Ρεπορτάζ

Θεωρούν περιττή για τη νέα γενιά τη διδασκαλία για την Παναγία και τα Πάθη του Χριστού;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/01/2012

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος (φωτο), με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από την ύλη των Θρησκευτικών στη Β Γυμνασίου «εξορίζεται» η Παναγία, ενώ θα γίνεται «επιδερμική προσέγγιση της Καινής Διαθήκης, θεωρώντας περιττή για τη νέα γενιά της χώρας μας τη διδασκαλία για την Παναγία, τα Πάθη του Ιησού, τη Σταυρική Θυσία και την Ανάσταση».

Στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν η Θρησκεία είναι θρησκειολογία, τότε και η παιδεία μεταλλάσσεται σε εκπαίδευση , ενώ και ο πεπαιδευμένος νέος άνθρωπος αλλοιώνεται σε εκπαιδευμένο που έχει θεωρητικές γνώσεις, χωρίς βιώματα και αλήθειες.»

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο ερειπωμένο δημοτικό σχολείο Ίμβρου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/01/2012

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 

«Αναγεννημένος» από την επαφή του με την γενέθλιο γη, την Ίμβρο, επέστρεψε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η επίσκεψή του στο πονεμένο και πολύπαθο αιγαιοπελαγίτικο νησί συνέπεσε με την απόφαση της Κυβερνήσεως του Πρωθυπουργού Ερντογάν να χορηγήσει άδεια για την επαναλειτουργία μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ακουστούν το κουδούνι του Σχολείου και τα παιδικά γέλια στην αυλή του, μετά το 1964, οπότε και οι Αρχές προχώρησαν, κατά παρέκκλιση του διεθνούς δικαίου και των προβλεπομένων από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στο κλείσιμο όλων των μειονοτικών σχολείων στη νήσο.

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων που θα ανακαινισθεί θα αποτελέσει την στέγη του νέου μειονοτικού σχολείου. Το κτίριο παραμένει εδώ και δεκαετίες, ερειπωμένο και καμένο, χωρίς στέγη, ένας σκελετός, μέσα στο οποίο έχουν φυτρώσει δέντρα και πρασινάδες, εκεί που θα έπρεπε να «καλλιεργείται» η παιδεία για να «φυτρώνουν» καλλίκαρποι βλαστοί της Ομογένειας. 

δείτε περισσότερα »
Ανεπιβεβαίωτη "είδηση" για ιεράρχη με όπλα και χρήμα!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/01/2012

Δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν η είδηση που δημοσιεύθηκε σε twitter και αναπαράγεται από διάφορα sites.Σύμφωνα με αυτή άνδρες της τροχαίας συνέλαβαν ύστερα από έλεγχο ιεράρχη ο οποίος στο αυτοκίνητό του είχε όπλα και πολλά εκατομμύρια ευρώ! Αστυνομικοί συντάκτες μέχρι πριν από λίγο δεν γνώριζαν ούτε είχαν ενημερωθεί για κάτι σχετικό. Για κάθε νεότερο θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Είναι φυσικό να έχουν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ κληρικών και να ζητούν να πληροφορηθούν "τί συμβαίνει".

Η "είδηση" αναφέρει μάλιστα και τον τύπο του αυτοκινήτου και μόνο ένας ιεράρχης διαθέτει τέτοιο αυτοκίνητο.

δείτε περισσότερα »
Αποχαιρέτησε τις φιλοδοξίες του ο Μεσσηνίας-Το άρθρο που εξόργισε ιεράρχες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/01/2012

Φιλόδοξος ιεράρχης ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και σε συζητήσεις του με άλλους ιεράρχες όχι μόνο δεν το έκρυβε αλλά διερευνούσε τις δυνατότητες συμμαχιών. Τα τελευταία μηνύματα δεν ήταν θετικά για τον άγιο Μεσσηνίας και μέρος της αντίδρασής του το άρθρο που δημοσίευσε στο aixmi.gr.

Το άρθρο προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις Συνοδικών και όχι μόνο ιεραρχών. Μπορεί ο σεβασμιώτατος να μην συμπαθεί κάποιους από τους Συνοδικούς αλλά αυτό δεν δικαιολογεί αυτό το σκληρό και απαξιωτικό για πολλούς άρθρο του.Ο μόνος ψύχραιμος ήταν ο αρχιεπίσκοπος: «Δεν πειράζει…Είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του», φέρεται να είπε ο μακαριώτατος, αλλά για πολλούς ιεράρχες ο Μεσσηνίας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο.

«Ένα είναι σίγουρο: ο Μεσσηνίας θα πρέπει να ξεχάσει τις φιλοδοξίες του…Θα μείνει μόνος του», σχολίασε ιεράρχης και ίσως να έχει δίκιο. 

Το άρθρο του μητροπολίτη Μεσσηνίας, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η ΔΙΣ για τον Ραδιοφωνικό Σταθµό της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/01/2012

Με αγωνία περιμένουν οι 33 εργαζόμενοι την αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima» θα ασχοληθεί με το μέλλον του σταθμού που μεταδίδει τη φωνή της Εκκλησίας σε κάθε σπίτι.

«Δεν πρόκειται φυσικά να κλείσει ο σταθμός, ούτε και θα γίνουν απολύσεις», τόνισε ιεράρχης στο «ierovima» και συνέχισε: « υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις, περνάμε όμως μεγάλη κρίση και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε…»

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού καθεστώτος του ραδιοφωνικού της σταθμού. 

δείτε περισσότερα »
Επισκεπτήριο στον Εφραίμ από τους μητροπολίτες Γλυφάδας και Ελευθερουπόλεως- Η ΔΙΣ αύριο συζητά για την υπόθεση του φυλακισμένου ηγούμενου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/01/2012

Τον φυλακισμένο Γέροντα Εφραίμ επισκέφθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα αργά το απόγευμα ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. 

 

Να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη φορά που ο μητροπολίτης Γλυφάδας επισκέπτεται τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ στον Κορυδαλλό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παύλος επί 27 χρόνια, (1976-1999)  διετέλεσε πνευματικός  των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού  και μέχρι σήμερα διατηρεί επαφή με αρκετούς από τους τότε κρατούμενους.

 

Στο μεταξύ αύριο τελικά θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, όπως είχε δημοσιεύσει σε χθεσινή ανάρτηση το «ierovima», το θέμα της φυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ.

Νωρίτερα τον κ. Εφραίμ είχαν επισκεφθεί οι μητροπολίτες Νεαπόλεως Βαρνάβας και ο φανερά αδυνατισμένος Δράμας Παύλος.

δείτε περισσότερα »
Η εμμονή του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών για τη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων θέμα στη ΔΙΣ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η εμμονή του 80χρονου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών  κ. Αλεξίου να διατηρήσει τον προσωποπαγή και προσωρινό χαρακτήρα της και να μη γίνει κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ήταν σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη  συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

« Αν  μετατραπεί σε κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων  σίγουρα δεν θα προσβληθεί το κύρος της μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Η μητρόπολη που ποιμαίνει ο σεβασμιώτατος Σεραφείμ, έχει προσφέρει έργο σημαντικό και δεν περιόρισε το έργο του μητροπολίτη κ. Αλεξίου», δήλωσε στο «ierovima» ιεράρχης.

Το 12μελές διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφώνησε το θέμα να παραπεμφθεί στην Ιεραρχία, η οποία και θα λάβει την απόφαση για το μέλλον της μητροπόλεως του κ. Σεραφείμ.

 

Υπενθυμίζεται ότι με το Νόμο 1951/1991, άρθρο 12, « ιδρύονται κατ’ άκραν εκκλησιαστικήν οικονομίαν στην εκκλησία της Ελλάδος προσωρινές και προσωποπαγείς Ιερές Μητροπόλεις ως κατωτέρω…. 4. Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με έδρα την Καλαμπάκα και περιφέρεια όλες τις Κωμοπόλεις και τα χωριά της επαρχίας Καλαμπάκας που αποσπώνται από την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης ».  Έτσι, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών έμεινε μόνο με την επαρχία Τρικάλων. 

