Από τον Αντώνη Μακατούνη (από το ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία)
Στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Από το μήλο του Newton στο μποζόνιο του Higgs» που σχετίζεται με τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου της ιστορικής Ριζαρείου Σχολής, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες διαδικτυακή σύνδεση (του λυκείου) με το διάσημο ερευνητικό κέντροCERN που βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Οπως γίνεται αντιληπτό, η σύνδεση ενθουσίασε τους μαθητές, που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του, αλλά και να διατυπώσουν πάσης φύσεως ερωτήματα που τους απασχολούν ακόμα και στην καθημερινότητά τους.
Οι ερωτήσεις είχαν αποδέκτη τον Αγγελο Αλεξόπουλο, υπεύθυνο του τμήματος εκπαίδευσης του CERN, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το εύρος, την ευστοχία και την πρωτοτυπία τους, ενώ πολλές πραγματικά δυσκολεύτηκε να τις απαντήσει. Στην ομολογουμένως αξέχαστη ξενάγηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, οι μαθητές ενημερώθηκαν και για τα πειράματα που οδήγησαν στην πρόσφατη ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013), γνωστού και ως «σωματιδίου του Θεού».
«Ενα ερώτημα που τέθηκε από μία μαθήτρια ήταν γιατί υπάρχει σκοτεινή ενέργεια και σκοτεινή ύλη, γιατί είναι μη ορατό τόσο μεγάλο ποσοστό (95%) του κόσμου μας; Εκεί ο κ. Αλεξόπουλος ζήτησε τη βοήθεια του… κοινού, τη συμβολή τη δική μας (των καθηγητών), μήπως μπορέσουμε να εξηγήσουμε καλύτερα. Αρκετοί μαθητές ρώτησαν επίσης αυτή η βασική έρευνα που διεξάγεται τι αντίκρισμα θα έχει στη ζωή του καθημερινού ανθρώπου, στη ζωή τους, πώς θα μας επηρεάσει» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο ένας εκ των δύο υπεύθυνων καθηγητών Φυσικής του λυκείου Δημήτρης Πανταζής, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τη σπουδαία διαχρονικά χρησιμότητα του ερευνητικού κέντρου στο πεδίο των νέων ανακαλύψεων. «Στο CERN ανακαλύφθηκε το ίντερνετ το 1990, ο παγκόσμιος ιστός, προκειμένου να επικοινωνούν δυο τρεις (τότε) ομάδες επιστημόνων. Εκεί ανακαλύφθηκαν οι οθόνες πλάσμα που έχουμε ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα σήμερα. Τώρα μάλιστα έχουμε μία νέα εξέλιξη στο ίντερνετ, που ονομάζεται GRID,για την οποία μίλησε στα παιδιά ο κ. Αλεξόπουλος. Σε λίγο καιρό θα το έχουμε στη ζωή μας. Πρόκειται για μια σύνδεση πάρα πολλών υπολογιστών στον κόσμο, με αποτέλεσμα ακόμα και από το γραφείο του ο καθένας να έχει πρόσβαση σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, ενώ θα έχει εφαρμογές και στην ιατρική».
Υπάρχουν αρκετοί όμως που αντιμετωπίζουν με αρνητική διάθεση τα πειράματα που γίνονται στο CERN, ενώ ορισμένοι κινδυνολογούν λέγοντας ότι μέσω αυτών (των πειραμάτων) θα ανοίξουν «μαύρες τρύπες» που θα «καταβροχθίσουν» τη Γη. Αποστομωτική απάντηση σε αυτές τις ακραίες φωνές δίνει ο κ. Πανταζής, ο οποίος είχε επισκεφθεί τις ερευνητικές εγκαταστάσεις το 2012. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αυτά προέρχονται από την αμάθεια ή μπορεί να τα καλλιεργούν κάποιοι δημοσιογράφοι για να τραβούν την προσοχή. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση στους ισχυρισμούς» είπε, ενώ στο επιχείρημα μερικών ότι η επιστήμη έρχεται σε σύγκρουση με την Εκκλησία προσθέτει εμφατικά: «Το αξιομνημόνευτο είναι πως, παρότι η Εκκλησία κατηγορείται ότι μπαίνει στα χωράφια της επιστήμης, πολλές φορές συμβαίνει το αντίστροφο, το οποίο μάλιστα δεν σχολιάζεται. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του αγίου Αυγουστίνου, που είχε πει ότι η επιστήμη μπορεί να ψάχνει να δει τι γίνεται στον ουρανό, αλλά η θρησκεία και η πίστη κοιτάζουν πώς θα πάνε τις ψυχές μας στον ουρανό».
«Ονειρο ζωής να εργαστώ εκεί»
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN,που συγκυριακά φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, ενώ απασχολεί σχεδόν 3.000 μόνιμους εργαζομένους και περίπου 6.500 επιστήμονες (το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο) και μηχανικούς, οι οποίοι εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη. Ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίθει από κορυφαίους επιστήμονες και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Για πολλούς νέους ανθρώπους αποτελεί όνειρο ζωής να εργαστούν στο CERNκαι να πάρουν μέρος στην εξέλιξη των τεχνολογιών. «Με ενδιέφερε πάρα πολύ η ιδέα (της σύνδεσης) και ότι θα έρθω σε επαφή με κάτι τόσο γνωστό, κάτι που αφορά τους πάντες. Είναι το όνειρό μου να δουλέψω εκεί στο μέλλον. Θα το κυνηγήσω κιόλας, δεν έχω κάποιο εμπόδιο. Θέλω να πάω άμεσα και απ' ό,τι ξέρω υπάρχει η σκέψη να διοργανωθεί ταξίδι, από το σχολείο, στο ερευνητικό κέντρο» λέει ενθουσιασμένη η μαθήτρια της πρώτης λυκείου Εύα Νικητοπούλου. Εκτός όμως από την εν λόγω δραστηριότητα, το σχολείο της Ριζαρείου Σχολής προσφέρει, μεταξύ άλλων, χρηματικές υποτροφίες για τους αριστούχους μαθητές, δωρεάν απογευματινή φροντιστηριακή στήριξη, πλούσια βιβλιοθήκη και εγγυάται για την απόλυτη ασφάλεια των μαθητών. Μια πρώτη γεύση των φιλόξενων χώρων αλλά και της πανέμορφης τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται (Χαλάνδρι) μπορούν να πάρουν οι γονείς των μαθητών και μαθητριών της γ΄ τάξης του γυμνασίου στην ανοιχτή εκδήλωση-κοκτέιλ που θα λάβει χώρα στις 14 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων.