Ρεπορτάζ

Βατικανό: Οι γάμοι ομοφυλοφίλων απειλή για την ειρήνη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/12/2012

Μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη στάση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσον αφορά τους γάμους ομοφυλοφίλων προσπάθησε την Κυριακή να «εισβάλουν» στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την ώρα που ο Πάπας Βενέδικτος ΧVI απηύθυνε το εβδομαδιαίο κήρυγμά του προς τους προσκυνητές.

Οι διαδηλωτές - οι οποίοι κρατήθηκαν έξω από την πλατεία από την ιταλική αστυνομία - εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις που έκανε ο ποντίφικας την Παρασκευή σύμφωνα με τις οποίες «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλοφίλων περιλαμβάνονται μεταξύ των απειλών για την ειρήνη στον κόσμο»!
«Θεωρούμε απαράδεκτο τον ισχυρισμό
 

δείτε περισσότερα »
Διαφωνία ΔΗΜΑΡ με Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για τα κληροδοτήματα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/12/2012

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το ότι τα κληροδοτήματα μεγάλων ευεργετών στην πόλη των Ιωαννίνων και οι αντίστοιχες δωρεές σε σχολεία εξαιρούνται από τη νομοθεσία και τελούν υπό τη διαχείριση της Ιεράς Μητρόπολης της πόλης κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ.

Με αφορμή και την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των κληροδοτημάτων οι βουλευτές Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Τσούκαλης Νίκος, Φούντα Νίκη, Ψαριανός Γρηγόρης ερωτούν τον υπουργό για το λόγο της εξαίρεσης. 
Σημειώνεται ότι η πόλη των  Ιωαννίνων ήταν από τις πλέον ισχυρές οικονομικά και διοικητικά, με πληθώρα ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο νυν Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ Θεόκλητος ήταν για χρόνια υπεύθυνος των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ισχύ στην Ιερά Σύνοδο, αλλά και πολύ γνωστός στην περιοχή για τις δημοκρατικές και κοινωνικές του ευαισθησίες,


Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές σημειώνουν στην ερώτηση:

«Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, Ηπειρώτες Ευεργέτες προέβησαν στην ίδρυση Κληροδοτημάτων για κοινωφελείς σκοπούς, ορίζοντας στις διαθήκες τους τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούσαν να γίνεται η διοίκηση και η διαχείριση των περιουσιών τους. Λόγω των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, η διαχείριση των Κληροδοτημάτων ανατέθηκε ουσιαστικά στον Μητροπολίτη. Το ίδιο καθεστώς διαχείρισης ισχύει και στην περίπτωση των Σχολικών Περιουσιών της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα.

Με το Ν.2508/1920 ορίστηκε για πρώτη φορά νέο καθεστώς  σύμφωνα με το οποίο  η διαχείρισή τους οφείλει να γίνεται βάσει της βούλησης του διαθέτη, όπως αυτή διατυπώνεται στη διαθήκη του. Έκτοτε το πιο πάνω καθεστώς παγιοποιήθηκε με συνταγματικές ρυθμίσεις (άρθρα 105 και 106 του Συντάγματος του 1952, άρθρο 109 ισχύοντος Συντάγματος) και με σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων (άρθρο 103, παρ. 1 του Α.Ν. 2039/1939 και άρθρα 37 και 47 του Ν.1473/1984). Μοναδική εξαίρεση του προαναφερόμενου καθεστώτος διαχείρισης αποτελούν τα κληροδοτήματα της πόλης των Ιωαννίνων, τα οποία εντελώς ανεξήγητα παρέμειναν και εξακολουθούν να παραμένουν υπό την απόλυτη διαχείριση της Ιεράς Μονής της πόλης.

Κατά του πιο πάνω ιδιόμορφου καθεστώτος, η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα (ΕΑΗΚ), προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 108 του Ν.2218/1994 καταγγέλλοντας την παράνομη λειτουργία των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία έκρινε ότι δεν υφίσταται νόμιμο έρεισμα για τη συγκρότηση της Εφοροεπιτροπείας σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα Κληροδοτήματα. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν  ο Συνήγορος του Πολίτη (στο υπ’αριθμ. 1778/1999 πόρισμα) και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων (στο 25/06/1999 ομόφωνο πόρισμα της).

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω πορίσματα ,το  Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’αριθμ. 414/2000 γνωμοδότηση του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, απεφάνθη ότι οι διατάξεις του  Ν.1473/1984 δεν άλλαξαν το  διαχειριστικό καθεστώς των Κληροδοτημάτων , όπως αυτή ίσχυε στο καθεστώς των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων.

