Δολοφόνησαν ιερέα του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/10/2012

Ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που διαπραγματευόταν την απελευθέρωση ενός χριστιανού γιατρού στην περιοχή της Δαμασκού βρέθηκε σήμερα στραγγαλισμένος, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής και το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

          «Η σορός του Φάντι Χαντάντ, ο οποίος είχε απαχθεί την περασμένη Παρασκευή (στις 19 Οκτωβρίου), βρέθηκε το πρωί στην επαρχία της Δαμασκού», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Ο ιερέας Χαντάντ ήταν υπεύθυνος μιας ενορίας στην Κατάνα, μιας πόλης με 15.000 κατοίκους, μουσουλμάνους και χριστιανούς, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Δαμασκού. Σύμφωνα με έναν κάτοικο, ο ιερέας βρέθηκε στραγγαλισμένος κοντά στην πόλη αυτή.

«Διαπραγματευόταν την απελευθέρωση ενός χριστιανού γιατρού με τους απαγωγείς του, οι οποίοι ζητούσαν 50 εκατομμύρια συριακές λίρες (περίπου 500.000 ευρώ). Είχε καταφέρει να μειώσει κατά το ήμισυ τις αξιώσεις τους», σημείωσε ο κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Την περασμένη Παρασκευή, πήγε συνοδευόμενος από τον πεθερό του γιατρού για να καταβάλει τα λύτρα, αλλά απήχθησαν και αυτοί και οι απαγωγείς αύξησαν τα λύτρα που ζητούσαν προτού βρεθεί η σορός του ιερέα σήμερα», πρόσθεσε ο κάτοικος.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας καταδίκασε το «άγριο έγκλημα» και «τις επιθέσεις κατά των αμάχων και των θρησκευόμενων που προσπαθούν να είναι αγγελιοφόροι της ειρήνης υπό δύσκολες συνθήκες» και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες «να καταδικάσουν όλα τα εγκλήματα, τις κλοπές και ο,τιδήποτε βλάπτει την ασφάλεια των πολιτών».

Ο φόνος του ιερέα προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της Κατάνα, όπου αυτός έχαιρε του σεβασμού χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων. Ο ιερέας Χαντάντ είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση κι άλλων ανθρώπων, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Η επίσημη συριακή τηλεόραση και οι ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης απέτισαν φόρο τιμής στον ιερέα Χαντάντ, κάτι το οποίο γίνεται σπάνια στη χώρα αυτή εν μέσω του πολέμου που μαίνεται.