Ρεπορτάζ

«Χάθηκε» το ΦΕΚ με την απόφαση διορισμού κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/09/2011

Περίπου ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που η κυβέρνηση πήρε πίσω για διόρθωση το ΦΕΚ με την απόφαση διορισμού κληρικών και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί το νέο. Αποτέλεσμα αυτής της αναιτιολόγητης καθυστέρησης είναι να έχουν «παγώσει» οι διορισμοί κληρικών. Σύμφωνα με το πρώτο ΦΕΚ κατανέμονταν εκατό οργανικές θέσεις για διορισμό κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων.
Όμως από λάθος στην σχετική απόφαση δεν περιλαμβάνονταν ακόμα δεκαεπτά (17) οργανικές θέσεις που ανεβάζουν τις συνολικές οργανικές θέσεις που κατανέμονται στην Εκκλησία, στις εκατόν δεκαεπτά (117). Ετσι το ΦΕΚ επεστράφη για διόρθωση και …χάθηκε. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «είναι θέμα χρόνου να δημοσιευθεί το νέο ΦΕΚ».

Ως τότε υπομονή και σιωπή γιατί έπονται και χειρότερα… 

δείτε περισσότερα »
Ο 92χρονος Μαρωνείας Δαμασκηνός έκανε το …θαύμα του: δίνει 417.000 ευρώ για απαλλοτρίωση οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί ιερός ναός!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/09/2011

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, δίνει από τα ταμεία της  417.000 ευρώ για να απαλλοτριώσει στην Κομοτηνή οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί περικαλλής ιερός Ναός!

Λόγους δημόσιας ωφέλειας επικαλείται σε έγγραφό του, με το οποίο κηρύσσει αναγκαστική απαλλοτρίωση σε έκταση στην Κομοτηνή, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας ναός στην πόλη της Κομοτηνής .

Με την εν λόγω απόφαση η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Ροδόπης προστάζεται να αναθεωρήσει τις απόψεις τις που διατυπώνονται στο έγγραφό της με αριθ. 1331/26-9-2005 και να εισηγηθεί για την έκδοση της απόφασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Σύμμαχος στην ανέγερση της εκκλησίας εμφανίζεται και το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη σχετική γνωμοδότηση του μητροπολιτικού συμβουλίου της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακόμα από το έτος 2005, συνηγορεί στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου χώρου για την ανέγερση ιερού ναού και εισηγείται την αποδοχή της πρότασης της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πάντως στην Κομοτηνή πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν: η οικεία μητρόπολη έχει να διαθέσει τόσα χρήματα για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου ενώ θα μπορούσε να διαθέσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, για να ολοκληρωθεί για παράδειγμα η ημιτελής νέα πτέρυγα του γηροκομείου Κομοτηνής ή ακόμα να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές ανάγκες. 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Μεταστάσεως του Ιωάννη του Θεολόγου στο βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/09/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο οι κάτοικοι από τα Ιρια το Τολό τα Καρναζέικα κι άλλα μέρη, τιμάνε την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο φαράγγι του Ράδου χτισμένο στο όρος Δίδυμο. Συνεχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η παράδοση θέλει να έχει κάνει ένα μεγάλο θαύμα ο Άγιος Δημήτριος,(το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο), σε κάποιο κάτοικο της περιοχής και το ημερολόγιο έδειχνε την εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, οπότε οι κάτοικοι έφτιαξαν την εικόνα στον Άγιο Ιωάννη και τον τιμάνε από τότε κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου ένα μήνα πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου όπου εορτάζει το μοναστήρι. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πατέρας Αναστάσιος Ράπτης από τα Ιρια. Πλήθος κόσμου είχε έρθει από νωρίς το απόγευμα στο μοναστήρι ,εκεί μετά τον εσπερινό οι πιστοί ανάβουν φωτιές και κάθονται μέχρι το πρωί όπου περιμένουν την θεία λειτουργία.

Χαρακτηριστικό φέτος στο χώρο του μοναστηριού με την άδεια της μητροπόλεως Ύδρας ,όπου και ανήκει η μονή , γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας ‘TheProphet’(«Προφήτης»).

 

δείτε περισσότερα »
Ομοφυλοφιλικό σκάνδαλο σε γνωστό Μοναστήρι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/09/2011

Η δραστηριότητα ενός μοναχού  σε γνωστή Μονή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πιστούς. «Στη Μονή εξυφαίνεται εδώ και καιρό δημοσίως ένα ομοφυλοφιλικό γαϊτανάκι, το οποίο εξευτελίζει την Εκκλησία, τους Αγίους και πρωτίστως σκανδαλίζει το ποίμνιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε καταγγελία που συνοδεύεται και από οπτικοακουστικό υλικό. 

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας, αναφέρεται: «Ενεργός ομοφυλόφιλος ο ίδιος ο μοναχός , σκανδαλίζει τους άντρες πιστούς που προσέρχονται στη Μονή για να προσευχηθούν, προβαίνοντας ξεδιάντροπα σε άσεμνα σχόλια ερωτικού περιεχομένου και χειρονομίες προς όποιον άντρα του «γυαλίσει». Με έκδηλη θηλυπρεπή συμπεριφορά αρέσκεται στις θωπείες και τις χυδαιολογίες. Δεν σέβεται ούτε τον έγγαμο βίο ούτε το φυσιολογικό σεξουαλικό προσανατολισμό οποιουδήποτε εμφανίσιμου ανδρός εισέλθει στη Μονή.»

Ο μοναχός διατηρεί και προφίλ στο facebook ιδιαίτερα γαργαλιστικό και που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με το μοναχισμό. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

δείτε περισσότερα »
Τέσσερεις βουλευτές ζητούν φορολόγηση των Ιερών Ναών και κατάργηση φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/09/2011

Την φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και την πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους ζητά η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Οι χώροι άσκησης θρησκευτικής λατρείας (Ιεροί Ναοί, Τεμένη, Συναγωγές) εξαιρέθηκαν, από την καταβολή του έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας και με αφορμή την εξαίρεση αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης  Κουβέλης και οι βουλευτές της Θανάσης  Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης  Ψαριανός, κατέθεσαν ερώτηση στον Ευ. Βενιζέλο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν το αίτημα τους για φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής εξουσίας.

 Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισαν ότι η εκκλησία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης (μετά το ελληνικό κράτος) στην ελληνική επικράτεια, με 130.000 εκτάρια γης, ενώ διαθέτει το 1,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, με έναν εκπρόσωπο της στο διοικητικό της συμβούλιο και ότι «η οικονομική διεύθυνση της Εκκλησίας επιβεβαιώνει την καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους € 2.500.000 το 2010».

Παραθέτουν επίσης τους νόμους εκείνους, οι οποίοι θεσπίστηκαν από το 1997 έως το 2010 και μέσω των οποίων, η Εκκλησία απαλλάσσεται τόσο από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί και οι μονές, όσο από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της (η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%), ενώ απολαμβάνει και πλήθος άλλων «διευκολύνσεων».


 

δείτε περισσότερα »
Πρόσκληση από τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αναμένει ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος-Συμφωνίες της ΜΚΟ "Αποστολή" με την Αγγλικανική Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/09/2011

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα αναμένει από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο ο αρχιεπίσκοπος  Καντουαρίας Δρ. Rowan Williams.  Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ  στην κατοικία του Αγγλικανού  αρχιεπισκόπου στο Lambeth Palace.

 

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αν απευθυνθεί μία τέτοια πρόσκληση θα προκαλέσει αντιδράσεις αφού ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Dr Rowan Williams, ο Αγγλικανός φιλοορθόδοξος είναι αυτός που "χειροτόνησε" την "επίσκοπο" Katharine Jefferts Schori, η οποία είναι βασική υπέρμαχος της ιερολογίας του γάμου ομοφυλοφίλων. Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος είχε ευλογήσει  τον Νοέμβριο του 2003 τη χειροτονία του πρώτου ομοφυλόφιλου επισκόπου  της Αγγλικανικής Εκκλησίας. (Νιού Χάμσάιρ-επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον)

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΜΚΟ «Αποστολή»: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (ΜΚΟ «Αποστολή» -Αγγλικανού αρχιεπισκόπου), συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στο κοινωνικό και προνοιακό έργο και υπήρξε συμφωνία τεσσάρων σημείων για κοινές δράσεις σε Αθήνα και Λονδίνο που αφορούν αστέγους, μετανάστες, νέους και εκπαίδευση» και ακόμη «στη συνάντηση ορίστηκαν εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας που θα παρακολουθούν την εφαρμογή των κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων», διατύπωση που δημιουργεί ερωτήματα,αλλά και σχόλια, για τα ανοίγματα που επιχειρεί ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αγγλικανική Εκκλησία.

δείτε περισσότερα »
Η ΜΚΟ "Αποστολή", το κλιμάκιο συνεργατών και οι διαχριστιανικές σχέσεις στο Λονδίνο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/09/2011

Διευρύνει τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων της η ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ασχολείται μεταξύ άλλων και με θέματα Διαχριστιανικών σχέσεων, αν κρίνουμε από το ταξίδι που πραγματοποιεί ο Γενικός Διευθυντής της με κλιμάκιο (άγνωστος ο αριθμός) συνεργατών του που τον συνοδεύουν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στα δύο Δελτία Τύπου.

Από τη στιγμή που ο  Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ κ. Κωστής Δήμτσας θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αγγλικανική Εκκλησία, εκτιμούμε πως θα έπρεπε στο κλιμάκιο που επέλεξε να τον συνοδεύει, να συμμετείχε και κάποιος Συνοδικός Ιεράρχης, ή αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής, αφού το κλιμάκιο της «Αποστολής» ενημερώθηκε μεταξύ άλλων, από εκπρόσωπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου «για τη δομή και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας». Εκκλησιολογικού περιεχομένου συζήτηση δηλαδή.

Επιπλέον ο κ. Δήμτσας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Γρηγόριο ο οποίος, σύμφωνα με άλλο Δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στις "εξαιρετικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μεγ. Βρετανία με την Αγγλικανική Εκκλησία». Δεν θα έπρεπε στη συνάντηση αυτή να συμμετείχε και κληρικός της Ελλαδικής Εκκλησίας; Εκτός και αν δεν υπήρχε θέση στο κλιμάκιο.

 

Ακόμη ελπίζουμε ότι ο αριθμός των συνεργατών που στελεχώνουν το κλιμάκιο του κ. Δήμτσα, να είναι ο ελάχιστος γιατί η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει περιττά έξοδα.

 

Τέλος ο κ. Κωστής Δήμτσας ως έμπειρος δημοσιογράφος και ως χαμηλών τόνων άνθρωπος, γνωρίζει ότι σε ΕΝΑ Δελτίου Τύπου που εκδίδεις, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να αναφέρεται ΟΚΤΩ (8) φορές το όνομά σου και καμμία των συνεργατών που σε συνοδεύουν.

Παραθέτουμε το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου: 

δείτε περισσότερα »
Οι πρώτες εξετάσεις και η επιθυμία του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/09/2011

Σε ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθεί σήμερα το πρωΐ ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος που από χθες βρίσκεται στο Γκίσεν της Γερμανίας. Δεν αποκλείεται αργά το απόγευμα σήμερα να εκδοθεί από την Αρχιεπισκοπή σχετικό ανακοινωθέν. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη ενδέχεται να γίνει γνωστό αν ο αρχιεπίσκοπος επιστρέψει εντός της εβδομάδος στην Αθήνα. 

Πάντως επιθυμία του αρχιεπισκόπου είναι να βρίσκεται στην Αθήνα τουλάχιστον στα τέλη του μηνός ώστε στις 4 Οκτωβρίου να προεδρεύσει στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία μεταξύ άλλων θα εκλέξει τους νέους μητροπολίτες Χίου και Ζακύνθου, εκλογές για τις οποίες ο κ. Ιερώνυμος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγείας του αν και οι πρώτες πληροφορίες από τη Γερμανία είναι απόλυτα καθησυχαστικές. Έτσι  η επιστροφή του δεν αποκλείεται να γίνει και στο τέλος της εβδομάδος. Πάντως η οικογένειά του-και δικαιολογημένα-δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και κατά συνέπεια προτεραιότητα στην πλήρη αποκατάσταση της υγείας του κ. Ιερώνυμου.

Να σημειωθεί ότι εκλογές για την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών θρόνων δεν μπορεί να γίνουν χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου. 

Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, ο προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής π. Μάξιμος Παπαγιάννης που γνωρίζει άπταιστα Γερμανικά καθώς και ο στενός συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης. 

δείτε περισσότερα »
Στην Πανεπιστημιακή κλινική του Γκίσεν ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/09/2011

Στη Γερμανία  μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος για σειρά ιατρικών εξετάσεων, στην Πανεπιστημιακή κλινική  της πόλης Γκίσεν (φωτο) (βόρεια της Φρανκφούρτης) .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείται από ουρολοίμωξη που του προκαλεί  πυρετό ο οποίος παρά την ενδοφλέβια αντιβίωση, δεν υποχωρεί. Έτσι αποφασίστηκε να αποσταλεί ο ιατρικός του φάκελος στη Γερμανική πόλη και οι ιατροί του διαγνωστικού κέντρου του συνέστησαν  να μεταβεί  και ο ίδιος στο Γκίσεν για εξετάσεις. Ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδος.Ο κ. Ιερώνυμος θα συνοδεύεται από στενούς του συνεργάτες αλλά και από μέλος της οικογενείας του.

δείτε περισσότερα »
Οι στρατιωτικοί ιερείς ,στο στόχαστρο του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού και η συνεργασία της Υπουργού Παιδείας με το …διάβολο!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/09/2011

Την κατάργηση των Στρατιωτικών Ιερέων ζητεί με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός. Ο βουλευτής που με σειρά ερωτήσεών του που καταθέτει στη Βουλή δηλώνει έμμεσα ότι τον ενοχλεί κάθε τι που έχει σχέση με την Ορθοδοξία , επανέρχεται και ερωτά τον υπουργό Εθνικής Αμύνης  αν προτίθεται «να καταργήσει τη Διεύθυνση των Στρατιωτικών Ιερέων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ύπαρξη της οποίας προσιδιάζει σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος».

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει σε εκκλησιαστικούς κύκλους η φράση της υπουργού Παιδείας Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αννας Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ «εγώ θα συνεργαστώ και με το διάβολο…», φράση με την οποία η υπουργός ήθελε να καταδείξει τον βαθμό της αποφασιστικότητάς της. «Άστοχη η φράση της υπουργού τη στιγμή μάλιστα που είναι υπεύθυνη για την πολιτική στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας…», τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης του κ. Ψαριανού έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152