Ρεπορτάζ

Ο Αρχιεπίσκοπος στην κηδεία της αδελφής του Φθιώτιδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/09/2011

Την αγαπημένη του αδελφή Αγγελική, ηττημένη από την επάρατο νόσο, αποχαιρέτησε σήμερα το απόγευμα από το νεκροταφείο Χαλανδρίου , ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.  Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε  ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ συμμετείχαν οι μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος,  Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας κ. Παύλος και ο επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. 

Την περασμένη Κυριακή ο μητροπολίτης  κ. Νικόλαος είχε τελέσει τα Εγκαίνια του ιερού ναού της Φοβεράς Προστασίας της Ιεράς Μονής  Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, μέσα σέ κλίμα ἐκκλησιαστικῆς κατα­νύ­ξεως. 

δείτε περισσότερα »
Η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «χάθηκε» μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Λοβέρδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Η Εκκλησία διαφωνεί με το νόμο για την δωρεά οργάνων και ειδικότερα με την εικαζόμενη συναίνεση και για το λόγο αυτό είχε αποφασισθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί  σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η  συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «πάγωσε». Και για την ακρίβεια δεν  υλοποιήθηκε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Εύλογα λοιπόν τίθενται κάποια ερωτήματα: Τί συνέβη και ανεστάλη η αποστολή της Εγκυκλίου; Τί διαβεβαιώσεις εδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο  από τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Αύγουστο (18/8), αποφάσισε μεταξύ άλλων :
« Κατόπιν της ψηφίσεως του Νομοσχεδίου για την δωρεά οργάνων και την εικαζομένη συναίνεση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν καν οι θέσεις της Εκκλησίας, απεφασίσθη:
α) Να ανακληθεί ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
β) Να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων». Η Εγκύκλιος δεν εστάλη ποτέ...


 

δείτε περισσότερα »
Το ειδικό τέλος ακινήτων αφορά Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Σύγχυση επικρατεί στη Σύνοδο και στα μητροπολιτικά γραφεία σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων και το αν θα αφορά Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές.

«Αν δεν υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου  Οικονομικών προς τη Σύνοδο, που να εξαιρεί τους Ιερούς Ναούς από την επιβολή του φόρου, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε…», δήλωσε ιεράρχης.

Πάντως σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν αφορά τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, αλλά όλα τα άλλα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μητροπόλεις, όπως Πνευματικά Κέντρα, Μητροπολιτικό μέγαρο, γηροκομεία κ.ά. «Η είσπραξη του ειδικού τέλους, δεν αφορά λατρευτικούς χώρους », τόνισε συγκεκριμένα στο «ierovima» η πηγή. Όμως για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. 

δείτε περισσότερα »
Νεκτάριος Μαρμαρινός:ο πρωτοσύγκελλος των τεσσάρων μητροπολιτών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2011

Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου ο επίτιμος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου ο πανοσιολογιώτατος  αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και σύμφωνα με το πρόγραμμα κηρυκτικής του δράσης, π. Νεκτάριος αποδεικνύεται αεικίνητος. «Η παρουσία του πατρός Νεκταρίου Μαρμαρινού  στην Κόρινθο, είναι ευλογία θεού», τονίζει κληρικός και συνεχίζει : «εκκλησιαστικοί άνδρες του βεληνεκούς του π. Νεκταρίου, έπρεπε να κατέχουν αρχιερατική θέση».

Ο π. Νεκτάριος Μαρμαρινός έχει διατελέσει πρωτοσύγκελος σε τέσσερις μητροπολίτες της Κορίνθου, τον Χρυσόστομο, τον Μιχαήλ , τον Προκόπιο, τον Παντελεήμονα και τον Διονύσιο. Να σημειωθεί ότι έχει υπηρετήσει και το τότε αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.   Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός είναι ο ιδρυτής και κτήτωρ της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. 

δείτε περισσότερα »
Ο πρώην Ζακύνθου, οι διοικητικές θέσεις και ο Θρησκευτικός τουρισμός
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/09/2011

του  Κώστα Ζαφειρίου

Δεν μπορεί να βρεθεί σε διοικητική θέση της Εκκλησίας ο  μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και επιπλέον όπως τονίζει εκκλησιαστική πηγή στο «ierovima», η Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει  εκπρόσωπος  της Εκκλησίας σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική πηγή:

«Ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ως γνωστόν υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους  υγείας και καταπονήσεως σωματικής  από το θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, να αναλάβει ο καταπονημένος σεβασμιώτατος διοικητική θέση στην Εκκλησία; Επιπλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει ο σεβασμιότατος, πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αφού στις επιτροπές προεδρεύουν εν ενεργεία μητροπολίτες »

 

Τα έγγραφα της παραιτήσεως του κ. Χρυσοστόμου έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τυπωθεί το σχετικό ΦΕΚ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, θα ορισθεί τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για πλήρωση του κενού θρόνου.

δείτε περισσότερα »
ΦΠΑ σε Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/09/2011

Κάθε αντικείμενο που πωλείται, φορολογείται. Ετσι   απ' το κομποσκοίνι μέχρι την εικόνα και όποιο άλλο είδος αγοράζει κανείς από Ιερό Ναό ή Ιερά Μονή υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α.

