Έκπληξη ο νέος Πάπας:Ο Αργεντίνος καρδινάλιος Μπεργκόλιο με το όνομα Φραγκίσκος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/03/2013

Ο λευκός καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ζητωκραύγασε με ενθουσιασμό, σημαίες ανέμισαν, τα χαμόγελα φώτισα τα πρόσωπα των πιστών, που περίμεναν με αγωνία την «φουμάτα μπιάνκα».

«Habemus papam» λοιπόν.Μετά από πέντε ψηφοφορίες, μια χθες το βράδυ και τέσσερις σήμερα- δυο το πρωί και δυο το απόγευμα- εξελέγη απόψε ο νέος Πάπας,καθώς λίγο μετά τις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.
Ο νέος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, λοιπόν, είναι ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά από 1300 χρόνια (Γρηγόριος Γ', από τη Συρία) που εκλέγει μη Ευρωπαίο Πάπα.  Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά από 1300 χρόνια (Γρηγόριος Γ', από τη Συρία) που εκλέγει μη Ευρωπαίο Πάπα.  , ο.. ,  με

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Πρόκειται για τον 266ο Πάπα, που αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ', και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος o Πρώτος.

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι Ιησουίτης. Οι γονείς του είχαν ιταλική καταγωγή και μετανάστευσαν στην Αργεντινή σε νεαρή ηλικία, όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Ο Μπεργκόλιο σπούδασε Χημικός Τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη: την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ κάλεσε τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους.