Ρεπορτάζ

Ανάστατη η Μονή Βατοπαιδίου από την απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/12/2011

Ανάστατη είναι η Μονή Βατοπαιδίου από την απόφαση για προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών υπό της προεδρία της κυρίας Ευγενίας Κακαβά. Είναι άγνωστο αν ο αρχιμανδρίτης οδηγεί στις φυλακές ή τεθεί υπό περιορισμό στο μοναστήρι του.Το Συμβούλιο ήρε τη διαφωνία της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού και του εισαγγελέα Ι. Ματζούνη μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακρίτρια είχε προτείνει την προφυλάκιση του επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου ο οποίος κατηγορείται για συνέργια σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας. Ο κ. Ματζούλης αντίθετα, είχε προτείνει την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης200.000 ευρώ. Και ο εισηγητής στο Συμβούλιο ήταν υπέρ της προφυλάκισης του Αρχιμανδρίτη.


 

δείτε περισσότερα »
Ιεροκήρυκας 4 ετών και τα παγκάρια γεμίζουν
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/12/2011

Ο Κάνον Τίπτον είναι ο πιο μικρός ιεροκήρυκας στον κόσμο. Ο 4χρονος ιερουργεί στην Εκκλησία Πεντηκοστιανών της Γρενάδας, ενός χωριού 14.000 κατοίκων στην Πολιτεία του Μισσισιπή. Οι ενήλικοι όταν τον ακούν να κηρύττει, πέφτουν στα γόνατα και …παραληρούν.  Ο Κάνον Τίπτον έδειξε από 21 μηνών (!)  την κλίση του στο επάγγελμα. Γιός ενός ζεύγους ιεροκηρύκων και εγγονός ιεροκήρυκα, άρχισε από εκείνη την ηλικία να τους μιμείται. Αυτό ήταν αρκετό...

Στις ΗΠΑ όπου όποιος θέλει ιδρύει Εκκλησία, η φαντασία οργιάζει και οι ιδέες καλπάζουν, με στόχο το χρήμα. Γύρω από τον 4χρονο ιεροκήρυκα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία, με DVD, βιβλία και φωτογραφίες. Και αν ο μικρός κάποιες στιγμές-και είναι λογικό-δεν ξέρει τί λέει, η απάντηση από τους σπόνσορες είναι έτοιμη: «Ο Κάνον έχει καταληφθεί από το Άγιο Πνεύμα»!

  

δείτε περισσότερα »
Κόλαφος για την Καθολική Εκκλησία η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής για τη δράση παιδόφιλων ιερέων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/12/2011

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία μετείχαν 34.000 άνθρωποι, η επιτροπή εκτίμησε ότι ένα στα δέκα παιδιά έχει υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση από ιερέα. Το ποσοστό διπλασιάζεται για τα παιδιά που βρέθηκαν κοντά στους θεσμούς της Εκκλησίας. Η επιτροπή δέχτηκε περισσότερα από 1.800 μηνύματα ανθρώπων που κατήγγειλαν ότι παρενοχλήθηκαν σε καθολικά σχολεία, ορφανοτροφεία και ιερατικές σχολές.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η Εκκλησία αποσιώπησε τα περιστατικά για να μην προκληθεί σκάνδαλο και απέτυχε τόσο να αντιμετωπίσει το φίδι στον κόρφο της, όσο και να βοηθήσει τα θύματα.

Η Καθολική Εκκλησία της Ολλανδίας αποφάσισε μόλις τον περασμένο μήνα να τα αποζημιώσει. Οι αποζημιώσεις θα ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ. (enet.gr) 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Καλαβρύτων: “Ζωοφιλία, μια ακόμη αρρώστεια της εποχής μας” και ο ζωόφιλος δεσπότης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/12/2011

Διαβάζουμε από το ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου: «Τα παλαιότερα χρόνια τα ζώα ήσαν από απολύτως αναγκαία έως απλώς χρήσιμα στη ζωή μας. Τόσο στον αγρότη, και στον αστό! Τότε τα ζώα, πχ. άλογα, βόδια, σκυλιά, γάτες, υπηρετούσαν τον ανθρωπο και αυτός τά εφρόντιζε για να τα έχει στη δουλευσή του, δηλ. για να δέχεται τις υπηρεσίες του. Στις ημέρες μας ο άνθρωπος έγινε υπηρέτης των ζώων, κυρίως των οικόσιτων. Με θλίβει το γεγονός, κάθε φορά που βλέπω μια κυρία να βγάζει περίπατο τό σκυλάκι της, να το παίρνει στην αγκαλιά της, νά περιμαζεύει σε πλαστικό σακκουλάκι "τα κακά του", να το μπανιάρει, να το πηγαίνει στον ειδικό κουρέα, να ταξιδεύει μαζί του στην καμπίνα του αεροπλάνου, να του αγοράζει ειδικές βιταμινούχες τροφές, νά επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό! Καθώς συμπεραίνουμε το φαινόμενο είναι απόρροια του φαινομένου της μοναξιάς, από το το οποίον μαστίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Τα ζώα αναγνωρίζουν τον αφέντη τους  και με πολλούς τρόπους  επιδεικνύουν την αγάπη τους. Και τότε ο άνθρωπος αιχμαλωτίζεται συναισθηματικά. Με τον καιρό γίνεται ένα εξαρτημένο άτομο».

 

Αυτά αναφέρει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων στο προσωπικό του ιστολόγιο και την ίδια στιγμή το «ierovima» θυμήθηκε τον ζωόφιλο δεσπότη, τον Γέροντα Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Διονύσιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας(φωτο)  ο οποίος σε πόνημά του με τίτλο «Ζωοφιλία: Η αγάπη και ο σεβασμός στην Κτίση» κάνει ένα πρωτότυπο βήμα για τα εκκλησιαστικά δεδομένα εξηγώντας πως η προστασία των ζώων αποτελεί θρησκευτικό καθήκον όλων μας. «Η καρδιά κάθε αγαθού και πολιτισμένου ανθρώπου θα πρέπει να φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα φυτά, τα δέντρα. Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος» λέει ο μητροπολίτης. 

δείτε περισσότερα »
Παρασκευή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/12/2011

ΤΗΝ  Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει κατά του Δήμου Γλυφάδας κάτοικοι της περιοχής με αίτημα να σταματήσει η λειτουργία του νεκροταφείου που δημιουργήθηκε αυθαίρετα τον περασμένο Αύγουστο στον ορεινό όγκο του Υμηττού -σε δημόσια αναδασωτέα δασική έκταση, περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000.

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε στις 18 Αυγούστου 2011, έξι ημέρες αφότου ο χώρος στη θέση «Πατητήρι» περιφράχτηκε από συνεργείο του δήμου, τοποθετήθηκε Ιερός Ναός, ανεγέρθη επιγραφή με την ένδειξη «Κοιμητήριο Γλυφάδας» και τελέστηκαν οκτώ κηδείες, παρουσία του δημάρχου Γλυφάδας Κωνσταντίνου Κόκκορη και του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου. 

δείτε περισσότερα »
Σε εξώσεις κακοπληρωτών προχωρά η Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/12/2011

Επιθετικότερη πολιτική όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ακολουθεί η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίες Οικονομικών.
Για τις αρχές Ιανουαρίου έχει προγραμματίσει πλειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση συνολικά 22 ακινήτων της είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική χρήση. Μεταξύ των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα προς μίσθωση είναι τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες που διαθέτει η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη. Ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιείται στις 9 Ιανουαρίου του 2012.

Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Εκκλησία θα προχωρήσει σε εξώσεις στην περίπτωση που ενοικιαστής δεν είναι συνεπής στην καταβολή ενοικίου ή στη ρύθμιση του χρέους (εφόσον υπάρχει) από μη καταβολή ενοικίων. «Υπάρχουν περιπτώσεις που ενοικιαστής δεν έχει καταβάλλει ενοίκια μηνών και αρνείται να εγκαταλείψει το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός», τονίζει ιεράρχης στο “ierovima”.

  

δείτε περισσότερα »
Ένα καλό και δύο άσχημα νέα για τον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/12/2011

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν βάζει λουκέτο. Αυτό είναι το καλό νέο. «Δεν υπάρχει σκέψη στην Εκκλησία να τερματιστεί η λειτουργία του σταθμού…», ανέφερε ανώτερη εκκλησιαστική πηγή. Όμως…Το ανησυχητικό είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Παράλληλα υπάρχουν κληρικοί και λαϊκοί που θέτουν και θέμα απολύσεων, «αφού ο σταθμός παλαιότερα, λειτουργούσε και με πολλούς εθελοντάς οι οποίοι άγνωστο γιατί, εκδιώχθησαν», αναφέρουν με νόημα κάποιοι άλλοι ιεράρχες. Το θέμα του ραδιοφωνικού σταθμού θα απασχολήσει και πάλι την Ιερά Σύνοδο του Ιανουαρίου και σύντομα θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. 

δείτε περισσότερα »
Ο προστάτης των δημοσιογράφων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/12/2011

Είναι ο προστάτης Άγιος των δημοσιογράφων αλλά δυστυχώς ελάχιστοι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν. Πρόκειται για τον Άγιο Μηνά τον Καλλικέλαδο που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς ήταν ικανός χειριστής του λόγου και ρήτορας από όπου πήρε το επίθετο «καλλικέλαδος». Στις 17 Φεβρουαρίου κάθε έτους γιορτάζεται, κατά το ορθόδοξο εορτολόγιο, η εύρεση των λειψάνων του αγίου. Σήμερα μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, στη Λαμία, και τίθεται προς προσκύνηση από τους πιστούς κατά την ημέρα της εορτής του, στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος γεννήθηκε στην Αθήνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμίνου του Β’, γύρω στο 311 μ.Χ. Σπούδασε κοντά σε μεγάλους φιλοσόφους και απέκτησε μεγάλη μόρφωση. Έπειτα στράφηκε στη μελέτη των χριστιανικών συγγραμμάτων. Σαγηνευμένος από το Ευαγγέλιο και τη χριστιανική θεολογία έγινε χριστιανός και επιδόθηκε στην ιεραποστολή.  

δείτε περισσότερα »
Αγάπη και συσσίτιο από τον Αρχιεπίσκοπο- Ιερώνυμος: «Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/12/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  (φωτορεπορτάζ Εspresso)

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο χώρο διανομής συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων   πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, επίσκεψη που ήταν ευχάριστη για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ σε αποκλειστική του δήλωση στην "Espresso" ο αρχιεπίσκοπος, ευχήθηκε μεταξύ άλλων "οι Άγιες μέρες που έρχονται να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα για όλους" .

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην οδό Σοφοκλέους 75 κάνει την εμφάνισή του ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή φθάνουν στο χώρο δεκάδες ανήμποροι συμπολίτες μας για να πάρουν το συσσίτιο, που καθημερινά μοιράζει η Αρχιεπισκοπή. Πολλοί σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την ευχή του. Ο αρχιεπίσκοπος έχει ένα παρηγορητικό λόγο για όλους. Τον πλησιάζει και ένα μικρό παιδί. Ο κ. Ιερώνυμος του χαμογελάει, το χαϊδεύει και κατευθύνεται μαζί του στο χώρο διανομής, όπου  μοίρασε φαγητό σε μερικούς συμπολίτες μας και πρώτα απ΄όλους στο μικρό του φίλο.

" Η δυστυχία και ο πόνος βαραίνει αυτούς τους ανθρώπους καθημερινά. Ειδικά τώρα λίγες μέρες πριν από τις Εορτές των Χριστουγέννων  το βάρος αυτό γίνεται ακόμα ποιο βαρύ. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες αυτούς για να τους απαλύνει και να  ελαφρύνει τον πόνο τους.  Εύχομαι αυτές οι Άγιες μέρες να περάσουν  όσο το δυνατό καλύτερα για όλους". Ο κ. Ιερώνυμος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που μοιράζεται το συσσίτιο, συνομίλησε για λίγο με τους υπευθύνους λαϊκούς και κληρικούς και αφού ευλόγησε το συσσίτιο αποχώρησε λίγα λεπτά αργότερα.      

δείτε περισσότερα »
Οι Ιερές Μητροπόλεις ανέλαβαν υποχρεώσεις του Κράτους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/12/2011

Η κρίση έχει ευαισθητοποιήσει τους μητροπολίτες οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσφέρουν αξιοθαύμαστο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το Κράτος, ανέλαβαν με επιτυχία να το κάνουν οι μητροπόλεις. 

Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων καθημερινά σιτίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας με την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που έχει φθάσει να μοιράζει περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού.  Επίσης το τελευταίο διάστημα ασθενοφόρα της Αρχιεπισκοπής με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές τριγυρνούν σε ενορίες και παρέχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε φτωχούς ανθρώπους που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Ακόμη  η Αρχιεπισκοπή διαθέτει κατάστημα δωρεάν διάθεσης ρούχων και παπουτσιών στο κέντρο της Αθήνας. 

Η Μητρόπολη Σύρου διαθέτει κάθε μήνα στους ανήμπορους Κυκλαδίτες καλάθι τροφίμων, η μητρόπολη Γλυφάδας σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες αδύναμους συμπολίτες μας και ενισχύει οικονομικά άπορες οικογένειες. 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, αντί για δώρα στη γιορτή του, ζήτησε να δώσουν τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολής του.

Στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών ετοιμάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο των Τρικάλων.

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εγκαινίασε στο Αγρίνιο πριν από λίγες μέρες το δικό της «κοινωνικό παντοπωλείο», όπου όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τρόφιμα.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος αύξησε τις μερίδες φαγητού που μοιράζει καθημερινά η Εκκλησία στις 1.600. Επίσης ανέπτυξε τον θεσμό του «κοινωνικού φαρμακείου» και τον «συμβουλευτικό σταθμό».


Προ ημερών ο Μητροπολίτης Σερρών εγκαινίασε το δικό του κοινωνικό παντοπωλείο και μοίρασε κάρτες σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και με αυτές «αγοράζουν» τα τρόφιμα.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί και από τη Μητρόπολη Κηφισίας στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι. Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου εγκαινίασε πριν από μία εβδομάδα κοινωνικό κατάστημα, όπου συγκεντρώνει μεταχειρισμένα ή καινούργια είδη ένδυσης και υπόδυσης, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και φυσικά οι μητροπόλεις που αναφέραμε είναι μερικές από αυτές που βοηθούν τους αδυνάμους, γιατί όλες έχουν αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.


  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155