Με λίγα λόγια και όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε ότι αφορά στην "παράδοση" διαφόρων αγαθών, όπως εικόνες, βιβλία, καντηλέρια, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι, εφόσον πραγματοποιούνται έναντι ανταλλάγματος από ναούς και μοναστήρια, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, και ανεξάρτητα από τον επιδιωκόμενο σκοπό (κερδοσκοπικό ή μη) ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας (κέρδος ή ζημία), συνιστούν πράξεις οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ.
Ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ οι εισφορές χρηματικών ποσών στους ιερούς ναούς και μοναστήρια επ΄ευκαιρία προσκυνήματος ή τέλεσης μυστηρίων, υπό τύπο δωρεάς προς ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα παραιτηθώ αν η κυβέρνηση θέσει θέμα ορίου ηλικίας»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας για τους ιεράρχες δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ierovima», όταν ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε προ ημερών στον κ. Ιερώνυμο ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα του ορίου ηλικίας για τους ιεράρχες απάντησε: «θα παραιτηθώ αν τεθεί από την Πολιτεία θέμα ορίου ηλικίας».

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος, έχει γίνει αποδέκτης της άποψης ότι η ισοβιότητα του επισκοπικού αξιώματος προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρ. 4 Σ.), που επιβάλλει την ίση αντιμετώπιση των Ελλήνων έναντι του νόμου, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία το αργότερο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. 

Η παραίτηση του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, αποτέλεσε την θρυαλίδα για να τεθεί το θέμα του ορίου ηλικίας στο τραπέζι. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε προς τον κυβερνητικό παράγοντα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με μια τέτοια προοπτική και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει θέμα, θα παραιτηθεί. Ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, μετέφερε στα υψηλά κλιμάκια την κατηγορηματική αντίθεση του κ. Ιερώνυμου με αποτέλεσμα να «παγώσει» το θέμα.  

δείτε περισσότερα »
Ο διάδοχος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου,το ντόμινο εξελίξεων και η επιβεβαίωση για το «ierovima»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/09/2011

Όπως ακριβώς αναμενόταν και όπως είχε δημοσιεύσει από τις 14 Μαρτίου το «ierovima».Τον Επίσκοπο Φωτικής Διονύσιο επιθυμεί για διάδοχό του στη Μητρόπολη Ζακύνθου ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Ο σεβασμιότατος μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, αναφέρθηκε στο διάδοχό του ως εξής:
«Επιθυμώ να είναι αυτός που θα μου κλέψει τις εντυπώσεις γιατί δεν με ενδιαφέρει καθόλου από εδώ και πέρα τίποτα. Και αν θα είναι αυτός που έχω στο μυαλό μου πραγματικά θα είναι κόσμημα για την Εκκλησία» είπε ο Μητροπολίτης .
- Ποιος είναι; τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.
- Ξέρουν οι πιστοί… Οι πιστοί έρχονται από την Καισαριανή για να εξομολογηθούν σε αυτόν, στην Ζάκυνθο που είναι. Είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ένας σωστός άνθρωπος, ούτε ευσεβιστής, ούτε τίποτα…

Αν τελικά εκλεγεί, με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, η προτίμηση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, αδειάζει θέση βοηθού επισκόπου, την οποία όλο και κάποιος θα βρεθεί να πληρώσει. Και έτσι ξεκινά ντόμινο σημαντικών εξελίξεων… Όλα αυτά θα λυθούν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου. Ας θυμηθούμε τί δημοσίευσε (scripta manent) στις 14 Μαρτίου 2011  το «ierovima” με τίτλο :«Οι φήμες για την παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου και το ντόμινο εξελίξεων».  

δείτε περισσότερα »
Διορισμοί κληρικών με το σταγονόμετρο- «Πράσινο φώς» για 100 από τον Ρέππα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/09/2011

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας διορίζονται,  100 κληρικοί στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και την Εκκλησία Δωδεκανήσου. Ο αριθμός αυτός κρίνεται ως μη ικανοποιητικός δεδομένου ότι δεν καλύπτει  τις ανάγκες των μητροπόλεων αφού δεκάδες ενορίες ανά την Επικράτεια, δεν διαθέτουν κληρικό.

Επίσης στο διορισμό 1.100 εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα, διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 223 θέσεις θα καλυφθούν από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι 150 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία, και 227 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τις λοιπές κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.Επίσης, θα διοριστούν 400 εκπαιδευτικοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .   

δείτε περισσότερα »
Ψηφίζεται η τροπολογία για το τζαμί στο Βοτανικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2011

Αύριο Τρίτη μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ψηφίζεται -ως τροπολογία- η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, και θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του.
Θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων , δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.

Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, και το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί στο 80% του αρχικού που ήταν 15 εκατ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να κτισθεί σε νέο οικοδόμημα, αλλά σε υπάρχοντα οικοδομήματα για λόγους οικονομίας. Επίσης, δεν θα υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, για προετοιμασία προσευχής. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159