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο μητροπολιτών όλα αυτά τα χρόνια, είναι τεταμένες.

δείτε περισσότερα »
Με καραμπίνες μπούκαραν στη Μονή οι ληστές!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Οι ιερές εικόνες και τα τάματα των πιστών τραβούν σαν... μαγνήτης τους ληστές τον τελευταίο καιρό ειδικά σε απομακρυσμένα μοναστήρια και εκκλησίες της επαρχίας

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκε το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Κάτω Καμήλα Σερρών.
Ολόκληρη ομάδα από 4 ληστές με κυνηγετικά όπλα στα χέρια μπήκαν στο μοναστήρι την ώρα που βρισκόταν εκεί ένας ιερομόναχος και μια μοναχή. Οι ληστές τους ακινητοποίησαν σε ένα κελί της μονής και στη συνέχεια με όλη τους την άνεση άρπαξαν την εικόνα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και όλα τα τάματα των πιστών και εξαφανίστηκαν.(newsit) 

δείτε περισσότερα »
Εισαγγελία Πρωτοδικών προς ΕΛ.ΑΣ: «Γιατί δεν συλλάβατε αμέσως τον ηγούμενο Εφραίμ;»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη για την εκτέλεση της απόφασης, περί  προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Πιο ειδικά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ευάγγελος Μπακέλος, παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάμπρο Τσόγκα τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στην παραγγελία του αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο Άγιον Όρος, όφειλαν να εκτελέσουν το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε βάρος του ηγούμενου Εφραίμ για την υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το δημόσιο και να τον οδηγήσουν φρουρούμενο στο Κέντρο Υγείας των Καρυών προκειμένου να ξεπεράσει εκεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ως γνωστόν, ο ηγούμενος Εφραίμ παρέμεινε φρουρούμενος στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου, μετά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε παραμονή των Χριστουγέννων, κι έμεινε εκεί, μέχρι την ανάρρωσή του, τρεις μέρες αργότερα, οπότε οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και μετέπειτα στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται έκτοτε. Η εισαγγελική έρευνα, που βάζει στο στόχαστρό της ανώτερους αξιωματικούς που είχαν την ευθύνης της επιχείρησης, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. 

δείτε περισσότερα »
Προτεραιότητα στον Ιουδαϊσμό για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/01/2012

(πηγή thriskeftika) Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά και σχεδιάζεται η συνολική εφαρμογή τους από την επόμενη χρονιά αλλάζουν ριζικά το χαρακτήρα του μαθήματος. Ουσιαστικά το χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών μετατρέπεται σε ένα μάθημα θρησκειολογικό – ιστορικό.

Οι Θεολόγοι που σχεδίασαν τα προγράμματα αυτά φρόντισαν ώστε ένας μαθητής που τελειώνει το Γυμνάσιο να έχει βαθιά γνώση των ξένων θρησκευμάτων και κυρίως του Ιουδαϊσμού. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι στα προγράμματα αυτά προτείνεται για τους μαθητές σε τρεις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης η επίσκεψη σε Συναγωγή...

Ήδη για τους μικρούς μαθητές της Γ΄ τάξης Δημοτικού το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει την «Επίσκεψη σε ναό, συναγωγή ή τέμενος». Αλλά και στην Στ΄ τάξη του Δημοτικού πάλι ο μαθητής θα πραγματοποιήσει «Επίσκεψη σε Συναγωγή / συνομιλία με ραβίνο». Τέλος, την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, μόλις πάει Γυμνάσιο, στην Α΄ τάξη και στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών θα κάνει μια«Επίσκεψη σε Συναγωγή. Συζήτηση με τον ραβίνο».

Αν τυχόν μετά από τόσες επισκέψεις σε Συναγωγή δεν έχει μάθει καλά το «ναό» των Εβραίων τότε, στην ίδια τάξη, την Α΄ Γυμνασίου, σε επόμενη διδακτική ώρα θα εξετάσει το θέμα «Μπαίνοντας σε μια συναγωγή / σε ένα τζαμί (προσανατολισμός, σχήμα, χώροι, επίπλωση, φωτισμός, διακόσμηση)»

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154