«Κολλάει» πάλι η επένδυση της Εκκλησίας στα φωτοβολταϊκά;

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/03/2012

Μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος» ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται επίσης να βρεθεί και η τροπολογία, που κατέθεσαν από κοινού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπόπουλος, και ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό όρος, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων.

«Ο αρχιεπίσκοπος προτείνει την αναδάσωση μεγάλης έκτασης και στη συνέχεια τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το όφελος της οποίας θα διοχετεύσει στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας», είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, για να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος για τους όρους και προϋποθέσεις αυτής της επένδυσης.

«Σκανδαλώδη», χαρακτηρίζει την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παράδοση 23.500 στρεμμάτων, στην Πεντέλη, στην Εκκλησία και σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«Τον τελευταίο λόγο, θα τον πει το ΥΠΕΚΑ. Την τροπολογία, την κατέθεσαν βουλευτές και όχι το υπουργείο», ξεκαθάρισε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, προαναγγέλλοντας ότι «πιθανότατα, η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».