Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2012
(από το ιστολόγιο του πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα-Λονδίνο)
Χθες ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Αγγλικανικής Κοινωνίας η παραίτηση του 104ου Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Δρα Ρόουαν Ουΐλιαμς. Η παραίτηση δόθηκε μεν στην δημοσιότητα χθες, θα ισχύσει όμως από το τέλος του 2012.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πνευματικού ηγέτη 77 εκατομμυρίων Αγγλικανών παγκοσμίως, παράλληλα με την είδηση πως από τον Ιανουάριο 2013 αναλαμβάνει καθήκοντα Κοσμήτορα στο Κολέγιο Magdalene του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ.
Οι διάφοροι εκκλησιαστικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να κάνουν πολλές υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν έναν εξαιρετικά μορφωμένο, καλλιεργημένο και πνευματικό άνθρωπο στην παραίτηση από αυτή την περίοπτη θέση, την οποία κράτησε για 10 χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετώπισε πολλά και δύσκολα ζητήματα, όπως τη χειροτονία των γυναικών στους βαθμούς του Πρεσβυτέρου και του Επισκόπου, τη χειροτονία ομοφυλόφιλων κληρικών, τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, τα εκκλησιολογικά προβλήματα της Αγγλικανικής Κοινωνίας, τις σχέσεις με τα άλλα δόγματα και θρησκείες και πολλά άλλα. Σχολιαστές, ακόμη δε και ο βιογράφος του Rupert Shortt, ενώ αναγνωρίζουν την αξία του, θεωρούν πως ο Δρ. Ουΐλιαμς απέτυχε να θεραπεύσει τις διαιρέσεις και τα σχίσματα της Αγγλικανικής Ομολογίας. Προφανώς βέβαια η ιστορία θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να βγάλει ένα πιο αντικειμενικό πόρισμα για την δράση και την αποτελεσματικότητα του Δρα. Ουίλιαμς.
Προσωπικά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η δήλωση του Αρχηγού του Εργατικού κόμματος Ed Miliband, αναφορικά με την προσφορά του Δρα. Ουΐλιαμς ως Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι. Είπεχαρακτηριστικά: «Rowan Williams will be sorely missed as Αrchbishop of Canterbury; did what he said he'd do - challenge the imagination of our country».
Όσον αφορά τη διαδοχή, φαίνεται πως έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζονται οι πρώτοι διεκδικητές του σημαντικού αυτού εκκλησιαστικού θρόνου. Ίσως επικρατέστερος αυτή την ώρα να είναι ο ταλαντούχος Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, Δρ. John Sentamu, προερχόμενος από την Ουγκάντα, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και ήμουν μάλιστα παρών στην χειροτονία του εις Επίσκοπο στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου στο Λονδίνο. Αν προτιμηθεί αυτός θα είναι ο πρώτος έγχρωμος Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι.
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε, έστω επιγραμματικά, πως η σχέση του αποχωρούντος Αρχιεπισκόπου με την Αγία Ορθοδοξία μας ήταν πάντα φιλικότατες και ειλικρινέστατες. Η διδακτορική του έρευνα αφιερώθηκε στην Ορθοδοξία, πολλά βιβλία του διαπραγματεύονται Ορθόδοξα θέματα, ήταν πάντα πολύ θετικός και υπέρ του διαλόγου με την Ορθοδοξία, επισκεπτόταν τακτικά Ορθόδοξες χώρες και το Άγιον Όρος, και γενικώτερα φαινόταν να επηρεάζεται ως άνθρωπος και κληρικός από τον Ανατολικό τρόπο χριστιανικής ζωής και προσευχής.
Πριν από λίγους μήνες ο Δρ. Ουΐλιαμς επισκέφθηκε την Αθήνα μας και είχε την ευκαιρία να βιώσει άμεσα και από πρώτο χέρι τον αγώνα και την προσφορά της Αγιωτάτης και Αποστολικής Εκκλησίας της Ελλάδος στον φιλανθρωπικό τομέα, με τα καθημερινά συσσίτια και την γενικώτερη βοήθεια και υποστήριξη που προσφέρει στους χειμαζομένους αδελφούς μας στην Αθήνα και αλλού. Μάλιστα είχε τότε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το έργο που γίνεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων είναι εντυπωσιακό και σε κλίμακα ανώτερη και από αυτή της Βρετανίας». Παράλληλα είχε εκφράσει τους φόβους του για πιθανή χειροτέρευση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στο μέλλον και επεσήμανε ότι «τόσο η Εκκλησία αλλά και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να προσπαθήσουν για να διατηρηθεί η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο».