Ρεπορτάζ

Απαξιωτικές δηλώσεις του μητροπολίτη Περιστερίου για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου-Απάντηση από το Πανελλήνιο Ίδρυμα στον κ.Χρυσόστομο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Απαξιωτικά μίλησε για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στο «Βήμα FM», λίγο πριν τις 11 το πρωΐ (εκπομπή με Β. Χιώτη-Ν.Παπαδόπουλο), ο σεβασμιώτατος Περιστερίου είπε πως τα Πανελλήνια Προσκυνήματα  που έχουν πολλά χρήματα, πρέπει να προσφέρουν στο λαό και συνέχισε  λέγοντας πως  το Πανελλήνιο Ίδρυμα Τήνου δεν προσφέρει και το θέμα θα το θέσει στην Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου.

Οσον αφορά τη μητρόπολή του είπε πως δεν έχει χρήματα, γιατί οι πιστοί πια  «ρίχνουν στο παγκάρι 10, 20 λεπτά ή ακόμη και κουμπιά για να ανάψουν δέκα κεριά».

Λίγο πριν πέσει το σήμα τέλους της εκπομπής από τα ανοικτά μικρόφωνα του σταθμού, ακούστηκε επιφώνημα που δεν τιμά το ακροατήριο.

 Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Περιστερίου, αναμένεται να τύχουν απάντησης από το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. 

Αργά το μεσημέρι από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ  ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Με αφορμή  δηλώσεις  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, σχετικά με την προσφορά του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., που έγιναν στο «Βήμα FM», λίγο πριν τις 11 σήμερα το πρωΐ (εκπομπή με Β. Χιώτη-Ν.Παπαδόπουλο),  από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου ανακοινώνονται τα εξής:

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα «ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ» τα όσα ο Σεβασμιώτατος και κατά πάντα Σεβαστός Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος  ανέφερε για το Ιερό  Ίδρυμα, κρίνοντας, απ’ όσο μπορεί να συμπεράνει κανείς, την προσφορά του μηδαμινή.

Για το θέμα αυτό, παραπέμπουμε το Σεβασμιώτατο στον πολυσέλιδο Απολογισμό, τον οποίο κατ’ έτος και κατά χιλιάδας εκδίδει το Ιερό  Ίδρυμα και διανέμει στους προσκυνητές, στον οποίο αναφέρεται αναλυτικά η τεράστια, πολυεδρική  και μοναδική, ίσως,  για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του, την οποία ως φαίνεται ο Σεβασμιώτατος δεν έχει πληροφορηθεί.

Επειδή δε αναφέρει ότι θα θέσει το θέμα κατά την επιούσα κατά μήνα Οκτώβριο Σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τότε θα λάβει και τη διεξοδική απάντηση από το Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και Μητροπολίτη  Σύρου & Τήνου κ. Δωρόθεο Β’”. 

δείτε περισσότερα »
Εξαφάνισαν την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία από την αίθουσα της ΔΙΣ-Η απάντηση του Γραφείου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τα μοναστήρια της χώρας μας, κυματίζουν η Ελληνική σημαία και η Εκκλησιαστική, αυτή του Βυζαντίου. Το ίδιο συμβαίνει και στα μητροπολιτικά μέγαρα, ενώ πολλοί μητροπολίτες στα γραφεία τους επιλέγουν ως φόντο τις Σημαίες.

Όμως στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οι σημαίες που υπήρχαν τοποθετημένες στον τοίχο πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο, έχουν εξαφανιστεί!

Όπως διαπιστώνει το “ierovima”, οι σημαίες υπήρχαν  στην αναμνηστική φωτογραφία της 153ηςΣυνοδικής Περιόδου, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε στην αρχική σελίδα του “ierovima”.

Όμως όπως διακρίνεται  στη φωτογραφία της ΔΙΣ της 154ηςΣυνοδικής Περιόδου, που δημοσιεύουμε στην επόμενη σελίδα, οι σημαίες...εξαφανίστηκαν.

Το ίδιο παρατηρούμε και στην αναμνηστική φωτογραφία της ΔΙΣ της 155ηςΣυνοδικής Περιόδου, της ΔΙΣ που ανέλαβε την 1ηΣεπτεμβρίου 2011. Οι σημαίες δεν υπάρχουν.

Τώρα ή κάποιοι θεώρησαν περιττή την παρουσία της Ελληνικής και της Βυζαντινής σημαίας στην αίθουσα και τις απομάκρυναν ή κάποιοι τις πήραν προσωρινά και ξέχασαν να τις τοποθετήσουν στις θέσεις τους. Σίγουρα όμως πρόκειται για σοβαρή παράλειψη και οι ιεράρχες μας θα επανορθώσουν.

