Ρεπορτάζ

Ο αρχιεπίσκοπος βολιδοσκοπεί μητροπολίτες για τις Συνοδικές Επιτροπές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/07/2011

Τις τελευταίες μέρες ο αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος βολιδοσκοπεί μητροπολίτες και διερευνά τις διαθέσεις τους στην πρόταση του να αναλάβουν επικεφαλής κάποιας Συνοδικής Επιτροπής.

Από τις 12 Συνοδικές Επιτροπές, τέσσερις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, (εξαιρουμένων βεβαίως των επί της Αρχιγραμματείας και επί των Οικονομικών): η επί των Αιρέσεων, η επί των Διορθοδόξων - Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και η επί του Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima»,προ ημερών,ο αρχιεπίσκοπος εισέπραξε από μητροπολίτη του νομού Αττικής άρνηση όταν του πρότεινε να αναλάβει πρόεδρος  κάποιας Συνοδικής Επιτροπής, ενώ την ίδια θέση αποδέχθηκε μητροπολίτης από τη Βόρεια Ελλάδα.  

Οι ενέργειες αυτές του αρχιεπισκόπου έχουν γίνει γνωστές στους  αρχιερατικούς κύκλους και πολλοί μητροπολίτες λέγουν ότι «το λόγο για την πλήρωση των Συνοδικών Επιτροπών έχει μόνο η Σύνοδος ».

δείτε περισσότερα »
Χώροι του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ στη διάθεση μουσουλμάνων για την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/07/2011

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Πληθυσμού, Ανδρέας Τάκης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παραχωρηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την Μεγάλη Εορτή της Ισλαμικής Θρησκείας της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (IdalFitr), σε όσους μουσουλμάνους το επιλέξουν, δύο στεγασμένοι χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), στους οποίους ήδη κατά το παρελθόν έχουν κάνει οι ίδιοι χρήση για τον σκοπό αυτό.

   Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα Διοικητικά Συμβούλια του Σ.Ε.Φ. και του Ο.Α.Κ.Α. τις αιτήσεις τους μέχρι τις 17 Αυγούστου 2011. (εκ του Υπουργείου Παιδείας) 

δείτε περισσότερα »
Η Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/07/2011

Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και η μητέρα της Μαρία. Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία είχε κόρη τη Σαλώμη, η δε Σοβή την Ελισάβετ. Και η Άννα την Παρθένο Μαρία. Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι "οι δίκαιοι εις ζωήν αιώνιο απελεύσονται". Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια. Η κοίμηση της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

  

δείτε περισσότερα »
Εγκύκλιος- προστασία για τα εκκλησιαστικά ακίνητα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/07/2011

Ως ιδιαίτερα χρήσιμη και σωστή χαρακτηρίζεται από μητροπολίτες η ενέργεια της Ιεράς Συνόδου να αποστείλει σε όλες τις μητροπόλεις εγκύκλιο σημείωμα  με το οποίο τους ενημερώνει για τα ακίνητα που σύντομα θα περιέλθουν και θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης. Έτσι οι Μητροπόλεις, οι Μονές και οι ενορίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν σε αυτά τα ακίνητα έχουν δικαιώματα και αν ναι, να πράξουν τα δέοντα.

Η Εγκύκλιος  έχει θέμα «Διαβίβασις καταλόγου περιουσιακών στοιχείων προς αξιοποίησιν υπό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», και εστάλη από την Ιερά Σύνοδο στην Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις στις 14 Ιουλίου. Η Ιερά Σύνοδος με την Εγκύκλιο καλεί τους αποδέκτες της Μητροπολίτες «να εξετάσητε το ενδεχόμενον εάν επί τινων εξ αυτών υφίσταται εμπράγματα διακαιώματα της καθ΄υμάς Ιεράς Μητροπόλεως (ή Ι.Μονών και Ενοριών αυτής),ή κατέχωνται παρανόμως υπό του Δημοσίου ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, προκειμένου να απευθυνθήτε εις το Υπουργείο Οικονομικών προς διευθέτησιν του θέματος προς όφελος της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ακολουθεί ο κατάλογος με τα ακίνητα που θα περιέλθουν και θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ. 

δείτε περισσότερα »
Δοξολογία από τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο στη Σχολή Ευελπίδων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/07/2011

Ορκίσθηκαν χθες οι απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Προ της Ορκωμοσίας, ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, τέλεσε Δοξολογία με αφορμή το πέρας των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους της Σχολής.

Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυπολοχαγούς επέδωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος.Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 232 ανθυπολοχαγοί, 189 Έλληνες (ανάμεσα τους 21 γυναίκες), 26 Κύπριοι, τρεις Αλβανοί (εκ των οποίων δύο γυναίκες), τρεις από την Αρμενία, ένας από την Ιορδανία, δύο από το Καμερούν (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ένας από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένας από το Μπουρούντι, δύο από την Νιγηρία, τρεις από τη Σενεγάλη και ένας από την Σερβία.

