Ρεπορτάζ

Αρχιμανδρίτες υποψήφιοι για εγγραφή στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

Στον προκαταρκτικό πίνακα υποψηφίων κληρικών δι΄εγγραφήν εις τον κατάλογον των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, συμπεριλαμβάνονται 25 αρχιμανδρίτες η ηλικία των οποίων είναι από 35 έως 52 ετών. Πέντε αρχιμανδρίτες υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τέσσερις  στη Μητρόπολη Βεροίας και από δύο στις μητροπόλεις Φλωρίνης και Ξάνθης.

Ο κατάλογος θα τεθεί υπ΄όψιν των ιεραρχών στη Τακτική Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου).

Το «ierovima» δημοσιεύει τα ονόματα των αρχιμανδριτών, την μητρόπολη την οποία σήμερα υπηρετούν καθώς και το έτος γεννήσεώς των.  Ακολουθεί ο κατάλογος των 25 υποψηφίων:

δείτε περισσότερα »
Αναγνωριστική η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Αναγνωριστική των προθέσεων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 155ηςΣυνοδικής Περιόδου καθώς και των διαθέσεων του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα είναι η τακτική συνεδρία, που ξεκινά αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης. Τόσο ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και τα 12 μέλη της νέας ΔΙΣ (παραδοσιακοί ιεράρχες οι περισσότεροι), θα «ανιχνεύσουν» το πεδίο δράσης αμφοτέρων των πλευρών, δεδομένου ότι τα θέματα που έχει ανοιχτά η Εκκλησία είναι αρκετά, όπως οι προσλήψεις κληρικών, αλλά και το όριο ηλικίας των αρχιερέων που τίθεται ατύπως μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

Έτσι τα θέματα της Ημερησίας διατάξεως και των τριών ημερών είναι διαδικαστικά και δεν αγγίζουν φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η Κάρτα του Πολίτη. Στις επόμενες συνεδριάσεις η Ημερησία Διάταξη θα περιέχει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απασχολούν πραγματικά την Εκκλησία.

 Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, θα συγκροτηθούν τα Συνοδικά Δικαστήρια, θα γίνει διορισμός των Συνοδικών Συνέδρων ως συνδέσμων μελών των Συνοδικών Επιτροπών, ενώ τη δεύτερη μέρα, θα γίνουν εισηγήσεις Ιεραρχών επί διαφόρων θεμάτων, θα υποβληθεί πρόταση από τον μητροπολίτη Γλυφάδας περί μετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας σε Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, ενώ θα υποβληθεί πρόταση για την διοργάνωση ημερίδος με  θέμα «Εκκλησία και ΜΜΕ».

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΔΙΣ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αίτημα της ΕΚΥΟ περί αυξήσεως της ετήσιας χορηγίας του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας καθώς και το αίτημα για μετονομασία της μητρόπολης Λήμνου σε μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. 

δείτε περισσότερα »
Ονομαστήρια μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρουπόλεως
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2011

Τὰ ὀνομαστήριά του εόρτασε ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος,ἐπὶ τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ ἁγίου, ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Ἀνθίμου, Ἐπισκόπου Νικομηδείας. Τὸ ἀπόγευμα τῆς Παρασκευῆς, 2 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Πανηγυρικὸς Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸςστὸν ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ. Τὸ πρωΐ τοῦ Σαββάτου ἀπὸ τὶς 7.00 - 10.30 π.μ., στὸν ἴδιο ἱερὸ Ναὸ, ετελέσθησαν ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, μὲ συμμετοχὴ καὶ ἄλλων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν. Μετὰ τὸ τέλος τῆς Θ. Λειτουργίας, ὁ Παναγιώτατος εδέχθη τὶς εὐχὲς τῶν ἐκπροσώπων τῶν Ἀρχῶν, τοῦ ἱεροῦ Κλήρου καὶ τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, στὸ Ἐπισκοπεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως (Βογατσικοῦ 7).

Το ἐπίσημο Γεῦμα δεν παρετέθη.Πιστοί απ’ όλο τον Έβρο ευχήθηκαν στο μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο για την ονομαστική του εορτή. Ο μητροπολίτης, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τίμησε ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο νομό.

δείτε περισσότερα »
Νέα μοναδική έκδοση: «Νάματα Ψαλτικής Τέχνης και κατάνυξης στη Θεία Λατρεία»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2011

«Νάματα Ψαλτικής Τέχνης και κατάνυξης στη Θεία Λατρεία», είναι ο τίτλος του Α’ τόμου του μουσικού πονήματος του Πρεσβυτέρου Γεωργίου Αλ. Αναγνωστοπούλου του Ηλείου. Το καταπληκτικό και μοναδικό στο είδος του μουσικό έργο των πεντακοσίων σελίδων, του π. Γεωργίου που είναι μεταξύ άλλων και καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού, είναι απαραίτητο βοήθημα για κάθε Ιερό Ναό.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Πληροφορίες για τη διάθεση του Α τόμου στα τηλέφωνα: 26220 29125 και 6972 212766 