Η ΕΑΗΚ προσέφυγε εκ νέου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου στην Συνεδρία της 07/12/2010 αντέκρουσε το πιο πάνω περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενέμεινε στο πόρισμά της ότι δηλαδή το καθεστώς διαχείρισης των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος και του Νόμου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Προτίθεται να προσαρμόσει το καθεστώς διαχείρισης των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων και των αντίστοιχων Σχολικών Περιουσιών,  σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 109 του Συντάγματος και στα άρθρα 37 και 47 του Ν.1473/1984 , δηλαδή σύμφωνα με τις βουλήσεις των Ευεργετών όπως αυτές διατυπώνονται στις διαθήκες τους;

2.Προτίθεται να ζητήσει την εκκαθάριση των Κληροδοτημάτων  με την παράλληλη ενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου;» (reporter.gr)
 

δείτε περισσότερα »
"Φτερά" έκαναν οι καμπάνες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/12/2012

«Κυνηγοί»  μετάλλων πήραν… σβάρνα τα ξωκλήσια στην περιοχή της Ανεμούτσας στην Αγριά Μαγνησίας και κατέβασαν τις καμπάνες από τα καμπαναριά! Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν δυο κλοπές και οι δράστες εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι, παρά το βάρος και τον όγκο της λείας τους.
 
Στην πρώτη περίπτωση, οι ιερόσυλοι  χτύπησαν το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού στο χώρο ενός παλιού μοναστηριού που χρονολογείται από το 17ο αιώνα στο δρόμο από την Αγριά προς την Δράκεια. Παρά την ειδική κατασκευή που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό για την προστασία της καμπάνας και παρά το βάρος της που έφτανε τα 160 κιλά, οι δράστες κατάφεραν να την κατεβάσουν και να τη φορτώσουν πιθανότατα σε κάποιο φορτηγό που είχαν μαζί τους!
 
Αμέσως μετά, χτύπησαν και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων. Εκεί είχαν πιο εύκολο έργο, καθώς η καμπάνα ζύγιζε μόνο 30 κιλά! Μάλιστα, είχε κλαπεί και πριν από λίγο καιρό, αλλά βρέθηκε στην κατοχή αλλοδαπών «κυνηγών» μετάλλων και τοποθετήθηκε πάλι στη θέση της για να κλαπεί και πάλι τώρα. Κάτοικοι της περιοχής που αντιλήφθηκαν ότι οι καμπάνες είχαν κάνει φτερά, ειδοποίησαν τη δημοτική αρχή Αγριάς που κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα Περιφέρειας άνδρες του οποίου προσπαθούν να τις εντοπίσουν πριν καταλήξουν σε κάποιο χυτήριο μετάλλων.protothema.gr 

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος, οι επιχειρηματίες Λαυρεντιάδης-Κυριακίδης και η ΜΚΟ «Αποστολή»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/12/2012

ierovima.gr- Δύο επιχειρηματίες, οι κ.κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Πέτρος Κυριακίδης βοήθησαν οικονομικά για να δημιουργηθεί η ΜΚΟ «Αποστολή » της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σήμερα ο κ. Λαυρεντιάδης έχει συλληφθεί και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον κ.Πέτρο Κυριακίδη.

Μεταξύ των κατηγοριών που  έχει απαγγείλει η ανακρίτρια για τον κ. Λαυρεντιάδη (ο οποίος δηλώνει αθώος) είναι και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος»).

Στις 7 Ιουλίου 2010, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση της ΜΚΟ «Αποστολή» (Ι.Α.Α.), στο κατάμεστο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, είχε ευχαριστήσει δημόσια τον επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη «για τη μέχρι σήμερα σημαντική υποστήριξη στο έργο» της Αρχιεπισκοπής. «Θα  ήταν αδύνατον να φθάναμε σήμερα στην ίδρυση της ΜΚΟ «Αποστολή» χωρίς την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Τονίζεται ακόμη ότι για την ανακαίνιση και οργάνωση γραφείων στο κτίριο που στεγάζεται η φιλανθρωπική εταιρία , είχαν φροντίσει τόσο ο κ. Λαυρεντιάδης όσο και ο κ. Κυριακίδης. Για τον λόγο αυτό ο αρχιεπίσκοπος τους τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με το μετάλλιο του Αγίου Διονυσίου.

  

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για τους προαπελθόντες Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/12/2012

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ  τελέστηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των προαπελθόντων Καθηγητών της Σχολής , και των καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακονησάντων σ’ αυτήν. Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κκ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, συμπαραστατούμενος  από τους Επισκόπους της Εκκλησίας της Αλβανίας Απολλωνίας κ. Νικόλαο και Βύλιζος κ. Αστείο και από ιερείς καθηγητές και φοιτητές της Σχολής. Παρέστησαν ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Μιχαήλ Γ. Τρίτος,  Ο Πρόεδρος του Θεολογικού Τμήματος Χρυσ. Σταμούλης και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεόδ. Γιάγκου, οι Ομότιμοι και εν ενεργεία Καθηγητές όλων των βαθμίδων , οι φοιτητές και οι συγγενείς των αειμνήστων Καθηγητών. Επίκαιρα μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κκ. Δημήτριος.