Από το Γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, έγινε γνωστό ότι "τα δύο λάβαρα μεταφέρθηκαν στην  αίθουσα της Ιεραρχίας και στη θέση τους στην αίθουσα της ΔΙΣ τοποθετήθηκαν δύο πιο κοντές σημαίες". 

 

Προφανώς οι σημαίες είναι τόσο κοντές που είναι δυσδιάκριτες.

δείτε περισσότερα »
Δεν δέχεται τη φορολόγηση Ιερών Ναών και Μοναστηριών η Ιερά Σύνοδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Μόνο αδαείς,κακοπροαίρετοι,εμπαθείς και θύματα παραπληροφόρησης νομίζουν ότι δεν συμμετέχει στο οικονομικό συμμάζεμα του Κράτους η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Εκκλησία φορολογείται και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι καλοπληρωτής αφού είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το «ierovima» δέχθηκε δεκάδες μηνύματα με αφορμή το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε χθες (14 Σεπτεμβρίου) με τίτλο «Στρέφουν το λαό κατά της Εκκλησίας-Αναμένεται αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο για το χαράτσι σε αναπήρους και ανέργους». Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε αφού άμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου.

Κληρικοί όλων των βαθμίδων με τους οποίους είχαμε επικοινωνία χθες παραδέχθηκαν ότι είναι κυβερνητική αναλγησία η επιβολή του τέλους μέσω της ΔΕΗ σε ανέργους και αναπήρους και κάποιοι από τους κληρικούς αυτούς αντιπρότειναν «να φορολογηθούν για δύο χρόνια Ιεροί Ναοί, μέσω της ΔΕΗ, παρά αυτές οι ευπαθείς ομάδες, γιατί ούτως ή άλλως πάλι στην Εκκλησία θα τρέξουν οι άνθρωποι αυτοί για βοήθεια».

Αυτή την πρόταση το «ierovima» τη θεώρησε ορθή και πάνω από όλα δίκαιη, την υιοθέτησε και τη δημοσίευσε.

Ποτέ δεν είναι αργά να επανεξεταστεί η πρόταση αυτή και η πλειονότητα των ενοριτών θα την στηρίξει οικονομικά. 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Ο πρώην Ζακύνθου, από χωρίου εις χωρίον
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/09/2011

Περιοδεία σε μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος με σκοπό να προωθήσει την υποψηφιότητα του επισκόπου Φωτικής κ. Διονυσίου για το θρόνο της μητρόπολης Ζακύνθου. Ο κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε μητροπολίτες με τους οποίους είχε συνομιλία σχετικά με τη διαδοχή στη μητρόπολη Ζακύνθου.Αν η προεκλογική εκστρατεία του κ. Χρυσοστόμου είχε αποτελέσματα θα φανεί στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε κάποια μητρόπολη, σύμφωνα με πληροφορίες, του ετέθη το ερώτημα γιατί δεν υλοποιήθηκε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Μάϊος 2010) σύμφωνα με την οποία «επιτροπή αποτελουμένη από τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, θα επισκεφθούν τον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη, για να του ανακοινώσουν την απόφαση της Ιεραρχίας, περί άρσεως του επιτιμίου της ακοινωνησίας», δεδομένου ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα εισηγήσεως του μητροπολίτη Ζακύνθου (τότε) κ.Χρυσοστόμου.

Δεν πληροφορηθήκαμε την απάντηση του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου.

δείτε περισσότερα »
Στρέφουν το λαό κατά της Εκκλησίας-Αναμένεται αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο για το χαράτσι σε αναπήρους και ανέργους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Σάλος έχει προκληθεί από τις διευκρινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το ποιοι τελικά θα πληρώσουν το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ: «Θα πληρώσουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι, αλλά ΔΕΝ θα πληρώσει η Εκκλησία, δηλαδή ιεροί ναοί, μοναστήρια και θρησκευτικά ιδρύματα». Η εξαίρεση της Εκκλησίας από το χαράτσι τη στιγμή που ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες καλούνται να πληρώσουν, στρέφει το λαό εναντίον της Εκκλησίας. «Θα έλεγα ότι είναι «προμελετημένο  έγκλημα», για να φέρουν απέναντι από την Εκκλησία το λαό μας που δοκιμάζεται», ήταν το πρώτο σχόλιο κληρικού προς το «ierovima». «Πιστεύω πως ο μακαριώτατος θα καλέσει τους ιεράρχες, να συμφωνήσουν να πληρώσει η Εκκλησία αντί για τους ανέργους και τους αναπήρους»

Σύμφωνα με την διευκρίνιση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν επιβάλλεται χαράτσι:
α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα. 