δείτε περισσότερα »
Ο υπουργός Υγείας την ερχόμενη Τρίτη στη ΔΙΣ για τις μεταμοσχεύσεις
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, στο Συνοδικό Μέγαρο όπου θα συνεδριάζει η νέα ΔΙΣ και θα ενημερώσει τον  αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της για το νόμο περί μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα για την «εικαζόμενη συναίνεση». Η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της για την «εικαζόμενη συναίνεση» που εισάγεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την αρχή ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Στις 23 Αυγούστου ο κ. Λοβέρδος είχε επισκεφθεί στην Αρχιεπισκοπή τον κ. Ιερώνυμο. «Ήρθα εδώ ως υπουργός και μέλος του εκκλησιάσματος. Μας ενώνει η προσπάθεια των ανθρώπων να δοθεί ζωή μέσα από το θάνατο. Φάνηκε ότι μας χωρίζει το ζήτημα της "εικαζόμενης συναίνεσης", αλλά υπάρχει ενάμισι χρόνος, που μεσολαβεί για να βρεθεί μια λύση», είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Η ΕΤ1 θα πάψει να λειτουργεί και η ΕΤ3 θα αναβαθμισθεί. Αυτό τουλάχιστον έχει ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος και από την ανακοίνωση αυτή, προκύπτει ήδη ένα μεγάλο ερώτημα: ποια Θεία Λειτουργία θα μεταδίδει ζωντανά η ΕΤ3; Μέχρι και σήμερα από το πρώτο κανάλι μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και από την ΕΤ3 η Θεία Λειτουργία από κάποια εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πάντα εκεί που χοροστατεί ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος.  

 

Τι θα συμβεί στο μέλλον; Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι όταν στην ΕΤ1 και στην ΕΤ3, που η τηλεθέαση δεν ξεπερνά συνήθως το 1-2% , προβάλλεται Θεία Λειτουργία, η τηλεθέαση «χτυπά» διψήφια νούμερα, της τάξης του 12-15%. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα προβληματίσει τους υπευθύνους των καναλιών. Το ερώτημα λοιπόν που θα τεθεί σύντομα είναι: Ποιά θα κερδίσει μια θέση στην οθόνη; Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ή η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; 

δείτε περισσότερα »
Δεν καταδικάζει η Ιερά Σύνοδος τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κονίτσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Προσεκτικά γραμμένο το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου για τα όσα είπε ο Μη­τρο­πο­λί­της Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ. Ανδρέας, την Κυριακή σε εκδήλωση μνήμης για το Γράμμο. Η Ιερά Σύνοδος τηρεί αποστάσεις και δεν καταδικάζει τις απόψεις που εξέφρασε ο ιεράρχης ο οποίος δεν είναι η πρώτη ούτε φυσικά η τελευταία φορά που κατακεραυνώνει πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο μητροπολίτης είχε ταχθεί υπέρ του προπηλακισμού πολιτικών προσώπων, λέγοντας "ζήτω τα γιαούρτια, ζήτω τα αυγά", ευχόμενος "να αγιάσουν τα χέρια όσων τα πετάνε" ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι βέβαιοι "ότι έχουν την απόλυτη έγκριση των ηρώων του Γράμμου".

Αποκάλεσε "χοντρό" τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και στην πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου περί χρήσης ναρκωτικών, ισχυριζόμενος ότι θέλει "να μαστουρωθούν όλοι οι Έλληνες" .

Το Δελτίο της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Οἱ ἀπόψεις πού ἐξέφρασε πρόσφατα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. Ἀνδρέας, ἀποτελοῦν καθαρά προσωπικές του ἀπόψεις καί ὄχι ἀπόψεις πού ἔχει υἱοθετήσει ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».
 

δείτε περισσότερα »
Ρωσικό ενδιαφέρον για θρησκευτικό τουρισμό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/08/2011

Συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στην Πάτρα Μιχάλη Τσιλικίδη είχε την Τετάρτη το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Τάσου Αποστολόπουλου.
Η συνάντηση περιεστράφη γύρω από το συνεχές ενδιαφέρον που εκδηλώνει τον τελευταίο καιρό η Ρωσία για συνεργασία στους τομείς του θρησκευτικού τουρισμού, με άξονα την Πάτρα και τον Άγιο Ανδρέα, και των εμπορικών σχέσεων με έμφαση στην αγορά αγροτικών προϊόντων.
Ο κ. Τσιλικίδης αναφέρθηκε και στο αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί από τον βουλευτή του Νομοθετικού Συμβουλίου της Αγίας Πετρούπολης Ευγένιο Μαρτσένκο για μεταφορά της Τίμιας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα στην Αγία Πετρούπολη. Ο κ. Μαρτσένκο είχε επισκεφθεί στα τέλη Ιουλίου την Πάτρα και είχε συναντήσεις τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.


 

δείτε περισσότερα »
Αυτές είναι οι νέες κρατήσεις στη μισθοδοσία των κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/08/2011

Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις στους μισθούς των κληρικών, των εκκλησιαστικών υπαλλήλων αλλά και  των μητροπολιτών από αύριο 1ηΣεπτεμβρίου. Μάλιστα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται σε 2%, έχει αναδρομική ισχύ. Το ίδιο ισχύει και για την ειδική εισφορά υπέρ του ΤΠΔΥ. Η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά όπως εύστοχα παρατήρησε κληρικός:«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν· οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»

 Αναδημοσιεύουμε τις οδηγίες εφαρμογής των νέων κρατήσεων στη μισθοδοσία των κληρικών από τον Σεπτέμβριο 2011:

  

δείτε περισσότερα »
Τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού στο OAKA και το ΣΕΦ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/08/2011

Σε υπαίθριο τζαμί θα μετατραπούν για περίπου δύο ώρες το πρωί το Ολυμπιακό Στάδιο και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αφού περίπου 5.000 μουσουλμάνοι ελλείψει τεμένους , πραγματοποιούν εκεί την τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού.
Την εορταστική προσευχή που ονομάζεται Αΐντ Αλ Φιτρ διοργανώνει η Μουσουλμανική Ένωση .  Στη γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού (του μήνα Ραμαντάν) παίρνουν  μέρος μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη θα προσευχηθούν στους ιδιωτικούς χώρους λατρείας που υπάρχουν στην πόλη.

Το Ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικούραμαντάν, είναι Θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175