Τους παρισταμένους δεξιώθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Κοσμήτωρ της Σχολής

  

δείτε περισσότερα »
Τα λάθη του γηραιού μητροπολίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/12/2012

Το ένα λάθος μετά το άλλο κάνει ο 80χρονος μητροπολίτης. Από τη μία προωθεί αρχιμανδρίτη που δεν είναι αρεστός στο ποίμνιο και από την άλλη επιτίθεται σε κληρικό που είναι αξιαγάπητος στην πλειονότητα του ποιμνίου. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κάποιοι κληρικοί αρχίζουν και συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για να τα στείλουν στο ΣΔΟΕ αφού έχει ξεκινήσει ο χορός των ελέγχων.

Ο μητροπολίτης έχει στην αυλή του διορισμένους συγγενείς του, ενώ ηλικιωμένη θηλυκή ύπαρξη παίζει καταλυτικό ρόλο.

 

δείτε περισσότερα »
Επιτυχής η επέμβαση που έγινε στον Δωδώνης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/12/2012

Ικανοποιημένοι είναι οι θεράποντες ιατροί του μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου από την μετεγχειρητική του πορεία.  Η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη το πρωί ο Μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου και νυν Δωδώνης κ. Χρυσόστομος στο Ωνάσειο, για τριπλό bypass στην καρδιά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε από τον καρδιοχειρουργό κ. Μπαϊρακτάρη, και η κλινική εικόνα του Μητροπολίτη αξιολογήθηκε από τους θεράποντες γιατρούς του ως καλή.
 

δείτε περισσότερα »
Διεστραμμένοι παίζουν με την Ορθόδοξη Εκκλησία (φωτογραφίες)
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/12/2012

του Κώστα Ζαφειρίου


Μια  δαιμόνια εμπορική κίνηση, έρχεται να γελοιοποιήσει με σειρά φωτογραφιών που δημοσιεύονται σε ημερολόγιο τοίχου, τους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους κληρικούς, ενώ προβληματίζει για τους στόχους της Ρουμάνικης εταιρείας που το εξέδωσε.


 Μοντέλα-"ορθόδοξοι ιερείς" φωτογραφίζονται γυμνοί σε αποδυτήρια με τα ...ιερατικά άμφια και το πετραχήλι στις κρεμάστρες, κάποιος άλλος "ιερέας" κεντά το πετραχήλι του σε ένα δωμάτιο όπου κάθε τί άλλο παρά δωμάτιο κληρικού θυμίζει, ενώ κάποιος άλλος "ιερέας" κάνει...μονόζυγο με τη βοήθεια καλογυμνασμένου λαϊκού. Οι δημιουργοί του ημερολογίου είναι ρουμάνοι και τα μοντέλα υποτίθεται είναι ιερείς από Ορθόδοξες Εκκλησίες της ανατολικής Ευρώπης. Το "Ορθόδοξο Ημερολόγιο 2013", όπου "οι  

δείτε περισσότερα »
Αυτό είναι το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/12/2012

(Ι.Μ.Βεροίας) Μια ρεαλιστική απεικόνιση, ή μια "φωτογραφία" που δείχνει το πως θα ήταν περίπου όταν ζούσε ο Επίσκοπος Μύρων Νικόλαος, ο γνωστός μας Άγιος Νικόλαος, κατάφεραν να φτιάξουν Ρώσοι επιστήμονες. Το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.
Εξειδικευμένοι εγκληματολόγοι με ειδικές γνώσεις στον τομέα της ανάπλασης προσώπων έκαναν μετρήσεις στο κρανίο του Αγίου που βρίσκεται σε Ρωμαιοκαθολικό Ναό στο Μπάρι και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.  
Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το κατά πόσο έχουν πέσει "μέσα" οι επιστήμονες όμως η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοποριακή.   

δείτε περισσότερα »
Επενδύει σε ακίνητα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών-Σε 6 μήνες διέθεσε το ποσό των 3.300.000 ευρώ!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/12/2012

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί για πολλούς ιεράρχες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ο οποίος πέτυχε μέσα σε διάστημα  μόνο λίγων μηνών (από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο) και παρά την οικονομική κρίση, να αυξήσει την ακίνητη περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατά 43 στρέμματα!

 

Το κόστος για την αγορά αυτής της έκτασης αγγίζει το ποσόν των περίπου 3.300.000 ευρώ, ποσό που δόθηκε σε μετρητά .

 

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα tet-a-tet.gr, στις 23 Μαΐου 2012 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αγόρασε από τους επιχειρηματίες  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152