Ρεπορτάζ

Τυπική η συνάντηση Ιερώνυμου- Βενιζέλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/03/2012

Τυπική ήταν η συνάντηση που είχαν ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγο πριν συναντηθεί με τους τραπεζίτες για το «κούρεμα».

Θέμα της σύντομης συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες παρουσία του Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής των Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασιλείου, του μητροπολίτη  Μεσογαίας κ. Νικολάου και του μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, ήταν τα οικονομικά της Εκκλησίας, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας  και το σχέδιο της Εκκλησίας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima», άκουσε με προσοχή τις θέσεις που ανέπτυξε ο αρχιεπίσκοπος αλλά του υπενθύμισε ότι σε λίγες μέρες θα παραιτηθεί από τα κυβερνητικά του καθήκοντα για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχιεπίσκοπος του ευχήθηκε "καλή επιτυχία"

 

  

δείτε περισσότερα »
Ύψιστη τιμητική διάκριση από το μητροπολίτη Σεραφείμ σε τρεις αγωνιστές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/03/2012

(εκ του Ιερού Ναού) Στον κατάμεστο από πιστούς χριστιανούς Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου Χοροστάτησε και Ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Μητρόπολη τίμησε δια της υψίστης τιμητικής διακρίσεως αυτής τον Χρυσού Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνος μετ'Αστέρος, τους Αγωνιστάς της Αμωμήτου Πίστεως τον Αιδεσιμολογιώτατον πρωτοπρεσβύτερον Γεώργιον Μεταλληνόν ομότιμον καθηγητήν του πανεπιστημίου Αθηνών, τον Αιδεσιμολογιώτατον πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρον Ζήσην ομότιμον καθηγητήν του πανεπιστημίου Θεσαλονίκης και τον Ελογιμώτατο κ. Λαυρέντιο Ντετζώρτζιο πρόεδρο του Φιλορθοδόξου Συλλόγου Κοσμάς Φλαμιάτος. Ο Σεβασμιώτατος, τους ευxαρίστησε και τους ενθάρρυνε, να συνεxίσουν εδραίοι τους υπέρ της Ορθοδοξίας τους ανύστακτους και ακάματους αγώνες τους. 

δείτε περισσότερα »
Στον αέρα τα σχέδια της Εκκλησίας για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Πεντέλη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/03/2012

Μόλις μια μέρα μετά την πικρία που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος για τα εμπόδια που συναντά από διάφορα υπουργεία σχετικά με την επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, ήρθε η μακροσκελής αλλά και σκληρή  ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ως απάντηση.

Το ΥΠΕΚΑ αμφισβητεί  ότι η έκταση στη Πεντέλη είναι ιδιοκτησίας της Ι.Μ.Πεντέλης, ενώ παράλληλα αμφισβητεί ότι μπορεί να γίνει αυτή τη επένδυση σε αναδασωτέα έκταση αλλά σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος».

Δηλαδή το ΥΠΕΚΑ κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο για παραπλανητικές δηλώσεις!

Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί ιεράρχες (πλην του Κερκύρας) αύριο στο Προεδρικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/03/2012

Την Κυριακή, Α  Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται Πανορθοδόξως η αναστύλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ   και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα τελεσθεί κατά την ημέρα αυτή στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου,  Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο  Συνοδικός Μητροπολίτης Μεσογαίας  κ. Νικόλαος. 

 

Στην Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και ενδημούντες στην Αθήνα Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Προ  της Απολύσεως  της  Θείας  Λειτουργίας θα λάβει χώρα  Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστυλώσεως των Ιερών Εικόνων το  έτος 843.

Στην εν λόγω  Θεία  Λειτουργία θα  συμμετάσχει  ο  Πρόεδρος  της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας,  μέλη της Κυβερνήσεως, βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι.

 

Στη συνέχεια (13.00) ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς  

δείτε περισσότερα »
Ξέσπασμα του μητροπολίτη Φλωρίνης κατά των πολιτικών και των επιλογών τους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/03/2012

Αίσθηση προκαλεί το ξέσπασμα του μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητου κατά της «κυβέρνησης των Αθηνών», ξέσπασμα που εκδηλώθηκε στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Πανφλωρινιώτικο Συλλαλητήριο. “Ἀπευθύνομαι πρός τήν πολιτειακή καί πολιτική ἡγεσία τῆς πατρίδος μας καί ἐπισείω τήν προσοχή τους. Ἡ Φλώρινα εἶναι σύνορα καί σύνορα σημαίνει προστασία ὁλόκληρης τῆς πατρίδος. Ἀφήνοντας τά σύνορα ἀβοήθητα κινδυνεύει ὁλόκληρη ἡ Ἑλλάδα.

Δυστυχῶς, αὐτό πού κατανόησαν οἱ βυζαντινοί πρόγονοί μας δίνοντας στούς ἀκρίτες τῶν συνόρων ἰδιαίτερα προνόμια, οἱ σύγχρονοι ἕλληνες κυβερνῶντες δέν τό κατανοοῦν. Κατάντησαν τά σύνορα ποινή καί ὄχι τιμή, ὅπως πρέπει νά εἶναι”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δυναμικός μητροπολίτης και καταχειροκροτήθηκε από τους ακρίτες Φλωρινιώτες.

Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης κ. Θεόκλητος τόνισε τα εξής:

  

δείτε περισσότερα »
Νέο βιβλίο από τον Αρχιεπίσκοπο με θέμα εκκλησιαστική περιουσία και μισθοί κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/03/2012

“Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κληρικών” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Μέσα από τις 240 σελίδες ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όλη την αλήθεια για την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και για τους μισθούς των κληρικών. Θέματα που είναι παρεξηγημένα αφού κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει αμύθητη περιουσία και πώς οι κληρικοί λαμβάνουν μισθούς επιδόματα και δώρα και έχουν προνόμια, ανάλογα των πολιτικών. Ο κ. Ιερώνυμος στο βιβλίο του αυτό αποκαθιστά την αλήθεια. 

δείτε περισσότερα »
Το δημοσίευμα του μητροπολίτη Νικόδημου Γκατζιρούλη και η απάντηση του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/02/2012

«Ἀνθοδέσμη φιλίας ἤ προδοτικός ἀσπασμός;» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του περιοδικού «Ελεύθερη Πληροφόρηση» που εκδίδει ο μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης και το οποίο αναφέρεται στον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.

  «Ξανά για τον αμετανόητο Γκατζιρούλη»τιτλοφορείται η απάντηση που έδωσε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

 

Το «ierovima» σεβόμενο πάντα τη δεοντολογία , δημοσιεύει και τα δύο κείμενα χωρίς κανένα σχόλιο. Αρχή γίνεται με το δημοσίευμα του μητροπολίτη κ. Νικοδήμου και ακολουθεί η απάντηση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.        

δείτε περισσότερα »
Στο ράφι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Δεν υπάρχει συνέχεια στις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και αυτό διαφαίνεται από τα θέματα που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύνοδος να συζητηθούν στην επόμενη, αλλά τελικά όπως είναι γνωστό, δεν θα συζητηθούν.

Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη  την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, μετά την  τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς  Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αναφέρονταν τα εξής:

«…απεφασίσθη σε προσεχείς συγκλήσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας να γίνουν Εισηγήσεις για τα εξής θέματα :
1. Ενορία – Κλήρος – Εφημέριοι.
2. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
3 Κατάρτιση Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου, καταγραφή και αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας για την δημιουργία οικονομικής υποδομής, προς ανάπτυξιν του Φιλανθρωπικού Έργου της Εκκλησίας.
4. Ευρωπαϊκή προβληματική.

Οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να αναβληθούν για την επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.»

 

Για άγνωστους λόγους τα θέματα αυτά μπήκαν στο ράφι, προς μεγάλη έκπληξη των εισηγητών τους.

 

δείτε περισσότερα »
Δεν ήταν παρών σε γλέντι Απριλιανών ο μητροπολίτης Κιλκισίου Εμμανουήλ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/02/2012

Τις τελευταίες ώρες, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η εξής είδηση:«Κάθε χρόνο, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, οι κυνηγοί του νομού Κιλκίς κόβουν τη βασιλόπιτά τους σε ένα πανέμορφο μέρος, στο καταφύγιό τους στη Μαυροπλαγιά.

Εκεί λοιπόν περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη το μητροπολίτη Εμμανουήλ που πήγε να ευλογήσει τους παρευρισκόμενους. Οι διακόσιοι και πλέον κυνηγοί, είχαν σηκώσει τη σημαία με το πουλί του Γεωργίου Παπαδόπουλου και από τα ηχεία ακουγόταν το ‘ωρέ Γιώργο Παπαδόπουλε’ και άλλα άσματα της εποχής!

Ο μητροπολίτης μετά το πρώτο σοκ που υπέστη, απαίτησε να κατέβει η σημαία και να σταματήσουν τα συγκεκριμένα άσματα για να ξεκινήσει την τελετή! Κάτι όμως που δεν  έγινε και ο δεσπότης αναγκάστηκε με το πουλί να κυματίζει να ευλογήσει την βασιλόπιτα. Μέχρι που έφυγε ο σεβασμιώτατος, γιατί το χουντικό ξεφάντωμα συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα!»

Όμως η αλήθεια, όπως πληροφορείται το “ierovima” είναι η εξής:

Σύμφωνα με κύκλους της Μητρόπολης, κατά τη διάρκεια που ήταν παρών στην εκδήλωση ο μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, δεν συνέβη το παραμικρό επεισόδιο. Ο μητροπολίτης πήγε, ευλόγησε την βασιλόπιτα, παρέμεινε για λίγη ώρα και στην συνέχεια αποχώρησε.

Ωστόσο, το «πανηγύρι» φαίνεται πως εξελίχτηκε αργότερα. 

δείτε περισσότερα »
Η επιβλητική Ιερά Μονή Σεπετού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/02/2012

Την επιβλητική αυτή Ιερά Μονή μπορεί να την επισκεφθεί κανείς είτε ακολουθώντας τη διαδρομή από Ανδρίτσαινα, είτε από Αρχαία Ολυμπία και Δαφνούλα που είναι πιο δύσκολη αλλά και πιο εντυπωσιακή.
Είναι κτισμένη από τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε απόκρημνο βράχο πάνω ακριβώς από τον Τρίτωνα ποταμό, παραπόταμο του Αλφειού. Πολλές απόψεις υπάρχουν για τη προέλευση της ονομασίας της Μονής. Σεπτός = ρηματικό επίθετο του σέβομαι, ή από το σλαβικό "sopot" = καταρράκτης -υπάρχει στους πρόποδες του Μοναστηριού- ή από το "σε πετώ" = "σε χαρίζω".

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Μονής στους πιστούς της περιοχής τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και επίσης μεγάλη η προσφορά της στην Ελληνική Επανάσταση. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176