Αναδάσωση και μετά φωτοβολταϊκά για την Εκκλησία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/03/2012
Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.500 στρεμμάτων από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη, αφού προηγηθεί αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων με έξοδα της Εκκλησίας στο Πεντελικόν Όρος, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αειφόρος αξιοποίηση των ως άνω εκτάσεων η οποία θα έχει σημαντικές θετικές επενέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».

Όσον αφορά τα έσοδα της Μονής Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Εκκλησίας που θα προκύψουν «θα διατίθενται αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και των καθιδρυμάτων της».

Μάλιστα ζητείται δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης «να παρασχεθεί η υπαγωγή του έργου σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ταχύτερη πρόοδό του, εφόσον τηρηθούν οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις σχετικά με την αναδάσωση και τη χρήση των εσόδων». Επίσης προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία «δεν θα θίγουν τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί της μείζονος έκτασης των 23.500 περίπου στρεμμάτων». (πηγή Σκαϊ)