Ρεπορτάζ

«Όχι σε αρχιερατικά προνόμια, παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς»-Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/10/2011

Όχι στα αρχιερατικά προνόμια, τους παχυλούς μισθούς, τις λιμουζίνες και τους οδηγούς, αναφέρει σε μια σκληρή  ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Νίκος Σηφουνάκης  με αφορμή περιστατικό που συνέβη στη Λήμνο όπου ιερέας τον οποίο κατονομάζει καλούσε από άμβωνος το λαό να εξεγερθεί.

Ο κ. Σηφουνάκης  μιλά για ακροδεξιούς ιεράρχες που  καταδυναστεύουν την Εκκλησία και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «θα αντισταθεί στο κλίμα του διχασμού που οργανώνουν ξανά, όπως πριν λίγα χρόνια, οι ρεβανσιστές». Ο αναπληρωτής υπουργός στρέφεται και κατά συγκεκριμένου αρχιερέως, καθώς και κατά της ανακοινώσεως που εξέδωσε η  Σύνοδος της Ιεραρχίας για την οικονομική κρίση.

Η ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Διευκρινίσεις για τους ιερείς με απασχόληση στο Δημόσιο, δίνει το Υπουργείο Παιδείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/10/2011

303 είναι τελικά οι κληρικοί,  οι οποίοι, είναι εφημέριοι  και παράλληλα υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας(Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια-Λύκεια, αποσπασμένοι στο εξωτερικό) , σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδης οι οποίοι είχαν ζητήσει από την υπουργό να τους ενημερώσει «αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αναγκάσει σε παραίτηση ιερείς που εργάζονται ως δάσκαλοι ή καθηγητές ή να τους μειώσει το μισθό στο 30% κατατάσσοντας τους αυθαίρετα στη λογική των διπλοθεσιτών του δημοσίου».

Στην απάντηση της υπουργού επισημαίνεται η απόφαση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάιο, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με σκοπό τη μελέτη και επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας απαντά στους βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι «στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ιερέων, οι οποίοι κατέχουν παράλληλα και δεύτερη θέση σε άλλους φορείς του Δημοσίου τομέα (ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ), δεν υπάρχουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας του Υπουργείου.

Οι εφημέριοι που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοι (πχ εκπαιδευτικοί) δικαιούνται από την υπαλληλική τους θέση όλες τις αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου του ν. 3205/2003, στο οποίο έχουν καταταγεί και από την εφημεριακή τους θέση μόνο το βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου, στο οποίο έχουν καταταγεί. 

δείτε περισσότερα »
Κινητό αναστατώνει μητροπολίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/10/2011

Ομάδα ιεραρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά το ενδεχόμενο να υποβάλλει ένσταση κατά της εκλογής για τη Μητρόπολη  Ζακύνθου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μητροπολίτης έχει καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο, την ενέργεια ενός άλλου μητροπολίτη ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή μητροπολίτη Ζακύνθου, έγραψε και έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο παρακαθημένου του μητροπολίτη ο οποίος όμως τη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά του απουσίαζε από την αίθουσα.    

δείτε περισσότερα »
ΣΟΚ! Θα διοριστούν μόνο 82 κληρικοί!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/10/2011

Κάποτε, δηλαδή πριν από πέντε μήνες η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι για το 2011 θα διορίζονταν 300 εφημέριοι.Ήταν επί υπουργίας Ραγκούση. Στη συνέχεια, οι 300 έγιναν 200, λίγο αργότερα 100 και σήμερα οριστικοποιήθηκε στους 82! Εκπληκτοι οι μητροπολίτες πληροφορήθηκαν σήμερα ότι έχουν δικαίωμα να διορίσουν μόνο από ένα κληρικό για το 2011! Πλήγμα για τις ακριτικές και νησιωτικές μητροπόλεις. Ο κλήρος αποδεκατίζεται. Οι ενορίες αποδυναμώνονται. Η κυβέρνηση, ή για την ακρίβεια η τρόϊκα έδωσε εντολή για το διορισμό ΜΟΝΟ 82 κληρικών και οι υπόλοιποι θα περιμένουν μέχρι νεωτέρας και ως τότε θα ζουν ως επαίτες. 

δείτε περισσότερα »
Οι ψηφοφορίες έστειλαν πολλά μηνύματα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/10/2011

του Κώστα Ζαφειρίου 

 Οι σημερινές εκλογές έστειλαν πολλά μηνύματα.Οι ψήφοι που έλαβε ο καθόλα άξιος αρχμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης (φωτο) υποψήφιος για τη μητρόπολη Ζακύνθου, απέδειξε ότι πέραν της εκτιμήσεως που τρέφουν οι αρχιερείς στο πρόσωπο του αρχιμανδρίτη κ. Τιμοθέου, υπάρχει μια ισχυρή συμπαγής ομάδα αρχιερέων που η παρουσία της πρέπει να προβληματίζει εκείνους που θεωρούν ότι όλα είναι ελεγχόμενα.