δείτε περισσότερα »
Προσκυνηματική εκδρομή της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» στα Ιεροσόλυμα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/07/2011

Το Σάββατον, 3ην/16ην Ιουλίου 2011, πεντηκονταμελής ομάς προσκυνητών, εις το πλαίσιον προσκυνηματικής εκδρομής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» υπό τον Διευθυντήν του Ιστοχώρου του Πατριαρχείου κ. Χρίστον Νικολάου και την Αναπληρώτριαν Διαχειρίστριαν κ. Αικατερίναν Διαμαντοπούλου και με τον καθηγητήν της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκον, επεσκέφθη το Πατριαρχείον, καθώς και 50μελής ομάς προσκυνητών του Έλληνος της Ελληνικής παροικίας Ιεροσολύμων κ. Θεοδώρου Βαράκλα.

Τούτους υπεδέχθη ενθέρμως η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, εκαλωσώρισε και ωμίλησε περί των Παναγίων Προσκυνημάτων ως των χώρων, οι οποίοι εδέχθησαν και εφιλοξένησαν τον Θεάνθρωπον, Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και ηγιάσθησαν εξ Αυτού, εκ της χάριτος, του έργου και του λόγου Αυτού και, ως εκ τούτου, έχουν την δύναμιν να μεταδίδουν την χάριν και την ευλογίαν αυτήν του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και να συντελούν εις την επίλυσιν ερωτημάτων και προβλημάτων των ανθρώπων και εις την θεραπείαν ασθενών.

Η Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου ηυχαρίστησε τον Μακαριώτατον διά την ίδρυσιν της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» την υποδοχήν της προσκυνηματικής ομάδος εις το Πατριαρχείον, μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Πέτρου Κυριακίδη και προσέφερε δωρεάν των προσκυνητών-μελών της προσκυνηματικής ομάδος ταύτης υπέρ του Πατριαρχείου. 

δείτε περισσότερα »
Ο νεότερος δεσπότης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Καναδά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/07/2011

Ήταν διευθυντικό στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας Ericson, παραιτήθηκε, εντάχθηκε στον κλήρο και σήμερα στα σαράντα του διδάσκει θεολογία, ενώ σε δύο μήνες θα γίνει ο νεότερος καθολικός δεσπότης του Καναδά και ο δεύτερος νεότερος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον κόσμο. Ο πάτερ Τόμας Ντάουντ, θα χειροτονηθεί δεσπότης στις 10 Σεπτεπμβρίου και η τελετή θα μεταδοθεί μέσω Διαδικτύου.Ο Ντάουντ, απόφοιτος του Εμπορικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ έγινε διευθυντής της πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρότι εγκατέλειψε τη δουλειά του για να καταταγεί στον κλήρο, ο Ντάουντ ποτέ δεν έπαψε να είναι λάτρης της τεχνολογίας και ειδικότερα του διαδικτύου.

Σήμερα διδάσκει θεολογία στο  Concordia University και επικοινωνεί με χιλιάδες νέους μέσα από το ιστολόγιό του (adventus.org) καθώς και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter επιχειρώντας να προσελκύσει νέους στη θρησκεία.Σύντομα αναμένεται να γίνει ηγετικό στέλεχος στην Καθολική Εκκλησία του Κεμπέκ, που βλέπει τους πιστούς της να μειώνονται χρόνο με το χρόνο.
 

δείτε περισσότερα »
Το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/07/2011

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία προσκυνητών, στις 26 Ιουλίου, κατά την εορτή της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας των ματιών αλλά και των τσιγγάνων.

Ο γραφικός ιερός ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών. Στη θέση αυτή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον ΟΣΕ παράλληλα με την διάνοιξη του σιδηρόδρομου.

Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή, όπως και σήμερα. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στη θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μέσα στο καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια. 

δείτε περισσότερα »
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και σε θεατρική απόδοση
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/07/2011

Οι επισκέπτες της Πάτμου στις 26 με 30 Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Ο Πάτμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός “ΤΕΧΝΗ” θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη θεατροποιημένη απόδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης, στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου του Ιωάννη. Η Αποκάλυψη, καταληκτήριο κείμενο της Βίβλου, έχει ως κείμενο διεθνή ακτινοβολία και σημαντική ιστορική αξία και έχει παγκοσμίως συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Πάτμου.

Η πραγματοποίηση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πάτμου καθώς και του Δήμου Αθηναίων ενώ σημαντική κρίνεται η συμπαράσταση της πνευματικής ηγεσίας (Ι.Μ Πάτμου) η οποία έχει εξαιρετικά δώσει άδεια υλοποίησης του συγκεκριμένου γεγονότος στον ευρύτερο χώρο του σπηλαίου. 

δείτε περισσότερα »
Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/07/2011

Οι διορισμοί ιερέων υπάγονται στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα» σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Έγγραφο του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου για τους περιορισμούς στη χειροτονία-τοποθέτηση ιερέων, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3986/2010, οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς δέκα (μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων.
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος περιορισμού των δαπανών», επισημαίνει ο κ. Ρόβλιας, ενώ σημειώνει ότι «τα αιτήματα για το διορισμό των θρησκευτικών λειτουργών θα εξετασθούν με γνώμονα την αποστολή της Εκκλησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της». (σ.σ απογοητευτικό όμως για την Εκκλησία το αποτέλεσμα) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150