Πρώτη φορά εγκαίνια ναού στη Μακρόνησο-φωτορεπορτάζ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2014

φωτορεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρίου

 

Στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου, τελέστηκαν σήμερα -για πρώτη φορά-τα εγκαίνια ενός εκ των πέντε ιερών ναών. Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος τέλεσε τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, τέσσερα χιλιόμετρα από το υποτυπώδες λιμάνι.

 

Ο ναός του Αγίου Αγίου Γεωργίου, αποτελεί τμήμα μονής που βρισκόταν στο σημείο τον 15ο αιώνα. Πέρυσι, την εκκλησία είχε επισκεφθεί μαζί με τον μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ο μεγάλος ευεργέτης, εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Τότε συγκινημένος, εξέφρασε την επιθυμία να ανακαινίσει εκ βάθρων με τη σύζυγό του κ. Μαρίνα, την ετοιμόροπη εκκλησία. Ενα χρόνο μετά, ο ναός ήταν έτοιμος.

 

Περίπου 200 προσκυνητές, από την Κέα, το Λαύριο και την Αθήνα, βρέθηκαν το πρωΐ στη Μακρόνησο στα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Μαζί του, ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός και ιερείς από την Κέα.

Κατά τη διάρκεια των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε με σαφή λόγο την κάθε λατρευτική πράξη ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι πιστοί και να κατανοήσουν την τελετή. 

 

Κλήρος και προσκυνητές, έφθασαν στο νησί με το πλοίο "Μαρμάρι", στο οποίο τελέστηκε κατ' οικονομία ο εσπερινός.