Οι υποστηρικτές του πραγματικά άξιου νέου μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου δεν πανηγυρίζουν, γιατί δεν τους το επιτρέπει το αποτέλεσμα. Οι αρχιερείς με την ψήφο τους δεν έστειλαν μήνυμα στους υποψηφίους, αλλά στους υποστηρικτές τους. Και αυτοί σίγουρα το έλαβαν.Ηταν μηνύματα,δυσαρέσκειας, απογοήτευσης και προβληματισμού.

Επίσης σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Μάρκο Βασιλάκη. Η εκλογή του ήταν αναμενόμενη και ενισχύει τα όσα προαναφέρθησαν: δηλαδή το εκλεκτορικό σώμα δεν έχει πρόβλημα με τους υποψηφίους αλλά με τους υποστηρικτές του. Να σημειωθεί ότι ο αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης δεν είχε κανένα "μάνατζερ". Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που ο νέος Μητροπολίτης εξέλεγη παμψηφεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδος, με ψήφους 75.

Η Ιεράρχια εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου Επίσκοπο Διαυλείας, τον οποίο ο μακαριώτατος όρισε αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Να αναφερθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έλαβε 48 ψήφους και 23 λευκά και είναι ο νεότερος Επίσκοπος.  Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος πριν την ψηφοφορία, εξέφρασε μια άποψη με την οποία συμφώνησαν όπως φάνηκε αρκετοί αρχιερείς: "Υπάρχουν εξίσου άξιοι αρχιμανδρίτες που έχουν κάποια ηλικία και δεν έχουν αξιοποιηθεί....", είπε προς τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

 

 

δείτε περισσότερα »
Δύο εκλογές , αλλά το ένα αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό…
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/10/2011

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας εκλέγει σήμερα μητροπολίτες σε δύο νησιά: στη Χίο, στο όμορφο νησί του Αιγαίου το νησί των 53.000 κατοίκων και στη Ζάκυνθο το όμορφο νησί του Ιονίου, το νησί των 40.000 κατοίκων. Οι εκλογές πάντα έχουν ενδιαφέρον και αγωνία γιατί υπάρχει το στοιχείο της μυστικότητας, που εμπεριέχει η κάλπη για την οποία κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει.

Όμως σε πολλές εκλογικές διαδικασίες, το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό, πριν μιλήσει το εκλεκτορικό σώμα. Πριν ξεκινήσει η καταμέτρηση της κάλπης. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, ή αν θέλετε αυτό συμβαίνει αν το εκλεκτορικό σώμα είναι αριθμητικά μικρό. 

Στις σημερινές εκλογές το αποτέλεσμα για μία μητρόπολη είναι ήδη γνωστό και δεν αμφισβητείται από κανένα μητροπολίτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογή της άλλης μητροπόλεως για την οποία κάποιοι θεωρούν πως είναι «ντέρμπυ» για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικό όρο και επίσης υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή θα κριθεί με διαφορά λίγων ψήφων.

Οι αρχιερείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ψηφίσουν ανεπηρέαστα και το ποίμνιο θα αποδεχθεί με ανακούφιση τους νέους ποιμενάρχες.

  

δείτε περισσότερα »
Η ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού της Εκκλησίας θέμα στη Σύνοδο-Η άποψη μητροπολίτη για τους εκκλησιαστικούς ιστότοπους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/10/2011

 του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν διαθέτει τηλεοπτικό βήμα ενώ ο ραδιοφωνικός της σταθμός δεν διαθέτει ισχυρή ακροαματικότητα,  με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πιστών. Τόσο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όσο και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχαν δεχθεί εισηγήσεις για ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού και είχαν συστήσει επιτροπές για να συντάξουν σχετικές μελέτες και να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Οι επιτροπές που συστάθηκαν έκαναν τα πρώτα βήματα αλλά ουδέποτε κατάφεραν  να σπάσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ να σημειωθεί ότι καμμία κυβέρνηση δεν είδε με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Σήμερα στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας το θέμα επανέφεραν κάποιοι μητροπολίτες και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έδειξε και πάλι πρόθυμος να κινηθούν οι διαδικασίες για δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα είναι στα θέματα της ημερησίας διατάξεως της επόμενης συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Αίσθηση όμως  έχει προκαλέσει η  άποψη που διατύπωσε  μητροπολίτης  στη Σύνοδο, για τους εκκλησιαστικούς ιστότοπους. Όταν κάποιος μητροπολίτης είπε ότι η Εκκλησία μπορεί με μικρό κόστος να δημιουργήσει ιστοσελίδα με WEBTV, αφού σήμερα όλο και περισσότεροι επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους και για παράδειγμα αναφέρθηκε στους ιστοτόπους που υπάρχουν με εκκλησιαστικά θέματα, ο γνωστός και προβεβλημένος από τους εκκλησιαστικούς ιστοτόπους ιεράρχης (ηπειρωτικής Ελλάδος), είπε: «τα site αυτά στην ουσία τα δημιουργήσαμε εμείς οι μητροπολίτες για να τα διαβάζουμε μεταξύ μας… Δεν έχουν καμμία απήχηση...». Η άποψή του ζητήθηκε να μήν περάσει στα πρακτικά...

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων και Θεσσαλονίκης επανέφεραν την πρόταση του Καρυστίας για ενημέρωση της τρόΐκα από αρχιερείς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/10/2011

Τόσο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος όσο και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση του αντιπροέδρου της Ιεραρχίας μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ, να ενημερωθεί η τρόϊκα από αντιπροσωπεία της Εκκλησίας για την ακίνητη περιουσία που έχει προσφέρει η Εκκλησία στο Ελληνικό κράτος καθώς και τη συμβατική υποχρέωση που υπάρχει για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Οι δύο αρχιερείς επανέφεραν σήμερα την πρόταση του Καρυστίας στη συνεδρίαση της Συνόδου, αλλά η πρόταση δεν φαίνεται να συγκινεί την πλειονότητα των ιεραρχών, οπότε περνά στο «ράφι».

Στο μεταξύ σήμερα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, συνεχίστηκε η χθεσινή συζήτηση επί της εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου με θέμα : «Προς αναθεώρηση και αναδιοργάνωση  Εκκλησιαστικών πραγμάτων» και ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Δράμας κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως  και Θάσου   κ. Προκόπιος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

 Μετά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων η Ιεραρχία κατέληξε στα εξής : 

δείτε περισσότερα »
Το Ταμείο της Εκκλησίας είναι… μείον
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/10/2011

Τα έξοδα της Εκκλησίας υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδά της, σύμφωνα με αυτά που είπε στη Σύνοδο της  Ιεραρχίας  σήμερα ο αρχιεπίσκοπος κ.  Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε για την οικονομική κρίση, για τα οικονομικά της Εκκλησίας, για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Εκκλησίας, τα καθήκοντα των κληρικών, την αποστολή της ενορίας, κ.α.

Ο αρχιεπίσκοπος έδωσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της ΕΚΥΟ του έτους 2010, από τα οποία προκύπτει ότι οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 10.038.976,90 ευρώ και οι πληρωμές σε 16.596.078,58. Σημείωσε δε ότι η Αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις διέθεσαν το έτος 2010 σε ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες 96.234.510,47 ευρώ.

«Η Εκκλησία ποτέ δεν έθεσε και δεν θέτει στη ζωή της ως πρώτο θέμα τα οικονομικά της», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας όμως ότι «η διεθνής οικονομική ύφεση και η οικονομική κρίση της πατρίδος μας ασφαλώς έχει επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα της Εκκλησίας». 

δείτε περισσότερα »
Πρόταση του μητροπολίτη Καρυστίας: αρχιερείς να ενημερώσουν την τρόϊκα-Δεν υπάρχει θέμα με τη μισθοδοσία κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/10/2011

Η εισήγηση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, σχολιάστηκε θετικά από τους αρχιερείς και επί της εισηγήσεώς του θα συνεχισθεί η αυριανή συνεδρίαση.  (Η εισήγηση δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του “ierovima”)

Πολλοί αρχιερείς, όπως ο Φιλίππων κ. Προκόπιος , ο Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος κ.α, χαρακτήρισαν κάποιες από τις αυριανές εισηγήσεις όπως αυτή για τις Οικουμενικές Συνόδους, άκαιρες τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία και το ποίμνιό της και τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.

 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη  Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ( αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας), σύμφωνα με την οποία ομάδα αρχιερέων υπό τον αρχιεπίσκοπο να συναντηθεί με τους επικεφαλής της  τρόϊκα και να τους ενημερώσουν για την ακίνητη περιουσία που έχει προσφέρει η Εκκλησία στο Ελληνικό κράτος καθώς και τη συμβατική υποχρέωση που υπάρχει για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται θέμα με τη μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με όσα είπε στους αρχιερείς ο αρχιεπίσκοπος, ενώ άγνωστο παραμένει  το θέμα διορισμού των κληρικών.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178