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιεπίσκοπος στην κηδεία της αδελφής του Φθιώτιδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/09/2011

Την αγαπημένη του αδελφή Αγγελική, ηττημένη από την επάρατο νόσο, αποχαιρέτησε σήμερα το απόγευμα από το νεκροταφείο Χαλανδρίου , ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.  Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε  ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ συμμετείχαν οι μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος,  Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας κ. Παύλος και ο επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. 

Την περασμένη Κυριακή ο μητροπολίτης  κ. Νικόλαος είχε τελέσει τα Εγκαίνια του ιερού ναού της Φοβεράς Προστασίας της Ιεράς Μονής  Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, μέσα σέ κλίμα ἐκκλησιαστικῆς κατα­νύ­ξεως. 

δείτε περισσότερα »
Η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «χάθηκε» μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Λοβέρδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Η Εκκλησία διαφωνεί με το νόμο για την δωρεά οργάνων και ειδικότερα με την εικαζόμενη συναίνεση και για το λόγο αυτό είχε αποφασισθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί  σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η  συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «πάγωσε». Και για την ακρίβεια δεν  υλοποιήθηκε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Εύλογα λοιπόν τίθενται κάποια ερωτήματα: Τί συνέβη και ανεστάλη η αποστολή της Εγκυκλίου; Τί διαβεβαιώσεις εδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο  από τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Αύγουστο (18/8), αποφάσισε μεταξύ άλλων :
« Κατόπιν της ψηφίσεως του Νομοσχεδίου για την δωρεά οργάνων και την εικαζομένη συναίνεση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν καν οι θέσεις της Εκκλησίας, απεφασίσθη:
α) Να ανακληθεί ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
β) Να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων». Η Εγκύκλιος δεν εστάλη ποτέ...


 

δείτε περισσότερα »
Το ειδικό τέλος ακινήτων αφορά Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Σύγχυση επικρατεί στη Σύνοδο και στα μητροπολιτικά γραφεία σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων και το αν θα αφορά Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές.

«Αν δεν υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου  Οικονομικών προς τη Σύνοδο, που να εξαιρεί τους Ιερούς Ναούς από την επιβολή του φόρου, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε…», δήλωσε ιεράρχης.

Πάντως σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν αφορά τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, αλλά όλα τα άλλα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μητροπόλεις, όπως Πνευματικά Κέντρα, Μητροπολιτικό μέγαρο, γηροκομεία κ.ά. «Η είσπραξη του ειδικού τέλους, δεν αφορά λατρευτικούς χώρους », τόνισε συγκεκριμένα στο «ierovima» η πηγή. Όμως για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. 

δείτε περισσότερα »
Νεκτάριος Μαρμαρινός:ο πρωτοσύγκελλος των τεσσάρων μητροπολιτών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2011

Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου ο επίτιμος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου ο πανοσιολογιώτατος  αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και σύμφωνα με το πρόγραμμα κηρυκτικής του δράσης, π. Νεκτάριος αποδεικνύεται αεικίνητος. «Η παρουσία του πατρός Νεκταρίου Μαρμαρινού  στην Κόρινθο, είναι ευλογία θεού», τονίζει κληρικός και συνεχίζει : «εκκλησιαστικοί άνδρες του βεληνεκούς του π. Νεκταρίου, έπρεπε να κατέχουν αρχιερατική θέση».

Ο π. Νεκτάριος Μαρμαρινός έχει διατελέσει πρωτοσύγκελος σε τέσσερις μητροπολίτες της Κορίνθου, τον Χρυσόστομο, τον Μιχαήλ , τον Προκόπιο, τον Παντελεήμονα και τον Διονύσιο. Να σημειωθεί ότι έχει υπηρετήσει και το τότε αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.   Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός είναι ο ιδρυτής και κτήτωρ της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. 

δείτε περισσότερα »
Ο πρώην Ζακύνθου, οι διοικητικές θέσεις και ο Θρησκευτικός τουρισμός
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/09/2011

του  Κώστα Ζαφειρίου

Δεν μπορεί να βρεθεί σε διοικητική θέση της Εκκλησίας ο  μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και επιπλέον όπως τονίζει εκκλησιαστική πηγή στο «ierovima», η Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει  εκπρόσωπος  της Εκκλησίας σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική πηγή:

«Ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ως γνωστόν υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους  υγείας και καταπονήσεως σωματικής  από το θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, να αναλάβει ο καταπονημένος σεβασμιώτατος διοικητική θέση στην Εκκλησία; Επιπλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει ο σεβασμιότατος, πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αφού στις επιτροπές προεδρεύουν εν ενεργεία μητροπολίτες »

 

Τα έγγραφα της παραιτήσεως του κ. Χρυσοστόμου έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τυπωθεί το σχετικό ΦΕΚ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, θα ορισθεί τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για πλήρωση του κενού θρόνου.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150