Ρεπορτάζ

Το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/07/2011

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία προσκυνητών, στις 26 Ιουλίου, κατά την εορτή της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας των ματιών αλλά και των τσιγγάνων.

Ο γραφικός ιερός ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών. Στη θέση αυτή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον ΟΣΕ παράλληλα με την διάνοιξη του σιδηρόδρομου.

Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή, όπως και σήμερα. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στη θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μέσα στο καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια. 

δείτε περισσότερα »
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και σε θεατρική απόδοση
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/07/2011

Οι επισκέπτες της Πάτμου στις 26 με 30 Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Ο Πάτμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός “ΤΕΧΝΗ” θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη θεατροποιημένη απόδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης, στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου του Ιωάννη. Η Αποκάλυψη, καταληκτήριο κείμενο της Βίβλου, έχει ως κείμενο διεθνή ακτινοβολία και σημαντική ιστορική αξία και έχει παγκοσμίως συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Πάτμου.

Η πραγματοποίηση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πάτμου καθώς και του Δήμου Αθηναίων ενώ σημαντική κρίνεται η συμπαράσταση της πνευματικής ηγεσίας (Ι.Μ Πάτμου) η οποία έχει εξαιρετικά δώσει άδεια υλοποίησης του συγκεκριμένου γεγονότος στον ευρύτερο χώρο του σπηλαίου. 

δείτε περισσότερα »
Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/07/2011

Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα» σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Έγγραφο του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου για τους περιορισμούς στη χειροτονία-τοποθέτηση ιερέων, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3986/2010, οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς δέκα (μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων.
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος περιορισμού των δαπανών», επισημαίνει ο κ. Ρόβλιας, ενώ σημειώνει ότι «τα αιτήματα για το διορισμό των θρησκευτικών λειτουργών θα εξετασθούν με γνώμονα την αποστολή της Εκκλησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της». (σ.σ απογοητευτικό όμως για την Εκκλησία το αποτέλεσμα) 

δείτε περισσότερα »
Νέο ομαδικό σουνέτ στην Κομοτηνή ενώ το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πλήρη άγνοια!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/07/2011

(πηγή Χρόνος) Νέο ομαδικό σουνέτ ετοιμάζεται αυτήν την φορά στο τέρμα Αδριανουπόλεως, στον γνωστό ως «Τενεκέ Μαχαλά», ώστε να ικανοποιηθεί το γράμμα του ισλαμικού νόμου που θέλει τα μικρά παιδιά να προχωρούν στο έθιμο της περιτομής. Για το σουνέτ ενδιαφέρθηκαν πολλοί κύκλοι προξενικοί και μη, αλλά δεν έγινε γνωστό τελικά τι θα υπερισχύει απλά ότι έγινε η λίστα με τα ονόματα των παιδιών μετά την σύμφωνη γνώμη των γονιών τους αγοράστηκαν οι στολές από την Τουρκία και κλήθηκαν νοσηλευτές και γιατροί. Για το σουνέτ όμως και την όλη διαδικασία προκειμένου να γίνει στα σπίτια κι όχι σένα χώρο όπως έγινε στο Δροσερό της Ξάνθης, ενδιαφέρθηκε και η Ομοσπονδία τσιγγάνων, ο Αχμέτ Μουφίτ και ο Αχμέτ Φερηδούν, προκειμένου  να αποκλείσουν ξένο δάκτυλο, αφού είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε κόντρα με το τουρκικό προξενείο.

Τελικά, το σουνέτ θα γίνει και θα δούμε ποιός θα το υλοποιήσει με τι έξοδα και κονδύλια και ποιος θα πληρώσει και το γλέντι με το γεύμα, που πάντα ακολουθεί αυτές τις εκδηλώσεις. Κάποιοι βρίσκουν έρεισμα σε τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες να δείξουν το «ενδιαφέρον τους», την ισχύ τους, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση καλύπτοντας τα έξοδα που απαιτεί το σουνέτ κάτι που μετά δημιουργεί νέα δεδομένα.  

δείτε περισσότερα »
Συνοδικός εορτασμός των ΓΟΧ Ελλάδος για τον Απόστολο Παύλο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/07/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των ΓΟΧ Ελλάδος εόρτασε χθεσ τη μνήμη του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των εθνών Παύλο ,του ιδρυτή και της Ελληνικής Εκκλησίας ,με Μέγα Συνοδικό εσπερινό  για πρώτη φορά εις τον ιστορικό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μοναστηράκι κάτω από την Ακρόπολη, χοραστατούντος του  Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλινίκου ,παρόντων  των Αρχιερέων Πειραιώς και Σαλαμίνος κ.Γερόντιου  , Αττικής και Βοιωτίας κ.Χρυσοστόμου , επισκόπου  Χριστιανουπόλεως Γρηγορίου και του επισκόπου  Μαραθώνος Φωτίου. Μετά το πέρας του Αρχιερατικού εσπερινού ακολούθησε εόρτιος ομιλία από τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνας κ.Γερόντιο. Χαρακτηριστικό της όλης εορτής το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από την Αττική την Βοιωτία ακόμα και την Πελοπόννησο. Να σημειωθεί πως με υπόσχεση του Αρχιεπισκόπου κκ. Καλλινίκου του χρόνου ο εορτασμός θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας ή στην Αρχαία Κόρινθο στο βήμα του Γαλλίωνος. 

δείτε περισσότερα »
Πρόταση κληρικού για τα αγροτεμάχια που εκμισθώνει η Εκκλησία της Ελλάδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

Ένα αγροτεμάχιο, εκτάσεως 65 στρεμμάτων δημοπρατεί μεταξύ άλλων τις επόμενες μέρες για αγροτική καλλιέργεια στην Αχαΐα, η Εκκλησία της Ελλάδος με αρχικό ετήσιο μίσθωμα 2.370 ευρώ το χρόνο και χρονική διάρκεια μισθώσεως  τα δέκα έτη. Δηλαδή περίπου 200 ευρώ μηνιαίως. Και όπως αναφέρεται στην «περίληψη διακηρύξεως αρχικής δημοπρασίας» το μίσθωμα θα προσαυξάνεται κάθε χρόνο κατά 100% του ύψους του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτού (Ε.Δ.Τ.Κ.). Κληρικός του νομού Αχαΐας, με αφορμή την εκμίσθωση αυτού του αγροτεμαχίου, επισημαίνει στο “ierovima” τα εξής:

 «Πιστεύω πως αυτές τις δύσκολες εποχές, η Εκκλησία θα έπρεπε τα αγροτεμάχια αυτά να τα διέθετε σε άπορες αγροτικές  οικογένειες πολυτέκνων  να τα καλλιεργούν για ένα χρονικό διάστημα, έναντι συμβολικού τιμήματος, αν όχι δωρεάν. Αναφέρομαι μόνο στα εκκλησιαστικά αγροτεμάχια και όχι στα οικήματα, που καταλαβαίνουμε πως η Εκκλησία τα εκμισθώνει για να έχει πόρους για το φιλανθρωπικό της έργο. Θεωρώ πως θα ήταν μια ακόμη έμπρακτη φιλανθρωπική συμβολή της Εκκλησίας».

Ίσως η άποψη αυτού του κληρικού από την επαρχία να είναι ορθή, αφού διαχωρίζει τα αγροτεμάχια από τα επαγγελματικά ακίνητα που διαθέτει προς εκμίσθωση η Εκκλησία όπως επί παραδείγματι την εκμισθωσείσα «ἔκτασιν 6.320 τ.μ. μετά τῶν ἐν αὐτῇ κτισμάτων εἰς τήν περιοχήν Ἁγ.Ἀνδρέου Ν. Μάκρης Ἀττικῆς, η οποία  ἐκμισθοῦται εἰς τήν κατάστασιν πού εὑρίσκεται σήμερον, προς ἐπαγγελματικήν χρῆσιν, δι' ἐννέα (9) ἔτη.»

Συγκεκριμένα η περίληψη διακήρυξης, για όσους ενδιαφέρονται για το αγροτεμάχιο έχει ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά στο «Μέγα Διδάσκαλο της Στοάς»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

Στην μητροπολιτική επαρχία του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ λειτουργούν, όπως ο ίδιος αναφέρει «15 Μασονικαί Στοαί, δηλ. 15 «Ναοί» λατρείας του Εωσφόρου» και αυτός είναι ο  λόγος που κινείται « κατά του δολίου συστήματος του Τεκτονισμού». Ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του απαντά στον «Μεγάλο Διδάσκαλο της Στοάς» κ. Βουργίδη και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού αποκαλύπτει και τεκμηριώνει πτυχές από τις δραστηριότητες και τα «πιστεύω» του Τεκτονισμού και των υπηρετών του.

Η ανακοίνωση του κ. Σεραφείμ έχει ως εξής:

«Το Ν.Π.Ι.Δ. Τεκτονικόν Ίδρυμα και η εν Αθήναις λειτουργούσα ως ένωσις προσώπων «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» ως αυτοαποκαλείται, κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, (Τμήμα 4ο)  παρεμβάσεις - υπομνήματα δια του νομικού των παραστάτου που ταυτοχρόνως τυγχάνει και «Μεγάλος Διδάσκαλος της Στοάς» ως τον αποκαλούν κατά της ελαχιστότητος μου δια την απόρριψι της από 23/4/2010 αιτήσεως μου περί ακυρώσεως της παραλείψεως του Υπουργού Οικονομικών να προκαλέσει την έκδοσι Προεδρικού Διατάγματος κατ’ εφαρμογή του άρθρου 118 του Αστικού Κώδικος δια την διάλυσι του Τεκτονικού Ιδρύματος. 

δείτε περισσότερα »
Το τέμενος στο Βοτανικό θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/07/2011

(Πρώτο Θέμα-Παν.Σαββίδης) Ερωτηματικό παραμένει πόσο τελικά θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο, το τέμενος που προτίθεται να κατασκευάσει η κυβέρνηση στην περιοχή του Βοτανικού, για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.
Το αρχικό ποσό που είχε ανακοινωθεί, αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, σε μια εποχή που οι Έλληνες καλούνται σε νέες επώδυνες θυσίες που δεν θα είναι και οι τελευταίες..
Δεν είναι όμως μόνο το ποσό που θα κοστίσει η ανέγερση του τεμένους και των λοιπών βοηθητικών χώρων,  λοιπών βοηθητικών χώρων. είναι και η έκταση 16 στρεμμάτων, τμήμα του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΝ, παρά τις αντιδράσεις πολλών αξιωματικών που διετύπωσαν δημόσια και βρέθηκαν με … δυσμενείς μεταθέσεις.
Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ, όσο  και η σημερινή του  ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν πως το τέμενος θα κατασκευαστεί με χρήματα από το δημόσιο ταμείο και όχι από δωρεές όπως συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό αναφέρεται κατηγορηματικά και στον σχετικό νόμο.


 

δείτε περισσότερα »
Kλειστός ελλείψει κονδυλίων o Καθεδρικός Ναός Αθηνών αλλά για το τζαμί του Βοτανικού λεφτά υπάρχουν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/07/2011

Στην Ελλάδα τη στιγμή μάλιστα που η Ορθόδοξη Εκκλησία εκλιπαρεί για την ενεργοποίηση των προσλήψεων κληρικών, η κυβέρνηση  εγκρίνει τη χορήγηση  15 εκατ. ευρώ ( σχετικό ρεπορτάζ αρχική σελίδα) και 16 στρέμματα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ανεγερθεί άμεσα μουσουλμανικό τέμενος στην καρδιά της Αθήνας
Έτσι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη, οροθετήθηκε και χαρακτηρίστηκε επίσημα ως «χώρος συνάθροισης κοινού» ή έκταση όπου πρόκειται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού με ημερομηνία 5/5/2011, καθορίζεται η έκταση 16 στρεμμάτων στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό, όπου πρόκειται να ανεγερθούν το μουσουλμανικό τέμενος, η βιβλιοθήκη, οι χώροι υγιεινής τα γραφεία κ.ά.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου τεμένους, υφιστάμενα υπόστεγα του πρώην ναυτικού οχυρού θα διαμορφωθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή ο Καθεδρικός ναός παραμένει κλειστός, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, ελλείψει χρημάτων. Ο Καθεδρικός θα έπρεπε να επαναλειτουργούσε από το περασμένο Πάσχα.

δείτε περισσότερα »
Τρεις Μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/07/2011

Αν και οι τρεις μητροπολίτες ποιμένουν τις μητροπόλεις τους περισσότερο από τριάντα χρόνια, εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,μακριά από την κοσμική ζωή και να ζουν ως καλόγηροι.

Ο ένας χειροτονήθηκε με δανεική μίτρα και άμφια, ο άλλος δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ο τρίτος λειτουργεί με άμφια που δεν διαφέρουν από αυτά του ιερέως. Και οι τρείς είναι αξιαγάπητοι από το ποίμνιό τους στις μητροπολιτικές τους επαρχίες και προσφέρουν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ο λόγος για τους μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, Γρεβενών Σέργιο και Καρπενησίου Νικόλαο. Τρεις μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής...

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179