Ρεπορτάζ

Επιστροφή του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου στο ραδιοσταθμό της Εκκλησίας;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -  Όλοι, ή σχεδόν όλοι, έχουν να πούν σήμερα ένα καλό λόγο για τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου (φωτο με τον μητροπολίτη Δημητριάδος) που προ ετών δέχθηκε πόλεμο λάσπης αλλά έστω και καθυστερημένα, μετά από δικαστικό αγώνα,δικαιώθηκε.

 

 Ο 43χρονος σήμερα  αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος την τριετία 2005-2008 και το έργο του στο σταθμό ήταν σημαντικό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί που τον έζησαν. Τον Απρίλιο του 2008 ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ένα από τα αγαπημένα πνευματικά παιδιά του μακαριστού Χριστοδούλου, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή.

 Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του "ierovima" ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει δεχθεί εισήγηση από αρκετούς ιεράρχες για επιστροφή του π. Επιφανίου Οικονόμου στη θέση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος εξετάζει σοβαρά αυτή την πρόταση, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλες όπως αυτή που αφορά στον δημοσιογράφο και αρχιμανδρίτη Κώστα Παπανικολάου που έχει διατελέσει και διευθυντής του ραδιοφώνου της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος είχε αποστείλει στους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος την εξής επιστολή συμπαράστασης:   

δείτε περισσότερα »
"Πόλεμος" Γλυφάδας-Μεσσηνίας - Τετάρτη η συνέχεια...
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/02/2012

"Άστραψε και βρόντηξε" ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου προς τιμήν του Ιερού Φωτίου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στην Πεντέλη. Η εκ νέου αναφορά του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον προφυλακισμένο ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Γλυφάδας και την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που στόχευε στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 

Ο μακαριώτατος κατάφερε να ηρεμήσει τους δύο ιεράρχες, αλλά αναμένεται συνέχεια και μάλιστα σε έντονους τόνους στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, μέλος της οποίας είναι ο μητροπολίτης Γλυφάδας.

Ειδικότερα την Τετάρτη, δεύτερη μέρα συνεδρίασης της ΔΙΣ, ο μητροπολίτης Γλυφάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. 

 Να σημειωθεί ότι αρκετοί ιεράρχες έχουν εκφράσει έντονα τις διαφωνίες τους στις απόψεις που έχει εκφράσει τελευταία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Μάλιστα τρεις ιεράρχες, οι Αλεξανδρουπόλεως, Ελευθερουπόλεως και Νεαπόλεως αποχώρησαν από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα έλεγε ο Μεσσηνίας. 

δείτε περισσότερα »
Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε μητρόπολη της Αττικής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/02/2012

Σε μητρόπολη της Αττικής στρέφουν το ενδιαφέρον τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ύστερα από σειρά ανωνύμων καταγγελιών για ατασθαλίες.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “ierovima” στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται τραπεζικές καταθέσεις κληρικών, όλων των βαθμίδων της συγκεκριμένης μητροπόλεως καθώς και λαϊκών, συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, ύστερα από καταγγελίες, ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς κληρικών και οι έλεγχοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, «αποδίδουν καρπούς και κρύβουν εκπλήξεις». Ήδη σε ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντοπίστηκε ιερέας που διακονεί σε εκκλησία των δυτικών προαστίων με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα των λογαριασμών του συγκεκριμένου κληρικού έφερε στην επιφάνεια καταθέσεις συνολικού ύψους 512.000 ευρώ, που φυσικά δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωμένα ετήσια εισοδήματά του.

  

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον ηγούμενο Εφραίμ στον Κορυδαλλό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/02/2012

Τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, επισκέφτηκε σήμερα Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Η συνάντηση των δύο που διήρκησε λιγότερο από 10 λεπτά έχε προαναγγελθεί, καθώς η Ιερά Σύνοδος είχε πάρει σαφή θέση κατά της προφυλάκισης του ηγούμενου στις 23 Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών της Μονής» και είχε λάβει την απόφαση να επισκεφθεί ο αρχιεπίσκοπος τον ηγούμενο. 

δείτε περισσότερα »
Η Μονή Βατοπαιδίου όπως την απαθανάτισε το 1930 ο φακός του φιλέλληνα φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/02/2012

Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το έργο του, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα θεωρείται εν γένει «πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα».

Το 1903, μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1907 επανήλθε και το 1913, πάλι με τη συντροφιά του Μποβύ και με τον λιτοχωρίτη κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο, είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1930 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκεί αφορούν τη μοναστική αρχιτεκτονική, είτε ως γενικά πλάνα των εσωτερικών αυλών, είτε ως πιο κοντινά και λεπτομερειακά, ενώ εντυπωσιακή είναι η απόλυτη απουσία απεικόνισης θρησκευτικής τελετής ή λειτουργίας - στοιχείο που καταδεικνύει την προσαρμογή του φωτογράφου στο αυστηρό τυπικό της αγιορειτικής κοινωνίας. 

 

δείτε περισσότερα »
Αποφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ εισηγείται ο εισαγγελέας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/02/2012

Την αποφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ εισηγείται ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Μαντζούνης. 

Το αίτημα διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού η οποία καλείται να αποφασίσει.

 

Οπως είναι γνωστό ο ηγούμενος Εφραίμ κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, από τον Δεκέμβριο του 2011.  (πηγή tovima) 

δείτε περισσότερα »
Πυρπόλησαν Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/01/2012

Άγνωστοι πυρπόλησαν ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Λαμπούνιστα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ.από την Στρούγκα στα Σκόπια.

Καταστράφηκαν οι βοηθητικοί χώροι της εκκλησίας, ενώ ζημιές υπέστη και ο τρούλος.

Στην περιοχή της Λαμπούνιστα, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο από αυτά που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Στρούγκας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν διαθρησκευτικό και διεθνοτικό χαρακτήρα.

Αιτία των επεισοδίων αποτέλεσε μία σκηνή στο καρναβάλι στην κωμόπολη Βέβτσανι, πριν από δύο εβδομάδες, η οποία θεωρήθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής ως ιδιαίτερα προσβλητική για το Ισλάμ και το Κοράνι και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ΙΘΚ) των Σκοπίων και των αλβανικών κομμάτων στη χώρα.

Μάλιστα, η ΙΘΚ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υποκινεί συστηματικά την ισλαμοφοβία στη χώρα. 

δείτε περισσότερα »
Οι Τρεις Ιεράρχες, ο εξής…ένας!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/01/2012

Στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, παρά τις πολλές υποδείξεις Θεολόγων εκπαιδευτικών παραμένει χωρίς διορθώσεις. Απουσιάζει από αυτό κάθε αναφορά στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά και στο βίο και το έργο των δύο εξ αυτών. Μόνο στο Μέγα Βασίλειο είναι αφιερωμένη η 16η διδακτική ενότητα του βιβλίου. Για τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο και τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο δεν γίνεται καμία αναφορά. Φαίνεται πως είναι πολλοί στον αριθμό οι Τρεις Ιεράρχες και επελέγη ο ένας εξ αυτών αφού έπρεπε άλλες διδακτικές ενότητες να αφιερωθούν σε σημαντικότερα ζητήματα όπως «Μαρτίνος Λούθηρος. Η Mεταρρύθμιση στη δυτική χριστιανοσύνη», «Oι Pωμαιοκαθολικοί στην εποχή μας», «Οι Προτεστάντες στην εποχή μας», «Η Εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση» και άλλα παρόμοια. Και αυτά μεν συμβαίνουν στο μέχρι σήμερα διδασκόμενο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου... 

δείτε περισσότερα »
Αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας κατέθεσε ο Εφραίμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/01/2012

Να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση στον Κορυδαλλό με περιοριστικούς όρους, κυρίως για λόγους υγείας, ζητεί, με αίτηση που κατέθεσε στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο ηγούμενος Εφραίμ.

Στην αίτησή του, αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των ιερών ανταλλαγών και αναφέρει πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους γιατί, εκτός των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα.


Η αίτηση θα κριθεί από την Εφέτη, η οποία είχε ζητήσει, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του μοναχού, την προφυλάκισή του και είχε υποβάλει αντίστοιχη θέση στο Συμβούλιο Εφετών, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, πως σε βάρος του ηγούμενου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και πως είναι πιθανόν να διαπράξει κι άλλα αδικήματα. (ώρα 17.45)

δείτε περισσότερα »
Με εγκεφαλικό νοσηλεύεται στο Λαϊκό γνωστός ιεράρχης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/01/2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ώρα 17.00 - Με εγκεφαλικό επεισόδιο  εισήχθη αργά χθες το βράδυ σε γνωστή κλινική των Αθηνών πολύ γνωστός ιεράρχης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο ιεράρχης μετά τις πρώτες εξετάσεις μεταφέρθηκε στο Λαϊκό, όπου βρίσκεται και ο προσωπικός του ιατρός.

Κοντά του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή του επεισοδίου στενοί του συγγενείς. Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για νεότερες εξελίξεις.

Δεν δημοσιοποιούμε τα στοιχεία του ιεράρχη, σεβόμενοι επιθυμία συγγενούς του. 

Σύμφωνα με πηγές από το Λαϊκό, η υγεία του ιεράρχη, εξελίσσεται ομαλά και οι ιατροί είναι αισιόδοξοι.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168