Η καμπάνα ήχησε μετά από 97 χρόνια!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/11/2012

Ήχησε ξανά, μετά από 97 ολόκληρα χρόνια, η καινούργια καμπάνα του αρμένικου ναού του Αγίου Κυριάκου (Σουρπ Γκιράγκος), στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

 

Η ιστορική -και μεγαλύτερη- αρμενική εκκλησία στην Μέση Ανατολή, που αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίσμα των Αρμενίων στην Τουρκία καθώς και σημείο αναφοράς για ολόκληρο το αρμενικό έθνος, άνοιξε πέρυσι τις θύρες της μετά από εκτεταμένη ανακατασκευή. Μία καινούργια καμπάνα τοποθετήθηκε μόλις τώρα στο ξαναχτισμένο καμπαναριό.

 

Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 1515-1518, αλλά έγινε στάχτη στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς το 1881 - για να ξαναχτιστεί και πάλι το 1883. Το καμπαναριό της, ύψους 30 μέτρων με έναν τεράστιο χρυσό σταυρό στην κορυφή της,  βομβαρδίστηκε το 1915, διότι ήταν ψηλότερο από τους μιναρέδες στην περιοχή και, κατά την οθωμανική αντίληψη της εποχής, προσέβαλε την ισλαμική πίστη.

 

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο Γερμανών στρατιωτικών, ενώ μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο ναός - μαζί με πολλά συνοδευτικά κτίσματα του συνολικού κτηριακού συμπλέγματος - χρησιμοποιήθηκε ως κρατική αποθήκη.

 

Το 2009, Αρμένιοι από το Ντιγιάρμπακιρ και την Κωνσταντινούπολη ίδρυσαν ένα Ταμείο υπό την αιγίδα του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης με σκοπό την ανακατασκευή της εκκλησίας. Εγινε διεθνής έρανος στην αρμενική διασπορά. Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με τη συνεργασία και οικονομική υποστήριξη της (κουρδικής) δημοτικής Αρχής του Ντιγιάρμπακιρ, κι ολοκληρώθηκαν πέρσι.

 

Στην ανακαινισμένη εκκλησία συνέρευσαν χιλιάδες Αρμένιοι της Τουρκίας, της Αρμενίας και άλλων χωρών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την λειτουργία του Αρμένιου Πατριάρχη Αράμ ο Α'.