Ρεπορτάζ

Η παρέλαση που ματώνει τις ψυχές των Ελλήνων (φωτογραφίες)
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/05/2011

(Αντιγραφή-χωρίς σχόλια- από τα Tourkinanea): «Υπέροχοι εορτασμοί για την 558η επέτειο από την άλωση στην πύλη του Βελιγραδίου.Οι εορτασμοί για την 558η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης άρχισαν με επίσκεψη στο τζαμί-Φατίχ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ. Μιλώντας μετά την επίσκεψη ο δήμαρχος Καντίρ Τορμπάς δήλωσε πως ¨Αυτή η πόλη με τον Πορθητή Σουλτάνο Μεχμέτ έγινε μια τουρκική, μια οθωμανική πόλη και πήρε σημαντική θέση στην διακυβέρνηση του κόσμου.

Στην επίσκεψη στο τάφο του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ μετείχαν ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τορμπάς, ο υποδιοικητής του φρουραρχείου αντιστράτηγος Ταϊφούν Οζντέν, ο δήμαρχος του δήμου Φατίχ-Μουσταφά Ντεμίρ, και τα εγγόνια του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αμπντουλχαμίτ, Ορχάν Οσμάνογλου και Αμπντουλχαμίτ Καγιχάν Οσμάνογλου.

Μετά την επίσκεψη στον τάφο μιλώντας στους δημοσιογράφους ο νομάρχης Χουσείν Αβνί Μουτλού είπε πως «Τιμάμε τον Πορθητή Σουλτάνο Μεχμέτ Χαν και τους άγιους προγόνους μας διότι κατέκτησαν και μας άφησαν την Κωνσταντινούπολη, μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου» . 

δείτε περισσότερα »
Νέο διαδικτυακό περιοδικό "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ"
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/05/2011

Ο Σύλλογος Φίλων τηςΜονής Βατοπαιδίου σας παρουσιάζει το νέο διαδικτυακό περιοδικό "Πεμπτουσία" www.pemptousia.com . Το ποιοτικό αυτό έντυπο που ήταν βασισμένο στο περιεκτικό τρίπτυχο "Πολιτισμός – Επιστήμες – Θρησκεία" και που επί εννέα συναπτά έτη είχε ευρεία κυκλοφορία και ανταπόκριση, τώρα πλέον επανακυκλοφορεί ανανεωμένο διαδικτυακά.

Θα τροφοδοτείται συνεχώς με νέο υλικό από καταξιωμένους αρθρογράφους και ειδήμονες στον χώρο της επιστήμης τους.Αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, το διαδικτυακό περιοδικό "Πεμπτουσία" θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, ενώ θα προσφέρει, εκτός από τα γραπτά άρθρα και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό (ομιλίες, μουσική, αποκλειστικές συνεντεύξεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος video clips). 

δείτε περισσότερα »
Διαφωνεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με την «εικαζόμενη συναίνεση»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/05/2011

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) εξέτασαν τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή.

Ο Ε.Ο.Μ., ο κατά νόμο σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού. Με το παρόν κοινοποιεί ευρύτερα τις θέσεις του, μετά την έγκαιρη γνωστοποίηση τους στον Υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, τρία σημεία του Νομοσχεδίου μας βρίσκουν αντίθετους:

1. Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των. Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του. 

δείτε περισσότερα »
«Αν η Εκκλησία αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών τότε το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει την περιουσία της Εκκλησίας»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/05/2011

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, ανέφερε προς το «ierovima», ότι «δεν πρόκειται  να υπάρξει περικοπή των μισθών των κληρικών ή να αναλάβει η Εκκλησία μέρος της μισθοδοσίας τους, αλλά ό,τι θα ισχύσει για το σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύσει και για τους κληρικούς. Αν η Εκκλησία αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών τότε το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει την περιουσία της Εκκλησίας». 

Η διευκρίνιση αυτή έγινε με αφορμή δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίοδο νέας αυστηρής λιτότητας εισέρχεται το Δημόσιο με περικοπές αμοιβών και  όλους τους υπαλλήλους, ακόμη και «κούρεμα»του 50% των μισθών των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία. Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τις πληροφορίες αποδέχθηκε η τρόικακαι θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο,προβλέπει πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015, μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, σταδιακή αποχώρηση όλων των συμβασιούχωνως το 2015, κατάργηση μονίμων θέσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο των ΔΕΚΟ και των ΝομικώνΠροσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν «βιώσιμα». (Το Βήμα της Κυριακής –Ζ. Τσώλης) 

δείτε περισσότερα »
Ισχύει η εικαζόμενη συναίνεση στη δωρεά οργάνων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/05/2011

«Να μην ισχύσει η «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων, που προωθείται με το σχετικό νομοσχέδιο»,είχε ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τον Πρωθυπουργό στη τελευταία συνάντησή τους και σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες  το αίτημα αυτό θα γινόταν δεκτό.

Όμως, σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και με αυτό , ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ’ όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση), προβλέπεται ο τρόπος απόδειξης της συναίνεσης του ζώντος δότη και επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ανήλικο θανόντα δότη εφόσον συναινούν οι ασκούντες την γονική μέριμνα.

  

δείτε περισσότερα »
Οι 300 διορισμοί εφημερίων έκαναν …φτερά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/05/2011

Τα προβλήματα της Εκκλησίας όσο παραμένουν άλυτα, κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμα και κατά συνέπεια «τρόπος ζωής».  Η Εκκλησία μετά τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όχι μόνο δεν έγινε σοφότερη αλλά αντελήφθη ότι τα προβλήματα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει όχι μόνο δε θα λυθούν σύντομα  αλλά και  πως η πολιτεία αθέτησε το λόγο της.

Οι 300 διορισμοί εφημερίων για την ώρα έχουν κάνει «φτερά». Το θέμα έχει φύγει από τις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου  Παιδείας. 

Επιπλέον όπως πληροφορείται το «ierovima»,  οι 300 διορισμοί που περίμενε η Εκκλησία έγιναν…105! Ποιο υπουργείο ευθύνεται για τη μείωση; Γιατί αθέτησε την υπόσχεσή της για 300 διορισμούς η κυβέρνηση; Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα. Για όσους αναρωτιούνται για το…πέντε (100 και πέντε),αρκεί να αθροίσουν  τις μητροπόλεις της Ελλαδικής  Εκκλησίας, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης. Αυτές τις 105 θεσεις θα ανακοινώσει  η υπουργός Παιδείας  για διορισμούς θρησκευτικών λειτουργών . Μάλλον η κυβέρνηση θεωρεί δημοσίους υπαλλήλους τους εφημερίους.

Η Ιερά Σύνοδος έχει αποστείλει στην  υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου επιστολή με την οποία της γνωστοποιεί τα μέλη της Επιτροπής που θα αναλάβουν  με την αντίστοιχη Επιτροπή της Πολιτείας να αναζητήσουν λύσεις σε κάποια από τα μεγάλα προβλήματα της Εκκλησίας.

 Η Επιτροπή της Εκκλησίας αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της ΔΙΣ μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, τον  πρόεδρο  της διοικούσης  επιτροπής της  ΕΚΥΟ μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο και τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Μάρκο Βασιλάκη. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ετοιμάσει ακόμη την δική του Επιτροπή… 

δείτε περισσότερα »
Εγκώμια στον Κεμάλ παραμονή της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/05/2011

Σε μια νέα προκλητική δήλωση προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την Κωνσταντινούπολη, παραμονή της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.  Ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων, αλλά και σφαγέα των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ.

«Αυτό που είναι σημαντικό», τόνισε μεταξύ άλλων, «είναι οι Τούρκοι να αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη, όπως οι Έλληνες αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη».  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Νικόδημος απαντά στο μητροπολίτη Ζακύνθου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/05/2011

«Ορισμένες φορές αυτοεκτιθέμεθα με κάποιες κουβέντες που λέμε… Δυστυχώς αυτή είναι η προσωπικότητα του ανθρώπου που έκανε αυτές τις δηλώσεις». Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε στο “ierovima”,ο μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος με αφορμή τη δήλωση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου περί "Μπιν Λάντεν της Ορθοδοξίας" ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη –που ποτέ δεν του έγινε-επιτροπής μητροπολιτών για το θέμα της ακοινωνησίας, είπε  με νόημα: «Δεν πρέπει να παίζουμε με την Εκκλησία». 

Νωρίτερα, όπως προαναφέραμε, ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος είχε αποκαλέσει μεταξύ άλλων τον μητροπολίτη κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, «Μπιν Λάντεν της Ορθοδοξίας».

Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Ζακύνθου έχουν ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Δείπνο 3.500 ευρώ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε περίοδο κρίσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/05/2011

Στα αθέατα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τις επόμενες μέρες στην Καβάλα κηρύσσοντας την έναρξη διαχριστιανικού συνεδρίου Παύλος-Φίλιπποι, δύο χιλιετίες, το ευρωπαϊκό όραμα του αποστόλου των «Εθνών» και μετέχοντας στα εγκαίνια του συνεδριακού Κέντρου στη Λυδία Καβάλας εντάσσεται η αποκάλυψη του «Χ» ότι ένα από τα επίσημα γεύματα θα κοστίσει 3.500 ευρώ και θα καλύψει ανάγκες 70 συνδαιτυμόνων του.   Ο πατριάρχης δεν θα δοκιμάσει ούτε μια τοπική γεύση, αλλά θα προτείνεται σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η εφημερίδα μας να φάει φιλέτο σολωμού, ψαρόσουπα μεσογειακή, φαγκρί ή συναγρίδα, μους γιαούρτι με ανανά, ή κακαβιά με χριστόψαρο και φιλέτο γλώσσας με κρέμα λάϊμ και σπαράγγια, γαρίδες ποσέ, με μηλόπιτα με κρέμα μαστίχας, συνοδεία κρασιού από 19-26 ευρώ τη φιάλη. Το τελικό «οκ» για το δείπνο υψηλών απολαύσεων στο ξενοδοχείο "Λούσι" δόθηκε από τον  αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, όπως αποδεικνύει το σχετικό έγγραφο που  δημοσιεύουμε με θέμα: «Έγκριση δαπάνης εν όψει της επίσκεψης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».    Τα ερωτήματα φυσικά προς τους διοργανωτές κι όχι προς τον προκαθήμενο της ορθοδοξίας είναι: Που είναι οι τοπικές γεύσεις της περιοχής; Γιατί δεν κλήθηκε η κ. Σπανού που βραβεύτηκε για την τοπική κουζίνα της Καβάλας να υποδείξει μενού που να εμπεριέχουν το στοιχείο της νοστιμιάς της τοπικής κουζίνας και της γεύσης χωρίς να ξεφεύγει και σε οικονομικά μεγέθη.  

δείτε περισσότερα »
Εξιτήριο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/05/2011

Την Δευτέρα πήρε τελικά εξιτήριο από το ΚΑΤ ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος θα συνεχίσει την αποθεραπεία του στην αρχιεπισκοπική του κατοικία στην Αθήνα αλλά και στην κατοικία του στη Βοιωτία όπου φυσικά αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα. Όσοι τον επισκέφθηκαν-και ήταν πολλοί-στο δωμάτιό του στο ΚΑΤ διαπίστωσαν ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι ασθενής με πολύ καλή διάθεση και χιούμορ. Την Κυριακή ως γνωστόν, πέρα από τους στενούς του συνεργάτες τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο είχαν ημίωρη συνομιλία, ενώ προχθές τον είχε επισκεφθεί η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150