εκκρεμότητες του μακρινού  

δείτε περισσότερα »
Έχει κάτι να πει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών; Παρέμβαση περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/11/2012

Πόσο περήφανη μπορεί να αισθάνεται η τοπική Εκκλησία και συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για τη δωρεά οίκου ανοχής σε δημοτικό σχολείο της περιοχής; Γιατί αν αληθεύει το δημοσίευμα, η Παιδεία και η Κοινωνία μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια...Και πώς να κοιτάξει η τοπική Εκκλησία κατάματα τους μαθητές και τις μαθήτριες; Δεν μπορούσε η Μητρόπολη Πατρών να ικανοποιήσει το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για οικονομική ενίσχυση; Εκτός και αν δεν ζητήθηκε βοήθεια.

Ευτυχώς που ευαισθητοποιήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος  και επέστρεψε πίσω τη δωρεά.

Ας διαβάσουμε όμως το δημοσίευμα: Χορηγία σε σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της Πάτρας, έκανε ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Η χορηγία φθάνει το ποσό των 3.000 ευρώ και έγινε ύστερα από αίτημα των μελών του συλλόγου, επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα.
Τα μέλη του συλλόγου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, 
 

δείτε περισσότερα »
Η καμπάνα ήχησε μετά από 97 χρόνια!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/11/2012

Ήχησε ξανά, μετά από 97 ολόκληρα χρόνια, η καινούργια καμπάνα του αρμένικου ναού του Αγίου Κυριάκου (Σουρπ Γκιράγκος), στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

 

Η ιστορική -και μεγαλύτερη- αρμενική εκκλησία στην Μέση Ανατολή, που αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίσμα των Αρμενίων στην Τουρκία καθώς και σημείο αναφοράς για ολόκληρο το αρμενικό έθνος, άνοιξε πέρυσι τις θύρες της μετά από εκτεταμένη ανακατασκευή. Μία καινούργια καμπάνα τοποθετήθηκε μόλις τώρα στο ξαναχτισμένο καμπαναριό.

 

Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 1515-1518, αλλά έγινε στάχτη στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς το 1881 - για να ξαναχτιστεί και πάλι το 1883. Το καμπαναριό της, ύψους 30 μέτρων με έναν τεράστιο χρυσό σταυρό στην κορυφή της,  βομβαρδίστηκε το 1915, διότι ήταν ψηλότερο από τους μιναρέδες στην περιοχή και, κατά την οθωμανική αντίληψη της εποχής, προσέβαλε την ισλαμική πίστη.

 

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο Γερμανών στρατιωτικών, ενώ μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο ναός - μαζί με πολλά συνοδευτικά κτίσματα του συνολικού κτηριακού συμπλέγματος - χρησιμοποιήθηκε ως κρατική αποθήκη.

 

Το 2009, Αρμένιοι από το Ντιγιάρμπακιρ και την Κωνσταντινούπολη ίδρυσαν ένα Ταμείο υπό την αιγίδα του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης με σκοπό την ανακατασκευή της εκκλησίας. Εγινε διεθνής έρανος στην αρμενική διασπορά. Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με τη συνεργασία και οικονομική υποστήριξη της (κουρδικής) δημοτικής Αρχής του Ντιγιάρμπακιρ, κι ολοκληρώθηκαν πέρσι.

 

Στην ανακαινισμένη εκκλησία συνέρευσαν χιλιάδες Αρμένιοι της Τουρκίας, της Αρμενίας και άλλων χωρών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την λειτουργία του Αρμένιου Πατριάρχη Αράμ ο Α'.

 

  

δείτε περισσότερα »
Με λαμπρότητα ο Εσπερινός στον Ι.Ν.Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ελληνικού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/11/2012

(εκ του Ι.Ν.) Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ελληνικού τελέστηκε σήμερα Σάββατο με κάθε λαμπρότητα από τους ιερείς του ναού καθώς και άλλων ενοριών, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γεωργίου του Καρσλίδου του εκ Πόντου καταγομένου.

Ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης εντάχθηκε επίσημα στο ορθόδοξο αγιολόγιο το 2008 και η μνήμη του τιμάται στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του (1959). 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171